wtorek, 18 lutego 2025 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Tragiczne skutki jazdy po chodniku na rowerze:-)

Spisanie danych i 100 zł. kary,takie pouczenie usłyszały nastolatki jadące po chodniku od Szp.policjantów ,panowie...tak się staracie..to już może jedzcie do BP na kawę i tam popodrywjcie ekspedjetki one są przynajmniej pełnoletnie.

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Tragiczne skutki jazdy po chodniku na rowerze:-)

A jest ograniczenie predkosci na chodniku :D ? Bo ja zawsze po 40 km/h jezdze. Jak ktos wyjdzie, po hamulcach, a ze mam akurat piszczace opony to natychmiast odskakuja i znowu w pedal :D

Nic nowego, bo w łomżyńskiej Policji Drogowej w większości pracują ignoranci.

A może by tak w Łomży zorganizować masę krytyczną , czyli demonstracyjny przejazd rowerzystów ulicami miasta i np. ze świecami w ręku poszukać ścieżek rowerowych? W pierszej kolejności można by poszukać ścieżek przy ulicach, które były ostatnio remontowane - Szosa Zambrowska, Aleja Legionów.

A w przyszłości zablokować ze dwa przejścia dla pieszych spacerując po nich z rowerami, to może wtedy władze maszego miasta zauważą potrzebę budowania tego typu dróg.

...

śmiać się czy płakać...

No tak, panowie "milicjanci" przyczyniają się do spadku przestępczości łapiąc groźnych bandytów na rowerach górskich terroryzujących spokojnych łomżyniaków. Z całą pewnością rowerzyści są bardziej niebezpieczni, niż np. kierowcy z trasy Warszawa- Augustów radośnie przemykający przez nasze miasto (notabene łamiący wszelkie chyba przepisy drogowe) z zawrotną prędkością na liczniku...

a gdzie byla policja kiedy byla potrzebna...przyklad doslownie sprzed 30 min,wjezdzalem do lomzy i kolo przy wjezdzie od strony ostroleki byl wypadek,ruch sie wogle popierdoilil bonie bylo zadnego psa zeby pokierowac,czekalismy w "korku" 15 (!!!) min,nadal zadnej policji ani pogotowia,3 samochody,w tym jeden wjechal wplot,placza dzieci i nic,wjezdzamy juz do lomzy...a tu sporadyczne przejazdy samochodow,a gdzie sie pytam polcja...dopiero o 15 uslyszalem syrene...nie wiem czy policyjna czy pogotowia alke 3o min to stanowczo za krotko dla naszych lomzynskich psow...pewnie spijali kawe na bp lub urzadzali oblawe na maloletnich dilerow.

jedno slowo cisnie sie na usta ...CHWDP !!!!!!

Kierującego rowerem (rowerzystę) obowiązują takie same przepisy ruchu, jak wszystkich innych kierujących pojazdami. Jednak oprócz tego obowiązują go pewne dodatkowe przepisy o ruchu rowerów.

Kierujący rowerem jednośladowym jest obowiązany korzystać z drogi dla rowerów lub z drogi dla rowerów i pieszych. Kierujący rowerem, korzystając z drogi dla rowerów i pieszych, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustępować miejsca pieszym.

a) W razie braku drogi dla rowerów lub drogi dla rowerów i pieszych kierujący rowerem jednośladowym jest obowiązany korzystać z pobocza, a jeżeli nie jest to możliwe - z jezdni.

Dziecko w wieku do 7 lat może być przewożone na rowerze pod warunkiem, że jest ono umieszczone na dodatkowym siodełku zapewniającym bezpieczną jazdę.

Kierującemu rowerem zabrania się:

jazdy po jezdni obok innego uczestnika ruchu (np. innego rowerzysty),
jazdy bez trzymania co najmniej jednej ręki na kierownicy oraz nóg na pedałach,
czepiania się pojazdów.
Na przejeździe dla rowerzystów, kierującemu rowerem zabrania się:

wjeżdżania bezpośrednio przed jadący pojazd,
zwalniania lub zatrzymywania się bez uzasadnionej przyczyny.

Korzystanie z chodnika lub drogi dla pieszych przez kierującego rowerem jednośladowym jest dozwolone wyjątkowo, gdy:

opiekuje się on osobą w wieku do lat 10 kierującą rowerem lub
szerokość chodnika wzdłuż drogi, po której ruch pojazdów dozwolony jest z prędkością większą niż 60 km/h, wynosi co najmniej 2 m i brak jest wydzielonej drogi dla rowerów

[nowe]

Kierujący rowerem, korzystając z chodnika lub drogi dla pieszych, jest obowiązany jechać powoli, zachować szczególną ostrożność i ustępować miejsca pieszym.

Kierujący rowerem może jechać lewą stroną jezdni na zasadach określonych dla ruchu pieszych, jeżeli opiekuje się on osobą kierującą rowerem w wieku do lat 10.

Dlaczego kierującego samochodem muszą bowiązywać przepisy ruchu drogowego, a ierującego towerem nie, jeżeli jest takim samym uczestnikiem ruchu drogowego? Nie ma żadnych wyjątków. W/gprzepisów policjanci mieli rację.

Pozdrowienia.

Też czasami chodzę chodnikami ,nie przeszkadzają mi rowerzyści, większym utrudnieniem w ruchu jest rowerzysta na drodze,i nie lubię jak ktoś straszy dzieci D pozdrawiam

paranoja dziewczynki ukarane 100-ką a przestępcy są puszczani na wolność za małą szkodliwość społeczną bądz dotychczas nie byli notowani

Autor: cycq (---.lomza.sdi.tpnet.pl)
Data: 08-05-05 15:06

czekalismy w "korku" 15 (!!!) min

dopiero o 15 uslyszalem syrene...nie wiem czy policyjna czy pogotowia

taki dokladny jestes ze patrzyles na zegarek a nie widziales co jedzie policja czy cos innego? kiepski z ciebie obserwator.
Pieniacz zwykly ktoremu znowu cos nie pasuje

brzeczydupo.... jak uslyszalem syrene bylem akurat w domui nie widzialem co to jedzie na sygnale. wiec frajerze sklej morde !!!

piszesz ze "cos" mi nie pasuje?? chlopcze... byl wypadek i fakt faktem przez 15 min nie bylo zadnej sluzby pozadkowej zeby scholowac rozbite samochody i umozliwic normalny,plynny przejazd, i udzielic pierwszszej pomocy poszkodowanym...

a pozatym ....SSIJ PETO CHLOPCZE !!

Ja mam karte rowerową (polecam wyrobienie karty rowerowej kto niema) z kartą rowerowa można smialo jeździć po ulicy policja dopiero wlepi Tobie mandat jak bedziesz miał(a) niesprawny rower lub brak karty rowerowej.

a ja mam akrtte telefoniczna z ktorej mzoan dzwonic z budek w calym miescie ale jak bys nie mial/a karty takiej telefonicznej to nigdzie nie zadzwonisz a policha dopiero wtedy wlepi ci mandat jak urwiesz sluchawke (polecam kupienie karty telefonicznej kazdemu kto jej jeszcze niema )

Bigl.
Policja nie ma nic do puszczania przestępców. Policja aresztuje przestępców, doprowadza do aresztu i czy zwolnić czy zatrzymać decyduje prokurator i sąd.

Pozdrowienia.

brawo za elokwencje niektorym.

Hehe cycek znowy pokazał swoją inteligencję. Co Ty wogóle robisz w Łomży, przecież jeszczcze kilka tematów dalej, mieszkałeś w Warszawie :D

Maciek jak na to wpadles??Tak ladnie wypisales badz skopiowales paragraf z kodeksu drogowego.Jesli to kopia to powinno byc to zacytowane,czyz nie?? Swoja droga,moglbys podac przyklad roweru wielosladowegoJestem ciekaw jak taki wyglada,rower sam w sobie jest jednosladem,chyba ze ma krzywa rame wiec bedzie pozostawial wiecej nij jeden slad!!
Pozdrawiam

Lex

Lex,
Moja córka do niedawna poruszała się właśnie na takim rowerku... :)
Toć to proste: dwa dodatkowe kółeczka z tyłu...

Rowery powinny jeździc po ulicy.

Rownie dobrze moga byc i 3 kola(2 podstawowe i 2 przykrecane), jednak mi chodzi o rower na ktorym moze jezdzic osoba majaca troche wiecej lat niz Twoja corka,taka osoba ktora moze poruszac sie rowerem po ulicy badz chodniku bez opieki doroslej osoby!!
Ale chyba nie to jest watkiem tego tematu,policja robi swoje czy dobrze??na to pytanie kazdy sobie sam odpowie.Nastolatki mialy pecha,trafily na......ja mialem podobna sytuacje ale nie dostosowalem sie do jadacego radiowozem ulica policjanta,za to moglem otrzymac mandat 300zl jednak pouczenie wystarczalo!!Policjanci zatrzymuja rowerzystow najczesciej wieczorem, gdzie rower nie posiada swiatel-przod,tyl (niestety nie wystarczaja swiatelka odblaskowe),sprawdzaja trzezwosc-hmm ciekawe czy tylko u mezczyzn..:)przejazd przez skrzyzowanie na przejsciu dla pieszych-za to napewno karza,sam rowniez juz nie przejezdzam,jedna sytuacja z policja mi wystarczyla!!!
Pozdawiam rowerzystow..:)

Lex

do maćka

Przepisy prawa powinny być tak tworzone, żeby nie naruszały naszego (m.in. twojegi i mojego) poczucia sprawiedliwości - żeby były w naszym mniemaniu uczciwe. Nie wiem jakimi zasadami uczciwości kierują się tworzący prawo w Polsce - tj. posłowie i senatorowie.

Minimalnym wymogiem w stosunku do prawa powinno być to, żeby prawo nie było idiotyczne.

Dlatego zastanawiam się:
Biorąc pod uwagę natężenie ruchu i jakość dróg - czy większe zagrożenie dla życia i zdrowia kierujących rowerem oraz pozostałych (otoczenia) stwarza jazda rowerem po chodniku czy po ulicy ????

Autor: Lex (---.elomza.pl)
Data: 09-05-05 13:17

Swoja droga,moglbys podac przyklad roweru wielosladowegoJestem ciekaw jak taki wyglada,rower sam w sobie jest jednosladem,chyba ze ma krzywa rame wiec bedzie pozostawial wiecej nij jeden slad!!
Pozdrawiam

wieloslad

bywaja tez i trojkolowe z pedalami na nogi:)

:D

hAutor: Lex (---.elomza.pl)
Data: 09-05-05 13:17

Maciek jak na to wpadles??Tak ladnie wypisales badz skopiowales paragraf z kodeksu drogowego.Jesli to kopia to powinno byc to zacytowane,czyz nie?? Swoja droga,moglbys podac przyklad roweru wielosladowegoJestem ciekaw jak taki wyglada,rower sam w sobie jest jednosladem,chyba ze ma krzywa rame wiec bedzie pozostawial wiecej nij jeden slad!!
Pozdrawiam

Lex.
Czy jest zabronione kopiowanie na forum? Chyba nie,więc o co Tobie chodzi?

Przeczytaj pod podanym niżej adresem, a dowiesz się że są rowery wielośladowe o prostej ramie.

http://republika.pl/rowerynietypowe/home.html

Umorzan.

Prawo jakie jest takiego trzeba przestrzegać i jest jednakowe dla nastolatków jak i dorosłych. Trzeba jeżdzić zgodnie z przepisami i nie będzie problemów z policją. Dla Waszego widzimisię nie będą prawa przerabiać. Jeżdżę rowerem i tylko ulicą i nie mam żadnych kłopotów z policją, jeszcze ani razu mnie nie zatrzymywali nawet jadąc nocą,. Policja od tego jest żeby pilnowała porządku i przestrzegania prawa i należy się jej za to szacunek, a u Was inaczej ich nie nazwiecie jak psy. Nie jest to dla nich lekki kawałek chleba. Szanujcie ich trochę to i Was nie będą się czepiać. Specjalnie piszecie takie tematy żeby poniżyć policję w oczach społeczeństwa.
Nie wierzę autorowi tego tematu że nastolatki zostały ukarane mandatem. Za większe wykroczenia policja poucza. W/g mnie jest to zmyślenie dla potrzeb tematu, tak jak w temacie "Łomżyńska drogowka". Autor tematu twierdzi, że zaczaili się na Niego przy pubie "Atom" i zauważyli że nie zatrzymał się na znaku "Stop" na przejeździe kolejowym. Trzeba mieć prznikliwy wzrok, żeby z za zakrętu i to z odległości kilometra zobaczyć przewinienie, albo wybujałą wyobraźnię autora tematu.

Pozdrowienia.

Niestety Maciek niezbyt "pozytywna" opinia o pracy naszej drogówki ( i w ogóle całej policji nie bierze się znikąd). Widziałeś kiedyś PIESZY patrol? Bo ja tylko czasem widuję patrole, ale samochodowe.... Dziwne, a podobno łomżyńska policja nie ma pieniędzy na benzynę.
Od kilku lat mieszkam już w warszawie i piesze patrole policji widuję codziennie i to po kilka razy. Ale widocznie policja w Łomży jest tak strasznie zajęta, że nawet na piesze patrole jeździ samochodem.

A co do pracy samej drogówki, to opiszę Ci sytuację, która spotkała mojego znajomego. Otóż jak może niektórzy wiedzą przy bloku Woj. Pol 29 jest ulica osiedlowa jednokierunkowa (co sprawia, że przjechanie np. z garażu pod blok wymaga wyjechania na ul. Wojska Polskiego, okrążenia całego bloku i zajechania pod blok z właściwej strony - nie muszę dodawać że NIKT się do tego nie stosuję). Otóż nasza drogówka przypuściła się ostatnio na tę uliczkę. Siedzi takich dwóch w radiowozie przyczajonych za śmietnikiem, bądź za jakimś większym samochodem (wersje są różne, zależnie od policjantów) i czeka na delikwentów. Gdyby to była jakaś duża ulica to rozumiem niech stoją i wyłapują samochody, ale jak tam przejedzie jeden samochód na godzinę to jest święto. Ale naszym dzielnym panom policjantom to nie przeszkadza... Ostatnim razem złapałi dwie osoby (czyli wszystkie, które miały szczęście tamtędy jechać) i wystawili każdej mandat jak nie wiem za co ( po kilkaset złotych, nie pamiętam ile dokładnie).

Więc Maciek nie pisz mi, że w Łomży mamy normalną policją, bo oni potrafią się czepiać tylko do ludzi o jakieś, za przeproszeniem gówniane wykroczenia (przykład wyżej), albo do nastolatków, nad którym mogą pokazać swoją wyższość. Ciekawe, że wystarczy spytać się tylko o imię, nazwisko, zażądać pokazania legitymacji i taki policjant jeden z drugim od razu łagodnieją.

Nie jes to może obiektywna opinia, ale niestey z innym typem policjanta się jeszcze w Łomży nie spotkałem i pewnie się nie spotkam.

maciek

1. Nigdy nie nazwałem policji "psami" - są najczęściej bardzo potrzebni i doceniam ich rolę i pracę (sam mam krewnych w policji i znam ich bolączki).
2. Przepisy są mądre i głupie - to fakt (służę przykładami). Policja jest nie od rygorystycznego wymuszania przestrzegania przepisów zarówno tych mądrych jak i tych głupich lecz przede wszystkim od OCHRONY LUDZI UCZCIWYCH !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jeśli komuś zagraża niebezpieczeństwo (np. 11 dziewczynce na rowerze poruszającej się po drodze pełnej TIRów) to powinna temu komuś POMÓĆ (np. kierując te dziecko na chodnik !!!!).
3. Dostałem mandat za to, że nie zatrzymałem się na znaku STOP chociaż się zatrzymałem. Musiałem dać conieco za przejechanie na żółtym choć jechałem na zielonym, mój kolega złamał zakaz skrętu na nieuczęszczanej drodze o 3 rano i też też dostał mandat. Stwarzałem zagrożenie dla życia i zdrowia UCZCIWYCH ludzi ????
4. Zapamiętajmy raz na zawsze: policja jest po to to żeby nas BRONIĆ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Mamy się przy nich czuć bezpiecznie a nie się ich BAĆ.

Można by dalej....

Autor: uomrzan (---.internetdsl.tpnet.pl)
Data: 09-05-05 21:06

3. Dostałem mandat za to, że nie zatrzymałem się na znaku STOP chociaż się zatrzymałem. Musiałem dać conieco za przejechanie na żółtym choć jechałem na zielonym, mój kolega złamał zakaz skrętu na nieuczęszczanej drodze o 3 rano i też też dostał mandat. Stwarzałem zagrożenie dla życia i zdrowia UCZCIWYCH ludzi ????
4. Zapamiętajmy raz na zawsze: policja jest po to to żeby nas BRONIĆ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Mamy się przy nich czuć bezpiecznie a nie się ich BAĆ.

ad 3. Zlamales czyli popelniles wykoczenie o ile ja sie orientuje policja MA prawo cie ukarac to jest jej w sumie obowiazkiem

ad4. Nie tylko bronic, ale i egzekwowac przestrzeganie przepisow. Po to sa przepisy. Poza tym raz ty zlamies zakaz, a drugi raz ktos tobie wjedzie w dupe na polnej drodze bo bedziesz pewien ze sie zatrzyma na znaku stop a on pojedzie. Ciekawe co w takiej sytuacji powiesz. Wyzwiesz go od idiotow i nieukow ktorzy nie znaja sie na znakach drogowych, a juz na pewno zawolaasz policje w te zadupie, bo przeciez twoj samochod zostal uszkodzony.

Jak to mowia punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia. Wszystko jest wzgledne a czepianie sie kogokolwiek najczesciej nie ma nic wspolnego z rzeczywistoscia.

Nie tylko u nas tak jest:

Cos nie chce sie pokazac rysunek wiec mozna go zobaczyc tutaj:

http://www.fun.from.hell.pl/2005-03-31/police_slovenija.jpeg

To moze zostawimy rowery w spokoju ?

maciek :Nie wierzę autorowi tego tematu że nastolatki zostały ukarane mandatem. Za większe wykroczenia policja poucza. W/g mnie jest to zmyślenie dla potrzeb t. Tak właśnie napisałem zostały pouczone,może za bardzo chaotycznie o tym napisałem ,trochę mnie poniosło po rozmowie z dziewczynami bo widziałem ich reakcję ,szanuję pracę ludzi którzy nadstawiają za nas głowę,ale na szacunek trzeba sobie zasłużyć nawet u nastolatków .Maćku Ty jeździsz rowerem ulicą ja nie zawsze , a młodym rowerzystom odradzał bym tego mimo ,że jest to wbrew przepisom.Napisałem o tej całej "interwencji" Policji z nadzieją że może któryś z policjantów to przeczyta i postara się spojrzeć na ten problem z innej strony czyli mojej i sądząc po wypowiedziach jeszcze kilku osób pozdrawiam

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org