Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
potrzebuje pomocy z matematyki |
Witajcie. Potrzebuję pomocy w zadaniu: W liczbie dwucyfrowej cyfra dziesiatek jest o 3 wieksza od cyfry jednosci liczba utworzona z tych cyfr jest mniejsza od 63. jaka to liczba? poda wszystkie rozwiazania Potrzebuje dokładnego obliczenia. Bardzo bym prosił o pomoc. Niestety nie jestem orłem z matematyki:(
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: potrzebuje pomocy z matematyki |
31, 62 ;)
|
|
Fajnie tylko jak to obliczyłeś?
|
|
poprawiam: liczbami bedą : 30, 31, 62.
|
|
cholera na dobrą sprawę to tej 30 nie jestem pewien
|
|
Przepraszam zle przeczytałem zadanie. 1- liczba jednostek +3 (bo jest o 3 wieksza) = 4 co daje 41 2- liczba jednostek +3 (bo jest o 3 wieksza) = 5 co daje 52
|
|
gdy przeczytałem pierwszy raz wydawało mi sie ,że 3 raz wieksza przepraszam
|
|
tylko jak ty to obliczyłeś?
|
|
zapewne chodzi Ci o wzór? z tym będzie mi trudniej :) . Pomyśle ale na razie spiesze sie do pracy ,jak by nikt nie pomógł to po 17-tej postaram sie pomóc
|
|
byłbym Ci wdzięczny za pomoc. Poczekam zatem. Dziękuje
|
|
poprawne odpowiedzi to : 30, 41, 52 gdyż : przyjmijmy że X to cyfra jedności a Y cyfra dziesątek( cała liczba to YX) , zatem jedziemy : 1. x =0 y= x +3 y=3 YX (cała liczba) czyli wychodzi 30 2. x=1 y=x+3 y=4 cała liczba wychodzi 41 3. x=2 y=x+3 y=5 cała liczba wychodzi 52 niestety nie możemy zaliczyć do tego liczby 63, gdyż napisane jest w zadaniu że liczba jest MNIEJSZA, a nie równa. Zatem pasują tylko 3 liczby : 30,41,52 . Pozdrawiam
|
|
najpier trzeba zapisac ze: x-cyfra jednosci x+3-cyfra dziesiatek (x+3)*10+x-szukana liczba, wiec (x+3)*10+x<63 10x+30+x<63 11x+30<63 11x<63|:11 x<3 wiec zbior rozwiązan to {1,2,3} i dopiero podstawiac tak jak to zrobil jefrey7253:) milego dnia:)
|
|
wiesz aaskaa4 takie cos to juz wiadomo z góry ;p miłego i pogodnego jak narazie :D
|
|
My to wiemy jefrey7253, ale niektórzy nie;p, robiłam to zadanie dla koleżanki która też ma problem z matmą, więc trzeba jak małemu dziecku to tłumaczyć. Idę się opalać heh:)
|
|
haha aż tak ciepło to chiba nie jest z tego co pamiętam bo byłem na zewnątrz już z rana;p ja to sobie poleże i TV będe oglądac :)
|
|
ale, ale 3 się nie zalicza do zbioru rozwiązań bo jak by się zaliczała to by był znak mniejsze, bądź równe. wiec jest tylko 2 rozwiązania: x=2 i wtedy to bedzie 52, i x= 1 i będzie to 41.
|
|
i tak bedzie :)
|
|
:)
|
|
jeszcze x=0
|
|
Dziękuję wszystkim za pomoc:) Jednak Łomżyńskie forum nie zeszło do końca na psy :)
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |