Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Przetargi. |
Dlaczego nasz samorząd i firmy organizujące przetargi na różnego rodzaju roboty preferują wykonawców z poza naszego regionu, mimo że nasi często przewyższają ich jakością wykonawstwa, i cenowo też im niewiele ustępują. Tym samym pozbawiają naszych wykonawców i ludzi u nich pracujących miejsc pracy i zarobku. Podatki zamiast pozostać u nas, też płacone są poza naszym regionem. W/g mnie tańszy wykonawca zamiejscowy wcale nie oznacza taniej, bo samorząd został pozbawiony dochodów, a ludzie pracy i co za tym idzie zarobków. Pozdrowienia.
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Przetargi. |
Moze tamci mniej biorą za fuche ?
|
|
Jakby ciągle wygrywali nasi- to pisalibyśmy znów o kolesiostwie. Najważniejszym kryterium powinna być solidna robota, nawet trochę droższa. Z tym "nasi" kojarzą się mi sklepikarze (nasi) kontra markety i argumenty obronne wyssane z palca małego sklepikarza. Zbych
|
|
Nie chodzi tu o handel, tylko roboty remontowo - budowlane na terenie Łomży. Ostatnio odbył się przetarg organizowany przez władze Łomży na roboty remontowo-budowlane na jednym z łomżyńskich gimnazjów. Wygrała firma białostocka, która nie wiele ma wspólnego z remontami, bo produkuje tylko okna. Firma łomżyńska która zajęła 2 miejsce jest to firma typowo remontowo-budowlana, była kilka tysięcy złotych droższa. Ale wykonała już część robót remontowych w ubiegłym roku na tymże gimnazjum i ocenionych wysoko przez inwestora. Ciekawe, czy miasto na tej niższej ofercie zamiast zaoszczędzić, nie straci. Można by było zastosować preferencyjne warunki dla miejscowych wykonawców znanych z solidności wykonania robót. Byłby wilk syty i owca cała i pieniądze w Łomży pozostały. Ale urzednikom na tym nie zależy bo i tak na koniec miesiąca mają zapewnioną kasę. Pozdrowienia.
|
|
Polecam lekturę ustawy prawo zamówień publicznych i wszystko będzie jasne. Preferencyjne traktowanie oferentów jest zabronione.
|
|
DrNo. Myślisz że wszystkie przetargi są przeprowadzane zgodnie z zamówieniami publicznymi. Zamawiający musi sporządzić specyfikację istotnych warunków przetargu, gdzie musi być umieszcone co najmniej 22 punkty do zrealizowania przez oferenta. Zawsze jak ktoś zechce to zgodnie z prawem może przetarg ustawić. U nas są duże zakłady, w których przetargi nie podlegają zamówieniom publicznym, a też oddają większość robót wykonawcom z poza naszego regionu zamiast wspomóc ludzi bez pracy z naszego miasta. Pozdrowienia.
|
|
No tak, ale "ludzie z naszego miasta" wykonują przetargi poza miastem (np. Warszawa) i z tego żyją. Wtedy to dobrze, ale jak ktoś coś robi u nas, to niedobrze.
|
|
A ile firm braŁo udziaŁ w tym przetargu ? jeśli jedna to wiadomo że ona wygra a jeśli więcej to już wladza decyduje... Ludzie z Łomży pracują np Warszawa BiaŁystok a nawet Szczecin mój wujek pracuje u prywaciarza i oni co raz dostają jakoś robote ale zazwyczaj jest to poza Łomżą ...
|
|
"Zawsze jak ktoś zechce to zgodnie z prawem może przetarg ustawić. " Wiesz co śmieszny jesteś. Kierujesz się zasadą "jak Kali ukraść to jest dobrze, jak Kalemu ukraść to jest źle". "U nas są duże zakłady, w których przetargi nie podlegają zamówieniom publicznym, a też oddają większość robót wykonawcom z poza naszego regionu zamiast wspomóc ludzi bez pracy z naszego miasta." Jakbyś nie wiedział to prywatne firmy nie podlegają ustawie o zamówieniach publicznych i mogą robić ze SWOIMI pieniędzmi co im się żywnie podoba.
|
|
"Wykonują przetargi poza Łomżą (np. Wraszawa)", bo nie mogą w Łomży pracy dostać, a przez Warszawę to się już kilku przejechało, że mają teraz do czynienia z komornikiem i to były firmy znaczące w Łomży. Szczecin to pracuje, ale u nas w Łomży, a Białystok to nie wpuszcza tak chętnie obcych. Firma o której mowa niej est wcale firmą prywatną. Czy któryś z Was prowadzi działalność gospodarczą? Nemo, oświeć mnie gdzie tak łomżyńskie firmy wygrywają przetargi poza Łomżą.
|
|
ja nie jestem nemo, ale powiem Ci maćku, że o ile może nie wygrywają przetargów (chociaż wiem, że są tacy, co wygrywają - np. pewna firma ochroniarska, pewna firma budowlana, pewna firma od remontów, pewna firma od mebli) to na pewno wiele z nich jest podwykonawcami (jakość usług + CENA). Preferencje dla "tutejszych" możnaby wprowadzić, ale skąd to sfinansować? Pozdro.
|
|
Adamus , przepraszam za pomyłkę. Co tu finansować, przecież podatki i wszystkie zarobione pieniądze zostaną w Łomży, może mniej było by dłużników w SM za czynsze, za prąd, za wodę i wiele innych opłat. Były kiedyś preferencje za stosowanie polskich materiałów. Pozdrowienia.
|
|
"Były kiedyś preferencje za stosowanie polskich materiałów." Jednym słowem komuno wróć.. "Firma o której mowa niej est wcale firmą prywatną." Tak? No to nas oświeć co to za firma. Bo rzucać bezpodstawnymi oskarżeniami to i przedszkolak umie.
|
|
maciek, niedawno ktoś chciał finansować z podatków mieszkanie dla państwa D. (pikieta na St. Rynku), teraz Ty chcesz finansować preferencje dla 'tutejszych'. A moje zdanie na temat finansowania WSZYSTKIEGO znasz. Pozdro.
|
|
"WSZYTSKIEGO z podatków" oczywiście - tak powinno być w poście powyżej.
|
|
Podatki...
|
|
Nemo, preferencje na polskie materiały do wykonawstwa były w latach dziewięcdziesiątych i jak wiem to nie były to czasy komuny. Adamus, kto tu pisze o finansowaniu preferencji. Mowa jest o tym, że gdyby roboty wykonywały firmy miejscowe to płacili by podatki dla naszego miasta, a ludzi zarobione pieniądze też zostawiliby w Łomży. Pytałem się Was czy ktoś prowadzi działalność gospodarczą, nie uzyskałem żadnej odpowiedzi. Myślę że o przetargach macie wiedzę tyle co wyczytacie z prawa o zamówieniach publicznych.
|
|
"Pytałem się Was czy ktoś prowadzi działalność gospodarczą, nie uzyskałem żadnej odpowiedzi. Myślę że o przetargach macie wiedzę tyle co wyczytacie z prawa o zamówieniach publicznych." A po co mamy wiedzieć. Przecież Ty wiesz wszystko najlepiej i i yak byś nas zakrzyczał. "Mowa jest o tym, że gdyby roboty wykonywały firmy miejscowe to płacili by podatki dla naszego miasta, a ludzi zarobione pieniądze też zostawiliby w Łomży." Wiesz co, pokaż mi prywatną firmę, zajmującą się budownictwem (bo innych inwestycji w Łomży nie ma) i które płaci w miarę normalne podatki. Jakbyś nie wiedział, większość form przynosi stratę na papierze, amortyzując sprzęt, bądź kupując luksusowe limuzyny dla prezesów (nie będę podawał nazwy, ale jest to firma z Łomży i wygrywa nawet teraz przetargi). Mi jest obojętnie, kto wykonuję daną pracę, ważne żeby ona była zrobiona w miarę solidnie i tanio. A dzięki konkurencji z innych części Polski, nasze łomżyńskie święte krowy w końcu nauczą się co to konkurencja. Bo w końcu kto im broni zaoferować niższą cenę, krótsze terminy realizacji, itp??
|
|
Wiesz co nemo jesteś prawdziwym globalistą ciekawe co ty w tej Łomży robisz? Jedź do Niemiec czy Anglii to zobaczysz , że oni kupują tylko swoje regionalne towary i dbają o miejsca w których żyją.
|
|
W jednym z postów Nemo napisał, że w Łomży bywa bardzo rzadko, nic dziwnego, że niewiele przejmuje się losem Łomży i łomżyniaków. Pozdrowienia.
|
|
"Wiesz co nemo jesteś prawdziwym globalistą ciekawe co ty w tej Łomży robisz? Jedź do Niemiec czy Anglii to zobaczysz , że oni kupują tylko swoje regionalne towary i dbają o miejsca w których żyją." Hehe śmieszny jesteś. Może Tobie przydała by sie taka wycieczka... Jak rozumiem jesteś też przeciw supermarketowi, bo przecież Ty wspierasz lokalnych kupców. Skoro lubisz przepłacać, to proszę bardzo... Jakby firmy łomżyńskie oferowały dobre warunki (niskie ceny, krótkie terminy realizacji) nie trzeba by się uciekać do jakiś sztuczek, żeby te firmy wygrywały. Tak do twoje wiadomości, w zeszłym roku wszystkie większe remonty dróg robiły firmy z Łomży (ulica Legionów, Rybaki). Więc jak się chcą to mogą przetargi wygrywać...
|
|
maciek napisał: "Adamus, kto tu pisze o finansowaniu preferencji. Mowa jest o tym, że gdyby roboty wykonywały firmy miejscowe to płacili by podatki dla naszego miasta, a ludzi zarobione pieniądze też zostawiliby w Łomży." maciek, "finansowanie preferencji" wg. Ciebie, nie mnie, polegać miałoby na płaceniu łomżyńskim wykonawcom ceny wyższej, niż oferuje konkurencja spoza Łomży. Moim zdaniem jest to bezsensowne marnotrawienie pieniędzy, których przeca brakuje. Co do podatków od łomżyńskich firm to zgadzam się z nemo. One podatków nie płacą, czemu się zresztą nie dziwię (taki system podatkowy).
|
|
Nemo, nie masz zielonego pojęcia o wykonawstwie, a tym bardziej o podatkach. Spróbowałbyś nie zapłacić podatku, to Urząd Skarbowy już by się Tobą odpowiednio zajął. Myślisz że tak łatwo odpisać cokolwiek w/g własnego widzimisię, zamortyzować sprzęt lub limuzynę. Adamus coś się uczepił "finansowania preferencji", to jest Twój wymysł nie mój. Jesteś chyba zatwardziałym betonem jak kolega wyżej i nie rozumiesz co się Tobie tłumaczy. Chyba łatwo zrozumieć,że jak łomżyniak zarobi pieniądze w Łomży nawet jakby zapłacono by mu trochę więcej, to i tak zarobione pieniądze i podatki zostawi w Łomży. Fiskusa nie tak łatwo oszukać jak Wam to się wydaje, chyba że Wy takie sztuczki stosujecie. Myślę że do czytania to trzeba trochę myślenia, żeby zrozumieć to co się przeczytało. Powodzenia.
|
|
"Nemo, nie masz zielonego pojęcia o wykonawstwie, a tym bardziej o podatkach. Spróbowałbyś nie zapłacić podatku, to Urząd Skarbowy już by się Tobą odpowiednio zajął. Myślisz że tak łatwo odpisać cokolwiek w/g własnego widzimisię, zamortyzować sprzęt lub limuzynę." Hehe, no dziękuję za uświadomienie, bo bym do końca życia żył w nieświadomości. A teraz trochę faktów. W zeszłym roku łomżyńskie firmy ( spółki z.o.o. przedsiębiorstwa państwowe, spółki akcyjne, grupy kapitałowe) zapłaciły w sumie 750.000zł podatku. Dla porównania podatek od nieruchomości zasilił budżet miasta kwotą 14.417.405zł, a podatek od posiadania psa 93.000zł. Jak widzisz łomżyńskie spółki skutecznie unikają płacenia podatków. Po drugie myślisz, że jak firma z Łomży remontuję np. drogę w Białymstoku, to gdzie te podatki płyną? Po trzecie tak płaczesz nad tymi łomżyńskimi firmami, wymień mi firmy spoza Łomży, które realizowały w Łomży jakoś większą inwestycję... "Myślisz że tak łatwo odpisać cokolwiek w/g własnego widzimisię, zamortyzować sprzęt lub limuzynę." Tak.
|
|
Budimex-Cestar: budowa systemu wodnokanalizacyjnego w ubiegłym roku i to spartaczony. Jeżeli masz dostęp do "kONTAKTÓW", TO przeczytaj artykuł "Za murzyna". Tam jest napisane "System zamówień wykonawstwa hamuje rozwój łomżyńskich firm budowlanych".
|
|
maciek, albo będziesz wyrażał się fair, albo gadaj sam ze sobą. Pisałeś tak: "Można by było zastosować preferencyjne warunki dla miejscowych wykonawców znanych z solidności wykonania robót." Rozumiem, że firmy spoza Łomży oferowałyby cenę niższą, a i tak by przegrały. Czyli różnicę w cenie pokryłoby n/miasto z podatków, tak czy nie? Firma X oferuje cenę 100, firma z Łomży cenę 120 i wygrywa przetarg, bo jest z Łomży. I moje pytanie: skąd wziąść te brakujące 20? Z mennicy? maciek, reprezentujesz tu poglądy lewicowe i ok - masz prawo. Z tego co pamiętam, jesteś zwolennikiem partii lewicowej (LPR) - także masz prawo. Ale dyskutować możemy jak równy z równym, czyż nie? Możesz się nie zgadzać z nemo, czy ze mną, ale się nie irytuj, tylko argumentuj. Nikt z nas nie ma monopolu na prawdę.
|
|
Adamus, coś nie tak z Twoim wyliczeniem. Inwestor przed ogłoszeniem przetargu robi kosztorys na zaplanowane roboty i dopiero ogłasz przetarg jak ma na to kasę. Z kosztorysu wynikło, że roboty mają kosztować 200 zł i tyle pieniędzy otrzymali. Firma X daje w ofercie 100 zł, a firma łomżyńska 120 zł i wygrywa i tak mają oszczędności 80 zł . I co ma do tego mennica. Ja i LPR, coś sie Tobie pomyliło. Przeczytajw ostatnich "Kontaktach" artykuł:"Za murzyna" opisują tam właśnie takie przetargi.
|
|
"Inwestor przed ogłoszeniem przetargu robi kosztorys na zaplanowane roboty i dopiero ogłasz przetarg jak ma na to kasę. Z kosztorysu wynikło, że roboty mają kosztować 200 zł i tyle pieniędzy otrzymali. Firma X daje w ofercie 100 zł, a firma łomżyńska 120 zł i wygrywa i tak mają oszczędności 80 zł . I co ma do tego mennica." Super podejście. Ale nie zmienia to faktu, że w przypadki wybrania firmy spoza Łomży dalej byśmy mieli 20.000 oszczeności. Jak idziesz tym tropem to założ sobie, że bochenek chleba kosztuję 4zł, a potem idź do sklepu i ze zdziwieniem odkryj, że kosztuję tylko 2zł i masz 2 zł oszczędności. "Budimex-Cestar: budowa systemu wodnokanalizacyjnego w ubiegłym roku i to spartaczony." Gdzie dokładnie? Jaka ulica?
|
|
Tak juz jest z przetargami że jest konkurencja startuje 5 firm a jedna tylko wygrywa...
|
|
Nemo! W poniższym artykule znajdziesz wszystkie informacje o robotach Budimexu Cestar. Stan robót na koniec października ub. roku. Wod- kan zrealizowany na 70 procent Realizacja największego z podejmowanych dotychczas w Łomży projektów współfinansowanych z funduszy europejskich opóźnia się. System wodno-kanalizacyjny Łomży i przyległych gmin zgodnie z przyjętym harmonogramem ma być rozliczony do lutego przyszłego roku. Oznacz, że wszelkie roboty budowlane powinny zakończyć się jesienią tego roku. Tymczasem, opóźnienie w stosunku do harmonogramu prac na niektórych inwestycjach – np. Szosie Zambrowskiej wynosi kilka tygodni. Władze miasta przyznają, że tak jest, ale twierdzą że zdążą na czas. Zgodnie z planem koszt inwestycji to 11 milionów 777 tysięcy 652 zł. Projekt „System wodno-kanalizacyjny Łomży i przyległych gmin" jest realizowany z udziałem środków z Funduszu PHARE 2001 Spójność Społeczno-Gospodarcza. 75% kosztów inwestycji pochodzi właśnie z tego źródła resztę dokłada budżet państwa (365 743,25 euro) i samorządy: miasta Łomży, gminy wiejskiej Łomża i Piątnicy (427 936,93 euro). Kontrakt jest realizowany przez konsorcjum firm: Budimex SA , Budimex Dromex i Cestar sj. Szczecin. Władze Łomży podały, że na dzień 21. października 2004 roku stan zaawansowania robót szacuje się na ok. 70%. Do tej pory wykonano: Gmina Piatnica: * przewierty 2 szt pod Narwią, 2szt pod rozlewiskiem Narwi * przewód tłoczny kanalizacji sanitarnej z Piątnicy pomiędzy rzeką Narwią i oczyszczalnią - rurarz Dn=225 i 280 PE zrealizowano w całości, zakończono montaż pompowni Pl oraz komory SR1 i SR2 na przewodzie tłocznym., * zrealizowano 1800 m kanalizacji grawitacyjnej w Piątnicy Dn=200, 250, 315 mm PCV, pompownia przy szkole * Czarnocin wodociąg L=5600 mb całość robót wykonano, kanalizacja Dn=l 10 oraz przyłącza ok. L= 4 800 mb - zakończono montaż kanalizacji Gmina Łomża * kolektor tłoczny kanalizacji ciśnieniowej w gminie Łomża (średnica Dn=40, 50, 63, 75, 110 mm) ok. 4100 mb oraz zamontowano 139 szt studni przepompowni przydomowych wraz z przyłączami i pompami roboty zakończono i zgłoszono do odbioru Miasto Łomża * zrealizowano 730 mb wodociągu Dn=l 10 PCV w ulicy Wąskiej, kanalizacja sanitarna 755 mb całość robót kanalizacja deszczowa 1=680 mb - całość robót, ok. 400 mb podbudowy pod jezdnię * zrealizowano 1000 m wodociągu w Szosie Zambrowskiej , kanalizację deszczowa ok. 980 mb, około 640 mb kanalizacji sanitarnej * zrealizowano ok. 140 m kanalizacji sanitarnej Dn=500 , 1240 mb dn=400, 320 dn=300, 270 mb dn=250, 280 mb dn= 200, w ul. Poznańskiej * zrealizowano 700 mb kanalizacji deszczowej - całość robót, sanitarnej - 1180 mb oraz przewód tłoczny - 600 mb w ul. Zdrojowej - całość robót, podbudowa pod ulicę * zrealizowano na magistrali ok. 720 m rurociągu Dn=300 i ok. 3600 m rurociągu Dn=400, trwa uzbrajanie komór w armaturę. Do zakończenia pozostały: Gmina Pątnica - zakończenie prac związanych budowa kanalizacji sanitarnej w Pątnicy ok. 200 mb i wykonanie ok. 60 % przyłączy kanalizacyjnych i naprawa nawierzchni ulic po wykonanej kanalizacji 1300 m2. Miasto Łomża - * Ul. Zdrojowa - zakończenie robót przygotowawczych pod wykonanie nawierzchni ulicy, wykonanie nawierzchni naprawa i uzupełnianie chodników, ok. 1500 m2 * Ul. Wąska - zakończenie podbudowy ulicy , położenie dywanika asfaltowego , kontynuacja budowy chodników ok. 60%, około 100 mb podbudowy i krawężniki * Ul. Szosa Zambrowska - wykonanie ok.220 mb kanalizacji sanitarnej , ok. 170 kanału deszczowego, zakończenie przebudowy wodociągu w zakresie przyłączy , roboty drogowe * Ul. Poznańska - zakończenie ostatniego odcinka kanalizacji sanitarnej 300 mb. budowa chodników ok. 60 %, * Magistrala wodociągowa - zakończenie uzbrojenia w armaturę komór wodociągowych - szt. 3, montaż rur w rurze przeciskowej pod jezdnią i przygotowanie magistrali do odbioru (płukanie, dezynfekcja, próby) -------------------------------------------------------------------------------- Pozdrowienia.
|
|
Przeczytałem i nie znalazłem żadnego zdania, że wykonanie jest "spartaczone". Ten artykuł ocenia stan na koniec października, a wykonawca miał dłuższy termin na ich wykonanie. Poczekajmy więc z oceną do czasu zakończenia inwestycji... "Władze miasta przyznają, że tak jest, ale twierdzą że zdążą na czas." Skoro władze miasta tak twierdzą, to ja nie będę polemizował z tym...
|
|
Nemo! Poczytaj sobie o jakości robót Budimexu. Realizowane w Łomży inwestycje w ramach projektu „System wodno-kanalizacyjny Łomży i przyległych gmin” opóźniają się – stwierdził na wczorajszej sesji Rady Miasta radny Paweł Borkowski. Zdaniem władz miasta opóźnień nie ma, lecz niepokój wzbudza jakość prac. – Są poważne, sięgające 1-2 miesiące opóźnienia na ul. Wąskiej, Zdrojowej, Szosie Zambrowskiej i Poznańskiej – utrzymywał radny Borkowski. – Nadal trwa budowa kanałów sanitarnych i deszczowych, choć wykonawca powinien już przystąpić do budowania nawierzchni ulic i chodników. Zdaniem wiceprezydenta Łomży Marcina Sroczyńskiego są problemy z wykonawstwem kontraktu, ale nie dotyczą one harmonogramu prac. – Termin zakończenia inwestycji nie jest zagrożony, jest nawet lekkie przyspieszenie w stosunku do harmonogramu – stwierdził M. Sroczyński. – Mamy natomiast zastrzeżenia do jakości prac w pasach drogowych. Chodzi o zagęszczenie gruntu po wykopach. Niewłaściwe „zagęszczenie” czyli ubicie gruntu, może skutkować po kilku latach zapadaniem się chodników. Problem ten był omawiany na wtorkowym spotkaniu inwestora i głównego wykonawcy, którym jest firma Budimex. Służby miejskie wskazały kilka miejsc, gdzie ich zdaniem grunt nie został „zagęszczony” zgodnie ze sztuką budowlaną. Ustalono, że sprawdzone zostaną pod tym kątem wszystkie wybudowane już odcinki sieci wodociągowych i kanalizacyjnych. Odpowiedzialnym za niedopilnowanie jakości robót, według władz Łomży, jest manager kontraktu – spółka Zarząd Budowy Biblioteki Uniwersytetu Warszawskiego. Prezydent Jerzy Brzeziński poinformował radnych, że wstrzymane zostało do czerwca opłacanie faktur, wystawianych przez spółkę. Do tego czasu ma ona wykazać, że właściwie wypełnia swoje zadanie. Termin zakończenia prac wyznaczony jest na koniec października. Gdyby nie został dotrzymany, miasto i podmiejskie gminy nie otrzymałyby unijnej dotacji, opiewającej na 75 proc. wartości robót.
|
|
Nemo! Mało Tobie jednego partactwa Budimexu, masz drugie. Wykonawca przebudowy trasy wylotowej z Łomży już w ubiegłym tygodniu zgłaszał gotowość przywrócenia ruchu, ale ratusz uznał inwestycję za nieskończoną. - Muszą posprzątać - stwierdził wiceprezydent Marcin Sroczyński. W ostatniej chwili wykonawca wywoził hałdy ziemi, sprzątał pobocza i malował oznakowania. Prace były prowadzone bez należnej dbałości o bieżące porządkowanie placu budowy i np. nie można było pomalować pasów, bo nawierzchnię pokrywała glina. Nowe znaki drogowe zostały zniszczone w trakcie przechowywania w magazynie. Zapomniano o utwardzeniu wjazdów na posesje. - To typowe niechlujstwo - oceniają urzędnicy. - Mamy sporo zastrzeżeń do wykonawcy - przyznaje Marcin Sroczyński, wiceprezydent Łomży. - Głównie chodzi o organizację pracy i jakość robót. Pierwszy raz widziałem budowę, na której przez miesiąc nic się nie dzieje. Wykonawca nalegał na wydłużanie wewnętrznego harmonogramu i mimo naszych nacisków wcale mu się nie spieszyło. Zdaniem wiceprezydenta, projekt przebudowy Szosy Zambrowskiej został przygotowany wadliwie. Nie przewidział m.in. wykonania chodników i zatoczek autobusowych oraz przeniesienia linii energetycznej. Dwa pierwsze zadania samorząd miejski wykona na własny koszt. Słupy zmienią lokalizację podczas drugiego etapu przebudowy, za - prawdopodobnie - dwa lata. Wówczas trzeba będzie ponownie rozkopać chodniki. Wczoraj na Szosie Zambrowskiej trwały jeszcze prace przy budowie wjazdów na ulice Kasztelańską i ks. Anny. Oficjalne otwarcie nastąpi do końca tygodnia. Ewa Sznejder 16. Listopada 2004 20:
|
|
Adamus i Nemo! Jeżeli macie dostęp do tygodnika "Kontakty" nr 22 to przeczytajcie łaskawie artykuł pt. "Zły bo swój", to dowiecie się jak Urząd Miejski w Łomży przeprowadza przetarg promując firmę z poza naszego miasta, nie doceniając wykonawców miejscowych. Pozdrowienia.
|
|
Dalej drążę temat "Przetargi". Chcę przytoczyć fragment artykułu z ostatnich "Kontaktów" na temat "współpracy" prezydenta i osób jemu podległych odpowiedzialnych za przetargi z łomżyńskimi przedsiębiorcami. "Maciej Zajkowski inicjator porozumienia (ŁIP-H) zapowiada, że jedną z pierwszych "spraw do prezydenta" będzie uświadomienie mu, jaką szkodą dla Łomży jest eliminowanie miejscowych wykonawców z zamówień publicznych. Podał, opisany przez "Kontakty", przykład odrzucenia oferty Stanisława Kuligowskiego na modernizację Gimnazjum nr 1, zaledwie o 1 procent droższej od oferty firmy zewnętrznej. Jestem zbulwersowany. Jeden procent przy zamówieniu za 2,5 mln zł, to zaledwie 25 tys. . Żadna strata, zważywszy, że zarobiłaby pieniądze firma z Łomży i pracownicy z Łomży, a miasto otrzymałoby udział w podatku. I jeszcze jedno: mamy w Łomży zagłębie producentów okien, a nam się te okna sprowadza z zewnątrz. Wygrał ratusz, bo zamówił taniej? Nie, przegraliśmy wszyscy! Sprawa remontu Gimnazjum nr 1 obnaża ignorancję urzędników, którzy nie czują biznesu i nie utożsamiają interesu miasta z powodzeniem lokalnej goapodarki, uważają przedsiębiorcy." Zobaczcie, że Pan Zajkowski używa takich samych argumentów, jakie były w moich postach, czyli jest problem złej współpracy ratusza z łomżyńskimi przedsiębiorcami. Co Wy na to? Pozdrowienia.
|
|
Aha, to już wiem o co idzie, bo Kontaktów nie przeczytałem. Czyli 1% to dużo, czy mało? Jeżeli ktoś wygra wyścig o 0,01 sek. (choćby nawet był Polakiem, ba nawet Łomżyniakiem) to złoty medal dać temu drugiemu? Maciek, nie przesadzaj. Pozdrawiam.
|
|
Adamus dajesz niedorzeczne porównania, ma to się jak pięść do oka, nie docierają do Ciebie żadne argumenty, nie umiesz pogodzić się z tym, że nia masz racji. Dobrze jedźmy twoim przykładem. Dajmy na to, ze zawodnik jedzie i po drodze popełnia faule na innych zawodnikach a mimo to wygrywa o 0,01 sekundy i zostaje uznany za zwycięzcę, mimo że jechał niezgodnie z przepisami. Tak samo było z Rodexem który miał w specyfikacji napisane, że pracę wykona samodzielnie, bez podwykonawców. Nie dotrzymał tego zapisu, co powinno go zdyskwalifikować. Widziałem pismo Rodexu w którym oprotestował przetarg w Białymstoku za to, ż wygrała firma z poza Białegostoku. Powodem protestu było to że firma która wygrała przetarg zaniżając obmiar i wygrał przetarg niewielką różnicą ceny. Dlaczego nasi wykonawcy muszą im ustępować, kiedy oni są tacy bezwględni? Adamus, jakim Ty jesteś patriotą zamiast popierać tych co chcą dać naszy ludziom pracę, żeby zmniejszyć bezrobocie, a co za tym idzie i biedę, Ty zawsze jesteś przeciwny, bo sam pracujesz i nie odczuwasz skutków bezrobocia. Może jesteś z Białegostoku? Pozdrowienia
|
|
Może...? A tak poważnie: Maćku, nie ma co tu gadać. Ty uważasz, że masz rację, no i sobie tak uważaj. Co mnie to właściwie obchodzi? Świat nie jest taki prosty jak byś tego chciał. Ja argumentuję rzeczowo. Ty używasz za to argumentów populistycznych i płytkich. No i ta tym poprzestańmy w tym temacie. Niechaj zabierają dalej pieniądze z naszych podatków i finansują sobie przetargi, które wygrywać będą najdroższe, ale za to łomzyńskie firemki. Niech nie zapomną także podnieść/wprowadzić jakichś podatków na ten cel, bo i skąd brać pieniądze, skoro firmy oferujące tańsze usługi odpadać będą w przedbiegach. Pozdrawiam. PS. może jednak nie podwyższą akcyzy na gaz pł. i olej opałowy - ciekawym, kto sfinasuje to socjalistyczne państwo?
|
|
Adamus, nie tylko ja ale wszystkie organizacje zrzeszające łomżyńskich przedsiębiorców tak myślą, tylko nie prezydent i jego spółka, oraz Ty Adamusku ze swoimi populistycznymi argumentami. Przeczytaj w tygodniku "Kontakty" artykuł pt. "Pakt niezadowolonych", to dowiesz się jak łomżyńscy przedsiębiorcy walczą o pracę dla ludzi w Łomży. Dlaczego nie napisałeś nic o tym, że Rodex złamał warunki przetargu i nie poniósł żadnych konskwencji, a jak przegrał w Białymstoku to oprotestował, bo nie mógł pogodzić się z przegraną. I te moje argumenty są populistyczne? Pozdrowienia.
|
|
Dlatego, że są odpowiednie procedury dotyczące złamania warunków przteargu i protestów oferentów. I dlatego, że NIE uważam, aby "sąd sądem, a sprawiedliwość i tak po naszej stronie". Jeżeli więc ktoś ma coś do zarzucenia któremukolwiek z oferentów, to niech idzie z tym do UZP, później do Sądu i wygra sprawę :) Tylko nie mów, że sądy przekupione i z B-stoku...
|
|
Adamus, Ciebie nie przekonują nawet stuprocentowe argumenty. Jeżeli warunki przetargu zostały złamane to zamawiający powinien zerwać umowę, a tego nie uczynił, BO SWÓJ - TO ZŁY. Pozdrowienia.
|
|
Adamus i Nemo moglibyście przeczytać artykuł " Pakt niezadowolonych"? Jeżeli macie chęć, link poniżej. http://www.lomza.info/Article119.html Na zdjęciu sygnatariusze nowo utworzonego Forum Gospodarczego Łomży.
|
|
Przeczytałem. Nadal nie rozumiem tego 1%, o czym pisałem wyżej. Odstąpmy w takim razie od przetargów i niezależnie od ceny (25 tys. w tę czy tamtą stronę) wybierajmy firmy z Łomży. Po co przetargi, oszczędności?
|
|
25 tysięcy zostałoby w Łomży z zarobków pracowników i podatku wykonawcy łomżyńskiego. 1. Wykonawca zatrudniłby kilkunastu bezrobotnych, tym samym zmniejszyłoby się bezrobocie w Łomży. 2. Bezrobotni zarabiając płaciliby za czynsze, prąd, gaz i wodę, tym samym pozbyliby się zadłużeń. 3. Za wykonanie robót o których mowa w przetargu płaci w 75% UE. To są oszczędności ale dla UE. 4. Na wykonanie robót inwestor miał przeznaczne 3 300 000, a robota zostanie wykonana za 2 500 000 zł, oferta łomżyniaka była 1% droższa czyli 2 525 000 zł, czy nie ma tu oszczędności, a do tego złamane zostały warunki przetargu. W ubiegłym tygodniu czytałem w TG 1 o organizacji przetargu w Wojewódzkim Ośrodku Ruchu Drogowego w Białymstoku na dostawę samochodów osobowych, gdzie tak sporządzono specyfikację, że przetarg mogła wygrać tylko Toyota Yaris. Czyli można zorganizować przetarg zgodnie z prawem dla swojego. Pozdrowienia.
|
|
Oj maciek, maciek. wystarczy poczytać, a będziesz mądrzejszy - zatrzymałeś się na przepisach z roku 2002 i głosisz tezę o preferncjach dla lokalnych wykonawców, a to przecież NIEZGODNE Z PRAWEM URZĄD ZAMÓWIEŃ PUBLICZNYCH OSTRZEGA PRZED NARUSZANIEM ZASADY RÓWNOŚCI Nie ma preferencji dla lokalnych wykonawców Nie wszyscy zamawiający przystosowali się już do obowiązujących od 2 marca 2004 r. przepisów prawa zamówień publicznych. W ogłoszeniach można jeszcze znaleźć kryteria, które faworyzują lokalnych wykonawców, chociaż jest to sprzeczne z nowymi zasadami. Urząd Zamówień Publicznych wydał więc w tej sprawie komunikat. W związku z publikowaniem w Biuletynie Zamówień Publicznych ogłoszeń o zamówieniach publicznych, które przewidują kryteria oceny ofert faworyzujące lokalnych wykonawców, UZP poinformował, że kryteria takie uważa za sprzeczne z podstawowymi zasadami prawa zamówień publicznych (patrz podstawa prawna). Zgodnie z art. 91 ust. 2 prawa zamówień publicznych, jednym z kryteriów oceny ofert jest wprawdzie wpływ sposobu wykonywania zamówienia na rynek pracy w miejscu wykonywania zamówienia, jednak kryterium to należy stosować w sposób obiektywny, nienaruszający zasad równego traktowania oraz uczciwej konkurencji. Na podstawie tego przepisu zamawiający nie może więc przyznawać preferencji przedsiębiorcom mającym siedzibę na obszarze, na którym wykonywane jest zamówienie. W przypadku ich zastosowania zamawiający narusza zasadę: • równego traktowania wszystkich uczestników postępowania wyrażoną w: art. 7 ust. 1 prawa zamówień publicznych, unijnych dyrektywach dotyczących zamówień publicznych oraz orzecznictwie Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości (m.in. orzeczenia w sprawach C-243/89 „Storebaelt”, C-21/88 „Du Pont”, oraz C-351/88 „Laboratorio Bruneau”), • wyrażoną w art. 91 ust. 3 prawa zamówień publicznych, zgodnie z którą kryteria udzielenia zamówienia nie mogą dotyczyć właściwości wykonawcy, • w myśl której kryteria zamówienia powinny odnosić się do przedmiotu zamówienia (art. 91 ust. 2 prawa zamówień publicznych). WARTO WIEDZIEĆ Zamawiający nie mogą stosować preferencji lokalnych i krajowych. Sprzeczne z polskim i europejskim prawem dotyczącym zamówień publicznych jest np. ustalenie ze względu na kryterium „wpływu sposobu wykonania zamówienia na lokalny rynek pracy” następującej punktacji: wykonawca z powiatu x – 15 pkt, wykonawca z województwa y – 10 pkt, wykonawca z terenu Polski – 5 pkt. UZP na podstawie analizy ogłoszeń zamieszczonych w BZP stwierdził występowanie przypadków stosowania wyżej wskazanego kryterium. W razie takiego określenia kryterium udzielenia zamówienia, zdaniem UZP, zamawiający narusza zasadę równego traktowania wykonawców poprzez zastosowanie preferencji lokalnych i krajowych, zaś jego postępowanie mogłoby stać się podstawą do wniesienia przez wykonawców protestów i odwołań, a przez Komisję Europejską skargi do Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości. Gazeta Prawna 167/2004 z dnia 2004-08-26 (str. 26) maćku ucz się, dużo czytaj, a dopiero później wygłaszaj opinie :-C
|
|
USTAWA z dnia 29 stycznia 2004 r. PRAWO ZAMÓWIEŃ PUBLICZNYCH Obowiązuje z dniem 02.03.2004 r. Art. 7.1. Zamawiający przygotowuje i przeprowadza postępowanie o udzielenie zamówienia w sposób zapewniający zachowanie uczciwej konkurencji oraz równe traktowanie wykonawców. 2. Czynności związane z przygotowaniem oraz przeprowadzeniem postępowania o udzielenie zamówienia wykonują osoby zapewniające bezstronność i obiektywizm. 3. Zamówienia udziela się wyłącznie wykonawcy wybranemu zgodnie z przepisami ustawy. Art. 89. 1. Zamawiający odrzuca ofertę, jeżeli: 1) jest niezgodna z ustawą; 2) jej treść nie odpowiada treści specyfikacji istotnych warunków zamówienia; 3) jej złożenie stanowi czyn nieuczciwej konkurencji w rozumieniu przepisów o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji; Art. 91. 1. Zamawiający wybiera ofertę najkorzystniejszą na podstawie kryteriów oceny ofert określonych w specyfikacji istotnych warunków zamówienia. 2.Kryteriami oceny ofert są cena albo cena i inne kryteria odnoszące się do przedmiotu zamówienia, w szczególności jakość, funkcjonalność, parametry techniczne, zastosowanie najlepszych dostępnych technologii w zakresie oddziaływania na środowisko, koszty eksploatacji, serwis, wpływ sposobu wykonania zamówienia na rynek pracy w miejscu wykonywania zamówienia oraz termin wykonania zamówienia. Jeżeli zamawiający wprowadził w specyfikacji przepis mówiący o tym żeby wykonawca, jeżeli sam nie będzie wykonywał tych prac, musi podać swoich podwykonawców, firma która wygrywa przetarg tego nie uczyniła i pracę wykonują podwykonawcy. Czy to jest zgodne z prawem? Czy nie jest to preferowanie wykonawców z poza naszego terenu? Czy nie jest to łamanie przepisów ustawy? Proszę zwrócić uwagę na art.91.pkt.2. Pozdrowienia.
|
|
Maćku, jeżeli było tak, jak piszesz, to firma przegrywająca powinna złożyć protest i wygrać postępowanie, co równa się unieważnieniem przetargu. Jeżeli protestu nie złożyła, albo złożyła i przegrała, to weź już nic nie pisz, bo można tak do końca świata. Wyobraź sobie taką sytuację: w przetargu w Łomży startować mogą jeno firmy z Łomży. Umawiają się (co jest łatwe przy braku konkurencji -> ja dam Tobie wygrać tu, Ty mi tam itd.) i oczywiście wygrywa firma z ofertą 3.299.000 PLN. To jest Twoim zdaniem mądre? Bo moim zdaniem to Uzbekistan (bez obrazy). Wiadomo, że nasi "byznesmeni" chwaliliby taką procedurę, ale "to se ne wrati", no chyba że wybory wygra Lepper, Tymiński itp. Pozdro.
|
|
Powinna, ale nie złożyła, bo szef firmy jest patriotą lokalnym. Jeżeli by złożył i wygrał, a miał duże szanse, trzeba było by unieważnić przetarg, za nim przeprowadzono by drugi przetarg byłby już koniec sezonu remontowego. A co za tym idzie pieniądze unijne by przepadły z powodu żle przeprowadzonego przetargu i nie wykonania prac remontowych. Dlatego pogodził się z przegraną i zostawił w spokoju całą sprawę, nie chcąc narażać miasta na straty. Pozdrowienia.
|
|
:) Fajny z niego facet :)
|
|
super patriota, tylko czemu tak wiszczy, że przegrał coś kiepska z logiką maciusiu :-C
|
|
Przeczytajcie jak "prawidłowo pod swojego" przeprowadza się przetargi: "Życie Warszawy": Regionalny Zarząd Gospodarki Wodnej w Warszawie ogłosił przetarg na 70 samochodów dostawczych. Oferty można składać do 16 września, ale już wiadomo, że wygra volkswagen. Więcej na ten temat: http://wiadomosci.onet.pl/1144133,11,item.html
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |