Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
przytulik wautiera |
Witam serdecznie, od jakiegos czasu w moim akwarium pojawily sie milimetrowe slimaki. Wiem już ,że to właśnie przytuliki. Może ktoś wie coś więcej na ich temat? Czy rzeczywiście nie są groźne dla rybek i roślin? Jak się ich pozbyć jeśli się za bardzo rozmnoza? Z góry dziekuje :)
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: przytulik wautiera |
Będzie ich pełno,,,
|
|
Pewnie wsadziłeś jakąś trawę z rzeki???
|
|
Wsadziłaś jak coś ;) hehe. Nie wsadzałam, kupiłam roślinke w zoologicznym... i od tego czasu się pojawiły.
|
|
przepraszam. Po prostu były jajcęta na nich
|
|
Nie szkodzi :) Mogłam dokładnie ją obejrzeć ;/ wiesz coś więcej o tych ślimakach?
|
|
Miałem akwarium i wiem, że ciężko się pozbyć tego, ale ogólnie nie są szkodliwe
|
|
Ślimaki nie jedzą ryb, tylko rośliny, chyba, że są to ślimaki morskie, a ryby nie konsumują ślimaków :)
|
|
Figa zdaje sobie z tego sprawe ;) chodzilo mi bardziej o jakieś choroby czy coś.
|
|
Nie obawiaj się, a od czego pochodzi nazwa ślimak, chyba od tego, że nic nie jest w stanie zrobić.
|
|
A jak z roślinami? Może je mocno poniszczyć?
|
|
Ślimak jest mięczakiem, nie przenosi chorób, może być jedynie ślimakiem pasożytem, czego nie ma w Polsce, żywi się roślinami, a ja bym tego nie usuwała z akwarium, bo to nada naturze prawdziwszy krajobraz. I tak masz rybki w złotej klatce, to jeszcze żałujesz im towarzystwa ślimaków? Normalne rybki widują je codziennie :)
|
|
http://mojeakwarium.eu/viewtopic.php?p=2838
|
|
Jak narazie nie chce ich usunąć. Chce się dowiedzieć coś na ich temat. 7angelfree czytałam już to wcześniej ,ale jak dla mnie o przytuliku jest za mało informacji.
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |