Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Rowerki bez światełek |
Ostatnio zauważyłem, że po Łomży i okolicach po zmroku kręci się sporo "biednych" roweżystów. Nie stać ich na kilkanaście złotych, na oświetlenie swych pięknych, często drogich pojazdów. Policja przejeżdza koło takich wyczynowców i nie reaguje. Dlaczego? Ponieważ wolą stanąć na radarze np. przy wylocie na Ostrołękę.
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Rowerki bez światełek |
Masz rację, ale spróbuj kupić żarówkę halogenową do rowerka. Powodzenia
|
|
A czy to będzie usprawiedliwiało kierowcę samochodu któru potrąci takiego bezżarówkowego rowerzystę? Są jeszcze inne źródła światła.
|
|
Odblaski :))
|
|
Czyja to wina, jeżeli w słoneczny dzień (12-07-05) rowerzysta na przejściu wpadł pod koła dużego samochodu na skrzyżowaniu ulicy Wojska Polskiego i Poznańskiej.
|
|
jak juz o rowerkach to moze by tak zrobic " mase krytyczna" w lomzy coraz wiecej nas jezdzi ......moze bysmy sie spotkali tak jak sasiedzi w bialym www.masa.bialystok.prv.pl www.masa.za.pl anna
|
|
Maciek: wina jest oczywiscie słonca,te nagie młode ciała ,kierowca ciezarówki i jakis ludzik z jakims rowerkiem.ON MÓGŁ GO PO PROSTU NIE ZAUWAZYC.A powaznie, rowerzysta jechał po przejsciu czy prowadził rower?Bo co niektórzy rowerzysci maja tendencje do wpadania na przejscie jadac wczesniej ulica ,daja sygnał skretu w prawo i po manewrze za chwile skreca w lewo na przejscie dla pieszych .Jesli teraz z przeciwnej strony nadjezdza gosc ciezarówa i skreca w lewo to okazuje sie nagle ze zaraz sie spotkaja w mniej sprzyjajacych okolicznosciach.I czyja wina.Gosc spadnie z rowera ale powie ze go prowadził na przejsciu ,a ciezarówa powinna go przepuscic,czy policjant bez swiadków jest w stanie ustalic jak było.Chyba tylko po odległosci na jaka przeleci delikwent,bo hamowni nie ma.
|
|
Kiedys jadąc drogą na Ostrołękę, w nocy miałem przyjemnośc spotkać się z "nieoświetlonym" roweżystą. Osobnik ten najprawdopodobniej zwracał to zjadł i wypił w krzakach obok, albo robił coś jeszcze innego, potem z rozmachem wsiadł na swój powojenny pojazd i rozpoczął jazdę tuż gdy go mijałem. NIc nie było w tym złego, jedynie to że jak zaczął startować z prawej strony to zajechał na lewo i jakoś "poszybował" dalej.... Serce mi stanęło w miejscu, bo bym "roweżystę" przejechał i dopiero by było. Taki roweżystom proponuję odblaski na czoło i to jeszcze przed wyjazdem do sąsiada, sąsiadki, kupla ze stodoły obok.... fara666
|
|
światełka światełkami, a tu się temat rozwinął niesamowicie. A może ścieżki rowerowe by się przydały w Łomży? Strach jeżdzić po ulicach nawet za dnia i śmiesznie jest jak co kilkadziesiąt metrów trzeba zsiadać z rowerka i przeprowadzać go przez przejście dla pieszych. A ciekawe czy ktoś pomyślał i zrobił na planach ścieżkę rowerową przy tych nowych rondach na ul. Polowej? To byłby niesamowity krok w przód.
|
|
wiecie moze i głupio co chwile złazic z roweru i przeprowadzac go przez przejście, ale lepsze to niz mieć dziure w dupie wyfejaną przez nadjezdzającego " stop wariatom" stanisław
|
|
Jak ktos sie boi jezdzic rowerekm po ulicy to zawsze zostaje chodnik, tylko przeznaczenie chodnika jest ruch p[ieszych. A panowie policjanci czesto sie czepiaja rowerzystow na chodnikach. Ale niech sie nie dziwia ze ludzie jezdza chodnikami. Ja sam mialem 2 razy taka sytuacje ze jada ulica, przejezdzajac prze te nowe przejscia ( te z wysepka na srodku), ktore sa dosc waskie. mijal mnie TIR, ktory nawet nie zwolnil widzac ze jade ( tam wiele miejsca nie ma) i normlanie czulem jak prawie dotykam boku tej ciezarowki. NO sorki jak my mamy takie bezpieczenstwo miec zapewnione na drodze.. tak ja dziekuje za zajazde ulicami, i zadne odblaski nie pomoga...
|
|
Jednak myślą o rowerzystach. Łomża: modernizacja układu komunikacyjnego miasta Łomży w ciągu drogi powiatowej - ul. Poznańska - etap II II.1) Opis 1.2) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: modernizacja układu komunikacyjnego miasta Łomży w ciągu drogi powiatowej - ul. Poznańska - etap II. 1.3) Opis przedmiotu zamówienia: I. Przebudowa ul. Poznańskiej na odcinku 2687mb z przebudową skrzyżowania typu małe rondo z wykonaniem : 1.w zakresie robót drogowych: a)poszerzenia jezdni o powierzchni - 3 121 m2 b)wykonanie nawierzchni z mieszanek mineralno-bitumicznych SMA gr. 4 cm o powierzchni - 17460 m2 c)budowę chodników z kostki polbruk gr. 6 cm o powierzchni- 5 975,50 m2 d)budowę wjazdów z kostki polbruk gr. 8cm na podbudowie betonowej o powierzchni - 2241,50 m2 e)budowę ścieżki rowerowej z kostki polbruk gr. 8cm o powierzchni -1918 m2 f) budowę zatok autobusowych i pierścieni ronda z kostki kamiennej o powierzchni - 770 m2 1.4) Miejsce wykonywania robót budowlanych, usług lub miejsce dostaw: Łomża, ul. Poznańska. Więcej na temat remontu Poznańskiej link poniżej: http://www.lomza.pl/bip/index.php?wiad=2551 Pozdrowienia.
|
|
I kto tu miał pierwszeństwo? We wtorek rano na skrzyżowaniu Poznańska i Wojska Polskiego kierowca ciężarówki nie udzielił pierwszeństwa przejazdu rowerzyście który jechał po przejściu dla pieszych - rowerzysta z ciężkimi obrażeniami ciała trafił do szpitala. Tego samego dnia wieczorem nieletni rowerzysta wjechał na Alei Legionów wprost pod mercedesa i z obrażeniami ciała trafił do szpitala. Wczoraj dziesięciolatek prowadzący rower wtargnął pod samochód na ul. Sikorskiego. Pozdrowienia.
|
|
We wtorek rano na skrzyżowaniu Poznańska i Wojska Polskiego kierowca ciężarówki nie udzielił pierwszeństwa przejazdu rowerzyście który jechał po przejściu dla pieszych - rowerzysta z ciężkimi obrażeniami ciała trafił do szpitala. Czy rzeczywiście kierowca zawinił? Może to nieuwaga rowerzysty. Rowerzysta może przekroczyć przejście dla pieszych jako pieszy prowadzący rower. rowerzysta ma obowiązek korzystać z drogi dla rowerów lub pieszych i rowerów na przejeździe rowerowym przez ulice poprzeczne nie ma pierwszeństwa (nawet, jeśli droga rowerowa jest częścią drogi z pierwszeństwem!) rowerzysta nie może poruszać się po przejściu dla pieszych w poprzek jezdni nie może korzystać z chodnika dla pieszych poza pewnymi wyjątkami rowerzysta pełnoletni nie musi mieć prawa jazdy w okresie od 1 października do końca lutego rowerzyści nie muszą używać świateł w ciągu dnia
|
|
Nie zmienia to faktu ze prawie wszystkie gorskie rowery, ktore kupujemy nie maja wymaganego oswietlenia. Ani swiatla bialego z przodu ani czerwonego z tylu, a odblaski tylko w pedalach...
|
|
Czy Ty myślisz, że jak masz rower wyposażony perfekt to Ciebie zauważają jako uczestnika ruchu drogowego? Dla kierowców dużych samochodów rowerzysta jest w ogóle nie zauważalny, jest jakby śmieciem na drodze, którego w każdej chwili można rozjechać. Odczułem już dwa razy na własnej skórze lekceważenie rowerzystów. Jadąc pod górkę miałem zamiar skręcić w lewo, więc zjechałem do osi jezdni, musiałem zatrzymać sie bo z górki jechał samochód którego musiałem przepuścić. Nagle z za tego samochodu wychylł się bus i na dwóch ciągłych liniach zaczął wyprzedzać, jadąc prosto na mnie. Nie miałem wyjścia, rower pod pachę i do rowu w ostatniej chwili. Następnym razem na Poznańskiej mijając się z czerwoniakiem, wyjechał za niego Kamaz ze żwirem i zaczął wyprzedzać , nie zważając że jedzie rowerzysta, jeszcze grożąc, że śmiem tarasować jemu drogę, musiałem uciekać na chodnik, bo inaczej napisali by na nagrobku " TU LEŻY TEN CO MIAŁ PIERWSZEŃSTWO". Co do rowerów, wyposażenia do nich nie brakuje w sklepach i nie jest takie drogie. Jak kupisz rower z pełnym wyposażeniem to i tak musisz je wymienić bo jest tandetne. Pozdrowienia.
|
|
Rzeczywiście często kierowcy nie zwracają uwagi na rowerzystów. Z własnego i nie tylko doświadczenia wiem, że pomaga odpowiednia koszulka. Najlepiej jaskrawo-pomarańczowa lub żółta. O dziwo, przy wyprzedzaniu kierowcy zachowują większą odległość. Mimo tego jazdy po ulicach unikam jak ognia. BTW. Gdzie są sklepy rowerowe ? Muszę kupić lampki :)
|
|
W ciągu handlowym u zbiegu ul. Sikorskiego i Wojska Polskiego. Pozdrowienia.
|
|
Autor: maciek (---.lom.vectranet.pl) Data: 15-07-05 22:16 Czy Ty myślisz, że jak masz rower wyposażony perfekt to Ciebie zauważają jako uczestnika ruchu drogowego? Tak wlasnie mysle.
|
|
Autor: maciek (---.lom.vectranet.pl) Data: 15-07-05 22:16 Dla kierowców dużych samochodów rowerzysta jest w ogóle nie zauważalny, jest jakby śmieciem na drodze, którego w każdej chwili można rozjechać. Odczułem już dwa razy na własnej skórze lekceważenie rowerzystów. To nie ma nic wspolnego z tym, ze rower jest nalezycie wyposazony !!! Tu, chcialem zauwazyc, klania sie juz bardzo niski poziom kultury naszych kierowcow. Mieszasz ze soba dwie rozne rzeczy drogi Macku.
|
|
Autor: maciek (---.lom.vectranet.pl) Data: 15-07-05 22:16 Czy Ty myślisz, że jak masz rower wyposażony perfekt to Ciebie zauważają jako uczestnika ruchu drogowego? Dla kierowców dużych samochodów rowerzysta jest w ogóle nie zauważalny, jest jakby śmieciem na drodze, którego w każdej chwili można rozjechać. ......................................................................................................................... Odczułem już dwa razy na własnej skórze lekceważenie rowerzystów. Jadąc pod górkę miałem zamiar skręcić w lewo, więc zjechałem do osi jezdni, musiałem zatrzymać sie bo z górki jechał samochód którego musiałem przepuścić. Nagle z za tego samochodu wychylł się bus i na dwóch ciągłych liniach zaczął wyprzedzać, jadąc prosto na mnie. Nie miałem wyjścia, rower pod pachę i do rowu w ostatniej chwili. ........................................................................................................................ Następnym razem na Poznańskiej mijając się z czerwoniakiem, wyjechał za niego Kamaz ze żwirem i zaczął wyprzedzać , nie zważając że jedzie rowerzysta, jeszcze grożąc, że śmiem tarasować jemu drogę, musiałem uciekać na chodnik, bo inaczej napisali by na nagrobku " TU LEŻY TEN CO MIAŁ PIERWSZEŃSTWO". ........................................................................................................................ Co do rowerów, wyposażenia do nich nie brakuje w sklepach i nie jest takie drogie. Jak kupisz rower z pełnym wyposażeniem to i tak musisz je wymienić bo jest tandetne. ........................................................................................................................ Brzeczyszczykiewicz, czy rozróżniasz wątki w temacie: Pierwszy wątek, to tylko zwróciłem uwagę na zachowanie kierowców, gdybyś miał nie wiem jakie odblaski na rowerze czy na sobie to kierowcy jak niechcą Ciebie widzieć to przy najlepszym słońcu nie zauważą. Masz przykład z wtorku na skrzyżowaniu ul. Poznańskiej i Wojska Polskiego w słoneczny dzień, gdy tir najechał na rowerzystę na przejściu. Następne wątki to już moje przeżycia ze spotkania z kierowcami z niskim poziomem kultury, jak zdążyłeś zauważyć. Gdzie masz tu mieszanie dwóch różnych rzeczy, jakby nawet to i tak jest jedno z drugim powiązane. Kup sobie polskiego Jubilata jest tańszy od górskiego i ma pełne wyposażenie i do tego będziesz popierał rodzimy przemysł. Pozdrowienia.
|
|
idzie sie na rynek i za 10zl ma sie caly komplet swiatel, ostatnio chyba w rossmanie za 7zl byl wypasiony komplet. dziekuje :P
|
|
Autor: maciek (---.lom.vectranet.pl) Data: 15-07-05 22:16 Czy Ty myślisz, że jak masz rower wyposażony perfekt to Ciebie zauważają jako uczestnika ruchu drogowego? Dla kierowców dużych samochodów rowerzysta jest w ogóle nie zauważalny, jest jakby śmieciem na drodze, którego w każdej chwili można rozjechać. ......................................................................................................................... Odczułem już dwa razy na własnej skórze lekceważenie rowerzystów. Jadąc pod górkę miałem zamiar skręcić w lewo, więc zjechałem do osi jezdni, musiałem zatrzymać sie bo z górki jechał samochód którego musiałem przepuścić. Nagle z za tego samochodu wychylł się bus i na dwóch ciągłych liniach zaczął wyprzedzać, jadąc prosto na mnie. Nie miałem wyjścia, rower pod pachę i do rowu w ostatniej chwili. ........................................................................................................................ Następnym razem na Poznańskiej mijając się z czerwoniakiem, wyjechał za niego Kamaz ze żwirem i zaczął wyprzedzać , nie zważając że jedzie rowerzysta, jeszcze grożąc, że śmiem tarasować jemu drogę, musiałem uciekać na chodnik, bo inaczej napisali by na nagrobku " TU LEŻY TEN CO MIAŁ PIERWSZEŃSTWO". ........................................................................................................................ Co do rowerów, wyposażenia do nich nie brakuje w sklepach i nie jest takie drogie. Jak kupisz rower z pełnym wyposażeniem to i tak musisz je wymienić bo jest tandetne. ........................................................................................................................ Brzeczyszczykiewicz, czy rozróżniasz wątki w temacie: Pierwszy wątek, to tylko zwróciłem uwagę na zachowanie kierowców, gdybyś miał nie wiem jakie odblaski na rowerze czy na sobie to kierowcy jak niechcą Ciebie widzieć to przy najlepszym słońcu nie zauważą. Masz przykład z wtorku na skrzyżowaniu ul. Poznańskiej i Wojska Polskiego w słoneczny dzień, gdy tir najechał na rowerzystę na przejściu. Następne wątki to już moje przeżycia ze spotkania z kierowcami z niskim poziomem kultury, jak zdążyłeś zauważyć. Gdzie masz tu mieszanie dwóch różnych rzeczy, jakby nawet to i tak jest jedno z drugim powiązane. Kup sobie polskiego Jubilata jest tańszy od górskiego i ma pełne wyposażenie i do tego będziesz popierał rodzimy przemysł. Pozdrowienia.
|
|
Ja mam samochód zamiast rowera i jest bardzo dobrze oświetlony :) Dj.Pyku.Lomz@.poland
|
|
Policja karze tych co jeżdżą po chodnikach bo przecież jest internet, ktoś to czyta , a statystyki na czymś muszą opierać. A wogule to policja jest w tym mieście?Bo mnie już od 3 lat niezatrzymali nawet do rutynowej kontroli. Nad ranem wracałem po imprezie ,jadę autem przez miasto a tu żadnego radiowozu.Pochowali się czy na paliwo niemają.
|
|
ktoscik podaj swój adres i kiedy będziesz jechał. Przyjadą po Ciebie.
|
|
Ten zakaz nie dotyczy rowerów... http://img.interia.pl/_img/motoryzacja/nimg/moto755744 Tylko w Polsce mogą zdarzać się takie absutdalne zakazy. Więcej o takich absurdach na stronie link poniżej: http://motoryzacja.interia.pl/news?inf=574942
|
|
Widzę, że nie zainteresowałem Szanownych Państwa tym problemem. Szkoda. Widocznie są ważniejsze sprawy w naszym mieście. Pozdrowionka dla wszystkich.
|
|
Ale jakim problemem? 1. Brakiem oświetlenia na rowerach? 2. Czy tym że polcja nie zatrzymuje rowerzystów? --- PGG
|
|
Tester Nie znam Cię osobiście, ale skoro jesteś inteligentnym człowiekiem. O czym był pierwszy post ??? Chodzi o brak oświetlenia. Więc róbmy coś, żeby policja nie musiała na zatrzymywać. Naciskajmy żeby w Łomży budowano ścieżki rowerowe, bezpieczne przejazdy rowerowe przez jezdnie, zwracajmy uwagę innym użytkownikom rowerów na oświelenie. Wtedy policja nie będzie miała się do czego czepiać.
|
|
Podbijam temat bo mamy nowe przepisy o noszeniu odblasków po zmroku w terenie niezabudowanym. Jak na razie nie widzę żeby się wile zmieniło w temacie, nadal mamy sporo chętnych na samobójców. Ja na rowerze oprócz świateł mam też takie rękawy: http://kamizelkaodblaskowa.com.pl/rekawy-odblaskowe-na-rower/ i jakoś mi korona z głowy przez to nie spadła.
|
|
Odblaski i światła dają bardzo dużo. Warto zainwestować w cokolwiek byle być widocznym na drodze. Przecież taki niewielki wydatek może uratować komuś życie! Jako kierowca mogę powiedzieć, że czasami bardzo trudno zauważyć nieoświetlonego rowerzystę, a wystarczy, że będzie miał chociaż jeden widoczny element i już jest lepiej i bezpieczniej.
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |