Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Przesądy |
Dlaczego w wigilię to facet powinien pierwszy zapukać do mieszkania? Ja przekazywaną z pokolenia na pokolenie znam bajkę, że to będzie szczęśliwy rok, zna ktoś jakieś inne wytłumaczenie i ktoś wogóle zna taki przesąd?, bo dziś spotkałam się z innym wytłumaczeniem.
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Przesądy |
No ja slyszalam ze to przynosi szczescie :) A inny przesad ktory poznalam w tym roku to taki ze w Wigilie trzeba umyc twarz woda w ktorej sa pieniadze;p to podobno zapewni nam bogaty rok;p _____________________________________________________ ![]()
|
|
trzeba stuknac sie kieliszkami i to mocno , wtedy sie poszczesci
|
|
To co pisze Figa to fakt. Przesąd ten egzystuje od dawna. Ja będąc jeszcze szkrabem w wieku 10- 12 lat i później, zawsze z rana w Wigilię biegałem na wyścigi z moim starszym o 4 lata bratem do naszej Babci i Dziadka żeby być pierwszym. Właśnie Babcia miała taki zwyczaj. Uważała, że jeśli pierwszą osobą która ją odwiedzi w Wigilię będzie mężczyzna, to cały następny rok będzię pomyślny. Bieganie nasze nie było tak na prawdę bezinteresowne, bo zawsze dostawaliśmy coś gratis. Miłe to jest i myślę, że taki "przesąd" dodaje tym Świętom dodatkowego smaczku. Pozdrawiam.
|
|
masakra..
|
|
gnoj
|
|
wierzycie w przesady?
|
|
![]()
|
|
Chwalisz się szczebiotka swoim nowym ku**** z Francji?
|
|
tak bylo w sredniowieczu, a niektorzy jeszcze to naglasniaja
|
|
niedlugo bedziemy pisac kreda na drzwiach
|
|
Do mojego znajomego w zeszłym roku w dniu Wigilii zapukał facet do drzwi, pech chciał, że to był komornik :/ ... i chyba raczej nie mógł zaliczyć tego roku do udanych.
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |