Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
co myślicie o przyłączeniu Piątnicy do Łomży? |
czy nie uważacie, że byłaby to duża korzyść dla naszego miasta? powiększyłaby się powierzchnia miasta, liczba ludności, a co za tym idzie większe szanse na jakieś większe inwestycje
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: co myślicie o przyłączeniu Piątnicy do Łomży? |
korzyść dla wszystkich i dla Piątnicy i dla Łomży. I tak teraz funkcjonuje wszystko jak jeden twór - wystarczy zalegalizować.
|
|
Jestem też za, nie wiemy co sądzą o tym mieszkańcy Piątnicy. Ale fakt jest faktem, że są silnie związani z miastem i właściwie dzieli nas tylko rzeka. Miasto zyskałoby na ilości mieszkańców, a tym samym i na znaczeniu.
|
|
Wydaje mi się, że w gminach wiejskich płaci się niższe podatki lokalne - także przyłączenie Piątnicy do Łomży niekoniecznie musiałoby opłacalne finansowo dla ludzi zza rzeki.
|
|
Wieksze miasto to wieksze szanse na sile polityczna. Moim zdaniem jest to bardzo logiczne rozwiazanie. Oprocz tego i tak funkcjonujemy (Lomza i Piatnica) jak jedno miasto, a przeciez jest pelno miast przez ktore rzeki plyna. ... Moze by to dalo nam wieksza sile by ViaBaltica przez Lomze szla. =]
|
|
Ja tez uwzam ze to niezbyt dobry pomysl. Piatnica jako gmina wiejska ma wieksze mozliwosci otrzymania dotacji na rozwoj. A myslenie kategoriami co Lomza by zyskala jest samolubne.
|
|
paranoja panowie - ale dlaczego nie zaczniemy od konarzyc ???- przecie to blizej do swiata (przynajmniej w tamta strone , a nie w strone bialegostoku!!!!!!!! mario
|
|
Ja jestem przeciw. Coż nam z tego, że Łomża będzie większa a Piątnica zniknie. Łomża wypadnie nieco lepiej w statystykach ? Co za różnica między tym czy budować dom w Piątnicy wiejskiej czy łomżyńsko - miejskiej ? Ma być lepiej ludziom. Czy Łomża lepiej dba o mieszkańców niż Piątnica ? Nie wiem. Wiem, że teren jest tańszy a biurokracja mniejsza. Mamy budować swą pozycję poprzez siłę ludzi i pieniędzy. Przyłączanie okolicznych wsi to ruchy pozorne. Taki sukces nic nie kosztuje i nic nie daje. Zabiera trochę dopłat do ośrdków wiejskich. Trzeba konkretów a nie pozorów. P.S. Chciałbym, żeby Łomża liczyła 80tys. mieszkańców a wieś wokoło Łomży 100tys. a może więcej i dalej była wsią (ze wszystkimi profitami).
|
|
Ja jestem za. Ale nie jestem z Piątnicy (Włościańskiej) :) Pozdro.
|
|
Piątnica? Do Łomży? Prędzej Łomża do Piątnicy. Piątnica ma swoje serki znane w całej Polsce. A co może zaoferować Łomża? Najwyżej przechwyciłaby zyski Piątnicy w sposób już wyżej wymieniony (podatki). Przytoczę skrót rozmowy ze znajomą z Wawy (przebiegała mniej-więcej tak): -..Ale u nas nie ma żadnego supermarketu.. -Ale koło Łomża jest, o ile pamiętam, Piątnica? To większe miasto, tam chyba coś jest? Otwórzcie oczy: ludzie traktują nas jak wieś podpiątnicką! NiemoralnieNormalna
|
|
NiemoralnieNormalna, a Browar Łomża to co? :D O Łomży w Wikipedii: Gospodarka W Łomży obecnie prawie nie ma zakładów przemysłowych. Jedyny średniej wielkości to Browar Łomża. - http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%81om%C5%BCa No comments :) -- Samotność to emocjonalna trzeźwość.
|
|
O, tak! Browar Łomża jest rzeczywiście :) Cieszmy się :) Ale ponoć (wyłączając mazury!) poza granicami miasta trzeba nieżle nakombinować, żeby dostać nasze piwo :D tylko wszędzie na ścianach widać tag pt: 'nasi tu byli' :D bo byli :) NiemoralnieNormalna
|
|
No i jeszcze PEPEES, to oddzielna firma - produkty z ziemniaków (nie spirytus :) ) sprzedawane są na całym świecie. Największy producent glukozy w Polsce. http://www.pepees.pl/ Poza tym: dwie gazety, małe kino, zakłady meblowe, terrazyt, jednostka wojskowa, bocznica kolejowa, ptysiu91. Piątnica tego nie ma. Ale ma forty! ...i serki! Kiedy mój szwagier był w Koszalinie w wojsku, pytali go gdzie ta Łomża? W odpowiedzi upewniał się czy kojarzą piątnickie twarożki, kiedy okazywało się, że TAK, mówił: to właśnie tuż obok Piątnicy jest Łomża. _____________________ Kefas "Bo im tylko o to chodzi Abyś sam sobie szkodził Abyś sam nie mógł myśleć Abyś sam nie mógł chodzić"
|
|
Podchody połączenia Piątnicy z Łomża już były! -ALE NIC Z TEGO!O ile ktoś pamięta to tablica informująca koniec miasta byla: tuz za LOK , potem za stadionem a potem juz znalazla się tuż przed mostem. Dokladnie wiem , że Piątnica NIGDY NA TO SIĘ NIE ZGODZI!!! Powód ? - podatki , oplaty za wodę ,ścieki , kanalizację i wiele ,wiele innych rzeczy>( a Łomża jest bardzo chętna do dojenia z kasy) W tej chwili jako gmina i miejscowoś radzi sobie bardzo dobrze i widac to gołym okiem.Mieszkam w Łomży ale jestem piątniczanką i całym sercem jestem za Piątnicą.pozdrawiam
|
|
Dokladnie. Piątnica bardzo długo nie bedzie zainteresowana połąćzeniem się z Łomża, bo straci na tym. Połączeniem zainteresowana jest tylko i wyłącznie Łomża.
|
|
Temat ten był już poruszany wiele razy i nic z tego nie wyszło na szczęście dla mieszkańców Piątnicy. Dlaczego ??? odpowiedz jest prosta zyskała by tylko Łomża a Piątnica straciła by bardzo dużo tzn. przedewszystkim środki finansowe, po połączeniu NIGDY Piatnica nie dostała by tylu pieniędzy ile ma teraz na inwestycje. Po drugie.... cholerna biurokracja była by bardzo uciążliwa dla mnieszkańców w tej chwili wiekszość spraw załatwiają w jednym miejscu a trzeba zaznaczyć ze jednak większość mieszkańców to ludzie starsi dla których dojazd do Łomży sprawia problem. Mają ośrodek zdrowia, kilka sklepów spożywczych i przemysłowych, bank ( bankomat ) w budowie jest duża sala sportowa, stadion, biblioteke. Jak by tego było mało mają mleczarnię która daje zatrudnienie nie tylko mieszkańcom Piątnicy ale i Łomży. Czego wiecej potrzeba do codziennego życia. Cisza spokój .... A jakby co zawsze można podjechac do Łomży jak bedzie taka potrzeba :D Jestem zdecydowanie PRZECIW połączeniu. Pozdrawiam
|
|
A ja jestem za. I tak Łomża i Piątnica funkcjonują jako jedna miejscowośc. Mamy wspólną oczyszczalnie, wspólne zakłady pracy, projektowana jest wspólna obwodnica. Połączenie wcale nie oznaczałoby likwidacji urzedów. Gmina Piątnica dalej by istniała. Zyskałoby i miasto Łomża i Piatnica. Grzegorz
|
|
ja jestem za .dobry pomysł :))
|
|
Fakt, OSM Piątnica nie kojarzy się może z Łomżą ale akurat często zakłady przemysłowe buduje się pod miastami. A tym co jest o Łomży w Wikipedii tak się nie podniecajcie. Sam lubię z niej korzystać ale to encyklopedia edytowana i tworzona przez internautów. Więc na dobrą sprawę można tam wpisać cokolwiek. Choć akurat to o Łomży wcale nie mija się z prawdą choć podane zostało w dość łopatologiczny sposób :)
|
|
Czarny, Wikipedia jest moderowana, nie jest tak, że można wpisać co się chce. Wiem, bo sprawdzałem ;] Akurat z tą definicją, która tam jest, zgadzam się w 100% ;D -- Samotność to emocjonalna trzeźwość.
|
|
Do NiemoralnieNormalna: Nasze łomżyńskie piwo znalazłam na półkach w supermarkecie TESCO w Częstochowie (wprawdzie był to Atom:) a nie Łomża, ale zawsze coś z Poznańskiej:)Wtedy dowiedziałam się, że Atom występuje w srebrnych puszkach:P). Na dniach byłam w Mielnie (nad Morzem Bałtyckim koło Koszalina) i można tam dostać piwo Łomża Export za 2,60=) Czyli nawet jesteśmy znani=) A Piątnica jeśli funkcjonuje prawidłowo to niech dalej funkcjonuje... Ja i bez niej się obejdę...=)
|
|
Pod Krakowem, przy trasie na Olkusz, też można Łomżę wychylić...:) Zawsze mi się micha śmieje, jak tamtędy jadę...:)
|
|
Niepotrzeba takiego polączenia :D
|
|
Zdecydowany przeciw !! Jak by Piątnica chciała to by juz od dawna miał prawa miejskie ale nie chce... A po za tym jest to jedna z najbardziej rozwiniętych gmin wiejskich w Polsce. Kompletnie nie opłacalna sprawa dla Piątnicy.
|
|
a ja jestem z Piątnicy i powiem Wam jedno, wara od mojej wsi!!! pomysl polaczenia nie jest nowy, pamietam jakies glosowanie w tej sprawie. wtedy mieszkancy Piątnicy byli przeciwni i teraz tez. chcecie polączyc Piątnice i Łomże, prosze bardzo przyłączcie Łomże do Piatnicy a nie odwrotnie..
|
|
NiemoralnieNormalna: Browar Łomża sprzedaje swoje wyroby głownie na podlasiu , warmii i mazurach, mazowszu, w sieciach handlowych:Tesco, Biedronka, Klif, Auchan itp. oraz na stacjach benzynowych. Oczywiscie nekoniecznie pod marką Łomzą, Złoty Kur i Docks (jest jeszcze np. Fort sprzedawny w Biedronce). Poza tym piwo Łomza idzie na export do USA oraz pod inną marka na Litwe. także Łomza jest znan i to dobrze!! Dlatego sie nie dziwie czemu rejon kojarzy sie "warszawiakom" z serkami z piątnicy (bo pewnie przytoczeni "warszawiacy" nie maja 18 lat lub nie wiedza jakei piwo jest dobre:)) Jesli chdzi o Piatnice to jest za przyłaczeniem. Moze nie teraz ale oba miasta pozyskaja torche funduszy na rozwój i jak zostanie wybudowana obwodnica Łomzy (czyli pewnie w roku 2011) to wtedy można nad tym pomyslec...
|
|
Na połączeniu Łomży i piątnicy skorzystaliby chyba wszyscy. Dołączenie Konarzyc - nie wiem, bo jeśli będziemy sięgali we wszystkie strony to dodajmy odrazu Zawady albo może jeszcze Jedwabne - też blisko :] ________________________________________ Life is brutal and full of zasadzkas and ... Sometimes kopas w dupas? No, always!
|
|
Markac, jasne że Wiki jest moderowana ale nie działa to aż tak błyskawiczniei niektóre "ciekawostki", zwłaszcza w mniej odwiedzanych hasłach mogą wisieć bardzo długo (widywałem takie). Oczywiście sami użytkownicy się pilnują i od razu zgłaszają nieprawidłowościa, ale mimo wszystko dostęp do niej jest wolny. O to mi chodziło. Zeby było jasne-sam lubię z niej korzystać, choć cześciej zaglądam na anglojęzyczną wersję bo jest po prostu pełniejsza.
|
|
W tym cały ambaras żeby dwoje chciało na raz. Łomży taki ożenek by się opłacił, Piątnica by straciła. Miasta nie mają dostępu do niektórych funduszy pomocowych UE.
|
|
Kiedy Piątnica nie chciała Łomży nikt jeszcze nie myślał o pieniądzach z Unii. Chodzi o "miastowe" opłaty- jak sądzicie czemu ci, którzy mają kasę budują sie w Janowie, Starej Łomzy czy Kupiskach? Tam są po prostu inne "wsiowe" podatki. Na dodatek, o ile akurat te wymienione wcześniej wsi należa do gminy Łomża, to Piatnica sama jest miejscowością gminną. I po jej ewentualnym przyłączeniu jaką utworzylibyście tam gminę? Budy Czarnockie czy Drozdowo? Absurd!
|
|
"O, tak! Browar Łomża jest rzeczywiście :) Cieszmy się :) Ale ponoć (wyłączając mazury!) poza granicami miasta trzeba nieżle nakombinować, żeby dostać nasze piwo :D tylko wszędzie na ścianach widać tag pt: 'nasi tu byli' :D bo byli :)" Nie trzeba sie nakombinować nie tylko poza granicami miasta ale nawet poza granicami państwa. Chwilowo przebywam na "robotach przymusowych" w Usa. Dokladnie na Long Island w New York i nasze Łomżyńskie piwo można dostać w wiekszości sklepów. Nawet są zlote kurczaki, nie widzialem tylko naszych Hot Docków. Jest to jedno z najdroższych piw tutaj a i tak dostawa znika ze sklepu tego samego dnia co przyjeżdża ;]. Niestety serkow ze "slynnej" PIątnicy tu nie widzialem :/. Pozdr. dla wszytkich wypoczywających an wakacjach w Łomży :D
|
|
A jakie kożyści będą dla nas ? tańsze mleko ??
|
|
Tak Ptysiu, po połączeniu będziemy też mieli bliżej po mleko :) -- Samotność to emocjonalna trzeźwość.
|
|
Czóż by szkodziło: Łomża: 100tys mieszkańców; Piątnica: 40tys mieszkańców; Kupiski: 30tys mieszkańców: Giełczyn: 20tys mieszkańców; Konarzyce: 10tys mieszkańców; itd.... Tak jak teraz tak i w przyszłości Łomża i podłomżyńskie okolice tworzyć będą jedną całość - ludzie ci sami, sprawy lokalne podobne, interesy wspólne, praca/bezrobocie dla wszystkich po równo (statystycznie). Przecież mieszkańcy Piątnicy to też łomżyniacy. Czemu nikt nie przyłączył Sopotu czy Gdyni do Gdańska? Rumii do Gdyni? Białegostoku do Choroszczy ? Na zachodzie też istnieją mniejsze i większe aglomeracje (aglomeracyjki) złożone z miast przylegających do siebie. Nie to ważne. Ważne żebyśmy byli solidarni i żeby nam się dobrze żyło. Co nam da przyłączenie Piątnicy ? Będziemy bardziej dumni bo żyć będziemy w mieście o 5tys większym ? Suwałki będą man zazdrościć ? Białystok się przestraszy ? A może pieniędzy nam lub mieszkańcom Piątnicy przybędzie ?
|
|
wredna i pyskata, Carmello, SxxxK: zwracam więc honor :) mówię tylko, jak wygląda sprawa w ocyach ludzi spoza granic Łomżz (wprawdzie rzeczywiscie nieletnich :) ale jeśli chodzi o piwo, to *dośc obeznanych) NiemoralnieNormalna
|
|
Własciwie to... możliwe ze miałoby to swoje plusy :) minusy również. Ogólnie mi to odpowiada. HELOX.pl - Rwiemy konkurencji łby - To tylko MY !
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |