Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Dlaczego tk. vectra taka droga i coraz gorsza?. |
Dlaczego musimy placic tv vectrze coraz wiecej za coraz gorsze pakiety. Drugi kosztuje 22,50pln, a poznikaly w nim wszystkie kanaly niemieckie, a dali chlam. Jakis pr.koreanski,portugalski i kilka innych blizej nie okreslonych, ktorych wogole nie mozna ogladac ani rozrywki ni filmu po prostu zero.
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Dlaczego tk. vectra taka droga i coraz gorsza?. |
Odpowiedź jest prosta. Te dwie firmy podzieliły się udziałami w Łomży i wzajemnie nie wchodzą sobie w drogę. W moim bloku operatorem TVK jest TV Multimedia. Zadzwoniłem do TV VECTRA i chciałem żeby mnie podłączyli do swojej sieci. Uprzejma pani powiedziała, że nie opłaci im się przyłączać jednego abonenta na cały blok. Zaproponowałem, żę znajdę kilkanaści a może nawet kilkadziesiąt osób chętnych do zmiany operatora. Pani powiedziałe, żę niestety także w takim przypadku VECTRA nie przyłączy nas do swojej sieci. Wniosek: To typowy układ w którym nie ma konkurencji, więc można pozwolić sobie na dowolne dyktowanie cen. Żeby podgrzać atmosferę dodam, że w Białymstoku TVK pełem pakiet kosztuje ~20 zł.
|
|
a ja dodam, że Vectra i Multimedia kontrolowane sa przez jednego - tego samego - człowieka cz
|
|
ja mam najniżdzy pakiet w Multimedi i własny tależ :-)))) i po co przepłacać
|
|
Z Vectrą jest tak, jak z partią kilkanaście lat temu. Naród rządził a partia sterowała, a może odwrotnie. To dyrektorzy (jest ich kilunastu) i różni specjaliści (maja nawet angielskobrzmiące nazwy wykonywanych funkcj) decydują w Gdyni, jakie programy dać w Łomży, Białymstoku, Olsztynie czy Wrocławiu. Każdy z nich chce pokazać swemu szefowi, że jest potrzebny. Oni wiedzą lepiej. Zamienienie Discovery Channel na National Geografic - bezmózgowie. Można było zabrać TV Mango, nie dawać Arirag-u, Brak DSF - skandal, bo Polsat Sport każdy widzi jaki jest. Tłumaczenie, że nadawcy niemieccy nie chcą podpisywać umów, to robienie z mózgu wody. Dlaczego w innych kablówkach programy niemieckie są (w ograniczonej ilości, ale są). Po cholerę komu TV Meteo, program portugalski czy ten EWTN. Pewnie lepszy od Rydzykowej Trwam, ale trzeba znać język. Zamiast tych kilku bzdetów (wypełniaczy ilości programów) wolałbym mieć mniej ale lepszych. MTV miało wejśc do 10 lipca, tak tam na górze obiecali, a programy te odpalone zostały dopiero dzisiaj. A ulotka, którą przysłano w załączeniu do racunków wymaga szkła powiększającego. Już jako ciekawostkę podam, że pracownikom biura w Łomży i chyba nie tylko, zabroniono pod odpowiedzialnością służbową podawania numerów telefonów do szefostwa. Kuriozalne - nieprawda? Chcą mieć spokój. Można do nich pisać: vectra@vectra.pl I piszcie. Zebrano 7500 listów do premiera, to może i do vectry.
|
|
a może tak mały bojkocik ?? z braku napływu kasy musieliby coś zrobić !! i tylko zostaje malutki problem - jak namówic pare tysiecy ludzi żeby niepłacili aż do poprawy jakości serwowanych stacji ? grzesiek
|
|
Bojkocik, to tak jak z wyborami... nie idziemy a potem narzekamy. Tutaj też ponarzekamy, troche ulży i dalej będziemy korzystać z usług monopolisty. A może rzeczywiście masowa zmiana pakietu na najniższy. Kosztuje to co prawda 50 zł (na podstawie cennika i regulaminu) ale czy pobieranie takiej opłaty jest to zgodne z prawem konsumenckim? W starych umowach nie ma o tym ani słowa i prędzej chodzi tu o zniechęcenie do zmiany niz jakieś tam koszty z tym związane. O ile wiem, starych umów nikt nie wymieniał. Masowa zmiana pakietów na najniższe wymusiłaby (chyba) inne podejście do klientów i może lepszy układ programów. Może ktoś ma prawnika w rodzinie, niechby tym się zainteresował. Czy zmiana pakietu musi być płatna? Do czerwca ub. roku bylo to bezpłatne.
|
|
Zawartość poszczególnych pakietów nie jest precyzyjnie ustalona w umowach z abonentami . Wyjatek stanowi pakiet najtańszy, w którym musi znajdować się TVP1, TVP2, TV Bstok, Polsat , TVN i kanał reklamowy. Tak stanowi umowa pomiedzy operatorem (VECTRA) a Zarządem ŁSM. W innych miastach kablówki wyrzucają wszystko do pakietów droższych i jest spora awantura o POLSAT. TVN już uprzednio najczęściej nie wchodził do podstawowego zestawu. Także cena tego pakietu może być zmieniana wyłącznie za zgodą ŁSM. Z drugiej strony patrząc, nie ma szans na porozumienie abonentów co do składu żadnego pakietu. Zawsze znajdzie się ktoś, komu coś nie będzie odpowiadać. Tym bardziej nie wierzę w powodzenie żadnego bojkotu. Szczerze mówiąc, kto ma to bojkotować. Znaczna część korzysta z pakietu podstawowego i nie potrzebuje żadnej zmiany. Niektórzy woleliby mieć TV Łomża w podstawowym pakiecie, ale raczej operator zgodzi się na to tylko zamiast TVN lub Polsatu. To chyba słaby interes. Mimo wszystko życzę sfrustrowanym trochę cierpliwości. Wszelkie problemy da się rozwiązać po wprowadzeniu sieci umożliwiającej przesyłanie sygnału cyfrowego. Niedawno Ratusz wspominał coś o budowie miejskiej sieci światłowodowej. W nielicznych miastach już coś takiego działa. Może odpuścić sobie operatorów i zjąc się serio takim projektem ?
|
|
I to jest dobry pomysł. Będzie można wybrać te kanały które mnie interesują i placić tylko za nie. Ale kiedy ta sieć zostanie wykonana???
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |