Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Radiokomunikacja, krótkofalówki, USRP |
Witam Jak w temacie. Czy są w Łomży ludzie, którzy interesują się tymi zagadnieniami? Czy ktoś z Was bawił się urządzeniem USRP może? Pozdrawiam
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Radiokomunikacja, krótkofalówki, USRP |
tak i nie .
|
|
jasiu_śmietana: co masz na myśli? Interesujesz radiokomunikacją?
|
|
odezwij sie na gg 4088549
|
|
kamilo: nie mam gg, ale założę sobie później w takim wypadku. Kamilo powiedz mi, czy spotkałeś się z urządzeniem USRP? Głównie elastyczność jego zastosowań mnie interesuje, a za droga to zabawka, żebym kupował w ciemno.
|
|
do cyego ci te uspr do gsm cyz dla yabawz_
|
|
dla zabawy te usrp czy do gsm openbts chcesz? Mam w warszawie znajomego co ma to Przyjdzie czas ...
|
|
@ktos_wielki: @prezes504: USRP do zabawy. Przede wszystkim chciałbym zasięgnąć opinii ludzi, którzy to mają. Czytałem, że ciekawe zastosowania są z kombinacją USPR + OpenBTS, można używać komórek jak krótkofalówek, czy jako modemy do internetu. Bardziej mnie to urządzenie ciekawi jako nadajnik/odbiornik bluetooth i chciałbym się pobawić tym jako odbiornikiem GPS, bo też czytałem, że można. Chcę kupić sobie takie urządzenie. Najlepiej na początek używane. Chociaż zdaję sobie sprawę, że mało osób to posiada, więc pewnie będę musiał kupić nowe. Ale nawet nie wiem, czy gra warta świeczki, jak się tym obsłużyć w ogóle...
|
|
jak kupisz to daj znać mogę pomóc openbts w Łomży był testowany z wynikiem pozytywnym
|
|
ktos_wielki: O, to ciekawe. A znasz może szczegóły techniczne USRPa z jakiego korzystaliście... i czy w ogóle z niego? Bo wiem, że jeszcze jakieś karty rozszerzeń są do USRP. Myślałem, żeby kupić USRP2 http://www.ettus.com/products Kurcze, idealnie by było, żeby można było to u kogoś zobaczyć, czy najlepiej przetestować. Byłbym gotowy nawet zapłacić. Bo trochę się boję się trochę z zagranicy za dużą kasę ściągnąć urządzenie, którego nigdy w życiu nawet w ręku nie trzymałem. A z drugiej strony ciekawość i potencjalne możliwości biorą górę. Czytam właśnie o USRP2 + OpenBTS - niesamowite rzeczy można z tym robić. Coś więcej możesz mi powiedzieć o testach, które robiliście?
|
|
USRP1 możesz mieć 2 rozszeżona jest o prae bajeró min. artę pamięci. Osobiście widziełem to w wawie a jedna osoba miała to przez 3 dni na testach,.po za możliwością podglądu ruchu sieci 900MHz wiadaomo .... ma wiele ciekawych funkcji, płytki dokupuje się w zależności od tego co chcesz robić, czy słuchać czy nadawać itd. wpisz airprobe w google lub lissening GSM USRP Piotr Krysiak przedstawił projekt tego za niskie pieniądze dodatkowo, są udostępnione tabele tęczowe gsm, co do A5/1 jest łątwo problem pojawia sie gdy jest cippering na sieci a to ma chyba A5/2 ale też znajdziesz. Urządzenie na bazie usrp możesz zobaczyć jak dziaała na youtube.com wpisując GSM Interceptor lub też gsm usrp Pozdrawiam Co do zakupu nie masz sie czego obawiac, po za cłem które mogą doliczyć. Pewna osoba w Łomży bawiła się w skanowanie gsm i wynik pozytywny lecz tylko 30sek.
|
|
ktos_wielki: dziękuję za odpowiedź. Właśnie oglądałem w internecie i czytałem trochę o tym. Bardzo ciekawa sprawa. Mówisz, że ktoś się bawił w skanowanie GSM? Ciekawe dlaczego tylko 30sek się udało? A nie masz może dojścia do tego urządzenia? Byłbym w stanie nawet zapłacić, żebym przy właścicielu mógł na pół godzinki, czy maks godzinę podłączyć swojego laptopa, zerknąć jak działa to urządzenie i ewentualnie zasięgnąć opinii właściciela. Bo USRP2 kosztuje 1400$ + koszty wysyłki + koszty np nadajnika/odbiornika 2,5Ghz. To jest trochę kasy. I będzie szkoda, jeśli to nie działa jak należy, albo obsługa jest nieziemsko trudna.
|
|
Ja mam USRP kupione tutaj: http://maniana.strefa.pl Dziala z gnuradio bez zarzutu. Moza tam kupic plyte USRP (na tej stronie nazywa sie KOALA) z plytkami LFRX i LFTX, plytki na zakres GSM trzeba sprowadzic sobie ze stanow, ale dobre i tyle. KOALA jest podobno klonem USRP 1 z innym layoutem.
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |