poniedziałek, 25 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Sushi

jest jakiś sklep w Łomży z ryżem do sushi lub matą czy to nadal nadto egzotyczne dla naszych handlarzy

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Sushi

Jeśli się nie mylę to w Kauflandzie jest dział z "orientalnymi" produktami, w tym matą czy ryżem do sushi. Jak tam nie znajdziesz to zostaje Allegro lub Warszawa/Białystok...

:[

Chcesz dobre Sushi to w każdy Piątek w Zajeździe Ryś zjesz ...

Nie dzięki wolę sam zrobić

Mogę potwierdzić że w kauflandzie jest dostępna większość składników do sushi choć od dłuższego czasu nie można dostać octu ryżowego.

ja zastepuje go octem jabłkowym czyt winnym 2 łyzki soli 2 łyzki cukru 50ml octu,

w Kauflandzie jak się pytałem o marynowany imbir to mi powiedzieli ze to chyba w dziale przypraw jest w proszku

Imbir marynowany i inne dodatki również poszukaj w warzywniaku przy ratuszu jak nie mozna nigdzie dostać to imbir robię sam przepis znajdziesz w sieci. Co do octu zdecydowanie jednak polecam ryżowy

acha i w Kauflandzie ryz jest ??

wiem że ryzowy jest najlepszy ale z braku laku trzeba improwizować heh w Wawie w Arkadii jest spoko sklepik azjatycki filety z ryby latajacej mozna nawet dostac. To mowisz ze w warzywniaku maja imbir marynowany

Coś mi się o uszy obiło, że w Lidlu jest tydzień azjatycki czy jakoś tak, a więc może tam poszukaj. ew allegro

pozdrawiam

''Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia,
nie obleka tego faktu w słowa.''

warzywniak na śniadeckiego, w Białymstoku Bomi, Piotr i Paweł albo inne Auchany

poza tym polecam

http://www.kuchniachinska.pl/sklep/

szybko i tanio

Jeden lubi jak mu cyganie grają, drugi jak mu z butów smierdzi

a jak robisz te sushi - co dajesz , jakiej ryby używasz?

Riposta

na allegro sprzedają Łomżyniacy, kupowałam jakiś czas temu - odbiór w okolicach parku jakuba wagi dokładnego adresu nie pamiętam, towar z długim terminem ważności, tyle że nie wiem czy poza allegro idzie się z nimi dogadać bo ja licytowałam i tylko później odebrać byłam
użytkownik sushigi --> http://allegro.pl/show_user.php?uid=19897003

Riposta ja nie przepadam za surowizną więc kupuję wędzonego łososia tyle że nie takiego z dzwonków ale z takiej dużej "polędwicy", bywa w rybnym na dworcu czy koło poczty

w Kauflandzie można kupić tylko nori, wasabi w tubie (umywa się do tego w proszku) i sos sojowy. ryżu nie mają, no chyba że akceptujesz w sushi ryż jaśminowy, moim zdaniem z tymi japońskimi smakuje lepiej.

Wczorajsze zakupy jednak się udały, no może w 80 % a więc

Ryż faktycznie dostałem w warzywniaku na Śniadeckiego mieli ostatni :], mieli również ryz octowy, następnie kaufland byłem pewny że Nori tam będzie jak zawsze a tu jednak niespodzianka nie ma, normalnie ciśnienie mi skoczyło heheh, potem szukanie rzeczonego Nori mieli na szczęście w Warzywnym na starym rynku, imbiru marynowanego nie było, Sushi jednak udało się zrobić. Niestety w Łomży dostać wszystko w jednym sklepie to prawie nie możliwe a szkoda.

Chesapeake a jak wychodzi cenowo? taniej niż na allegro?
jak kupowałam ryż w realu to za 0,5kg płaciłam 14zł czyli znacznie więcej niż na allegro za kg (tam ok 9zł)

płaciłem za 0,5kg 12.50

o fakt cos kupic w jednym sklepie to jest powazny problem.

Riposta

no ale napisz co dajesz do tego sushi oprócz wedzonego łososia. Jakie masz pomysły? Ja daje ser zółty , avocado, gotowana marchew. paluszki krabowe , świerzy ogórek. A ty co jeszcze ?

Riposta

zzmow przez neta i tyle.

chesapeake w warszawie w hali mirowskiej jest chinczyn Asian Tasty widoczny z ulicy, a obok jest sklep z chinskimi artykulami spozywczymi. duzo czinczikow sie tam zaopatruje

[gif]boobs.sorkmos.com/animatedboobsom-143.gif[/gif]

Jak sie suszy, umyj sobie uszy.

Ja Ci w Dupę, Ty mi Loda...

czyli jednak dalej opłaca się zamówić wszystko przez allegro bo nawet płacąc za kuriera przy zrobieniu zapasu ryżu i nori jednak idzie zaoszczędzić

pierwszy raz słyszę o sushi z żółtym serem, chociaż po przepisie na sushi z parówką już nic mnie dziwić nie powinno :)
najczęściej robię - serek philadelphia, salata, ogórek, avocado, łosoś, tykwa. ewentualnie zamiast serka daję pastę wasabi i wtedy już bez sałaty. z gotowaną marchwią mi nie podchodzi, tak samo jak z papryką. używam też paluszków krabowych czy krewetek ale tych już obgotowanych, nie przepadam za surowizną

warto wejść na stronę jakiejś knajpy i sprawdzić z czym serwują sushi i na tych ich składnikach się wzorować chociazby tutaj --> http://www.mokuso-sushi.pl/menu.php?page=mokuso

aha no i oczywiście jeszcze robię california maki z czarnym sezamem po wierzchu, bardzo fajnie się prezentuje i robi wrażenie na znajomych

i jeszcze jeden fajny link do menu - czasami czerpię inspirację z niego

http://www.jedzeniedodomu.pl/warszawa/115-yama-sushi-zestawy-sushi-hosomaki-futomaki.html

no ja tez daje Łososia, avocado, ogórka ale robie jeszcze z pstrągiem( jest w biedronce), z krewetkami ale tylko te królewskie się nadają, odwrócone Kalifornia z prażonym sezamem,

Narzekacie tak że w Łomży nie można kupić produktów do suszi, ale pomyślcie ile ludzi to lubi/je ? myśle że niedużo
ale fakt faktem w sklepie sieciowym kaufland podstawowe produkty powinny być

Łomża leży na Mazowszu !

raz nie było avocado to dodałem mango fajny kolor w sushi, po za tym to sushi z serem żółtym ??? nie słyszałem, a z parówkami to juz totalny odjazd hehe sushi ala Polones hehe. Wczoraj jak szukałem odpowiedniego ryżu to pani w jednym sklepie była oburzona że przecież ryż to ryż i innego niż długoziarnisty nie ma do sushi i że nie wie o co mi chodzi hahaha. Do Sushi robię zupe z owoców morza lub krewetek z mlekiem kokosowym, imbirem i trawą cytrynową ale tego ostatniego składnika też u nas próżno szukać

Widzisz to nie o to chodzi że mało ludzi to robi, ale jak jest w sklepie 1 lub 2 składniki to bez sesnu ??? bo do zrobienia trzeba czegoś więcej niż Nori lub wasabi

mało ludzi robi bo nie ma składników, mało ludzi jada bo w Łomży ceny zaporowe a i nie ma prawdziwego sushi baru gdzie można iść na gotowe spróbować.
sporo moich znajomych zamawia produkty online, zważywszy na cenę niewielkiej porcji w Zlotym Smoku (bo nie wiem jak w Rysiu) to z pewnością warto zainwestować w jedno duże zamówienie. zwraca się po kilku razach.
ryż jaśminowy ten w torebkach moim zdaniem jest marnym substytutem jaśminowego kupowanego w warszawce na kilogramy, mi w ogóle to najbardziej smakuje ryż carlose, teraz kupiłam shinode ale z niego jeszcze nie robiłam.

ps1
pstrąga tego na tackach w biedronce kupujesz?
ps2.
jak to mango w sushi smakowało? brzmi ciekawie. avocado praktycznie zawsze jest w biedronce, na dodatek najtaniej w mieście :)

algi z kauflanda śmierdzą i są niesmaczne. i drogie. paczka 50szt goldów w necie kosztuje 25zł. ryz tez tylko shinode, albo inne ochłapy można w łomży dostać. zamawiajcie na necie. rewelacyjny nishiki 50zł za 2,5 kilo mozna kupic. a co do samej potrawy, to nawet z polędwicą półsurową robiłem. i dało rade

sushi to jedzenie biednych japońskich rybaków. Do sushi można praktycznie włożyć wszytko co sie nadaje do jedzenia. Wynika to z tego ,że historycznie biedujący rybacy uzywali róznych produktów do nadziewania sushi. Możan nawet dac do środka jejecznicę. Dziwne co a jednak.

Riposta

tez algi kupuje tylko GOLD, silver już nie są takie smaczne
i jeszcze wasabi z kauflanda też jakieś takie wybrakowane
jedynie kikkomann warto kupić bo jest tańszy niż w sklepach z żywnością japońską :)

Hauzer - czyli co, ten ryż shinode jest niesmaczny? kurcze 2kg wzięłam

ja nie mówię, że niesmaczny. ale spróbuj nishiki, to zobaczysz różnicę. kikkoman też jest dobry, ale trochę za słony, szczególnie jak postoi trochę w lodówce - ja kupuje przeważnie litrową Yamasę - najlepsza i najtaniej wychodzi, ale jednak jeśli ktoś używa tylko do sushi, to niech nie kupuje dużego, bo też smak traci po otwarciu. a ocet kupuję Golden Mountain - 10zł za litr, a chyba jeden z lepszych jakie miałem. niestety jak na razie to tylko w Bomi i tylko w Klifie w Gdyni go znalazłem przez przypadek i tam kupuje jak jestem.
W ogóle, to jak będziecie w 3mieście, to zajrzyjcie na Świętojańską w Gdyni, do sklepu Kulinarne Podróże - trochę drożej jak w necie, ale widzisz co bierzesz, co ważne szczególnie za pierwszym razem.

http://www.youtube.com/watch?v=M7aV2O_0pxI

znalazłam nishiki na allegro, przy kolejnych zakupach wezmę go pod uwagę chociaż cena dwukrotnie wyższa ale jak ma być taki rewelacyjny to trzeba koniecznie spróbować, ocet mam mizkan. no ale ja się zaopatruję na allegro a nie w sklepach stacjonarnych. w Gdyni bywam tak rzadko, że bym musiała zapas na 3 lata zrobić ;-)

heh kropka odp

odp1

tak ten na tackach pstrąg ale trzeba uważać przy krojeniu bo mięso jest b delikatne, oczywiście ten filet bez pieprzu.

odp2

mango w sushi daje świetny kolor, smaku sushi nie psuje a wręcz przeciwnie

ps jeżeli chodzi o nori to faktycznie ten z Kauflandu śmierdzi

Może ktoś jeszcze zna jakiś sklep stacjonarny z Łomży gdzie jest ryż do sushi

może zadzwoń do tego gościa z allegro? w sumie też jestem ciekawa czy tak od ręki można wszystko u niego kupić czy trzeba wcześniej licytować. z odbiorem nie było problemu, ok 18tej odbieraliśmy a pisał że codziennie od rana można

http://www.gangsters.pl/index.php?polec=123861

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org