Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
pomoc z chemi |
potrzebna pilna pomoc w zrobieniu kilku zadań z chemii. - Za pomocą równań reakcji chemicznych uzasadnić amfoteryczny charakter Al(OH3). Nazwać powstałe produkty - Na podstawie bilansu elektronowego dobrać współczynnik stechiometryczne i środowisko reakcji następujących równań reakcji redoks. a) MnO2 + Fe2+ + x Mn2+ + Fe3 + H2O b) MnO2 + Cl + x Mn2+ + Cl2 + H2O - Na zobojętnienie 20cm3 HCl zużyto 18 cm3 0,2M Ca(OH)2. Oblicz stężenie molowe HCl - Na podstawie bilansu elektronowego dobrać współczynnik stechiometryczne dla następujących równań reakcji redoks. a) HNO3 + P + H2O NO + H3PO4 b) H2SO4 + Zn SO2 + ZnSO4 + H2O - Napisać cząsteczkę: jonową reakcję, hydroksyl. CuSO4. Określić odczyn.
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: pomoc z chemi |
A kolega nie idzie na łatwiznę - sorry, ale czasem trzeba się wyślić, a nie tylko gotowych odpowiedzi szukać :)
|
|
żeby zrobić trzeba kumać to. Żebym umiał to przecież sam bym zrobił to i nie szukał pomocy u innych.
|
|
zebym wiedział to bym Ci pomugł a ze sam nie wiem to nie pomoge na tym forum odpowiedzi nie znajdziesz to Ci moge powiedziec zobacz na zadane.pl czy cos takiego
|
|
|
Nie chce mi się już dzisiaj pisać ale pierwsze mogę Ci podać na zachętę. Jak do jutra nie będziesz miał to naskrobie:] Al(OH)3 + H2SO4 ---> Al2(SO4)3 Al(OH)3 + NaOH --->Na[Al(OH)4] Piszę poprawnie po polsku Tylko Łomża ŁKS!!!
|
|
,,Al(OH)3 + H2SO4 ---> Al2(SO4)3'' brawo A-Z; siadaj,pała+ na zachętę
|
|
a co się stało z OH?
|
|
hehe no wiesz ty co ,samemu rób
|
|
Boże jakie łby miałem wykazać amfoteryczność więc pokazałem zachowanie się jako kwas i zasada a to że jest jeszcze H2O myślałem że każdy wie... Współczynniki też chyba można sobie dobrać Piszę poprawnie po polsku Tylko Łomża ŁKS!!!
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |