poniedziałek, 25 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
najlepszy internet bezprzewodowy do laptopa

mam pytanie: który internet jest w tej chwili najlepszy do laptopa.chodzi mi o bezprzewodowy.i zeby byl normalny sygnal gdy pojade gdzies poza łomże?

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: najlepszy internet bezprzewodowy do laptopa

iplus

internat przy wecie

kot składa się z sierści oraz dwóch łap przednich do rozpędzania się i dwóch tylnych do hamowania

JA POSIADAM Z ORANGE I JESTEM ZADOWOLONA MIESZKAM Z DALA OD MIASTA I ZAWSZE MAN ZASIĘG

Hej ani iplus ani orange ja miałam z iplusa co za dziadostwo strona wieczność się otwiera a jak przekroczysz limit transfer tak spada ,że zanim ci stronka się otworzy to zdażysz z psem na spacer wyjść i przyjść nie polecam naprawdę ja zerwałam umowę a co za tym idzie- kara 1000zł z orange jest to samo w umowie jak dobrze ją przeczytasz ,że oni nie gwarantują ci dobrego zasięgu wieć po co???

kiedyś miałem orange i powiem jedno słowo:TRAGEDIA!! może coś się pozmieniało od tamtego czasu.

Play.Jestem zadowolona

\

moj stary rozwija kabel od iternetu na wsi co dzien rano to ludzie nie narzekajo.
piosenke sciongam szybko. 10 minut jedna

Polecam PLAY :)

Cześć. Miałem internet z Orange. Kompletna porażka. Od ponad roku korzystam z blue connect Ery. Polecam. Działa bez problemów.

Play jest dobry Orange to dno

przez 2 lata miałam blue connect Ery, to były najgorsze 2 lata
nie mówię tu o prędkości bo co wybrałam to miałam
ale o tym że były problemy techniczne
zdarzało się że po kilka godzin nie mogłam połączyć się z netem
myślałam że to wina modemu jednak z nim wszystko było ok (wysłałam go na reklamację)

tylko play za 45 zl mam 10GB i 7.2 szybkosci reszta nie ma szans jeszcze nigdy mnie nie zawiodł

Odnawiam temat

ja tez, powiedzcie cos wiecej!:)) ile kosztuje i na jaki czas umowa, jaka predkosc wybrac itp. ;] Dzięki!:]

ja mam z plusa 20gb a chodzi jak by miał góra 3 gb nie polecam tragicznie chodzi a bajki 3 minutowe ładują sie po 30 minut katastrofa.z orange jest podobnie w niektórych miejscach poza łomżą zasięgu nie ma wcale sprubuj może z ery pozdrawiam

NINKA88

dzieki;]

Myślę, że większość tu piszących robi to w dobrej wierze, aczkolwiek mało to ma wspólnego z rzeczywistością.
Lakoniczne stwierdzenia typu:
*
Cytat:

Autor: Hanes (94.254.167.---)
Data: 25-01-10 21:19
Play jest dobry Orange to dno

* rzekome problemy z siecią (które nie występują), a rzeczywiście problemy z modemem/kompem spowodowane niewłaściwym korzystaniem,
*
Cytat:

tylko play za 45 zl mam 10GB i 7.2 szybkosci

Play nigdy nie miał w ofercie prędkości 7,2 to jedynie teoretyczne możliwości modemu, nie osiągalne w sieci P4, który oferuje do 1Mb/s
*
Cytat:

ja mam z plusa 20gb a chodzi jak by miał góra 3 gb nie polecam tragicznie chodzi

w tym przypadku, chyba jedynie pisząca post wie, o co jej chodziło, prędkość czy transfer???, 20GB chodzi jak 3GB?, najlepsi informatycy mieliby problem ze zrozumieniem.

W wyborze oferty dla siebie kieruj się ofertą, która będzie spełniała Twoje wymagania odnośnie limitu transferu, REALNEJ (podkreśl to w rozmowie z pracownikiem sieci) prędkości pobierania i wysyłania danych, możliwości modemu (patrząc w przyszłość dobrze gdyby działał w większości zakresów, nawet gsm-w awaryjnych sytuacjach), ceną, długością umowy.
Jeżeli to wszystko ustalisz, wybierz operatora. To od niego będziesz wymagał/a wywiązywania się z warunków umowy.

Najlepiej będzie poradzić się kogoś znajomego, z bezstronną opinią, kto ma jakiekolwiek pojęcie, bo sam/a widzisz, jakich "kwiatków" można się spodziewać na tym forum.
Pozdr.

w takim razie ciekawi mnie co szanowny kolega 100mario nam by zaproponował :)

Proponowałbym dobrać ofertę do potrzeb.

Nie da się jednoznacznie powiedzieć, Play super, Orange słaby, a Era syf, itd., trzeba dość szczegółowo określić swoje potrzeby, następnie zapoznać się z ofertami, możliwościami operatorów i wybrać.

Cytat:

ja mam z plusa 20gb a chodzi jak by miał góra 3 gb nie polecam tragicznie chodzi

w tym przypadku, chyba jedynie pisząca post wie, o co jej chodziło, prędkość czy transfer???, 20GB chodzi jak 3GB?, najlepsi informatycy mieliby problem ze zrozumieniem

jak to nie zrozumiales?
obiecywali jemu 20 gigabitow na sekunde, a ma biedaczyna tylko 3gigabity, i to w polaczeniu bezprzewodowym. takich wynikow to niejeden swiatlowod by sie nie powstydzil.

hahahah bezprzewodowy

ja tam mam introlana

<aniołek>

do 100mario:

* rzekome problemy z siecią (które nie występują), a rzeczywiście problemy z modemem/kompem spowodowane niewłaściwym korzystaniem,

Przestań tu zgrywać fachowca i teoretyzować; miałem przez 2 lata telefon w Play i ile nerwów i pieniędzy przez to straciłem nikt nie jest w stanie policzyć.
Zmiany aparatów, ustawień, kart sim, kilkadziesiąt zgłoszeń technicznych z których każde kończyło się odpowiedzią "brak problemów po stronie sieci".
A dodzwonienie się do mnie i możliwość wykonania połączenia wychodzącego to była loteria. Zmieniłem operatora i mam taniej i bezproblemowo mimo, że mam prepaid a nie abonament jak w Play.

--
tomek w.

\"Rzuciłem myśl, że cokolwiek mi się należy\"

\"Żeby mi się chcialo tak, jak mi sie nie chce\"

jak zajrzysz mi w du pe to zobaczysz g

poziom zachowany

Oczywiście play.
Teraz jestem gdzieś na wsi w górach i śmiga.Choć zasięg z ery i orange ledwo 2 kreski.Oczywiście tel. kom.

http://main.sqipcom.com/?ref=TomHas

Cytat:

tomasz_wu
Przestań tu zgrywać fachowca i teoretyzować; miałem przez 2 lata telefon w Play i ile nerwów i pieniędzy przez to straciłem nikt nie jest w stanie policzyć.
Zmiany aparatów, ustawień, kart sim, kilkadziesiąt zgłoszeń technicznych z których każde kończyło się odpowiedzią "brak problemów po stronie sieci".
A dodzwonienie się do mnie i możliwość wykonania połączenia wychodzącego to była loteria. Zmieniłem operatora i mam taniej i bezproblemowo mimo, że mam prepaid a nie abonament jak w Play.

Zazwyczaj nia zabieram głosu w dyskusji na temat, o którym nie mam zielonego pojęcia.

Podtrzymuję zdanie, że większość kłopotów technicznych jest na własną prośbę. Jeżeli wymiana sim, sprawdzenie modemu nie przyniosło zadowalających efektów, to może były to problemy z zasięgiem?. Wiadomo, że zasięg Play kulał i będzie kulał, przynajmniej do końca marca, kiedy to obiecują swoje "4G". Nota bene z 4G nie mające nic wspólnego.
Pracownicy salonu posługują się mapkami zasięgu, które ze stanem realnym zazwyczaj mają mało wspólnego. Kupujesz usługę u operatora, posiadając wiedzę, że ma najmniejszy zasięg z czwórki. Liczysz na to, że w BOK-u pojadą z Tobą i sprawdzą zasięg na miejscu?.
Problemy techniczne mogą wystąpić zawsze i u każdego dostawcy usług, ale świadomy wybór dostawcy, może spowodować, że zminimalizujemy ryzyko.

"...teoretyzuję tylko tu sobie, zgrywam fachowca", ale po co masz mnie słuchać, powyżej masz przykłady ludzi, którzy z mają Internet o prędkości 3GB lub 7,2MB w Play, którzy jednym słowem określają jakość usług np. "gówno", to są wybitni znawcy tematu i tu powinieneś szukać pomocy.

Chodzi mi o konkretne zdanie:
"rzekome problemy z siecią (które nie występują)"
Ja nie szukam pomocy, gdyż już pozbyłem się problemu w postaci umowy z Play, a po drugie nie szukałbym jej tutaj gdyż o zasadach działania sieci komórkowych mam wiedzę większą od przeciętnego użytkownika.
Chcę tylko, by inni nie wdepnęli w to samo gówno co ja przenosząc swój numer do Play w którym po złożeniu podpisu na umowie jedyne co interesuje ich w kwestii obsługi klientów to pilnowanie terminowych wpłat.
Ze swojej strony robiłem pomiary sygnałów w problematycznych miejscach, notatki z opisami problemów i czasami występowania a w zamian otrzymywałem odp. "brak problemów po stronie sieci", mimo, że nie mogłem oprzeć się wrażeniu, że problem jest znany dla działu technicznego.

A przeniosłem telefon do play wiedząc że ma umowe z plusem, który jak się okazało daje najniższy priorytet dla ruchu P4 na swoich BTS.

--
tomek w.

Ja tam nigdy nie mialem problemow z play.

Nie można mieć pretensji do Plusa, aczkolwiek wątpię, czy owy priorytet połączeń mógłby mieć zastosowanie, czy to technicznie możliwe?, raczej nie. Poza tym UKE nadzoruje wszelkie umowy porozumień międzyoperatorskich i nadawanie priorytetów godziłoby zasadom współpracy. Roaming wewnętrzny kuleje, dlatego, że pomimo podpisania porozumienia, handover nadal nie działa!!!!
Ja podpisałem umowy na głos w Play, wybrałem go świadomie, ze względu na cenę. Nie potrzebowałem video rozmów, 3G. Zaraz po przejściu do P4 przełączyłem telefony na 2G Plus, zasięg mam wszędzie, jakość rozmów ok. i to mi na razie wystarcza. Pozostało mi kilka m-cy do zakończenia umowy, ale czekam do końca marca, na ich "pseudo 4G", okaże się wtedy, czy warto u nich zostać. Epoka smartfonów zbliża się nieubłaganie, a P4 wychodzi naprzeciw, ma fajne promo., jeżeli zapowiedzi znajdą potwierdzenie w możliwościach, to będzie ok.
Co do Internetu u P4, obecne możliwości tech. do mnie nie przemawiają, ale ja o tym wiem i nie kupię na razie tej usługi po to, żeby narzekać. Potrzebuję Internetu mobilnego, a ten na tę chwilę w P4 mobilnym jest tylko z nazwy.
Pozdr.

PS
Priorytet sieci masz w ustawieniach telefonu. Jeżeli wybór sieci masz automatyczny, to pierwszy loguje się Play i przełącza na Plus po zaniku sieci macierzystej. To w 2G. Natomiast w 3G ma zastosowanie wspomniany Handover (niedziałający), który musi rozłączyć rozmowę, żeby zalogować się do Plusa. Ustawienie ręczne sieci usuwa ten problem, ale nie mamy wtedy dostępu do Playonline, video. Nowe taryfy All Inclusive są OK., bo Internet działa w roamingu Plusa.

a moze poprostu uzyc jakiegos telefonu, ktory pozwala na dzielenie internetu z komputerem poprzez kabel, wifi lub bluetooth. niektore telefony osisgaja calkiem niezle predkosci.

ludzie ale wy tepi jestescie... sami sobie zaprzeczacie i kity wciskacie...Chwalicie PLAY tak ? PRZECIEZ PLAY MA ZASIEG PLUSA... a to najgorsze co moze w Polsce byc.... ja korzystam z ery blueconnect ... niewiem jakpoza miastem ale w miescie jest super. mialem umowe na 2 lata i znow przedluzylem na nastepny rok... mi wystarcza.... PLAY = PLUS I ZAPAMIETAJCIE TO ERA = HEYA ORANGE = ORANGE

PS. NIE DAJCIE SIE NABRAC NA SIEC 4G CO REKLAMUJA W PLAY-u TAKIEJ SIECI W POLSCE JESZCZE NIEMA... NIEWIEM CZY ONI WOGOLE MAJA 3G....

Cytat:

Autor: bizness (213.158.217.---)
Data: 20-02-11 20:31

ludzie ale wy tepi jestescie... sami sobie zaprzeczacie i kity wciskacie...Chwalicie PLAY tak ? PRZECIEZ PLAY MA ZASIEG PLUSA... a to najgorsze co moze w Polsce byc.... ja korzystam z ery blueconnect ... niewiem jakpoza miastem ale w miescie jest super. mialem umowe na 2 lata i znow przedluzylem na nastepny rok... mi wystarcza.... PLAY = PLUS I ZAPAMIETAJCIE TO ERA = HEYA ORANGE = ORANGE

PS. NIE DAJCIE SIE NABRAC NA SIEC 4G CO REKLAMUJA W PLAY-u TAKIEJ SIECI W POLSCE JESZCZE NIEMA... NIEWIEM CZY ONI WOGOLE MAJA 3G....
Cytat:

Zastanów się dobrze, zanim kolejny raz zaczniesz kogoś wyzywać...
Co do Twojej wiedzy na temat Play, nie będę nawet komentował, wystarczy stwierdzić, że pojęcia o tym nie masz.

D ale tylko niektóre, tel. działa jako modem i są bardzo wolne, porównywalnie jak internet szerokopasmowy a połączenie linią telefoniczną przez modem.

popraw mnie z czym sie myle cwaniaczku 100mario.... prcuje w tej branzy wiec jestem w temacie.... czekam na twoje uzasadnienie co jest zle ..???

http://media2.pl/telekomunikacja/74120-play-bedzie-tlumaczyl-sie-z-4g.html

Nie wiesz, czy Play ma 3G?
Play online korzysta z nadajników Plusa?

Pracujesz w branży?, hehe...
Trochę znam Twoją branżę, pisałeś tu kilkakrotnie, prubując wplątać forumowiczów w jakieś piramidy finansowe itp.

w łomży i okolicy orange jest super ale gdzieś dalej[ na wsi czy małym mieście] to katastrofa, nie wiem jak inne bo nie korzystałem

Mówisz o 4G Play, że nie dajcie się nabrać, za chwilę wklejasz link, który mówi, że Międzynarodowy Związek Telekomunikacyjny zezwala P4 używania nazwy 4G.

Ty rozumiesz, co czytasz?????????, zrozumiałeś coś z tego artukułu?

Fakt, sama nazwa 4G może i jest kontrowersyjna, ale MZT i UKE tego nie zabrania, więc pod względem prawnym, wszystko jest OK.

PLAY BEDZIE TLUMACZYL SIE Z 4G CZY TY JESTES TEPY CZY JA ???

"PLAY uruchamia niby 4G"

"Konkurenci są zdania, że Play (biorąc pod uwagę jego zasięg oraz ograniczenie prędkości) nie powinien nadużywać znaczenia sieci czwartej generacji."

"organizacja ta dała zielone światło do używania określenia 4G dla HSPA+ "

DALEJ SADZISZ ZE TO 4G ?????

Wiesz co?, przeczytaj jeszcze raz wszystkie moje posty w tym temacie, nawet kilka razy, jak będzie potrzeba i daj znać, co udało Ci się zrozumieć.
Pozdrawiam.

Ja osobiście mam z Orange i bardzo polecam ;) nie miałam z nim problemu nigdy. ;)

bizness nie wiem jak twoje blueconnecty i orange czy plusy się sprawują ,ale moje play kładzie na łopatki blueconnecta mego brata.
Więc nie pitol mi tu ,że play jest cienki skoro nie mam zasięgu z sieci era w komórce tu na wsi,a internet z play chodzi aż miło.

Autor: fanka bocianka (---.neoplus.adsl.tpnet.pl)
Data: 20-02-11 20:47

D ale tylko niektóre, tel. działa jako modem i są bardzo wolne, porównywalnie jak internet szerokopasmowy a połączenie linią telefoniczną przez modem.

Zgadza sie, ale nie o uzycie telefonu jako " klasyczny modem" mi chodzi, tylko o wykorzystanie telefonu jako "przekaznika" pomiedzy stacja bazowa a komputerem. W tym przypadku telefon mozna byloby porownac z "modemem 3G (lub 4G)"

wiecej info znajdziesz tutaj:

http://en.wikipedia.org/wiki/Tethering

z tym ze informacja w jezyku polskim jest znikoma, przelacz na angielski.

http://www.junefabrics.com/index.php

a tutaj znajdziesz soft pozwalajacy na uzywanie niektorych telefonow jako "modemow 3G"

ps. telefony niektorych operatorow sa tak poblokowane, ze nawet uzycie oprogramowania nie umozliwi skorzystanie z internetu.

", aczkolwiek wątpię, czy owy priorytet połączeń mógłby mieć zastosowanie, czy to technicznie możliwe?, raczej nie"
Jeśli kogoś pouczasz to miej pewność co do przekazywanych informacji.
A co do Twoich porad odnośnie ustwień telefonu: uważasz, że nie próbowałem?
Jesteś sprzedawcą w salonie Play?

--
tomek w.

Pouczam?

Kolego tomasz_wu, dla Twojej wiadomości, nie jestem pracownikiem Play, ale to raczej mało powinno Cię interesować...

Nikogo nie pouczam, powiedziałem co wiem w tym temacie, ale widzę, że to zdecydowanie ponad siły niektórych forumowiczów.
Nie będę już "pouczał", zapewne i tak nie wiesz o co mi chodziło, podyskutuj sobie z bizness i innymi użytkownikami "daty", którzy możliwośći operatorów liczą w kreskach na wyświetlaczach telefonów a szybkość transferu liczą w GB itp.
Zapewne to będzie konstruktywna rozmowa, ale sens znany będzie tylko wtajemniczonym, czyli Wam.
Człowiek nie może znać się na wszystkim, ale ja np. nie obrażam się i nie narzekam na wszystko, czego nie rozumiem. Postaraj się dostosować (posłuchać rad), jeżeli korzystanie z tel. kom. jest ponad Twoje siły, to istnieją również inne metody porozumiewania się na odległość.
Pozdrawiam.

Korzystając z okazji że tylu ekspertów odwiedza ten temat chciałbym zapytać o karty i anteny do Wi Fi.
Mam kilkadziesiąt metrów do jednego z łomżyńskich lokali z hot spotem chciałbym odbierać ich sygnał.
Jaki konkretny sprzęt polecicie?
Do 200-300 zł

Witam,
Nie bardzo się znam na antenach zewnętrznych WiFi. W tym przypadku chyba bardziej ant. Kierunkowa, niż dookulna.
Ważne, aby karta sieciowa i antena miały kompatybilne złącza. W kwestii sprzętu nic nie doradzę, ale...
Jeżeli to hot-spot znajduje się w lokalu, zwróć uwagę czy nie jest wyłączany na noc. To jedno. Jeżeli ktoś czasem zagląda do statystyk AP lub ma aplikację za to odpowiedzialną, to szybko zauważy "nieproszonego gościa" i zablokuje Cię po IP oraz MAC (można to obejść, ale to dodatkowa zabawa).

Za 200 zł. zapewne możesz skompletować dobry sprzęt, ale jest obawa, że nie będziesz cieszył się długo darmowym Internetem, do tego często w takich dostępach stosuje się różne ograniczenia.

Dobrze byłoby pożyczyć gdzieś taki zestaw i przetestować przez kilka dni lub kasę przeznaczyć na swój Internet.
:)

poprawka...

antena oczywiście *dookólna, a nie dookulna :)

sprzet do komputera to praktycznie bez roznicy, chyba ze karta lub adapter usb ma jakies specyficzne wymagania sprzetowe. najlepszym rozwiazaniem byloby wykorzystanie routera z antenami zewnetrznymu ktore moglbys zamontowac blisko okna lub poza domem i ustawienie tego routera jako "repeater", i w ten sposob miec wlasna "hotspot" w domu. nie wszystkie typy routerow maja wbudowana ta funkcje, ale praktycznie wszystkie starsze modele linksys-a daja sie "przeflaszowac" z "DD-WRT firmware" i udostepnic ta funkcje. wiecej info na temat modeli kompatybilnych z DD-WRT firmware znajdziesz tutaj:

http://www.dd-wrt.com/

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org