poniedziałek, 25 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
czeczeńcy buuuuuuuuuuu ;/

hmmmmm proszę o śmiałe wypowiedzi na ich temat co prawda polsat ma obserwować nasze forum to niech w sumie ma już co hahahaha może ktoś zarzuci jakiś temacik o nich czy jak?? i śmiało proszę wypowiadać się co leży na sercu i ogólnie i takie tam :)

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: czeczeńcy buuuuuuuuuuu ;/

Chyba ich ,działalność, trochę zmalała.

niech polsat zajży do salonu gier Admirał na st. rynku i zobaczy kto tam całymi wieczorami przesiaduje !!! Biedni , uciemiężeni uciekinierzy wojenni , juz taki los uchodżcy że musi grać bo co zrobić z tak łatwo przychodzącą kasą !

szpenio - człenio!!!!

sukin syny pierdola sie ze wszystkimi!!!!!!

hahahaha i włąśnie oto chodziło hahahahahahaha xd brudasy ;/

nie wszyscy mysla o tm jak ty wiesniaku z podlasia. to specyficzna czesc polski jednak.

Jakis marny to prowokator, czemu nawołując do łamania prawa sam tego nie robisz mówię o niby cwanym autorze tematu. Chłopak liczy że jakiś głupek albo ktoś pod wpływem % powie a raczej napisze za wiele. Nie dajcie się i olejcie temat jak i autora tematu.

Polsat to trzecia liga dziennikarstwa.
Marzeniem każdego dziennikarza Polsatu jest praca w TVN albo TVP.

3-cia liga po prostu.

Walczymy niby z terroryzmem u boku O.N.Z. a wpuszczamy do kraju smoluchów którzy mordują dzieci w imię pojebanej religii która nakazuje im zabijać niewiernych. Niedługo w Łomży meczety będziemy im stawiać a M.O.P.S będzie tylko ich. Samotna matka Polka wychowująca dzieci dostaje 200zł
a smoluch bierze 1,500zł i rozbija się BMW. Dla czego nikt nie reaguje , czemu nasz ratusz sponsoruje ludzi których żaden kraj nie chce wpuścić na swój teren. Nasz prezydent powinien dać przykład wziąć pały i pogonić to bydło na Kaukaz .

facet jaga po co tu zagladasz do podlaskich wiesniakow????Wlasnie tym okresliles sie jaki ty jestes palacowy miastowy.Spadaj bucu jak ci temat nie pasuje.A jak tak bardzo kochasz te pokraki losu to zabieraj je do siebie.My juz wiemy najlepiej co sie dzieje na miescie i co oni soba reprezentuja.Siedzoc w domu walac konia przed kompem nie zobaczysz tego co inni.A polsat i cala ta zgraja niech zrobia normalny raport a nie klamliwe historie.Polsat tak jak przedmowca zapraszam do Admirala z ukryta kamerka zobaczycie ile kasy tam sie przelewa i to wszystko z rak biednych uciemierzonych fajansow.

Life's simple. You make choices and don't look back. ;)

--------------------------------------------------------------------------------

dlaczego zagladasz do du py?

A ty ;Emmbrałer; wypowiedz się po ludzku a nie tak jakbyś porządną ścieżkę amfy wciągnoł . Jesteś za czy przeciw czeczenom

wynajmują mieszkania a potem po cichu uciekają bez opłacenia za czynsz i inne opłaty. Mieszkania pozostawiają w fatalnym stanie. Jak kto ma wątpliwości to służe przykładem. A tak publicznie w mediach skarżą się że nikt im mieszkań nie chce wynająć.

Riposta

dla naszych nie ma nic a oni tyle kasy dostaja my jak gdzies za granica jestesmy tomusimy dobrze napier... ac a oni co wszystko majo naszym biednymnie dadza bo im trzeba pomoc

czeczeńcy buuuuuuuuuuu

<aniołek>

krzysiek4527 ja jestem przeciw i bede bo na nich kur_a patrzec nie moge

--------------------------------------------------------------------------------

zaglada mi kur wa do dupy, smiec!jestes smieciem i mieszkasz i bedziesz mieszkala w slamsach ahahahah jestes smieciem i zagladasz mi w du pe ahhaahah smiec!

smiec , zaglada mi d upe haahahahahahh!!!!!won!!!!smiec won parszywcu !podniecaj sie sama bydlaku! smiec ze slamsow!

nie lubie czeczenów i grubo dupnych czeczenek posuwanych przez kozy. Mam takie prawo:)

skrecaj sie teraz , albo buszuj

h_j ci w morde" buło paryska"

POLSAT, a co to jest? :)

http://yarrok.blogspot.com/2008_04_24_archive.html
http://moto.money.pl/ceny-paliw/

ROZMOWA KONTROLOWANA

http://www.wspolczesna.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20110220/REG20/985476584

Pobieżnie przejrzałem wszystkie wpisy wyżej i wstyd mi za nie.

Krytyka jest absolutnie dopuszczalna, nawet ta odnosząca się do konkretnych grup narodowościowych, jednak to co napisaliście to nie krytyka, to obelgi. Można dyskutować o problemach z Czeczeńcami w Łomży, ale sposób który narzuciliście wcale nie zmierza do załatwienia kłopotów we wspólnej egzystencji. Pies gdy czuje się zagrożony to albo warczy i szczeka albo gryzie, nie dyskutuje i próbuje rozwiązać problem, jak ludzi. Zachowujecie się właśnie w jemu właściwy sposób.

Moja opinia w tej kwestii jest taka, że owszem są problemy i to duże. Główne źródło tych problemów widzę jednak w złej polityce państwa. Do krajów takich, jak UK czy USA docierają uchodźcy porównywalnie trudnych regionów jak Kaukaz, a nawet prosto z wojny i mają szansę i warunki na zmianę. Nie chodzi już nawet o kasę, dach i jedzenie, ale o funkcjonowanie w społeczeństwie.

Niedawno jechałem autobusem do Łomży i obok mnie, po drugiej stronie autobusu siedziała młoda Czeczenka z 2 małych dzieci, a trzecie siedziało po mojej prawej stronie, przy szybie i spało. Kobieta była bardzo urodziwa, skromnie i schludnie ubrana, a dzieci zadbane. Kiedy to koło mnie się obudziło, zaczęło się trochę "dziwić obrazami za oknem" i dyskutować, pewnie po czeczeńsku. Trochę mnie to rozbawiło i zacząłem się uśmiechać. Trochę też rozmawialiśmy. Próbowała mówić po polsku, ale kiepsko jej to wychodziło więc przeszliśmy na angielski. Pożyczyłem jej telefon, bo jej się rozładował i powiedziałem gdy dojeżdżaliśmy do Łomży. Byłem pod wrażeniem jak sympatyczna była to osoba. Wystarczyło się uśmiechnąć. Podziwiam tych z nich, którzy dali radę. My wyjeżdżając za granicę bywamy sfrustrowani załatwieniem numery NIN w UK chociażby i inną papierologią. Oni, nie tylko w Polsce, mają więcej schodów do pokonania (nie mówie tylko o prawnych), a to rodzi frustrację... nie tylko zresztą ich samych, jak widać...

Urzekla mnie woja historia :)

Alek ,ale wiekszosc zna czeczencow tylko z opowiesci.nie mieli z nimi zadnej stycznosci.wiekszosc szczekaczy to bezrobotne nie dajace sobie rady w zyciu chlopki.

http://main.sqipcom.com/?ref=TomHas

Alek - masz rację bywają także sympatyczni. Jak we wszystkich społeczeństwach. I takim można pomóc. Z drugiej strony są też ci mniej sympatyczni. Przejdź się po barach z maszynami. I nie twierdzę że 'nasi' są doskonali. Jednakże, dziwnie się czuję widząc rosłych chłopów, których muszę utrzymywać ze swoich podatków. To samo czuję w stosunku do Polaków którzy zachowują się tak samo.
Uważam, że błędem jest traktowanie uchodźców inaczej niż pozostałych. Dlaczego oni mają być traktowani ulgowo? Trzeba im pomóc, ale pomoc taka nie powinna ograniczać się do comiesięcznego wypłacania pieniędzy. Jeżeli już zawsze będziemy ich otrzymywać, to oni nigdy nie zechcą znaleźć jakiejkolwiek pracy. Nie będą się też chcieli asymilować. Wyhodujemy sobie kolejną grupę społeczną, która będzie żądała coraz więcej. Głupotą jest przyjmować kogoś, dawać mu wszelkie przywileje i nie oczekiwać podporządkowania panującym zasadom. Każdy obywatel tego kraju ma swoje prawa i obowiązki. Uchodźca ma tylko prawa.
Nie jestem za wypisywaniem obelg pod ich adresem. To tylko stwarza tematy dla pismaków takich jak ci z polsatu, tvn, czy wprost.
Może ktoś ma dojście do dziennikarza, który odważy się opisać sprawę z drugiej strony? Dlaczego nikt nie wspomni o tym, że nasi goście nie zawsze zachowują się jak owieczki?

Rahtid masz absolutną rację. To co napisałeś to prawda. Dodam tylko tyle, że kiedy ja patrzę czy to na bezrobotnych i staczających się Polaków, czy Czeczenów to głównych przyczyn dopatruję się w 2 aspektach:

1. psychika człowieka;
2. polityka (głównie socjalna) państwa, w którym się znaleźli, ale nie tylko.

Pomijając 1 aspekt. Uważam, że polska polityka wobec uchodźców jest źle realizowana. Podobnie jak polityka socjalna w stosunku do biednych. Tu upatruję głównej przyczyny ku temu, że dajemy pieniądze, ale nie dajemy możliwości ich zarobienia. No i jest, jak jest...

Re Thomas:

Proponuję więc ripostę społeczną w tym temacie. Podzielmy się historiami 9można zmienić fakty, by pozostać anonimowym) świadczącymi o tym, że Czeczeni to nie tylko ludzie "opisani" w pierwszych postach. Myślę, że to forum będzie monitorowane przez media, a autorzy obelg napiętnowani. niech tym razem pokażą też inne głosy z Łomży!

alek80 - co to tonu wypowiedzi w pełni się zgadzam. Przedstawiajmy argumenty a nie obrażajmy współdyskutantów.
1. Nie oceniaj narodu po jednym człowieku.
2. Kobiety czeczeńskie są bardzo uległe w stosunku do mężczyzn
3. Pojedynczy Muzułmanin jest zwykle bardzo miły - różki pokazują dopiero jak poczują się silni w grupie, nawet samotny Czeczen wydaje sie być normalnym człowiekiem, diametralnie się zmienia jak znajdzie się w towarzystwie 9 kolegów. Poczytaj relacje idiotek, które związały się z Muzułmaninem, każda podkreśla jak bardzo się zmieniają w swoim środowisku
4. Nie rozśmieszaj mnie - Polak za granicą jest zmęczony, smutny, niepewny losu. Czeczen zgarnia ogromne zasiłki (kilka tysięcy, dostaje darmowe mieszkanie). Polak jakby dostawał kasę i dom za granicą też by się do każdego uśmiechał.
5. Urodziwa Czeczenka to naprawdę wyjątek - piszesz, że miała tylko trójkę dzieci - musiała zatem być bardzo młoda, przed 20. One bardzo dużo rodzą, i szybko przybierają wagę małego dinozaura.

RE Protagoras:

1. Nie oceniam. Podałem przykład inny niż tutaj obecne.
2. Zgadzam się. Przeważnie tak jest. Wychowali się w specyficznej dla nas kulturze i pewnie trzeba lat, by nauczyli się naszej.
3. Czy oby ta domena nie jest przypadłością człowieka jako takiego? W grupie przecież łatwiej, no i bardziej anonimowo...? Tyle, że na pewno inne sprawy zaczną wychodzić na wierzch w przypadku grupy Polaków, grupy Czeczenów, a choćby grupy Eskimosów, ale będą miały podobne podstawy. Ujście tylko będzie inne.
4. Mylisz się. Podam przykład UK: przysługuje Ci mieszkanie socjalne + zasiłki. Nie mówiąc już o tym jakie masz korzyści gdy Twoje dziecko tam się urodzi. Istnieje też dużo instytucji pomocy. Polak, którego opisałeś to typowa ciamajda, bez języka, orientacji w czymkolwiek, pojęciu o świecie i najprawdopodobniej jeszcze przebywająca nielegalnie w USA.
5. A podobają Ci się latynoski? One też szybko krągłe kształty zmieniają w kształty opadłe. Ale to ich wybór. Nie mi ustalać kanony piękna na tym świecie.

alek rathid myślicie że polityka naszego państwazostanie zmieniona?Psychika ludzka jest nie do odkrycia w chwili obecnej,nikt z nas nie wie co komu kryje się w głowie.
Co do osób z kaukazu, nie lubię ich i mam do tego prawo.
Co do ich kultury, szanuję ją, czasmi wręcz podziwiam-jednak oni nie szanują mjej kultury.
Co do religii jak wyżej plus to że nie tylko nie szanują ale wręcz są wrogo nastawieni.
Czy nie uważacie że jeśli stopieńpomocy materialnej dla imigranta z Kaukazu byłby tożsamy z stopniem pomocy dla Polaka to wrogość byłaby mniejsza? Czy nie zauważylicie że największy problem tkwi w tym że imigrant z Kaukazu żąda by mu pomagano z samego faktu że jest imigrantem?Mało tego on to pomoc otrzymuje?A rodzina zwykłego Kowalskiego?Z tym bywa różnie?Ilu emigranrów jest zatrudnionych w łomży?Ilu jest zarejestrowanych w PUPie? POdniosą się głosy że nikt imigranta nie zatrudni, tak bo każdy woli zatrudnić rodaka.Czemu?Zna język! Jest autochtonem.! Jak ma ktoś pomóc imigrantom jeśli jedyną pomocąjakiej oni szukają to jest socjal. Są rodziny imigrantów które chcą się z asymilizowaći im warto podaćpomocną rękęalereście....
Mówicie o frustracji w papierkowych sprawch (jak to wygląda w anglii), jeśli tak jest tam kolorowo, dają tak socjal i mieszkanie to czemu imigrant tam nie wyjedzie? Nie porównujcie anglii do Polski.Mercedes nie jest identyczny jak Fiat 126p!Myślicie że w polsce nie ma frustracji? Wszyscy strażnicy moralności idzice pod PUP tak o 6 rano i posziedźcie do godziny 12 porozmawiacjcie z ludźmi a później napiszcie jakie wnioski wyciągneliście
Pozdrawiam

qawqaz, zasz rację. Nasze państwo bardziej dba o uchodźców, niż o swoich obywateli. Problem w tym, że to obywatele budują to państwo. Uchodźcy nie robią nic, poza dziećmi, pobieraniem socjalu i włóczeniu się grupami po mieście. Myślę, że ich liczba spadłaby do zera, gdyby otrzymywali takie zapomogi jak Polskie rodziny.
Czeczeni podziwiani są za to, że trzymają się razem i dbają o swoje interesy. Gdy tylko Polacy zaczynają dbać tylko o swoje interesy, faworyzując Polaków, zaczyna się nazywać ich narodowcami, rasistami, anty... itd.
Pomagać trzeba, ale tym którzy chcą się tu usamodzielnić.
Alec80 - nie zgadzam się co do Polaków w Anglii. Nawet jeżeli dostają jakiś socjal, to większość z nich stara się jeszcze gdzieś dorobić. Taka nasza cecha narodowa. Mamy trochę, ale chcemy mieć więcej. Nie prawdą jest, że Polacy w Anglii siedzą tylko na socjalu.
Poza tym Polacy nie są tak ulgowo traktowani. Każde przewinienie pociąga za sobą karę. Jak Polak narozrabiał w Niemczech w latach 90tych, dostawał wronę w paszport i deportację.
Uchodźcy deportować nie można jeżeli ma dzieci poniżej 2 roku życia. Jest też kwestia ich religii. Każde niesprzyjające im zachowanie ze strony urzędników, traktowane jest jako zamach na ich religię, przejaw nietolerancji, itd...
Niestety polityka naszego Państwa sprzyja uchodźcom. Ja zaczynam pracę o 7 rano, uchodźca około 10. Ja pracuję w swojej firmie, uchodźca w POM (Powolny Obchód Miasta) i przed maszyną w barze.
Ja płacę zus i podatki. Uchodźca dostaje zapomogę. Kiedy ja powiem że uchodźca jest .........., a jego religia to ........., zostanę nazwany rasistą i skazany wyrokiem sądu. Kiedy uchodźca zwyzywa mnie od najgorszych, będzie obrażał mój kraj i moją religię, nikt nic nie powie.
Kiedy będę zaczepiał ludzi na ulicach lub pobiję kogoś, zostanę zatrzymany przez policję, dostanę kilka pał na kark i wyrok. Gdy tylko uchodźca narozrabia, usprawiedliwi się to jego ciężkimi doświadczeniami i frustracją.

http://www.youtube.com/watch?v=Vq-VmzcJa3Y

polecam

alek -
2 - trzeba setek lat, żeby zaczęli tolerować naszą kulturę - popatrz na zachód Europy - Muzułmanie są coraz bardziej agresywni. Nie jest tak jak się lewakom wydaje, że zaczną pracować i staną się normalni - oni coraz bardziej się radykalizują. Jak myślisz - kiedy w Łomży zapłoną samochody?
3 - Nie. Prosty przykład - Polak pojedzie do USA, po 10 latach jego dzieci nie znają słowa po polsku. Turas w Niemczech mieszka 30 lat i nie zna nienieckiego. Czeczeni mieszkają w Łomży ponad 10 lat, większość nie zna polskiego. Poza tym - słyszałeś, żeby Polacy w Chicago/Irlandii/ Hanoverze podpalali samochody w imię religii? Żeby gwałcili Niemki , które nie są Katoliczkami?
4. Ty się myslisz - w żadnym kraju obcokrajowiec nie dostaje zasiłku wyższego niż dostaje obywatel tego kraju. W żadnym kraju zasiłek dla cudzoziemca nie jest dwa razy wyższy niż płaca, którą dostaje obywatel. Popytaj łomżan ile zarabiają w Wiomarze, myślisz że tyle ile zgarnia Czeczen?
5. Czeczenkom daleko do latynosek . Przeważnie jak chude to są blade, jakby HIVa miały, opalać się nie mogą bo religia zabrania. W tych rajtuzach i spódnicach jednocześnie wyglądają obleśnie. No ale nie chodzi o ich wygląd a o to, że pasożytują. One nigdy nie pójdą do sprzątania - a nic innego robić nie umieją.

qawkaz - święte słowa. Warto przypomnieć inicjatywę posła Kołąkowskiego - proponował, żeby Czeczeni pomogli w odśnieżaniu w ramach podziękowania za zasiłki. Zgadnijcie ilu się zgłosiło.

buuuuuuuuuu w0000n :D:D siekiero lub dynamitem :D

...

moja racja jest mojżejsza od waszej racji

RE qawqaz:

Myślę, że nie tylko powinna być, ale będzie zmieniona polityka naszego państwa co do uchodźców. Globalizacja jest procesem postępującym i nieuniknionym. Państwa to twory sztuczne, podobnie jak różnego rodzaju prawa tworzone przez człowieka dla porządku, ale nie będące porządkiem niepodważalnym.

Co do osób z Kaukazu i ich kultury wybacz, ale pisząc, że nie szanują naszej kultury strasznie uogólniasz i piszesz po prostu nieprawdę. Jest tyle odłamów tradycji, czy religii na Kaukazie, że tam ciągle trwają wojny między sobą od czasów chyba końca panowania Aleksandra Wielkiego, więc to nie jest tak, że oni z założenia sie przeciwko Twojej, jak mniemam europejskiej kulturze.

Pomoc dla zwykłego Kowalskiego nie może być taki sam, jak dla uchodźcy z Czeczenii, bo ten drugi jest w gorszej sytuacji (nie zna języka, prawa, obyczajów, nie ma znajomości itd. itp.) Zgadzam się jednak z tym, że pieniądze te powinny być w bardzo przemyslany sposób wydawane np. dostaniesz więcej kasy na dziecko jeśli te pójdzie do szkoły polskiej itd. To zmusiłoby ich i nas do akceptacji i wyrównało szanse, oraz zmniejszyło asymilację. Niestety jest jak jest. Polacy w UK np. czy w USA mają pod tym względem lepiej. Znamy przecież przykłady, tych którzy skończyli tam studia i odnieśli sukcesy...

Co do Twojej opinii o sytuacji w Polsce i UK to nie do końca rozumiem. Pytasz dlaczego imigrant tam nie jedzie. No własnie założeniem terminu imigrant jest to, że on tam jedzie... Bo chyba nie sądzisz, że nikt do UK nie emigruje...

RE Rahtid:

Owszem. Jesli Polacy dostaja socjal (a dostają jeśli chca wcale nie mały, można przeżyć) to staraja się często dorobić, ale tylko dlatego, że polityka tego państwa tak działa, że zmusza imigrantów do tego, by cos robic by lepiej funkcjonować w społeczeństwie. Znam mase przykładów ludzi, którzy żyją tam za tyle, by przeżyć, ale nigdzie nie jadą, bo mają równe szanse na podnoszenie swoich kwalifikacji.

Co do lat 90-tych w Niemczech dyskutował nie będę bo wole się skupić na tym co jest teraz. Teraz jesli w UK narozrabiasz nie masz deportacji. Są to jednak zupełnie inne kwestie wynikające z umów międzynarodowych. Nie można przedkładać w niektórych kwestiach tak całkowicie systemu jaki reguluje relacje Polska-Niemcy z systemem Polska-Czeczenia. Mamy do czynienia z zupełnie różnymi podmiotami.

Co do niesprawiedliwego traktowania przez media stron jak widac częstych konfliktów to się zgadzam. Media... Jednak co do nierównego traktowania przez prawo jednych i drugich to niekoniecznie. W UK jest masa instytucji walczących z rasizmem i chroniących mniejszości, u nas też są. No, a co do zachowań innych niż te do których jestesmy przyzwyczajeni to naprawde wynikaja one często z przebywania Czeczenów w takich a nie innych warunkach... Tu też polityka postępowania z uchodźcami nawala... bo gdyby zmuszała ich do innej aktywności niż tej o której większośc tu pisze to ich zachowania byłyby inne i doświadczenia z nimi też.

ale - mam wrażenie, że Ty "zgadujesz". Opierasz się na przypuszczeniach i wyobrażeniach "co by było gdyby". Niepotrzebnie. Popatrz co się dzieje we Francji. Nie powiesz, że Francuzi są nietolerancyjni, że dają mały socjal.
Francuzi są do tego stopnia tolerancyjni, że jak Muzułmanin leje białego to przechodnie się uśmiechają do Muslima serdecznie.
Był taki film na jutube - czterech 15-letnich Muzułmańców w autobusie po kolei lało pasażerów - nikt nie zareagował.

Oni mają we krwi agresją. A jak widzą, że mogą robić co chcą to posuwają się coraz dalej. W każdym kraju są problemy z Muzułmanami. Rosja, Anglia, Szwecja, Francja, Niemcy.
Naprawdę myśłisz, że to wina Europejczyków? Naprawdę myślisz, że winna jest jakaś wojna? ci co podpalają samochody to Muzułmanie urodzeni w Europie - woję jedynie w TV widzieli.

Co do zasiłków - Czeczen powinien dostawać zasiłek tylko jeśli nie ma dzieci. Obecnie chora jest sytuacja - im więcej dzieci napłodzi - tym większe kokosy zgarnia.

Stań w końcu na ziemi i nie wymyślaj usprawiedliwień dla ich agresji. Oni są agresywni i już.

Deportacji z UK, czy Niemiec nie ma ze względu na brak granic. Jednakże Polak który narozrabia w Anglii dostanie pałą po grzbiecie i zostanie oskarżony o 'offence'. W Polsce uchodźcy nic takiego nie spotka, bo nie można. Przecież to jest biedny, poszkodowany przez życie uchodźca. Jeżeli Czeczen ukradłby coś na Uralu, pobił kogoś innego, to otrzymałby karę fizyczną. A u nas nawet złego słowa powiedzieć nie można.
Nie rozumiem o co chodzi z zupełnie różnymi podmiotami. Przecież podobno wszyscy ludzie są równi wobec prawa.
Piszesz że są różne instytucje chroniące przed rasizmem. A czy jest chociaż jedna instytucja chroniąca przed mniejszościami? Dlaczego w przypadku jakiegokolwiek ataku ze strony mniejszości nie mamy (my, teoretyczna większość) kogoś kto nam pomoże. Od razu powiem że nasze prawo ma nas w głębokim poważaniu. Rozmawiałem kiedyś z oficerem dyżurnym policji. Chciałem zgłosić fakt napaści słownej na moją osobę. Rumunki zwyzywały mnie bo nie chciałem im dać pieniędzy. Pojawiły się wyzwiska odnoszące się do mojej rasy, kultury i religii. W dość dosadny sposób wyrażano się zwłaszcza o kwestiach religijnych. Cyknąłem paniom zdjęcie i z ciekawości poszedłem na komisariat na pradze. Pan oficer dyżurny stwierdził że nie będą ich teraz szukać, bo mają prawdziwych przestępców. Powiedział że mogę im sprawę cywilną wytoczyć.
Gdyby to samo spotkało uchodźcę, to po godzinie siedziałbym na dołku w kajdanach.
Uchodźcy są u nas gośćmi i powinni się przystosować.
Wiem że niektórzy Polacy za granicą zachowują się jak bydło i myślę że to też powinno zostać potępione.
Nie interesuje mnie że wychowali się w innych warunkach.
Nikt nie usprawiedliwia Polskich dzieci wychowywanych przez patologicznych rodziców którzy piją i kradną. Jeżeli takie dziecko coś przeskrobie, zostanie ukarane. Z uchodźcą powinno być tak samo.
Zmusić uchodźców do pracy można tylko w jeden sposób. Zabrać im zapomogi. Prosta sprawa. Zapomogi powinny przysługiwać przez 6 miesięcy z przedłużeniem na rok. Jeżeli w tym czasie osobnik nie podejmie zatrudnienia, nie będzie uczył się polskiego, lub będzie rozrabiał, odebrane mu zostaną pieniądze. Problem z uchodźcami rozwiąże się wtedy sam. Bo 90% wyjedzie szukać szczęścia gdzie indziej.
W twoich wypowiedziach jest sporo gdybania. Niestety przepisy są takie a nie inne. A uchodźca bierze kasę i śmieje się z Polskich gospodarzy.

Aleko,pisząc,że państwa to sztuczne twory i w całej wynikłej tu dyskusji przytaczając lewackie wręcz argumenty,kreślisz swój obraz niedokształconego smarkacza,który przytacza jako swoje poglądy gdzieś zasłyszane czy wyczytane na necie,w chęci błyśnięcia przed samym sobą chyba.
Jeżeli jesteś pracownikiem lub wolontariuszem organizacji zajmującej się uchodżcami,to zaczniej od nauki swoich podopiecznych szacunku dla kraju, który udziela im gościny,bo to oni mają uczyć się naszych praw i zachowań a nie na odwrót.
Poszukaj sobie sponsora,który sfinansuje Twoje wojaże po UE,abyś na własne oczy mógł się przekonać jakie zagrożenia wynikają ze zbytniego pobłażania"nowym obywatelom"w krajach "starej UE".
Prezydent Sarkozy wraz z Angelą Merkel i Davidem Cameronem zadeklarowali fiaski multikulturalizmu,mówiąc,że Francuzi drogo zapłacili za swoją ślepotę w stosunku do imigracji w latach 80,kiedy debata na ten temat była tabu.
Tam zdano sobie wreszcie sprawę z szerokiego zakresu zagrożeń a w naszym kraju powtarzamy błędy innych,zamiast dmuchać na zimne.

Kokosz

RE Kokosz:

Szkoda, że większość Twojej wypowiedzi skupia się na tym jakim to jestem niedouczonym smarkaczem o lewackich poglądach niż na przyczynach takiego stanu jaki jest w związku z obecnością Czeczenów w naszym mieście. Tak dyskutować nie będziemy.

Odniosę się więc do jedynej merytorycznej części Twojego wpisu. Na zachodzie, jak piszesz zdano sobie sprawę z problemów wynikających z "multikulturalizmu" za późno. Pytanie w takim razie: czy coś zrobiono, by to zmienić? Globalizacja jest procesem postępującym i nie można go zatrzymać. Owszem politycy zachodni mogą alarmować jakie zagrożenia ze sobą niesie, ale nie mogą tego procesu powstrzymać. Tam napływ był dużo większy niż w Polsce. Przyznaję, nie funkcjonuje to wszystko idealnie, ale jednak biorąc pod uwagę masowość zjawiska, lepiej niż w Polsce.

Nie można wyizolować sie przed napływem obcej kultury. Skoro nie można nie tracmy czasu na gadanie, jak to zrobić tylko, jak zrobić by dobrze koegzystować.

RE Protagoras:

Ok oprę się na tym co jest. Nie przeczę temu co napisałeś, a nawet można było napisać więcej. Są agresywni i nie chcą reformować się pod nasze zasady i przyjmować naszej kultury. Tylko, że takim pisaniem niczego nowego do dyskusji nie wnosimy. Skoro już są pomyślmy, jak koegzystować, nie jak ich stąd wypędzić, czy zakazać przyjazdów, bo chyba w tym akurat się zgodzimy, że się tego zrobić nie da.

Co do zasiłków nie zgadzam się. Dzieci wychować za cos trzeba. Tylko trzeba dawać te pieniądze tak, by te dzieci były wychowywane i kształcone. Niewiedza jest źródłem konfliktu, frustracji i stereotypów.

Nie mam planu, jak to robić, bo nie jestem ekspertem od tego. Ale sam widzę, że takiego planu w Polsce brak, albo jest źle realizowany.

Alek mylisz się. Można obronić się przed napływem uchodźców, a przynajmniej tych leniwych i kryminogennych jednostek. Obrona taka polegać powinna na zlikwidowaniu zapomóg, ewentualnie zrównanie ich z kwotami wypłacanymi Polakom. Poza tym, zero tolerancji dla wszelkiego rodzaju działań niezgodnych z prawem i przyjętymi normami kulturowymi. Zapewniam Cię, że gdybyśmy wprowadzili takie zasady, 90% naszych gości nigdy nie stanęłoby na Polskiej ziemi.
Co do Niemców - mają to co chcieli.
Nie pasował im Polski robotnik, który urabiałby sobie ręce po łokcie za drobne pieniądze, budując ich kraj, to mają turka, który robi dzieci i pobiera socjal.
Niemcy tak narzekali na Plaków którzy kradli im samochody? Ciekawe co by teraz robili z Mercedesami 300 których nikt nie chce. Polacy nawet kradnąc samochody napędzali ich gospodarkę.

RE Rahtid:

Nie sądzę, by Czeczen, który złamie prawo, nie był w jakiś sposób sądzony. Jesli masz przykłady umorzonych spraw, tylko dlatego, bo ktos jest Czeczenem albo innym obcokrajowcem to wal. Może po prostu takich przykładów nie znam ja.

Co do podmiotów w prawie międzynarodowym to tylko jedną z kilku grup są w nim osoby fizyczne i prawne i raczej uchodzą za beneficjentów tych praw, a nie ich podmioty. Pisząc więc o podmiotach miałem na myśli akurat wszystkie poza os. fizycznymi.

Przed mniejszościami, jak i przed rasizmem chroni prawo. Jak działa to osobna kwestia. Nikt nie zabrania nikomu założyć instytucji o charakterze nierasistowskim broniącym społeczność przed napływem obcokrajowców i problemami stąd wynikającymi.

Co do Rumunek to nalezało miec dowody na naruszenie Twoich dóbr osobistych i iśc wtedy z tym na policję. Jesli by nie zareagowali możesz interweniować u RPO lub w siedzibie głównej policji z danego regionu (warszawska policja podlega chyba pod Radom) i tam poskarzyc się na brak lub złą reakcję. Gdyby to samo spotkało uchodźcę z Twojej np. strony tez musiałby miec dowody przede wszystkim.

Co do tego, że z uchodźcami powinno sie postepować tak samo zgadam się.

Co do zapomóg dopiero byłaby masakra gdyby im zacząć je odbierać. Ja bardziej od ich wypłacania skupiłbym sie na szukaniu rozwiązania w jakis programach aktywizacji tych ludzi. Spójrzmy choćby na Białorusinów w Białymstoku i nie tylko. Oni się tam uczą, jednoczesnie zachowując cechy narodowościowe. Wielu pracuje i tam mieszka i nie ma problemu. pomaga UE. Mam wrażenie, że nie funkcjonuje to tak samo w przypadku Czeczenów, choć przyznam, że powodów dokładnych dlaczego tak jest nie znam... i gdybał nie będę.

do pieca;D

"Nikt nie zabrania nikomu założyć instytucji o charakterze nierasistowskim broniącym społeczność przed napływem obcokrajowców i problemami stąd wynikającymi."
Wiesz jak lewacy nazwaliby taką organizację? Dopiero wtedy bylibyśmy bandą rasistowskich bandytów.
Co do aktywizacji, to mam wrażenie, że jeżeli nie zmuszalibyśmy ich kijem do roboty, to nie kiwnęliby nawet palcem.
Jeżeli to Rumunki zgłosiłyby naruszenie dóbr osobistych na tle rasistowskim, to najpierw by mnie związali, a potem pytali o jakiekolwiek dowody.
Nie znam przykładów umorzenia spraw ze względu na przynależność etniczną.
Nie mam znajomych w prokuraturze, a opinii osób trzecich powtarzał nie będę. Wiem natomiast o przypadkach zaniechania podjęcia czynności służbowych przez funkcjonariuszy państwowych wobec naszych gości.
Od spraw błahych - spożywanie alkoholu w miejscu publicznym (tak, niektórzy nasi goście, pomimo wiary w Mahometa, spożywają alkohol), przez awanturowanie się, noszenie broni białej (nóż długości mojego przedramienia to już broń), po zaczepianie werbalne i fizyczne. Do tego dochodzą obraźliwe wypowiedzi na temat Państwa Polskiego. Byłem świadkiem takich wydarzeń. Interwencja funkcjonariuszy ograniczała się do wymiany zdań.

nasz miejscowy i nie tylko wymiar sprawiedliwości i organa ścigania po prostu unikają tego tematu bo stanowi to dla nich problem. Rozbudowana biurokracja i skomplikowane czynności deportacyjne sprawiją ,że policja i pozostałe organy ścigania boja się tematu jak diabeł święconej wody. Z tego to powodu brak jest reakcji na szereg niezgodnych z prawem zachowań.

Riposta

nie chce mi się was czytać, każdy ma swoje zdanie i jego nic i nikt nie zmieni więc skończcie te słodkie pierdzenie

alwaro Ty idioto/prowokatorze. Dla nas to będzie wstyd jak coś potem puszczą z tąd w telewizji. Wy nigdy nie przestaniecie przynosić naszemu miastu wstydu. A ilu ludzi tyle racji.

...

Mam nadzieję, że w ewentualnych relacjach w mediach znowu nie usłyszę, że jestem rasistą, nacjonalistą i nietolerancyjny... bo łomżyniacy tacy nie są i na taką opinię, jak kolega alwro nie zasługują.

alek80 - co do umorzeń z powodów rasowych to jest ich wiele - Polak za sex z 13-latką jest nazywany "pedofilem" "padalcem", dostaje surowy wyrok. Cygan, czy Muzułmanin niemalże na pewno zostani puszczeni wolno, ewentualnie jakiś symboliczny wyrok w zawiasach. Sąd w uzasadnieniu podaje, że "takie zachowania mieszczą się w normie kulturowej".

Ale problemem jest coś innego. Jak Polak coś przeskrobie na szkodę śniadego/czarnego od razu jest oskarżany o rasizm, szerzenie faszyzmu itd itp. Muzułmanin/czarny jest zawsze usprawiedliwiany - media nie chcą się zajmować tym tematem, bo "po co nakręcać spiralę nienawiści".
Przykłady: Czeczen okradł i pobił kobietę w ciąży - zero reakcji mediów, Czeczeni kilka lat temu zadźgali człowieka pod Czerwonym Borem - krótka wzmianka w gazecie, Murzynka złamała Polakowi szczękę - Polak został oskarżony o rasizm !!!!!!!!!!!!!!!!!! - Szczyt wszystkiego - Murzynka poważnie pobiła Polaka a media ogłosiły, że to Polak pobił.

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org