Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Gaz w Oplu Vectra |
Witam mam do was pytanie, chcę zalożyc gaz w Oplu Vectra 1.6 16V i czy to nie wpłynie negatywnie na prace silnika?
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Gaz w Oplu Vectra |
tak
|
|
Czy warto załozyc do niego Gaz?
|
|
http://www.youtube.com/watch?v=i6z9pp7x_C8 tak!
|
|
Kolego nester żeby gaz to było coś dobrego dla samochodu to zapewne niemcy też by jezdzili na gazie.Ty masz napewno silnik ECOTEC a,on nie przepada za LPG,bedziesz musiał częściej sprawdzać poziom oleju,i może pojawić się klekotanie w silniku.Ale nie masz się co martwić bo to standart w oplu.Zakładaj sekwencję i jeżdzij.
|
|
tak:)
|
|
Kolego nester żeby gaz to było coś dobrego dla samochodu to zapewne niemcy też by jezdzili na gazie.Ty masz napewno silnik ECOTEC a,on nie przepada za LPG,bedziesz musiał częściej sprawdzać poziom oleju,i może pojawić się klekotanie w silniku.Ale nie masz się co martwić bo to standart w oplu.Zakładaj sekwencję i jeżdzij. Dawno nie słyszałem takiej bajki. Mam kolegę, co prawie 60 tyś na gazie zrobił, jeździ na wysokich obrotach i cieszy się z założenia instalacji. Ale fakt, że jak się uda. Mam znajomego, co założył jakąś tanią instalację. Strzela, prycha, beznadzieja. Ale za to oszczędził na instalacji.
|
|
Mam opla 1.8 ecotec z gazem mam zrobione 70 tyś i nie widze różnicy w pracy silnika. Oczywiście jak gaz do ecotec to tylko sekwencja silnik nie traci nic na mocy spalanie jest prawie identyczne jak na Bp oraz mniejsza awaryjnośc.
|
|
Te silniki nie tolerują instalacji LPG .. ale jeśli założysz DOBRĄ sekwencyjną instalację będzie chodził jak ta lala,vectra ma problemy z utrzymaniem obrotów na biegu jałowym ale nie jestem pewien czy to od LPG .Klekotanie to święta prawda tak może ale nie musi być .
|
|
Utrzymywanie stałych obrotów może być spowodowane silniczkiem krokowym, zabrudzona przepustnica, ale też i nieszczelność w układzie dolotowym. Nie jestem pewien, ale to może być też wina EGR'u, ale raczej w pierwszych momentach trzeba zająć się krokowcem. Jeśli czujnik położenia przepustnicy jest padnięty, to wymiana. ;)
|
|
AFMF masz rację ale w niektórych egzemplarzach problemy z obrotami pojawiają się dopiero po przełączeniu na lpg, o to mi chodzi . Silniczek krokowy to nie jest przyczyna .
|
|
Przyczyny wtedy należy szukać w komputerze instalacji lpg. Nieprawidłowo wyregulowany komputer. Do gazownika...ale fakt, że to nie musi być dobrze. Trafi się tak, że nawet i to nie pomoże, należy się przyzwyczaić. ; )
|
|
otóż to .
|
|
jedź na kraskę to Ci podpowiedzą mechanicy
|
|
ja mam astre i też silnik 1.6 teraz jeźdzę na benzynie bo coś nite tak z gazem jak przełanczam na gaz nie chce jechać albo przerywa....
|
|
Ja zakładałem instalację LPG rok temu (sekwencja STAG4) u p. Wojciecha Dyla w Piątnicy i jak narazie na nic nie narzekam. Spalanie waha się od 8l w trasie przy bardzo powolnej jeździe do 16l przy ostrym wciskaniu gazu w mieście. Przy normalnej jeździe w trasie pali 10l a w mieście 13l . Co do silnika to mam X20XEV. W poprzedniej VB X18XE miałem gaz II generacji to miałem trochę problemów. Jeśli chcesz się dowiedzieć nie co więcej na temat tego jak silniki 1,6 w VB znoszą instalację LPG to zapraszam na http://forum.vectraklub.pl Pozdrawiam Radecki_VKP www.vectraklub.pl
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |