Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Białostocznie - dlaczego nas łomzyniakow prawie nienawidzicie??? |
Wyjaśnijcie mi, dlaczego Wy nas tak nienawidzicie??? Skąd u Was tyle zawiści, złości??? LOMŻA w Waszych oczach jest złem wcielonym, DLACZEGO????? Czyżby kompleks niższości???
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Białostocznie - dlaczego nas łomzyniakow prawie nienawidzicie??? |
Dla zasady pewnie, jak Pawlaki i Kargule co sie o dwa palce miedzy wojują
|
|
Nie rozumiem dlaczego piszecie takie rzeczy?? Ja jeszcze sie nie spotkalam zeby ktos w Bialymstoku powiedzial złe słowo na Łomżyniaka. Studiuje tam już 3 lata i poznałam wielu wspaniałych białostoczan i naprawde nie moge powiedziec o nich niepochlebnego zdania. Troche więcej tolerancji ludzie!! Pozdrawiam
|
|
Oni o nas nie mówią Łomżyniacy tylko Londyńczycy - bo zawsze jeździmy lewym pasem. Tylko u nich są takie śledziowe drogi, że na prawym pasie można zawieszenie zgubić. A nas nie lubią bo mają kompleksy. To jest miasto które powstało z wioski przypałacowej. Nawet rynku nie mają tylko ulicę musieli rynkiem nazwać. A to coś w centrum na co oni mówią dumnie ratusz to budynek wagi czyli najważniejszego miejsca w majątku Branickich. W wadze ważyło się wszystko co przywozili lub wywozili z majątku. Jak Łomżę Szwedzi palili to Białegostoku jeszcze nie było. Oj nie ma to miasto historii ma za to kompleksy. Ja też bym miał kompleksy gdybym na policjanta mówił śledziciel śladów. :-C
|
|
bo my ich "prawie nienawidzimy"? ;>
|
|
a no to poczytajcie co wypisuja na nasz temat!http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=25932922
|
|
Problem stary jak świat i pewnie nigdy nie zostanie wyjaśniony. Wydaje mi się, że mówienie o wszystkich bialostoczanach i łomżanach, że nienawidzą się wzajemnie jest krzywdzące! Ja też studiuję w Białymstoku i mam tam przyjaciół i znajmych, którzy nie pałają do mnie nienawiścią...A problem może wynikać: - z położenia geograficznego, bo nijak Łomża ma się do Podlasia, - z tego, że Łomża jest historycznie starszym miastem z większymi tradycjami, ale niestety niefortunnie położona, więc o mniejszym znaczeniu w obecnych granicach Polski, - przez długi czas - zapytajcie rodziców - Łomża miała włodarzy pochodzących z Białegostoku i niestety zamiast inwestycji w Łomży, pieniądze wędrowały do KWPZPR w Białysmtoku. Takie czasy. - teraz jest podobnie, dlatego Łomża potrzebuje dobrych menadżerów w Ratuszu, musimy w końcu zerwać z kompleksem podlaskiego bękarta! Pozdrawiam Ellena
|
|
Parę uogólnień: Polityka... Za "komuny" Łomża była zbyt prawicowa Białystok był ok. Obecna łomżyńska klasa polityczna jest w oczach klasy politycznej Białegostoku zbyt ambitna bo naszą rolą jest polityka powiatowa a nie wojewódzka. A my ciągle się wtącamy w nie nasze sprawy -w sprawy województwa podlaskiego. Bliższa koszula ciału... Nas traktują jak "zagranicę" (z wzajenością) - przede wszystkim w centralnych urzędach niewojewódzkich. Łomża jest najbardziej dyskryminowanym przez władze nowopowstałego województwa byłym miastem wojewódzkim w Polsce (likwidacje do zera, zabrane kompetencje, wymagania podwyższone). Przekłada się to na ilość pieniędzy trafiających z budżetu Marszałka lub Wojewody do Łomży (np w postaci: zatrudnienia urzędników "wojewódzkich", wydatków na ekploatację urządzeń "wojewódzkich", imprezy, kulturę...). Kompleksy... Nam się zdaje, że oni próbują dojść do naszego poziomu. Fałsz wynikający z poniższego. To nie oni mają komplesk niższości w stosunku do nas lecz my mamy kompleks wyższości w stosunku do nich. Uważamy, że mamy bogatą tradycję, paletę znanych postaci (także historycznych), dobre szkoły, szlachecki honor, jesteśmy tolerancyjni, zaradni i waleczni - i niech ktoś spróbuje zaprzeczyć !!! Nienawiść celowo lub przypadkiem zasiana jest przez politykę i brak zrozumienia/docenienia panujący w mniejszym stopniu wśród ludzi (stereotypy) ale przede wszytkim widoczny w zachowaniach włodaży, w ich postawach i w ramach prowadzonej przez nich tzw. polityki regionalnej/lokalnej. A zwykli ludzie wszędzie są do siebie podobni - są i normalni, i "popaprani" - i w Białymstoku i u nas.
|
|
"To nie oni mają komplesk niższości w stosunku do nas lecz my mamy kompleks wyższości w stosunku do nich. Uważamy, że mamy bogatą tradycję, paletę znanych postaci (także historycznych), dobre szkoły, szlachecki honor, jesteśmy tolerancyjni, zaradni i waleczni ..."- brawo uomrzan, uważam jako dodowity łomżanin, że to na sto procent trafiona diagnoza. Ale jest jeszcze mentalnośc białostocvka. Każdy, kto tam zamieszka (nawet wcześniej mieszkając np. w Łomży) zauważa odmienne myślenie- może przez wielokulturowość, a może poprzez jakieś- jednak- kompleksy nieuzasadnione... Z włsnego doswiadczenia z rozmów telefonicznych z urzędnikami białostockimi oceniam, ze w ciągu ostatnich 3 lat znormalnieli mniej więcej o do 250%.
|
|
jak widze jest brak zainteresowania ,w taki razie wkleję ciekawą odpowiedz dla białostoczan jakiej udzieli "obserwator' - mam nadzieje ,że wybaczy mi ten "plagiat"...... Sznowny Panie Koczisss, nie wiem, czy uzna Pan moją wypowiedź, jako nie Łomżanina( lub jak Pan Woli nie Łomżyniaka) za uprawnioną, lecz chciałbym Panu zwrócić uwagę, iż to co nazywasz Pan nienawiścią, jes li tylko odruchem obronnym przed białostockimi kompleksami. W dyskusji mówicie, że Łomża ciąży ku województwu mazowieckiemu. Otóż od swojego powstania ok. 1000 roku znajdowała sie na północnym Mazowszu. Ta kraina geograficzna zwana była przez ok. 200 lat mazowszem łomżyńskim. Animozje białostocko-łomżyńskie wynikaja również z zawłaszczania historii i dezawuowania łomżyńskiego przez lata PRL-u. Również nie bez wpływu były działania władz wojewódzkich w Białymstoku w okresie 1945- 1974. A wystarczy tylo zestawić swoisty bilans historyczny, aby uzasadnić od początków Białegostoku. Białystok od swojego zarania kojarzony jest z Branickimi i oczywiście z ich głównym dokonaniem - konferderacją Targowicką. Łomża - przeciwny biegun - konfederacja barska z marszałkiem łomżyńskim - Kazimierzem Pułaskim, który zginął później w Stanach Zjednoczonych. Białystok - czyli Targowica wygrał z Łomżą - były poseł ziemi łomżyńskiej - król Stanisław August Poniatowski do Targowicy przystąpił. Zaczyna się nieźle - nieprawdaż? A czy mówiąc o animozjach między Białymstokiem i Łomżą nie warto wspomnieć motywów umieszczenia stolicy województwa po odzyskaniu niepodległości. Otóż Białystok był jedynym większym miastem, w którym Polacy stanowili mniejszość. Grodno i Łomża, które w tamtym województwie się znalazły były miastami polskimi. Aby "poprawić" strukturę narodowościową w Białymstoku umieszczono stolicę województwa. Niektórzy łomżyniacy są zdania , że struktura ta nie do końca uległa zmianie na "korzyść mniejszości polskiej mieszkającej" w Białymstoku. Dwudziestolecie międzywojenne lokalni łomżyńscy politycy poswięcili na wyrwanie się z województwa białostockiego i od kwietnia 1939 roku powiaty ostrowski, ostrołęcki i łomżyński weszły w skład województwa warszawskiego. Kilkanaście lat temu w świadomości starszych ludzi w Łomży dało się jeszcze odnaleźć echa tej walki, która uwieńczona została powodzeniem. Wspomniałem tu o odzyskaniu niepodległości przez Polskę w 1918 r. Szczególnie bolesne są obchody rocznicy. To na ulicach Łomży a nie Białegostoku PeOWiacy stracili życie przy rozbrajaniu Niemców. W Białymstoku nikt niepodległości nie witał. Starzy Łomżanie to pamiętali. W wieku ponad 100 lat zmarł (w 2001 lub 2002) ostatni z uczestników tych wydarzeń Edwin Dabrowski). Kto w stolicu podlaskiego Białegostoku o nim pamietał. Kolaonia łomzyńska w stolicy mazowsza pamiętała. Mógłbym ten temat rozwijać, ale warto wspomnieć w kontekście animozji o pewnych faktach z bliższej przeszłości: - do połowy lat 30 ub. wieku w Łomży funkcjonowały pod okiem Uniwersytetu Warszawskiego kursy nauczycielskie. Po wojnie reaktywowane zostały w Białymstoku jako Filia Uniwersytetu Warszawskiego. Do 1939 r funkcjonowawła w Łomży Państwowa Szkoła Miernicza. Po wojnie reaktywowana została jako technikum geodezyjne w Białymstoku. W 1945 roku wycofujące się wojska niemieckie wysadziły w powietrze największy na północ od Warszawy Browar w podłomżyńskim Drozdowie. Ocalałe maszyny i pozostałości linii technologicznych wywiezine zostały przez władze Ludową do Dojlid (tych pod Białymstokiem). A jeszcze jedna ciekawostka. Aby w Łomży przygotować grunt do likwidacji okręgu sądowniczego, białostockie władze wojewódzkie podjęły decyzję o rozebraniu więzienia, które częściowo wypalone przetrwało wojnę. W ten nurt działań wpisują się aktualne poczynania władz tzw. podlasia. W ongiś gubernialnej i wojewódzkiej łomży zlikwidowne zostały wszelkie instytycje ponadlokalne, gdy okoliczne ośrodki ( np Ełk) zyskały delegaturę warmińsko-mazurskiego urzędu Wojewódzkiego a Ostrołęka utrzymała praktycznie wszelkie instytucje szczebla wojewódzkiego w postaci delegatur MUW. Tak więc wywołując dyskusję trzeba uwzględnić podłoże pewnych zjawisk i nie spłycać ich ironią. Pozdrawiam z Mazowsza, licząc że nieodpowiedzialne działania polityków nazywający białe czarnym a mazowsze podlasiem nie zniweczą funkcjonowania "małych" ojczyzn. --------------------------------------------------------------------------------
|
|
Solna, jeżeli chciałaś zamieścić tę wypowiedź, to niepotrzebnie wymyślałaś temat postu niby to otwierając dyskusję. Owszem wypowiedź ciekawa i z przyjemnością ja przeczytałem bo wzbogaciłw moją wiedze ale przypomina mi nieco jedną z piosenek Jacka Kaczmarskiego (a właściwie Wysockiego w tłumaczeniu Kaczmarskiego) o rozmowie marynarzy rosyjskiego z amerykańskim- tam refren zaczynał sie słowami "...a my w niebo ślem rakiety...". Zarzucaniee białostocczanom, że żyją na ziemiach Branickich jest rzeczywiście bardzo poważnym argumentem w dyskusji. Tak samo jak nienawiść do zwykłych ludzi za działania polityków.
|
|
wybacz ja jej nie wymyślalam - ale to jest odwet na toczącą się dyskusję http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=25932922 oraz inwektywy jakie tam padają a rowy niechęci to B-stok winien zakopywać.Pozdrawiam
|
|
Ja tam nikogo nie nienawidzę! Dla mnie to jakaś ściema z tym konfliktem. Pozdrawiam i ściskam wszystkich... no prawie wszystkich :/ Tyle ja MA
|
|
jak -FADOM- budował im osidla to było ok
|
|
Ładnie to tak małpować wątek???
|
|
koczisss tego nie można nazwać małpowaniem, natomiast można małpowaniem nazwać to co wasi urzednicy wyprawiają na stołkach
|
|
I kto to mówi, że nie jesteśmy dyskryminowani przez Białystok? Przykład I Zarząd województwa podlaskiego podzielił wczoraj ostatnie 53 miliony ze Zintegrowanego Programu Operacyjnego Rozwoju Regionalnego na rozwój transportu regionalnego. Niestety tym razem pieniądze nie trafią do Łomży, ani na jakąkolwiek inną inwestycję w byłym łomżyńskim. Lwią część ZPORR-u czyli 45 mln zł dostał bowiem Białystok. Reszta wystarczyła tylko na przebudowę 5,5 km drogi wojewódzkiej w okolicach Raczek pod Augustowem. Przykład II Pierwsze miejsca na listach wyborczych do Sejmu i Senatu zajmą białostoczanie. Kandydaci z Łomżyńskiego mogą liczyć w najlepszym wypadku na drugą pozycję. A może być jeszcze gorzej. Także nie liczmy że będziemy mieli swoich przedstawicieli w Sejmie czy Senacie. Więcej link poniżej http://www.4lomza.pl/
|
|
Jak to miło Maćku, że znasz zasady aplikowania o środki do Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego, który jest instrumentem finasowym ZPORR. Super, że posiadłeś tajemnąwiedzę na temat ewaluacji ex-ante złożonych projektów. Miałeś też zapewne wgląd we wnioski złożone przez Beneficjentów i przestudiowałeś je za pomocą Generatora SIMiK. Uczesniczyłeś też pewnie w posiedzeniach Panelu Ekspertów oraz Regionalnego Komitetu Sterującego. Bomba! W związku z tym czy możesz mi prztoczyć punktację poszczególnych wniosków oraz ocenę ekspercką, zwłaszcza w kontekscie powiązania ze Strategią Rozwoju Województwa oraz stanowisko stanowisko RKS? Tropmy śledziowego wroga Maćku, tropmy. Tylko żeby ci ze wschodu nie wytropili ile Łomża dostała z innych działań ZPORR.
|
|
Mad_Blunted_Jazz! Nie muszę wszystkiego wiedzieć. Dziękuję za pouczenie. W/g tego co przeczytałem, to zrozumiałem że to Zarząd Województwa Podlaskiego rozdzielał przyznane pieniądze na potrzeby innych regionalnych samorządów. Cytat poniżej: "Wszystkie złożone przez samorządy projekty do ZPORR opiewały na grupo ponad 200 milionów złotych dotacji. Pieniędzy było znacznie mniej – ok. 53 mln zł. - toteż wiadomo było, że dla wszystkich nie starczy. Zarząd Województwa miał do wyboru kilkadziesiąt propozycji. Postanowił, że najważniejszy dla całego rozwoju regionu jest ten z Białegostoku na nowe autobusy i modernizację tamtych ulic. Stolica województwa dostała 45 mln zł". Co Ty zrobiłeś się adwokatem uciśnionego Białegostoku prez Łomżę, Oni i bez Twojej obrony nie dadzą sobie krzywdy zrobić. Jak mogą to przy każdej okazji obskubują Łomżę. Pozdrowienia
|
|
Bełkokczesz waść. Udowodnij mi, że: 1. Łomża napisałała lepszy wniosek od Białegostoku (na podstawie punktacji Panelu Ekspertów oraz opini RKS - wskaż ewentualne i przecież oczywiste "przekręty") 2. Z punktu widzenia rozwoju regionalnego oraz wymogów zarówno EFRR i ZPORR zawartych m.in. w Uzupełnieniu Programu ZPORR dla Działania 1.1 wynika, że to Łomża a nie Białystok powinien dostać pieniądze na „Modernizację i rozbudowę REGIONALNEGO układu transportowego” wraz z poddziałaniami. 3. Białystok skubie całe fundusze strukturalne dla siebe - zarówno z programów rozdzielanych regionalnie jak i centralnie (nie trudź się szukaniem - tak nie jest). 4. Masz teoretyczną i praktyczną wiedzę o mechanizmach finasowania funduszy strukturalnych. 5. Tak nas strasznie uciskają te śledzie. Wtedy może zacznę się zastanawiać nad tym wielkim śledziowym spiskiem oraz swą rolą w podjętej krucjacie przeciwko wrednemu barbarzyńcy ze wschodu. P.S. Nie jestem niczyim adwokatem, co najwyżej oskarżycielem dla "nie znam się, ale swoje wiem i wam powiem - nasze wszystko ma być i basta."
|
|
P. S. 2 Ja z wydaniem osobistej opinii o zasadności decyzji podjętych przez Zarząd Województwa poczegam do momentu zapoznania się ze wszystkimi dostepnymi dokumentami, łącznie z protokołami z posiedzeń RKS. Nie staram się ferować wyroków na podstawie gazetowych notatek. Polecam to wszystkim.
|
|
historycznie Białystok moglbyc wioska Branickich, lecz w wieku XIX byl juz stolica obwodu, preznym osrodkiem przemyslowym i co za tym idzie mial wiecej ludnosci niz gubernialna Łomża. Białystok w XIX wieku zyskał dzieki dwom wydarzeniom: 1) po wprowadzeniu przez Cesarstwo Rosyjskie ceł zaporowych na wyroby przemysłu włókienniczego z tzw. Królestwa Polskiego, kiedy to znaczna cześć przemysłowców z Łodzi przeniosła sie z produkcją do Białego 2) po wybudowaniu tzw. Magistrali Warszawa-Petersburg, ktora przechodziła przez Białystok, która ułatwiła transport surowców, towarów i przede wszystkim ludności. Zaznaczyć należy, że obwód białostocki poddany był w okresie zaborów silnej rusyfikacji. Fałszowano nawet statystyki i spisy ludności by wykazać, minimalny udział ludności polskiej na tamtym terenie. Jedną z takich metod, było sciaganie z głębi cesarstwa i osiedlanie zrusyfikowanej i nieprzychylnej Polakom ludności pochodzenia żydowskiego. Podobnie było w Łomży. Przed wybuchem I wojny światowej Żydzi w Łomży stanowili 50% ludności cywilnej. Podobna statystyka w Białymstoku jest jeszcze bardziej niekorzystna dla Polaków. (Jako ciekawostke moge podać fakt, że Żydzi żyjący na ziemiach polskich od wieków, woleli robić interesy z Polakami niż ze swoimi braćmi, którzy przybyli z głebi cesarstwa.) Pan prof. A.Dobroński w swojej habilitacji dokonał porównania potencjału i stanu gospodarczego óczesnej G.łomżyńskiej i Obw. białostockiego - zachęcam do lektury ksiązką dostępna w bibliotece na Długiej lub w Tow. Naukowym im. Wagów tez na Długiej (w tym samym budynku co biblioteka) Wracając do głównego wątku. Powiedzmy sobie szczerze, my Łomżyniacy mamy duze ambicje i trudno nam sie pogodzic z gospodarczym i politycznym upadkiem Łomży. Cały proces rozpoczął sie w I połowie XVII wieku i utworzenie w 1866 roku Guberni Łomżyńskiej oraz w latach 70-tych XX w. województwa łomżyńskiego nie odwróciło tej tendencji. pozdrawiam
|
|
Zambrów: Skandaliczny podział środków UE Skandalem nazywa burmistrz Zambrowa Kazimierz Dąbrowski pominiecie miasta w rozdzielaniu funduszy europejskich. Zarząd województwa podlaskiego wczoraj podzielił ostatnie 53 miliony ze Zintegrowanego Programu Operacyjnego Rozwoju Regionalnego na rozwój transportu regionalnego. Niestety także tym razem pieniądze nie trafią do Zambrowa ani do powiatu zambrowskiego. Przypomnijmy przy poprzednim podziale funduszy ze ZPORR-u władze województwa skreśliły najwyżej oceniany przez ekspertów projekt miasta remontu tamtejszej hali po Zamtexie i utworzenie nowych zakładów pracy dla około 400 osób. Burmistrz Kazimierz Dąbrowski zapowiada złożenie protestu. Przy czym jam podkreśla, nie zaskakuje go przyznanie 45 z 53 mln zł dla Białegostoku, ale 8 mln zł na drogę w okolicach Augustowa, która była na 11 pozycji, a zambrowska inwestycja na 3. Dodajmy, że wszystkie złożone przez samorządy projekty do ZPORR opiewały na grubo ponad 200 milionów złotych dotacji. Mad_Blunted_Jazz! Czy burmistrz Zambrowa też bełkocze nie znajac tematu? Zauważ że ja w zadnym z postów nie nazwałem Białegostoku śledziowem, co u Ciebie często występuje. Dlaczego nie skrytykujesz tych co zamieszczają artykuły w portalu o skandalicznym podziale funduszy, tylko mnie uczepiłeś się? Dlaczego tak Ciebie rozdrażnił ten temat? Pozdrowienia.
|
|
No nie mogę... Primo: Patrz P.S.2 Secundo: Gdybyś Ty Maćku oraz ludzie zajmujący się tym tematem znali dokumenty programowe dla ZPORR oraz zasadę rozwoju regionalnego wraz z resztą polityk ramowych U.E. to nie widzielibyście nic zdroznego w decyzji Zarządu o przyznaniu finasowego wpsarcia inwestycji modernizacji układu transportowego i komunikacji miejskiej w stolicy województwa. Pamiętać należy, że to dopiero pierwsza agenda (do końca roku 2006) i pieniędzy zawsze będzie mało. Co do decyzji odnośnie pozbawienia Zambrowa szans na reazlizację dość śmiałego (brawo!) projektu rewitalizacji poprzez inwestycje w hale Zamteksu wraz z planowanym dużym zatrudnieniem (ok. 400 osób) to mam podobne odczucia jak Burmistrz Zambrowa - należało im się - takie projekty powinny być realizowane. Tylko pamiętajcie kto i na co "skasował" te pieniądze. Miasto na Ł... Tercjo: W przciwieństwie do większości z was za wiele mnie z Łomżą nie wiąże - ot, aktualnie tu mieszkam, bo jest tanio ;). I nie patrzę na publiczne pieniądze przez pryzmat "patriotyzmów lokalnych" czy niezmiernie debilnych antagonizmów lokalno - regionalnych (a'la śledzie versus kapsle). Dlatego wnerwia mnie krzyk "aaa, bo myśmy nie dostali tylko ten Białystok". Często współpracuje z firmami z Białegostoku w zakresie tzw. projektów miękkich (nieinwestycyjnych) i wcalę im się nie dziwię , że wygrywają poważne pieniądze. Po prostu profesjonalna robota, a nie zawsze można tak powiedzieć o łomżyńskich Beneficjentach pieniędzy wszelakich (por. np. przepływy finansowe i liczba realizowanych projektów EFS). Są w tym lepsi i tyle - nie ma się co obrażać tylko brać do roboty.
|
|
Dziękuje za fachowe wyjaśnienia, jestem już trochę oświecony, ale nie do końca, bo nie tylko mieszkam w Łomży, ale w okolicach Łomży urodziłem się i wychowałem, tu pracowałem, nadal mieszkam i dlatego Łomża będzie dla mnie zawsze bliska. Chociaż w Białymstoku też pracowałem 2 lata. Od razu domyślałem się że pochodzisz z grodu nad Białką bo poczułeś się urażony krytyką Białegostoku. Poczekamy na wyjaśnienia, o ile takowe będą. Władze woj. Podlaskiego nie są takie święte w stosunku do Łomży. Kto oskubał Łomżę z wszelakiego sprzętu po zlikwidowaniu woj. Łomżyńskiego. A co TY na temat list wyborczych, dlaczego nie zabrałeś głosu na ten temat. Pozdrowienia.
|
|
Oj Maciek, Maciek... Pudło, nie pochodzę z Białegostoku tylko z Łomży - co wcale nie sprawiło abym czuł się szczególnie związany z tym miastem. Mieszkałem tu krótko. Jestem człowiekiem do wynajęcia, a że chwilowo "wynajmuje" mnie Łomża do spółki z Białymstokiem? Nie przywiązuje się do miejsc. Najwazniejsza jest profesjonalna atmosfera pracy. ZPORR to rozwój regionalny (ale rozumiany jako poltyka ramowa - nie wyrażenie potoczne), a nie "dajcie wzystko nam, bo my biedne żuczki mamy taką cudowną historię ;-)". Pieniądze publiczne mają być niewrażliwe na ciągotki lokalne i uwielbienie mieszkańców dla swojego grodu. Chcesz dalej dyskutować o ZPORR, przeczytaj proszę choć Uzupełnienie Programu. Listy wyborcze mam w głębokim poważaniu... Chciałbym u władzy widzieć profesjonalistów i technokratów (takich nie dostrzegam na horyzoncie), a nie zawodowych politykierów, tudzież chłopo-robotników po zawodówce, z wyrokami i w pasiastym krawacie. I jeszcze jedno - jesli likwiduję się, nazwijmy to oddział terenowy organizacji to sprzęt przekazuje się do centrali, ew. oddziału wyższego szczebla, to chyba oczywiste?
|
|
Przed likwidacją województw, to Łomża miała swój sprzęt, a Białystok swój. Łomża nie była placówką terenową, tylko stała się po powstaniu woj. Podlaskiego i na całe nieszczęście została w jego granicach. Pozdrowienia.
|
|
Mad_Blunted_Jazz 1. Postawa życiowa: Mim zdaniem człowiek uczciwy to taki, który najbardziej dba o siebie, potem o najbliższych i najbliższe otoczenie, potem o dalszych. Żeby ustawić sobie taką drabinkę wartości trzeba znać swoje miejsce, trzeba wiedzieć do czego się należy, co jest bliskie a co obce. I nie traktować spraw swoich tak jak obcych. Własne dziecko powinno być ważniejsze od cudzego. Własne miasto od obcego. 2. Znaczenie otoczenia: To nie człowiek jest "twórcą" miejsca. To miejsce "tworzy" człowieka. Ktoś kto mieszka w mieście na Syberii będzie inaczej myślał i czuł niż ktoś z NYC. Środowisko bardzo wpływa na kształt charakteru człowieka. Charakter człowieka mniej wpływa na charakter miejsca. 3. Polityka: Ktoś, kto twierdzi że nie ma poglądów jest kłamcą lub głupcem. Porzekadło mówi: tylko krowa nie ma poglądów. Polityk, który twierdzi że nie będzie uprawiał polityki tylko będzie dobrym gospodarzem mówi, że nie chce nic zmienić. Dobry polityk powinien mieć "wizję" czy to polityki zagranicznej, czy wewnętrznej, czy też lokalnej. 4. Tradycja: Województwo lub region to nie oddział regionalny firmy o nazwie "Polska". To ludzie z ich tradycjami, zwyczajami, historią, sympatiami i animozjami. To są ludzie mądrzy i głupii, fachowcy i dyletanci, to ludzie z ich problemami, troskami, z dziećmi, z rodzinami. To my. Po likwidacji regionu ludzi z tego regionu nie przenosi się w inne miejsce ani nie daje się odpraw. Nie można im też powiedzieć, że są już niepotrzebni. Przez analogię przecież "Polska" nie jest oddziałem regionalnym firmy o nazwie "Europa". Innymi słowy: Dążenie do partnerstwa w stosunkach łomżyńsko - białostockich i do współgospodarzenia na równych prawach woj. podlaskim jest wizją tak samo uprawnioną jak wizja totalnej zależności i łatwego współistnienia. Jest to kwestią oceny rezultatów, sił i środków, determinacji i poparcia lokalnego. Popieranie spraw "własnego podwórka" a nie cudzych interesów jest cechą człowieka z zasadmi a nie "memły" - świadczy o uczciwości i zdecydowanym charakterze nie podlegającym modom na "polityczną poprawność" lub podobnym.
|
|
Oni naprawdę nas nie lubią? Ja studiuję w Białymstoku i nie zauważyłam, aby ktoś chociażby krzywo na mnie patrzył. Może chodzi o to, że to my nie mamy do nich zaufania. Mam dobrą radę. Zapomnijcie, że istnieje coś takiego jak podział terytorialny i uśmiechajcie sie do wszystkich. Nie zauważycie wtedy żadnej żadnej wrogości z niczyjej strony :)
|
|
Ola! Nie mówimy tu o zwykłych szarych mieszkańcach Białegostoku, tylko o elitach rządzących woj. Podlaskim. Na czele z Panem Strzalińskim, niby pochodzący z Łomży. Wszystko robią żeby to biedną Łomżę oskubać z pieniędzy strukturalnych i nie tylko. Pozdrowienia.
|
|
Ola: Ja studiowałem w Śledziewie przez 5 lat. Niech najpierw oni zapmną i przestaną mówić o Jeziorku lub Jeżewie "Ziemia Białostocka" lub "Białostoczyzna". Bo jeśli tak mówią to nas obrażają. Poza tym: Sledzie nosili nosy do góry przez pierwsze trzy lata studiów bo uważali się za lepszych bo ęz miastaę. Potem nawet szukali pojednania i sympatii ale było ju za późno. W Bialymstoku tylko z Białorusinami można było się dogadać - reszta to dno.
|
|
Dramat zaiste antyczny: Przestrzeganie obowiązującej kodyfikacji (dokumenty programowe mają wagę rozporządzenia) oraz racjonalności w wydatkowaniu środków publicznych vesurs przywiązanie do miejsca urodzenia/zamieszkania. Jak Łomża "obrobiła" Zambrów to jakoś nikt nie narzekał.
|
|
Jak Łomża "obrobiła" Zambrów ? Jakieś jaja ? Koniec dyskusji bo ześmieszę.... Koniec wycieczek w bok - temat wlasciwy--- Co do dramatu - znam ja te metody i te "panele ekspertów" dość dobrze. Bez jaj proszę. Nie żartujmy sobie. Prawda jest taka: Wszystko co do joty ma grać w papierach z Łomży. W innych - nie koniecznie. Przestrzeganie obowiuązującej kodyfikjacji: jakby władze GG lub nawety obecnej Polski nakazały ograbić i uwięzić łysych to trzeba tego przestrzegać czy nie? Zakończenie: Sprawiedliwość jest w nas !!!!! a nie w kodyfikacjach. Nie czuję się przestępcą jadąc bez zapiętych pasów. Łysych będę bronił bo takie jest moje poczucie uczciwości i sprawiedliwosci. P.S. Nasze (i ich) decyzje sa z natury subiektywne. Mimo pozorow obiektywizmu...
|
|
Jak tu nie pisać o "miłości" Białegostoku do Łomży, którego tak bronił jeden z forumowiczów w związku z podziałem unijnych pieniędzy. Autor: Mad_Blunted_Jazz (---.lom.vectranet.pl) "Jak to miło Maćku, że znasz zasady aplikowania o środki do Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego, który jest instrumentem finasowym ZPORR. Super, że posiadłeś tajemnąwiedzę na temat ewaluacji ex-ante złożonych projektów. Miałeś też zapewne wgląd we wnioski złożone przez Beneficjentów i przestudiowałeś je za pomocą Generatora SIMiK. Uczesniczyłeś też pewnie w posiedzeniach Panelu Ekspertów oraz Regionalnego Komitetu Sterującego. Bomba! W związku z tym czy możesz mi prztoczyć punktację poszczególnych wniosków oraz ocenę ekspercką, zwłaszcza w kontekscie powiązania ze Strategią Rozwoju Województwa oraz stanowisko stanowisko RKS?" Wypowiedź z Kontaktów. Wypowiedź wiceburmistrza Zambrowa: - Po co te wszystkie unijne procedury ze składaniem wniosków, oceną formalną i merytoryczną przez Urząd Marszałkowski, panel ekspertów, Regionalny Komitet Sterujący, skoro w wyniku całego postępowania Zarząd Województwa wybrał dwa projekty z końca listy? Zambrów złożył projekt na przebudowę układu komunikacyjnego w centrum miasta (2 mln 800 tys. zł), a starostwo zambrowskie na przebudowę ul. Jana Pawła II (3 mln 700 tys. zł). Oba projekty , mimo wysokiej pozycji na liście nie znalazły uznania Zarządu Województwa. Z ostatnich 58 mln zł ze ZPORR, Zarząd przeznaczył 45 mln na rozwój transportu i komunikacji w Białymstoku i 8 mln otrzymał powiat augustowski. Zero unijnych pieniędzy. Zambrów zajmuje ostatnie miejsce w Podlaskiem pod względem unijnych dotacji. Autor: Mad_Blunted_Jazz (---.lom.vectranet.pl) Data: 06-07-05 12:48 Bełkokczesz waść. Udowodnij mi, że: 1. Łomża napisałała lepszy wniosek od Białegostoku (na podstawie punktacji Panelu Ekspertów oraz opini RKS - wskaż ewentualne i przecież oczywiste "przekręty") Notatka z (Raport:) Kontakty. Łomża nie otrzyma dotacji unijnej na dalszą przebudowę al. Legionów i modernizację bazy MPK (w sumie 5,7 mln zł). Oba projekty pozytywnie zaopiniowane przez Regionalny Komitet Sterujący, nie znalazły uznania Zarządu Województwa. Notatka Kontakty. 45 MILIONÓW ZŁOTYCH Z PULI UNIJNEJ otrzymał Białystok oraz 8 mln Augustów Łomża i Suwałki nie dostały nic, chociaż wniosek Białegostoku eksperci ocenili najniżej. Kontrowersyjną decyzję wydał Zarząd Województwa. Co Ty na to powiesz, Twoja teoria nie pokrywa się z Polską rzeczywistością. "Bliższa koszula ciału" . Pozdrowienia.
|
|
Właśnie chodzi mi o nieznajomość procesu aplikacyjnego ZPORR (ujawnia się to w przytoczonych przez Maćka cytatach), który notabene moim zdaniem jest zbyt pokręcony i zbytnio miesza polityków w decyzyjność ZPORR. W ZPORR pieniądze rozdzielane są według priorytetów (a te dzielą sie na działania i poddziałania), finansowany projekt MUSI być bezwzględnie zbierzny z celami określonymi dla danego działania zawartymi w dokumentach programowych. Celów nie okresla ani panel ekspertów, ani RKS, ani Zarząd Województwa. Panel Ekspertów orzeka o jakości "technicznej" danego wniosku, ale w praktyce bez odniesienia do uwarunkowań regionalnych czy wojewódzkich strategii rozwojowych - a szkoda. Tym zajmują się już niestety politycy i to oni maja prawo na zmianę pozycji projektów na listach rankingowych. Co do tego konkretnego przypadku konkurs dotyczył Działania 1.1 "Modernizacja i rozbudowa regionalnego układu transportowego" i według mojej wiedzy oraz zapisów UP ZPORR w tym działaniu mogą byc finansowane tylko projekty o randze regionalnej, a nie subregionalnej czy lokalnej. Na działania subregionalne i lokalne są przeznaczone fundusze z innych działań. Projekty Łomży i Zambrowa były na pewno lepiej przygotowane, co potwierdził Panel Ekspertów lecz Zarząd Województwa na podstawie przynanych uprawnień (wcale nie twierdzę, że słusznie przyznanych) uznał, że rangę regionalną ma tylko projekt finansujący modernizację układu drogowego Białegostoku. Nie dziwię sie - stan dróg w stolicy województwa jest fatalny. Pieniędzy zawsze bedzie mało - ale pomyśl Macku, jaki projekt ma większa rangę regionalną: przebudowa idiotycznego układu komunikacyjnego stolicy regionu czy dokończenie, niewątpliwie ważnej inwestycji w mieście powiatowym. Całemu zamieszaniu jest winna moim zdaniem błędna ściezka aplikacyjna (ale na razie taka jest i trzeba się jej trzymać) - projekty nienajlepsze technicznie (choć obowiązuje "magiczna 60tka" - ja bym granicę punktacji podwyższył do 85%) w ogóle nie powinny wchodzić pod obrady RKS, aby Zarząd Województwa nie stawał w tak idiotycznych sytuacjach jak ta. Stało się tak jak niestety musiało się stać. Takie prawo, taka ściezka aplikacyjna, takie podmioty decyzyjne. Moim zdaniem powodów do krzyku nie ma. Trzeba kłaść nacisk na przyszłą zmienę procedur. Jak najmniej polityków przy kasie publicznej.
|
|
Dziękuje za wyjaśnienia. Widać, że jesteś fachowcem w tym temacie. Jestem usytasfacjonowany. Co do polityków to czy oni są z lewicy czy z prawicy, to zawsze pchają się tam gdzie jest kasa do podziału. Zawsze co nie co mogą uszczknąć i dla siebie. Pozdrowienia.
|
|
Hmmn Pamiętajcie Prawie Robi Wielką Różnicę :P
|
|
"Tak! zemsta, zemsta, zemsta na wroga Z Bogiem i choćby mimo Boga!" ----------------------------------------------------------- Hańba więc klechom, wszystkim oszczercom, co lud tumanią i z niego drwią
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |