Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
zwrot ,,daniny,, |
czy ktoś starał się o zwrot daniny w postaci opłaty recyklingowej w kwocie 500 zł za auto które było sprowadzone z zagranicy ? z tego co wiem trybunał uznał że opłata ta była pobierana bezprawnie i można ubiegać się o jej zwrot !
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: zwrot ,,daniny,, |
nawet jak zlozysz wniosek, nie łudz się że go rozpatrzą pozytywnie, zostanie oddalony, raczej narazie radze ci zapomniec o tych pieniądzach
|
|
Dokładnie, na 100% Twoja prośba zostanie negatywnie rozpatrzona. Takie są procedury, ale samo odzyskanie pieniędzy jest stuprocentowo pewne. Takie mamy przepisy. Napiszę Ci pokrótce, jak to załatwić. W pierwszej kolejności składasz wezwanie do zapłaty z terminem, po którym sprawę kierujesz na drogę postępowania sądowego. W odpowiedzi otrzymasz uzasadnienie odrzucenia wezwania. Następnie po odczekaniu czasu, który określiłeś na zwrot, składasz pozew do sądu, koniecznie cywilnego (krótsza procedura), dołączasz odpowiedź i potrzebne dokumenty. Czekasz na sprawę, która zazwyczaj odbywa się zaocznie. Sąd wydaje nakaz zapłaty, różnie jest z odsetkami, czasem sąd liczy odsetki od momentu wpłaty, czasem od momentu wpływu wezwania do zapłaty. Spis dokumentów, których będziesz potrzebował, dokładnie opisana procedura, a nawet wzory wezwania do zapłaty i pozwu znajdziesz na tym Forum Prawnym (jest tego sporo, ale poczytaj). Z info. tam zawartych, chyba wszystkim udało się odzyskać pieniądze. Sporo Starostw i Gmin w Polsce załatwia sprawę polubownie. Zwraca pieniądze w drodze ugody, w zamian za zrzeczenie się praw do odsetek ustawowych, których czasem wartość może przekraczać kwotę sporu. To rozsądne działanie, sprawa zwrotu jest i tak przegrana, więc Starostwa zaoszczędzają sporo kasy. Niektóre jednak wolą oddawać sprawę do sądu, pokrywać koszt rozprawy i odsetki, to chyba taka rozrzutność z ich strony. Zapewne liczą na to, iż wielu mieszkańcom nie będzie się chciało "ciągać" po sądach. Pozdr.
|
|
dzięki za wyczerpujące info !.....chyba zacznę działać !
|
|
Nie ma sprawy. Dokładnie zapoznałem się z tematem, ponieważ sam miałem zamiar powalczyć. Jako, że auto sprowadziłem w 2005r., kiedy jeszcze byłem zameldowany w innym mieście, zadzwoniłem tam i zapytałem o procedurę. Dowiedziałem się, że załatwiają polubownie (wspominałem o tym wyżej) i załatwiłem całość szybko i sprawnie. To, że sporo miast woli polubowne załatwienie sprawy, nota bene dla nich tańsze, świadczy o tym, że sprawa jest jasna, a samo odzyskanie pieniędzy to tylko kwestia czasu.
|
|
PS Osobiście uważam, że nie stać mnie na dobrowolne datki pieniężne dla Państwa. Watro więc walczyć. To powinno dać do myślenia naszej "władzy", że wymyślanie przepisów na własne potrzeby nie popłaca, a Unia europejska patrzy im na ręce i w razie potrzeby stanie w naszej obronie. :)
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |