środa, 04 grudnia 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Czy jesteście za budową ...

Czy wy jako łomzyńscy mieskańcy jesteście za budową hirermarketów, galerii w łomży co o tym myślicie, jakie hipermarkety chcieli byście w lomży.

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Czy jesteście za budową ...

100% za !!!!!

marzenia i obietnice

Ja nie kandytuje i nie obiecóje ale pamiętam sąde w lomży. Mali sklepikaże sie tego bawiają jak kierowcy zimy a my zwykli obywatele nie mamy nic do powiedzenia. może którys z kandydatów na prezydenta czy do rady miasta mógł by nie obiecywać a coś takiego zrobić zmiejszyło by sie na pewno bezrobocie, ale to tylko nasze marzenia w lomży

jestem za,a kiedy maja budowac galerie na bawełnie ?

ja bym chciał jeszcze z 10 hipermarketów wtedy by były promocje i oferty

areczek25

Po wyborach pod warunkiem że Brzeżińskiego wybiorą, Kołakowski już przecież swoją ma.

Tylko zastanawia mnie co będzie z ludźmi którzy prowadzą małe sklepy osiedlowe, handlują na rynku, hali itp.

Jeżeli powstaną hipermarkety ile osób straci pracę. Ja wiem, że taki wielki sklep to również nowe miejsca pracy, ale czy stosunek miejsc straconych z nowymi wyjdzie na plus?

Moim zdaniem lepiej w te miejsce pobudować boiska, baseny, skwery żeby były dostępne zupełnie za darmo dla najuboższych mieszkańców Łomży.

Jak kogoś stać na takie zakupy w hipermarkecie to pojedzie sobie do Białegostoku czy Warszawy.

Po pierwsze ceny w hipermarketach są niższe niż w sklepikach osiedlowych itp.
Po drugie z reguły ludzie przeniosą swoje działalności do galerii ,po trzecie będą musieli obniżyć ceny.
Sklepy osiedlowe spożywcze nie są zagrożone upadkiem bardziej wielobranżowe , a wybierzcie Kołakowskiego to o Galeriach możecie zapomnieć gdyż ten pan jest i zawsze był przeciw ze względu że sam jest sklepikarzem i jak mógłby zarabiać mniej?

Zresztą u nas już jest jedna Galeria Stokrotka więc na co więcej? Z dużych sklepów mamy Lidla, Kaufland i Biedronki.

Żeby tylko na zakupy w tych sklepach ludzie mieli pieniądze to każdy byłby zadowolony.

Kiedyś widziałem opinie, że galeria to dobre kino, kręgielnia itp.
Tylko czy każdy zapomniał, że w Łomży jest już kino Milenium, a dobra kręgielnia w Labiryncie?

hmmm stokrotka... a kogo na nią stać?? jestem za hipermarketem bo jeśli mam się ubrać to muszę gonic do stolicy a tak bym miała na miejscu, i po pierwsze wychodzi taniej bo są zawsze jakieś przeceny a po drugie jest w czym wybierać,każdy znajdzie coś dla siebie a w łomży ceny z kosmosu i co piąty sklep te same ciuchy

Jesteście za czy przeciw, i tak to nic nie zmieni. A Kołakowski też sklepikarzem żadnym nie jest, interes prowadzi jego matka i nie ma on nic wspólnego z branżą spożywczą. Chyba że ktoś na śniadanko lubi podjeść sadzonki drzew i krzewów, popić płynnym nawozem a zamulony język zeskrobać kosiarką do trawników.

Moim zdaniem hipermarkiet itd te bzdety np jak w białym jest hipermarket stacja paliw itd już jak kompleks to pełny gębo a taki najlepiej wybudować na wylotówce np do Ostrołęki albo Ostrowi a nie w centrum miasta na malutkim placyku ,żeby nie było to nie jestem za tym chłopem z wioski bo ten to wszystko zablokuje ani nie będzie 1 ani 2 sklepu.

Taak sklepiki poupadaja , jak narazie to im nie grozi. Z pieczywem to juz na kazdym rogu po dwa stoi, to i galeria nie zaszkodzi, a zawsze cos taniej sie kupi. A i w zime sie malolaty gdzie ogrzac beda mialy bo w stokrotce ciasno.

.

tak, takie tesco powinno tu powstać :)

---------------------------------------------

A propo Białegostoku, byłem tam ostatnio w Alfie i taka galeria powinna powstać u nas ; DD

...

Mi osbiście w Alfie się nie podoba bo jak dla mnie jest ona zwyczajnie za duża. Kilka poziomów, długie pasaże - szkoda czasu na szukanie sklepów i produktów.

Myslę, że lepszym rozwiązaniem u nas jest budowanie mniejszych osiedlowych sklepów a w szczególności rozbudowa targowiska miejskiego. Przecież na targu nikt nie płaci tak ogromnego czynszu jak w wielkich galeriach, to i ceny są o niebo niższe.

Trzeba troszkę pomyśleć, a nie zapatrywać się na ślepo w inne miasta i rządać tego samego!

Najmądrzejszy baranie piszesz takie brednie że aż się załogowałem, choć dawno tu nie pisałem. Po pierwsze powstawanie małych osiedlowych sklepików nie jest na rękę Łomży ale jedynie małym sklepikarzom ceny wysokie a te same produkty można już w takim hipermarkecie kupić taniej. Na tarogwisku kupujesz badziewie najczęściej z wawy kiedyś z stadionu teraz nie wiem gdzie się zaopatrują. Jeśli uważasz że Labirynt to dobra kręgielnia a Milenium to dobre kino to zapraszam do psychiatryka. Takie galerie to nie tylko oszczędności dla mieszkańców, lepsze kina itd. Ale kasa na po prawe stanu dróg no i rozwój komunikacji miejskiej bo takie babcie muszą tam dojechać, wiec i nowe połączenia miejskie muszą być. Powiedz mi kolego co zyskują mieszkańcy łomży na osiedlowych sklepikach?? Tak do komunikacji miejskiej Łomża ma spore stawki jak na takie miasteczko nie ma biletów dobowych, dekadowych itd. miesięczne też są droższe niż np. w białym

Kolego ,,twójPsychiatra" - pretensje o droższe bilety, połączenia itp. proszę kierować do Urzędu Miasta, nie do mnie!

Ja wyrażam swoje zdanie czy to się Tobie podoba, czy nie.
Nic mnie nie przekona do budowy tak wielkich sklepów i koniec kropka.

Co do kina i kręgielni. Pobudują nowe kino - Cinema City, iMax czy inne wynalazki - Wam i tak coś nie podpasuje. A to fotele nie wygodne, a to za głośno, popcorn przypalony czy filmy nie takie.

Powstanie nowa kręgielnia - tor krzywy, kule za małe, buty śmierdzące itp, itd.

Co by w Łomży nie powstało i tak będzie złe. Więc po co to wszystko?

Zadbajmy lepiej o poprawę warunków podstawy życia dla najuboższych w Łomży, później zajmujmy się budową. Na takie luksusy jak kino czy kręgielnie i tak nie będzie stać więcej jak 10% Łomżyniaków !

Nie odpowiedziałeś mi na pytanie co mieszkańcom Łomży da budowa nowych sklepików osiedlowych, ja już ci napisałem co da Ci galeria oczywiście nie taka jak stokrotka bo to galerią nazwać nie można.

Budowa sklepików osiedlowych jest lepszą alternatywą. Nie musisz specjalnie wybierać się do galeri, czekać na autobus, brać taxi czy własne auto. Po drugie popatrz na kolejki w galeriach a w sklepach osiedlowych.

Poza tym im większa konkurencja na osiedlu, tym większy wybór asortymentu oraz konkurencyjniejsze ceny czy promocje.

Nawiasem mówiąc galerie to kompleks łomżyniaków. Mieszkając w małym mieście chcemy czegoś wielkiego. Śmiejąc się z Białegostoku, przezywając ich miszkańców dajemy upust swojej frustracji a podświadomie chcemy im dorównać.

Jednym słowem kompleks wieśniaka !!!

Hipermarket jak hipermarket, mnie on szczególnie nie potrzebny (wolałaby, Piotra i Pawła, bo Stokrotka się opuściła nieco z asortymentem, a po pieczywko i tak wolę iść do piekarni). Ale sklepy z ciuchami np. przydałyby się bardzo. W łomżyńskich sklepach, niestety, ciężko się ubrać...

Je n'sais pas ou je vais, oh ca je l'ai jamais bien su. Mais si jamais je le savais, je crois bien que je n'irais plus...

I znowu głupoty wypisujesz atrakcyjność cen hahaha słuchaj zaszedłem do mojego osiedlowego sklepu po fasole chciałem zrobić ją po bretońsku cena fasoli za 0,5 kg 4.05 sama fasola gdzie w tym samym sklepie za 0,5 już gotowej fasolki po bretońsku płace 4,85 w prawdziwej galerii za to nie zapłacę na pewno tyle tak jak za pieczywo itd. Ja wole robić większe zakupy i oszczędzać na tym po kilkanaście zł niż kupować fasole za ponad 4 zł za 0,5kg mając 30 m do sklepu osiedlowego taniej wyniesie mnie raz na jakiś czas zatankować samochód, kupić bilet czy zamówić nawet taxi

Przykład Suwałki 6 tyś miasto większe i galeria się u nich sprawdza

twójPsychiatra - na duże zakupy to może sobie pozwolić nieznaczna część mieszkańców. Wątpie, że każdy może wyłożyć na raz 150 czy 200 zł na duże zakupy. Jeżeli tak, to ma oczywiście sens bo oszczędność była by znaczna.

Jednak znając realia mało kto pozwala sobe na takie luksusy i wolą co kilka dni czy nawet codziennie wydawać realne kwoty w sklepach osiedlowych czy już istniejących biedronkach, lidlach czy innych. (sprawdzałeś tam cenę fasolki?)

Nie ściemniaj kolego nawet małe czy średnie zakupy jeśli wydasz tylko na bilet są znacznie tańsze niż w osiedlowych sklepikach. Nie mowie tu jak ktoś chce kupić mleko i pieczywo ale przy zakupach powiedzmy powyżej 15-20 zł kupisz taniej już w tym dużym sklepie niż w osiedlaku.

I tak mnie nie przekonasz do nabijania kieszeni zagranicznym spółkom !

Jestem patriotą i daję zarobić wyłącznie polskim firmom. Oczywiście ze wszystkim tak się nie da (samochody, laptopy, telewizory itp).

I tu też się mylisz bo pieczywo, jogurty wędliny itd. są robione u nas, właścicielami nie powiem są inwestorzy obcy ale i tak płacisz i jesz za produkt polski a że kasę zgarnia zagranica wybacz, lepiej operują kasą niż polscy sklepikarze i tyle w tym temacie. Nie mąć głowy ludziom że opłaca się nawet tym ubogim robić zakupy w osiedlowych, gdzie taniej kupią w galeriach i tyle w tym temacie.

Czy pieczywo Kraska, Piątnica, Okruszek, serek wiejski Piątnica, serek Twój Smak, mleko Łaciate, Mazurskie czy inne produkty Mlekovity, Mlekpolu czy Piątnicy to też obcy kapitał? Nie wydaję mi się. I właśnie wole kupić produkty polskie, tym bardziej regionalne aby wspomagać nasz rynek i nasz polski kapitał.

Pewnie, że odpowiedniki tych produktów w hipermarketach są tańsze, ale nie są polskie. Więc, żeby każdy myślał tak jak ty, jak zaoszczędzić 30 gr. na śniadaniu i latał po jeden czy dwa produkty do nowej galeri nasze mleczarnie czy inne firmy już dawno by upadły.

Pomyśl jakie wtedy bezrobocie było by w Polsce. A duże bezrobocie = brak zainteresowania zagranicznych inwestorów naszym krajem !

Ale kiedy w hipermarketach jak najbardziej możesz dostać polskie produkty (o czym zresztą wspomniał już twójPsychiatra). W trakcie studiów sama je tam kupowałam.
A dlaczego Twoim zdaniem, najmądrzejszy, klient nie może mieć wyboru: zapłacić mniej w hipermarkecie lub więcej w sklepiku osiedlowym? To do niego powinna należeć decyzja. Problem w tym, że kupowanie w hipermarkecie oddalonym o 90 km od miejsca zamieszkania przestaje być oszczędnością.

Je n'sais pas ou je vais, oh ca je l'ai jamais bien su. Mais si jamais je le savais, je crois bien que je n'irais plus...

Według mnie sklepiki osiedlowe mają swój klimat.

Ale co poradzić, jeżeli już wycieczki szkolne organizowane są do warszawskiej Arkadii, Złotych Tarasów czy Blue City zapominając przy tym o teatrze, muzeach - czyli głownych celach wycieczek i ukulturalniania młodzieży.

I znowu kłamiesz w żywe oczy bo niby gdzie te galerie się zapatrują, nie u regionalnych firm?? Może pieczywo, nabiał, wędliny itd. są sprowadzane z zagranicy?? Zastanów się jeszcze raz, czy im by to się opłacało kupują właśnie u Mlekovity itd. tyle że w cenach hurtowych a nie po cenach osiedlowych sklepików dlatego mają taniej i jak już pisałem nie siej głupoty na tym forum bo człowiek wie co się opłaca a co nie, pozdrawiam i zmykam spać a ty dalej myśl jak wmówić ludziom że lepiej się w osiedlowych sklepach robi zakupy :)

Ja nic nikomu nie mam zamiaru wmawiać bo każdy ma swój rozum.

Jednak zachęcam Wszystkich do popierania polskich firm i wzbogacania polskiego kapitału.

Nie nabijajmy kieszeni naszym bogatym sąsiadam z zachodu !

Co do kasy jaką wydajemy w takich sklepach jak stokrotka czy kaufland wystarczy ustać w kolejkę do kasy i widać ile klijęci płacą przy kasie, muszą skąś mieć te pieniądze. a co sie dieje na parkingach przed sklepami w piątek czy w sobotę nie ma gdzie zaparkowac. Mieszkam na przeciwko tych sklepów i śmieje się z tych co w sobotę stoja już przed 8:00 pod dzwiami KAUFLADNA i czekają na otwarcie jak sepy na świeże mieso. Kino Milenium było fajne ale 30 lat temu ja tam wole jechac do białego wygodniejsze fotele i leprza sala a nie na wielkiej sali w łomży, Małych sklepów i tak nie zamkną po codzienne zakupy nie chcemy iść do dużego sklepu tylko kupimy to na miejscu w sklepie osiedlowym. Jak kolega wczesniej napisał HIPERMARKET na wylocie z łomży. OK w Bialymstoku za Auchana miasto dostało wiadukt przy sklepie i kawałek asfaltu a w lomży stokrotka zrobiła tylko rondko. Czy Łomża to takie małe miasto żę nie musi mieć duzych sklepów, chyba nie za duzo ludzi tu mieszka i za dużo ludzi tu dojeżdza z okolicznych miejscowości.

Kino Milenium - dobre kino....rece opadaja, najmadrzejszy !!! to nie czasy Pana Kleksa

Dla mnie kino to kino! Poza tym w czasach gdzie dużo ludzi już u siebie w domach ma telewizory 42 calowe czy większe i kina domowe, raczej nie trzeba wydawać pieniędzy na bilety, tylko można oglądać filmy w zaciszu domowym.

ja chyba bym sie nie obawiała za bardzo, napweno sklepy nie będa tańsze. a w łomży w końcu taka bieda:)
poza tym, wiele osób jezdzi na zakupy do białego po galeriach czy do wawki, a tak to choć kasa zostanie u nas ;)

na początku byłby szał, w końcu coś by się ruszyło w łomży, ale nie martwiłabym się upadłością małych sklepików, chyba że, tak jak w moim, co zajde to co raz mniej produktów. więc zaczęłam omijać ten sklep. samym piwskiem sklep nie pociagnie.

ja jezdze do bialego na zakupy :) POLECAM

czytam i czytam te wypociny najmądrzejszy jesteś albo masz w rodzinie kogoś z branży "sklepikarskiej"??? Oczywiście Hipermarket tak !!!!, koniec ze zmowami sklepikarzy i ustalaniem cen , i proponuję przy hipermarkecie stację paliw, skutecznie obniżyło by to ceny na innych stacjach u nas które są najdroższe w regionie ba w Polsce chyba nawet przy granicy w Świecku są tańsze, co do sklepów z ubraniami to szmaty z rynku a ubrania ze sklepów takich jak Reserwed, Zara, Esprit , zastanów się co ty za brednie wypisujesz, kino jakie kino bo chyba nie Millenium, to jest kurnik a nie kino, przejedz się do Białego pod Alfę albo pod Białą to co 4 sam BL, tak podobnie w Warszawie, po za tym nikt nie każe ci wydawać w Hipermarkecie 100-200 zł. wypisujesz bzdury bo boicie się zmian, skończy się dojenie klientów i wczasy na kanarach, popieranie małych sklepików i "rynku" to nie lokalny patriotyzm ale utrzymywanie nas w skansenie z którego można doić ile wlezie. Przez takich baranów jak ty u nas się nic nie zmienia.

... dobrze gada ...

klimat o którym wspomniano :

http://www.gangsters.pl/index.php?polec=123861

niech w końcu nasza władza się obudzi , bo to już ostatnia szansa!!! Centra handlowe i tak powstaną jak nie u nas to w Ostrołęce lub Zambrowie i tam wszyscy będą jeździć. A wiadomo kto pierwszy ten lepszy:-) Co do zakupów to oczywiście , co weekend kupa samochodów pod centrami handlowymi w Warszawie i Biłymstoku

jestem przeciwko jakiejkolwiek budowie, zreszta wielki hipermarkiet straszacy pustka wyglada okropnie, nie sztuka jest zbudowac nalezy takze wypelnic

Przecież tu nie ma nad czym debatować... Galerie i tak powstaną i bardzo dobrze. Umowy chyba już podpisane?
Fanom oszustw rodem ze sklepikowych sklepików polecam wehikuł czasu i podróż do PRL-u. Ach, ten klimacik!

niedawno pisało, że budowa centrum zaczyna się 10 listopada i co jest coś robione?

nasi obrońcy lokalnych sklepików i sami sklepikarze strzelili sobie sami w nogę ja wbito szpadel pod budowę pierwszej biedrony, do dziś jak by coś powstało to ta zaraza stonki tzn biedronki by się zatrzymała a w jej miejsce nadęci handlarze a tak będą i biedronki i hipermarkety a geniusze biznesu nasi z ręką w nocniku

Najmądrzejszy co Ty opowiadasz. To dużo lepsze rozwiązanie taka galeria ogromna. Nie pasuje Tobie to idź do małego sklepu i nie udzielaj tutaj się z głosem na nie bo w Łomży już byłoby ciekawiej niż dotychczas.!

...

budowa duzej galerii spowoduje powolna smierc pozostalej czesci lomzy,

nowe miejsca pracy?ile tam moze pracowac osob, 50-100?smiech.

kot składa się z sierści oraz dwóch łap przednich do rozpędzania się i dwóch tylnych do hamowania

niech nie będzie niczego

Kononowicz

Przecież małe sklepiki nie upadną,tym bardziej że w okolicy galerii jest ich bardzo mało bo sam nie widziałem w promieniu 0,5 km jakiegoś spożywczaka.
Przecież nikt nie zapierdziela do hipermarketu codziennie bo codziennie kupuje się w małych sklepikach a w dużych najczęściej w weekandy. Spójrzcie na parking kauflandu,stokrotki kiedy tam jest największy ruch...

Mówicie labirynt,milenium ale nie każdemu chcę się zapieprzać przez całe miasto żeby obejrzeć jakiś film czy pograć w kręgle. Może wy macie blisko ale ja jako człowiek z Południa przyznam że tylko raz poszedłem do kina na własną rękę a na kręgielni w Łomży nie byłem ale gdyby była galeria do której mógłbym się wybrać spacerkiem w 10-15 minut to chodziłbym kilka razy w miesiącu jakby coś dobrego leciało. W Cinema City nie można powiedzieć że nie będzie film pasował bo przecież to samo jest grane w całej Polsce i oni wiedzą co puszczać ludziom.

to te osoby opuszcza lomze i pojada w swiat za chlebem, malo to takich co tak zrobilo?

Za chlebem to najlepiej do piekarni. A jak w świat, to niech będą Litwa czy Węgry: chlebuś tam smaczny.

pracowalam na wegrzech 1 caly miesiac, ludzie sympatyczni , dobre piwo
chleb , bardzo durze kromki krojone

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org