piątek, 29 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
jaka Łomża

witam wszystkich mieszkańców Łomzy- mam do Was pytanko -dostałam propozycje pracy w Waszym mie¶cie-a nic o nim nie wem, pochodzę z zupełnie innej czę¶ci Polski. Napiszcie mi, czy warto tu przyjeżdzac, czy miasto jest fajne, jak się mieszka.
dzięki za wszystkie informacje

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: jaka Łomża

Zależy o co pytasz, ....czym się interesujesz.
Jak chcesz spędzać wolny czas. Jak szybko nawi±zujesz znajomo¶ci.

Jest tu jedno małe kino. Jest teatr lalek, Muzeum, kilka galerii. jest wielu ciekawych ludzi, których niestety nieczęsto się widuje je¶li nie przebywa się w otaczaj±cym ich ¶rodowisku.

jest kilka fajnych knajp, każda ze swoim własnym, indywidualnym klimatem.....

A najpiękniejsze s± okolice..... dolina Narwi z jej meandrami i wysokimi skarpami, okoliczne lasy.

W niedalekim Nowogrodzie piękny skansen kurpiowski (kumpel z Białegostoku chciał się tam przeprowadzić :) )

no i 20 km od Łomży jest Jedwabne, w Łomzy uczyła się Hanka Bielicka, a pod Łomż± przez pewien czas mieszkał i je¶li dobrze pamiętam Roman Dmowski....

Pozdrawiam!

ps. ....a gdzie masz pracować....?

"Bo im tylko o to chodzi
Abyś sam sobie szkodził
Abyś sam nie mógł myśleć
Abyś sam nie mógł chodzić"

Re: jaka Łomża

Okolice Łomży s± super - potwierdzam to co napisał Kefas, ale z czy wiesz co będziesz robiła jak zechcesz zmienić pracodawcę?

zastanów się nieco wcze¶niej....

pozdrawiam
cz

Re:

Chcesz zamienić Toruń na Łomżę? Raczej nie jest to dobry pomysł, tym bardziej, że ludziom „z zewn±trz” nie jest tu lekko.

Re:

...no a nie potrzeba nowych ludzi? Ciekawe, że kto¶ dostaje propozycję pracy w Łomży? Musi być albo do odstrzału, albo do wyci±gnięcia czego¶ ponad resztę, czyli fachowiec.
Twoja decyzja. Napisz jak± podejmiesz.

Re:

Gosiu
Łomża to urocze miasto i mili ludzie.Jak przyjedziesz to my¶lę,że szybko się zaaklimatyzujesz.Jest tu kilka pubów gdzie można spędzić czas wolny.Jak lubisz teatr to jest Teatr Lalek i czarny Teatr Sivina (jest to bardzo ciekawa forma przekazu,bo to teatr cienia i ¶wiatła).Mamy tu kino ,kilka galerii ,muzea i Miejski Dom Kultury-Dom ¦rodowisk Twórczych,który organizuje ciekawe imprezy kulturalne i rozrywkowe (koncertu rockowe itd.).W mie¶cie jest wiele zabytków.W Łomży jest Łomżyńska Orkiestra Kameralna,która w miarę często tu koncertuje (graj± w niej bardzo dobrzy muzycy-daje ona koncerty nawet w Niemczech i jest tam bardzo dobrze przyjmowana).W mie¶cie jest wiele miejsc zieleni (s± dwa parki ,gdzie można odpocz±ć).Jest tu kilka ogródków piwnych i mamy bardzo dobre piwo produkowane przez nasz Browar Łomża.W sumie prawie wszystko tu można znależć.Mamy kilka nowoczesnych obiektów sportowych (halę sportow± i kompleks sportowy przy spółdzielni Mieszkaniowej Perspktywa (Boiska do kosza ,nogi ,kory tenisowe z nawieszchni± tak± jak± stosuje się w USA i Skate Park).
Mamy kilka prywatnych uczelni wyższych ,a możliwe,że powstani± jakie¶ państwowe.
Jednak mimo tych plusów jest jeden minus bardzo wielki,który powoduje,że Łomża upada.To bezrobocie sięgaj±ce ok.30 % w mie¶cie 65 Tysięcznym to wielka plaga,która powoduje,że ludzie st±d uciekaj± do większych o¶rodków.Lecz może to się trochę zmieni ,bo może będzie szła przez Łomżę obwodnica Via Baltica ,Jedak by tak się stało to na Via Balticę potrzeba zgody władz państwa,a narazie takiej nie ma.Ale kto wie może ona będzie.A bezrobocie dzięki temu zmniejszy się tu trochę.
Więc rozważ te argumęty dobrze.Zastanów się czy naprawdę warto ci tu przyjechać .Pomy¶l czy to nie będzie pomyłka twego życia.
Pozdrawiam.
P.S. W Łomży bardzo nie lubi się ludzi z Białegostoku .Po prostu my ich nienawidzimy.Jest to spowodowane zaszło¶ciami historycznymi i ambicjami.Je¶li jeste¶ z innego miasta to swobodnie nie masz czego się obawiać.Napewno przyjmiemy cię dobrze i życzliwie.Tak więc zapraszam.

andrzej jarota

człowieku Jarota

Nie wiem w pełni dlaczego, ale Twoje posty wpływaj± na mnie bardzo negatywnie. jestem człowiekiem spokojnym i opanowanym, ale po przeczytaniu takiego tekstu dostaję białej gor±czki. O co ci chodzi?

Przepraszam, ale nie mogę..... zachęcasz, czy zniechęcasz...? ....pewnie przedstawiasz obiektywny obraz..... :)

....jak zwykle....

> czarny Teatr Sivina (jest to bardzo ciekawa forma przekazu,bo to
> teatr cienia i ¶wiatła).

mam nadzieję, że jeszcze istniej±, ale niestety już dawno nic o nich nie słyszałem...

> i mamy bardzo dobre piwo produkowane przez nasz Browar Łomża.

....mieli¶my bardzo dobre piwo, ale w ci±gu ostatnich kilku lat "troszeczkę" się popsuło....
nie chcę zgadywać czyja to jest wina, ale faktem jest, że smak nie jest ten sam, a piwo w sklepach stoi i nie za bardzo się sprzedaje.....
...jedynie patriotyzm lokalny ( :) który jest zreszt± bardzo silny) i czasami cena sprawia, że bywa jeszcze kupowane.....

> (Boiska do kosza ,nogi ,korty tenisowe z nawieszchni± tak± jak± stosuje
> się w USA i Skate Park).

...jak widać takie nawierzchnie stosuje się także w Polsce..... i nie tylko w Łomży, nikt tu amerykanom nie wykradał technologii..... s± stosowane także w Europie zachodniej i wschodniej, w Azji, Afryce i na Australii..... taki standard.....
...nie tylko w USA i Łomży....

> Jednak mimo tych plusów jest jeden minus bardzo wielki,który
> powoduje,że Łomża upada.To bezrobocie sięgaj±ce ok.30 % w mie¶cie
> 65 Tysięcznym to wielka plaga,która powoduje,że ludzie st±d uciekaj± do
> większych o¶rodków.Lecz może to się trochę zmieni ,bo może będzie szła
> przez Łomżę obwodnica Via Baltica ,Jedak by tak się stało to na Via
> Balticę potrzeba zgody władz państwa,a narazie takiej nie ma. Ale kto wie
> może ona będzie. A bezrobocie dzięki temu zmniejszy się tu trochę.

tak...... Via Baltica....... panaceum..... jedyny lek na bezrobocie.....
...a kto nam przeszkadza? ...władze państwa.....! .....łobuzy w Warszawie nie wydali zgody na budowę autostrady..... pewnie jakby wydali zgodę, to człowiek Jarota wraz z kolegami wybudowaliby j± nam.....

....a wtedy przywieĽliby nam miejsca pracy..... !!!

Via Baltica - lekiem na wszelkie zło....

> Więc rozważ te argumęty dobrze.Zastanów się czy naprawdę warto ci tu
> przyjechać .Pomy¶l czy to nie będzie pomyłka twego życia.

....a Ty pomy¶l czy nie jest pomyłk± Twego życia, że tu jeszcze jeste¶....!?
...może powiniene¶ wyjechać....

> P.S. W Łomży bardzo nie lubi się ludzi z Białegostoku .Po prostu my ich
> nienawidzimy. Jest to spowodowane zaszło¶ciami historycznymi i
> ambicjami. Je¶li jeste¶ z innego miasta to swobodnie nie masz czego się
> obawiać. Napewno przyjmiemy cię dobrze i życzliwie.Tak więc zapraszam.

...a gdzie chrze¶cijańska miło¶ć....?????? "Po prostu ich nienawidzimy"????? ....jakim prawem wypowiadasz się w moim imieniu i w imieniu moich znajomych.... ja nikogo nie nienawidzę!!?! ....(nawet Ciebie).... odważyłbym się nawet stwierdzić, że kocham wszystkich..... czy to będzie miło¶ć ludzka, rodzicielska, przyjacielska, czy tak jak się kocha biednego zbł±kanego psiaka.... ale kocham.....
...oprócz znajomych w Łomży mam też wielu m.in. w Białymstoku..... mam tam też rodzinę...... podejrzewam, że wielu Łomżan jest w podobnej sytuacji..... a Ty mówisz o nienawi¶ci...????
....rozumiem, że można mówic o niechęci na my¶l o historii współpracy naszych miast, czy zachowaniach kibiców piłkarskich, ew. układów i traktowaniu Łomzy przez zarz±d województwa..... ale nienawi¶ć Łomżan do Białostoczan......?????

...ciekawe..... je¶li dowiesz się, że urodziłem się w Białymstoku, a w Łomży pojawiłem się dopierow wieku 2lat.... wy¶lesz na mnie jak±¶ LPRowsk± bojówkę....???

Pozdrawiam

Piotr

"Bo im tylko o to chodzi
Abyś sam sobie szkodził
Abyś sam nie mógł myśleć

Re:

Drogi Piotrze
Dobrze,że masz takie podej¶cie do tych spraw.Jednak większo¶ć prawdziwych łomżyniaków (od urodzenia mieszkaj±cych w Łomży )często s±dzi inaczej .Istnieje w ich umysłach i ¶wiadiadomo¶ci podobne jak napisałem wyżej podej¶cie do ludzi z Białegostoku i wszystkiego co z tym miastem jest zwi±zane.Po prostu w Łomży nie lubi się Białostoczan i taka jest zwykle prawda.Nie ma co temu zaprzeczać .To,że ty masz takie a nie inne z Białostoczanami kontakty to nie znaczy,że większo¶ć mieszkańców ma taki jak ty stosunek w tej sprawie.A większo¶ć białostoczan również sympati± do nas nie pała.
Zreszt± ty nie jeste¶ łomżyniakiem od urodzenia więc w tej kwestii masz inne zdanie.Lecz ci co tu mieszkaj± dłużej często my¶l± inaczej.
Powiedz,że jest inaczej.
Pozdrawiam.

andrzej jarota

----------

------szkoda słów------

"Bo im tylko o to chodzi
Abyś sam sobie szkodził
Abyś sam nie mógł myśleć

Re:

Używa się tu różnych stwierdzeń, a ja prosiłbym o zdefiniowanie ich
1. Kto jest "Prawdziwym Łomżyniakiem"?
2. O co chodzi z t± "Nienawi¶ci±" do Białegostoku?

Ja przyjechałem do Łomży i co mam niepracować dla tych okolic?

Re:

Szanowny Panie Andrzeju Jarota,
dlaczego Pan pisze,
> W Łomży bardzo nie lubi się ludzi z Białegostoku .Po prostu my ich nienawidzimy.
Urodziłem się w Białymstoku i całe swoje dorosłe życie przeżyłem w Łomży . To też mam nienawidzieć łomżyniaków ?. Czy też w ramach miło¶ci Białystok - Łomża powinienem kupić pałkę bejsbolow±. I sk±d się bior± niesnaski ?
Życzę Panu wszystkiego.

Re:

Szanowny Panie Andrzeju Jarota,
dlaczego Pan pisze,
> W Łomży bardzo nie lubi się ludzi z Białegostoku .Po prostu my ich nienawidzimy.
Urodziłem się w Białymstoku i całe swoje dorosłe życie przeżyłem w Łomży . To też mam nienawidzieć łomżyniaków ?. Czy też w ramach miło¶ci Białystok - Łomża powinienem kupić pałkę bejsbolow±. I sk±d się bior± niesnaski ?
Życzę Panu wszystkiego.

Re:

P. Jarota, wychodzi na to, ze jest Pan w zdecydowanej mniejszosci. Zgadzam sie pelnej rozciaglosci tematu z P. Piotrem.
Przez cale zycie mieszkam w Łomży. Na szczescie nie udalo mi sie zauwazyc niepokojacego zjawiska, o ktorym byl Pan uprzejmy wczesniej wspomniec.
Zastanawiam sie czym jest to spowodowane, ze probuje Pan nakreslic klamliwy obraz stosunkow(Łomża-Białystok). Znam wielu Bialostoczczan, ktorzy Nas lubia i zadnego palajacego nienawiscia. Prosze rowniez zwrocic uwage na to, ze to my, Łomżyniacy konczymy uczelnie bialostockie. Nikt z Nas nie narzeka na nieciekawe stosunki ze "sledziami" jak ich czasem zartobliwie nazywamy. Oni zas w podziece odplacaj nam "londynczykami".
Powodzenia w trakcie kolejnych wypraw poza granice Łomży. Moze uda sie Panu zapomniec o nienawisci jaka nosi Pan w sercu do tych, badz co badz, fajnych i serdecznych chlopakow ze wschodu.

Nastepnym razem prosze wypowiadac sie w swoim i tylko swoim imieniu!!!

Droga Gosiu, przyjedz i sama zobacz. Byc moze nie ma tu atrakcji wielkich miast ale mozna odnalezc cos co okaze sie cenniejsze. Tak rozni jestesmy i tak rozne mamy potrzeby :)))

z±bek

Re:

Panie Jarota

Jako urodzony w Łomży protestuję przeciwko szowinizmowi w pana wydaniu. Tak ogólnie ludzie dziel± się na madrych i głupich = otwartych na inyych i zamkniętych w sobie itd.itp. Łomżyniacy za¶ dziel± się na tych, którzy swoje miasto wzbogacaja materialnie i duchowo oraz na tych, którzy go kompromituję i okradaj±. Bedzie pan łaskaw TERAZ dokonać autooceny. Mam nadzieję, że się pan opamięta.

Re:

.. i tak niepostrzeżenie zapomnieli¶my o temacie głównym. Choć może widać nas teraz lepiej? Ale czy różnimy się od innych w tych sporach i dyskusjach?

Re:

Koledzy, macie rację, że bronicie naszego (tj. łomżynian) prawa do
nie-nienawidzenia innych. Poprzednie władze Białegostoku uczyniły faktycznie sporo zła w naszych stosunkach (p. Łukaszuk). Jednakże: czy to powinno wywoływać nienawi¶ć do wszystkich Białostoczan? To dopiero byłaby haniebna głupota. Czy każdy Niemiec ma być traktowany jako hitlerowiec, a każdy Rosjanin jako siepacz Berii? Niestety, Koledzy ze skrajnie prawicowych opcji maj± taki ..no..nawyk!. Dla nich to: UE - to wył±cznie zaborcy Polski, Niemcy - to najeĽdĽcy i wyzyskiwacze Polaków, itd. itd...na każdego INNEGO (w kraju i zagranic±) znajduj± jaki¶ "powód nienawi¶ći".
Po co to wszystko? KAŻDY SKRAJNY SˇD JEST Z GRUNTU FAŁSZYWY!
Pozdrawiam wszystkich w to gor±ce lato i życzę więcej u¶miechu nawet do tych "nielubianych".

Zbych

Re:

Do Gosi:
Jestem mieszkańcem Łomży od niepamiętnych czasów (całe pokolenia). Chciałbym Ci powiedzieć, że:
- je¶li lubisz przedziwne krajobrazy i nadrzeczne pejzaże (dwóch rzek),
- je¶li lubisz spokój bardzo starego (ponad tysi±c lat) miasta,
- je¶li odpowiada Ci, że w tym ¶rodowisku nie uda Ci się być "anonimem",
- je¶li chcesz mieć blisko do Mazurskich jezior (70 km),
- je¶li chcesz żyć nad Narwi± obudowan± parkami krajobrazowymi (i w której mozna się k±pać),
- je¶li lubisz muzea przyrody i folkloru (Drozdowo, Nowogród, Łomża)
- je¶li chcesz żyć wsród ludzi, którzy kłóc± się (maj± problemy z prac±), ale gdy spotkaj± się poza naszym terenem to uważaj± się za rodaków
- je¶li......
to przyjeżdżaj do Łomży!
Pozdrawiam

Zbych

Re:

-mamy też niezawodnego Pana Jarotę, który zawsze znajdzie bzdurę odpowiedni± do sytuacji(patrz:forum POLITYKA)...tak więc na nudę i powody do rwania włosów z głowy nie będziesz mogła narzekać..:-)))))

Pozdrawiam:

Pozdrawiam
Ellena

Re:

Droga Elleno
Co znaczy według ciebie "znajdzie bzdurę odpowiedni± do sytuacji ".Odpowiedz mi na to ,wówczas będziemy mogli podyskutować o tym czy znajduję bzdurę,czy piszę bzdury ,czy co¶ innego,nie wiem o co ci w tym swormułowaniu chodzi.Wyja¶nij to pojęcie.

andrzej jarota

Re:

W moim sformułowaniu Drogi Kolego zawarta byla tak zwana ironia....na tyle subtelna,że nie musiałe¶ jej rozumieć.Wybaczam więc a dyskutować nie ma o czym :-))
Pozdrawiam:

Pozdrawiam
Ellena

Re:

Dziękuję Wam za wszelkie info, cóż decyzji jeszcze nie podjęlam.S±dz±c z niektórych Waszych postów może to być wyzwanie (choć do końca nie wiecie o co chodzi).
Szczególnie dzięki Zbychowi-było to zwięzłe i konkretne.
Je¶li chodzi o konflikt Łomża/Białystok, cóż przypomina mi to kłótnię Torunia z Bydgoszcz±... Cała Polska chyba jest taka sama...No cóż ...nie rozumiem tego:(
je¶li tu przyjade mam nadzieję, że może kto¶ z Was oprowadzi mnie po uroczych-jak piszecie- zak±tkach.

pozdr

Gosia

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org