środa, 04 grudnia 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Woda w Łomży

Miliony euro na wodę
A jeszcze kilka lat temu dyrektor przędsiębiorstwa MPWiK p. Lewańczuk zapewniał, że woda z naszych kranów jest lepsza od wody mineralnej kupowanej w butelkach. Teraz okazuje sie, że jest znacznie gorsza. Ma nadwmiar właściwie wszystkiego, a chyba najwięcej czegoś brązowego, co czasami leci z kranów i zatyka mój układ filtracyjny.

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Woda w Łomży

"Zdaniem władz Łomży zrealizowana inwestycja sprawi że, łomżanie i mieszkańcy najbliższej okolicy nie będą mieć problemów z wodą do 2015r."

A co potem...?
Potem choćby susza - bo na pewno nie potop (prędzej wieczna zmarzlina)!

Ciekaw jestem jak wielu ludzi jest świadomych tego, że świat Mad Maxa zbliża się wielkimi krokami. Jeszcze 15-20 lat i nie będzie już tak miło na naszej Ziemi.

---
PGG

Mam pytanie, czy napowietrzanie wody nie wpłynie na rzeczywisty odbior wody w naszych mieszkaniach? Licznik bedzie krecil za wode i powietrze razem, wiec tym samym bedziemy placic nie tylko za wode ale i powietrze z kranow? Moze sie myle, ale prosze o wyjasnienie, kogos kto jest w temacie.

"Fundamentalnym celem napowietrzania wody jest poprawianie właściwości fizycznych i chemicznych danego źródła wody. W ten sposób system napowietrzania może w niektórych przypadkach zmniejszać koncentrację substancji lotnych, w innych wręcz przeciwnie, zwiększać ich koncentrację. Napowietrzanie wody jest praktyczne dla:
Mechanicznego zmniejszenia ilości rozpuszczonych gazów pozostałych, lotnych syntetycznych związków organicznych i węglowodorów, oraz usuwania części nieprzyjemnego zapachu poprzez zmniejszanie ilości substancji zapachowych. Chemicznej redukcji (poprzez utlenianie) jonów żelazawych i manganowych"
Tutaj też: http://encyklopedia.pwn.pl/81269_1.html
Natomiast czy to będzie w kranie powietrze z wodą czy woda z powietrzem, nie wiem, sądzę że dalej woda.

Woda w moich kranach (ul.Konstytucji 3 Maja) nie jest nawet do d**y ! Co jakiś czas rzygają z kranu jakieś czarne krople! Smar albo olej czy inny h*j! To samo w pralce! Trzeba bedzie zainterweniować w ŁSM.

A jakoś umnie dobrze wszystko działa i woda jest Git a czemu uwas takie nieszczeście ?

Dj.Pyku.Lomz@.poland

Ja tez mieszkam na poludniu i u mnie woda jest OK. Przydalo by sie mniej kamienia w wodzie. Na pewno mamy wode lepsza niz w Bialymstoku, Warszawie i na pewno niz w wielu innych miastach.

Tester,
Widocznie władze Łomży wzięły pod uwagę apokaliptyczną wizję końca świata ustaloną na rok 2012...:))
A wodę rzeczywiście macie lepszą niż u nas, zdecydowanie. Można ją pić prosto z kranu i to, jak sie okazuje, z bąbelkami, no bo skoro napowietrzana...:)

Przecież wszyscy doskonale wiedzą jak ogromny jest problem smogu w Krakowie, ale minął medialny szum, więc mamy ciszę. Ale na takie tematy prowadzone są konferencje - http://www.konferencje.inzynieria.com/ Wciąż jednak świadomość jest niewielka.

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org