Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Wyrodne matki! |
Cytuję artykul z gazety wspolczesnej "Bestialstwo! Urodziła dziecko w toalecie. Później roztrzaskała jego głowę o sedes kp 24-letnia Ewelina nie chciała dziecka. Ewelina Trybuła z Zybułtowa (woj. warmińsko-mazurskie) nikomu nie przyznała się, że jest w ciąży. Swoje dodatkowe kilogramy tłumaczyła tym, że bierze tabletki antykoncepcyjne. Kiedy poczuła, że odchodzą jej wody płodowe, poszła do toalety. Po kilkunastu minutach usłyszano płacz dziecka. Sama odcięła i zawiązała pępowinę. Jak napisał dziennik "Super Express", chwyciła dziecko za nóżki, wzięła zamach ręką i roztrzaskała główkę własnego synka o kafelki! Płacz dziecka i trzask rozbijanej czaszki usłyszeli domownicy. Do łazienki pobiegł ojciec kobiety, Stanisław i zobaczył córkę całą we krwi. Na podłodze leżał niedawno urodzony chłopczyk. Pan Stanisław wezwał pomoc, jednak nie udało się uratować dziecka. Ewelina wychowywała 3-letnią córkę Zosię. Jak napisał dziennik, ojciec Eweliny powiedział: "Za to, co zrobiła, niech teraz gnije w więzieniu! Przecież pomagamy wychować Zosię, pomoglibyśmy wychować jej i synka. Nawet nie wiadomo, kto był ojcem tego dziecka. Nadałem wnukowi imię Mateusz i pochowaliśmy go na cmentarzu w Stębarku". Kobiecie postawiono zarzut dzieciobójstwa. Grozi jej do 8 lat więzienia." _________________________________________________________ Chciałabym wspomnieć o podobnym przypadku z Łomży : _________________________________________________________ "Nie pamiętała, że zabiła noworodka ! Ewa Sznejder, esznejder@wspolczesna.pl Łomża. Zwłoki maleństwa w muszli sedesowej i kałużę krwi odkryła mieszkanka Łomży, która weszła do łazienki, zaniepokojona długą nieobecnością córki. Zemdlała. 19-letnią mamę nieżyjącego dziecka zabrała policja. Chłopczyk mógł przeżyć Ciąża była donoszona. Urodził się zdrowy chłopczyk, który mógłby żyć, nawet mimo tak dramatycznych okoliczności przyjścia na świat. - Przyczyną śmierci było najprawdopodobniej niezaopatrzenie pępowiny i utonięcie - mówi prowadząca sprawę Beata Polak z Prokuratury Okręgowej w Łomży. - Na szyi chłopca widać też było ślady podduszania. Z oględzin miejsca zdarzenia wynika, że najprawdopodobniej dziewczyna urodziła dziecko siedząc na sedesie i noworodek wpadł do środka. Jego mama po odcięciu pępowiny najprawdopodobniej wyciągnęła synka, ale zaraz potem wsadziła go z powrotem, nóżkami do środka. - Zebrany w tej sprawie materiał dowodowy dał podstawy do postawienia matce dziecka zarzutu zabójstwa - informuje pani prokurator. - Jednak po przeprowadzonych badaniach psychiatrycznych i psychologicznych zmieniliśmy zarzut na dzieciobójstwo, tj. pozbawienie życia noworodka pod wpływem porodu lub w jego okresie. Dziewczyna niczego nie pamięta. Twierdzi, że nawet nie była pewna, czy jest w ciąży. Nie poszła do lekarza. Czekała. Nikt niczego nie dostrzegł W szoku jest cała rodzina. 19-letnia Ania ukrywała ciążę. Nie wiedział o niej nawet jej chłopak. Po tragedii uznał oficjalnie zmarłe dziecko jako swoje. Nawet nie pomyślał, aby zostawić dziewczynę samą z problemem. Podobnie zareagowali pozostali bliscy. Ania pochodzi z niezamożnej, ale zwyczajnej rodziny. Jej ciąża na pewno skomplikowałaby życie wszystkim, zwłaszcza że dziewczyna wybierała się w październiku na studia. Na pewno jednak konsekwencje narodzin nieplanowanego dziecka byłyby nieporównywalnie mniejszym "złem” niż dramat, do którego doszło. Zdaniem psychologów, w przypadku Ani uruchomił się mechanizm wypierania ze świadomości zdarzeń, z którymi człowiek nie daje sobie rady. - Zazwyczaj dotyczy zdarzeń nagannych moralnie, które są sprzeczne z zasadami postępowania, wyznawanymi wartościami - wyjaśnia Alicja Rogaska, psycholog. - Część nieświadomości dba, żeby świadomość się nie rozpadła, właśnie poprzez mechanizm wypierania, czyli nie pamiętamy czynów, przeżyć, emocji. Kiedyś jednak wszystko można sobie przypomnieć. Dziś decyzja, co dalej Prokuratura Okręgowa w Łomży czeka na kluczową dla sprawy opinię specjalistów. Psychiatrzy i psycholodzy ocenią, czy skrywana miesiącami ciąża i poród ograniczyły poczytalność dziewczyny lub też ją całkowicie zniosły. Od tej opinii zależy, czy Ania odpowie przed sądem. Za dzieciobójstwo grozi kara od 3 miesięcy do 5 lat pozbawienia wolności. Jednak w sytuacji, gdy matka była niepoczytalna, prokurator wnioskuje do sądu o umorzenie sprawy. Na decyzję Ania czeka w domu. Wyszła z policyjnej izby zatrzymań po przesłuchaniach. Prokurator zakazał jej jedynie opuszczania granic kraju. Wychodząc z prokuratury dziewczyna zapytała, czy będzie mogła rozpocząć studia..." ___________________________________________________________ Chciałabym zapytać ile jeszcze takich tragedii musi mieć miejsce by kobiety za takie bestialskie zachowania zostały adekwatnie do czynu ukarane!! coś strasznego, pewnie i ta kolejna dostanie lekki wyrok,a historia się jeszcze powtórzy. Ludzie są okropni !!
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Wyrodne matki! |
Brak słów na takie kurestwo... _________________________________________________________
|
|
A moze zapytaj ile jeszcze takich tragedii musi byc zeby nasz katolicki kraj zaczal szanowac prawa kobiet ktore nosza dzieci ktorych nie chca. Prawda jest taka ze aborcja jest zakazana, a małoletnie matki ktore czesto nie maja srodkow finansowych na utrzymanie dziecka są pozostawiane same sobie( wizyta ksiedza, psychologa ktorzy klepią o nienaruszalnosci plodu). Takie kobiety popadaja w depresje ktora objawia sie wlasnie takimi zachowaniami, a te ktorych stac wyjezdzaja do zagranicznych klinik jak np. w Niemczech, gdzie zabieg usuniecia ciazy jest legalny. Takie jest moje osobiste zdanie. Ja wiem ze aborcja jest morderstwem ale jaki sens ma jej zakaz skoro matki tych dzieci nie maja zadnej opieki socjalnej. Łomża Guerillas
|
|
lalalallalalala
|
|
Ty to nazywasz prawami kobiet! To, że w innych krajach panuje większe wyuzdanie niż w PL nie świadczy o tym, że jest to słuszne! Trzeba ponosić konsekwencje swoich czynów, tak więc jeśli kobiety są w stanie bezmyślnie zajść w ciążę niech liczą się z konsekwencjami. Co do obrony praw kobiet- przecież istnieją punkty, gdzie nowourodzone dziecko można oddać do adopcji więc w czym rzeccz!! Przecież tak wielu ludzi czeka na adopcję, a takowe małe dziecko byłoby dosłownie rozchwytywane przez nowe rodziny, więc w czym rzecz! Lepiej zabijac?!! Powinny być za to surowe kary, albowiem nie można zabijać, a takie kobiety powinny iść na potępienie, a nie po takim czynie chodzą po mieście i się śmieją! co za świat który popiera skazanie na śmierć maleństwa !
|
|
Jest to, bardzo prawdopodobnie, efekt ciemnogrodu, jaki dziś w Polsce utrwala kościół. Brak edukacji seksualnej, brak łatwego, darmowego dla pewnych grup (np. podopiecznych pomocy społecznej, szkolnej młodzieży udającej się np. na klasowe imprezy) dostępu do środków antykoncepcyjnych i w końcu faktyczny zakaz aborcji nawet w sytuacjach, w których prawo do tejże dopuszcza. Kościół zamiast popierać wszystko co sprzyja świadomemu macierzyństwu, co zapobiega niechcianym ciążom, wyłącznie straszy seksem, rozpowszechnia erotyczne fobie głosząc zacofane zakazy i nakazy aktualne w 19 wieku. rudy błazen z druhem
|
|
rudy błazen z druhem
|
|
kogo to obchodzi, niech sobie rodzą i zabijają, to ich broszka a kazdy ma swoje zycie i pilnuje wlasnego tyłka. Każdy ma swoj rozum , każdy zrobi swoje.
|
|
brak mi słów na to, łzy się same do oczu ciśną
|
|
najlepiej to se kur wa zolte papiery zalatwic i kazde zwyrodnialstwo odpuszcza, do jasnej kur wy nedzy! Przeciez czlowiek niespelna rozumu jest bardziej grozny niz zdrowy, bo zdrowy bandyta ujebie tylko tego, do ktorego cos ma, a ********* to zabije kazdego kogo bedzie mial pod reka, bo np. spojrzal na niego. Polska to kraj, gdzie broni sie bandytow, a nie poszkodowanych w takich sytuacjach wstydze sie za swoj kraj i w zyciu nie stanelabym w jego obronie na wojnie, a dzieciobijstwo zostawie bez komenatarza, bo moderator ktorego nie ma za slownictwo wypierdzielil by mnie z forum na amen. Powiem tylko jedno: smierc za smierc i sie wszyscy naucza.
|
|
A PROFESOR JEST IDIOTĄ SKORO POPIERA TAKIE POSTĘPOWANIE .... Z TYM TRZEBA WALCZYC DEEEBILU
|
|
Greg4Real: do rozkladania nog to wiedza jak sie zabrac ale po gumki za dyche do apteki to juz nie pomysla co? Takie kobiety nie maja praw, skoro wie, ze od dymania bez zabezpieczenia zachodzi sie w ciaze to albo sie zabezpieczaj albo sie nie dymaj! Proste
|
|
Tak najlepiej "kogo to obchodzi, niech sobie rodzą i zabijają, to ich broszka a kazdy ma swoje zycie i pilnuje wlasnego tyłka. Każdy ma swoj rozum , każdy zrobi swoje." każdy dba tylko o swoj tylek, ludzie opamietajcie sie! Jak mozna byc obojętnym wobec takich targedii! Przestańce byc tak samolubni, przecież nie o to chodzi w zyciu ! Moim zdaniem Kosciol ma racje, choc zbyt napiera na spoleczenstwo czasami, jednakze propaguja zdrowe zycie czlowieka-co w tym złego! " brak łatwego, darmowego dla pewnych grup (np. podopiecznych pomocy społecznej, szkolnej młodzieży udającej się np. na klasowe imprezy) dostępu do środków antykoncepcyjnych'' - to co mam rozdawac mlodym srodki antykoncepcyjne za darmo- myslisz, ze to by cos dalo!? Skoro mają łatwy dostęp do poczęcia dziecka to niech tak samo sobie znajda srodki anty! Nieprawda jest, ze mlodziez nie jest odpowiednio wyedukowana seksualnie, umieja zabawiać się stosunkiem wiec wiedzą o co chodzi i jakie są tego konsekwencje! popieram stwierdzenie wyzej... 'oko za oko...'! moze by sie ukrocilo bestialstwo !
|
|
paplak jak wpadniesz to nie zabijaj tylko zanieś do OKNA ŻYCIA u Sióstr Benedyktynek na Dwornej. Tam go pokropią woda święconą wypedzą z niego twego złego ducha i przekażą innym
|
|
lauracrow1 masz racje w pewnym stopniu ale jezeli edukacja sexualna bylaby na wiekszym poziomie i dostep do srodkow antykoncepcyjnych to problem nieletnich matek moglby sie zmniejszyc. A po drugie to jakie wartosci maja teraz te dziewczyny, zadnych, zadnych autorytetow ani obaw i rozmyslan nad swoja prszyszloscia w tym kraju. No bo jak inaczej, skonczyc szkole, pohulac na maxa, poimprezowac a potem... A potem studia zeby przejsc na wyzszy level wyuzdania i imprezowania. Zal. A po drugie pani lauro to niech pani zajrzy do domu dziecka, jakie sa warunki ich zycia i warunki przyjmowania do rodzin. Ja bylem wolontariuszem kiedys bedąc harcerzem wiec widze tą segregacje kiedy przychodza rodziny adoopcyjne na "zakupy" Łomża Guerillas
|
|
A na czym to polega "propagowanie przez kościół zdrowego życia"? Czy zdrowa jest niewiedza o biologicznych mechanizmach związanych z seksualnością i płodnością człowieka oraz o nowoczesnych, skutecznych, łatwych w zastosowaniu, metodach unikania ciąży? A przecież kościół skutecznie przeciwstawia się promowaniu takiej wiedzy w szkole. Podwórkowa wiedza o seksie to prosta droga do przypadkowych ciąż, a tym samym do dramatów związanych z porzucaniem, czy zabijaniem noworodków. Franio: Jak ciebie czytuję, to nabieram przekonania, że ciebie rodzicielka musiała porzucić pod drzwiami plebanii, albo innego klasztoru, bo tylko tam potrafią tak odmóżdżyć człowieka. Jakie wychowanie mają dzieci w kościelnych ośrodkach opowiedziała niedawno Kora z "Manaam", której ksiądz, jako dziecku "gmerał w majtkach". Przypomnij też sobie niedawne skazanie przez sąd zakonnicy za znęcanie się nad niepełnosprawnym podopiecznym. rudy błazen z druhem
|
|
chyba ja ,dzieciaku z patologicznej rodziny. Pytalem cie o zdanie? dziecko z probowki? dostalbys w oko to raz dwa bys sie nauczyl kultury
|
|
lauracrow1 napisała "do rozkladania nog to wiedza jak sie zabrac ale po gumki za dyche do apteki to juz nie pomysla co? Takie kobiety nie maja praw, skoro wie, ze od dymania bez zabezpieczenia zachodzi sie w ciaze to albo sie zabezpieczaj albo sie nie dymaj! Proste" A ja mam pytanie: Czy te dziewczyny same to sobie robią? Czy tylko one maja myśleć o antykoncepcji? To Twoje myślenie właśnie doprowadza do takich tragedii. Rozkładała nogi sama sobie winna? Ja tak nie myślę. Nie sama sobie i o dziecku nie myśli się w kwestii winy. Ale dopóki takie osoby jak Ty będą głośniej, co nie znaczy, że mądrzej krzyczały będzie dochodziło do takich tragedii. Należy zacząć uświadamiać młodych ludzi i nie tak, że dać im prezerwatywy, ale dać im wiedzę o prawdziwej miłości i o darze życia. I przede wszystkim, że nie winę, podkreślam NIE WINĘ, a ODPOWIEDZIALNOŚĆ ponoszą rodzice dziecka, a nie matka, często zastraszona i opuszczona, która w tym wszystkim często jest największą ofiarą.
|
|
dla mnie mozecie i jeść te dzieci, mnie to nie obchodzi. Wasza sprawa.
|
|
aha czyli jak dziewczyna idzie do lozka z wlasnej woli to nie idzie tam dlatego, ze chce tylko, ze ktos jej bedzie cos robil tak? no nie no, ja rozumiem, ze o antykoncepcji powinny myslec dwie strony, tylko jest jedna zasadnicza roznica: Ciaze ma potem na glowie dziewczyna, bo facet zawija kiece i leci, wiec tu w tym przypadku to wlasnie kobieta powinna myslec bardziej od faceta. Aha i skoro tak jest strasznie w domach dziecka to lepiej to dziecko z litosci zabic niech sie nie meczy w bidulu??? Ludzie jakie wy macie myslenie? Ok rozumiem co czlowiek, to rozum, kazdy ma swoje zdanie na jakis temat ale litosci tu jest mowa o ludzkim zyciu, o zyciu niewinnego dzieciatka, ktore niewazne czy zostalo poczete przez glupiutka psiutke czy odpowiedzialna dziewczyne, ktora zostawil chlopak i ona nie wie co ze soba poczac, to jest nie wazne, tu sie rozchodzi o ludzkie zycie! wiecie co, jak was czytam niektorych to robi mi sie nie dobrze, sama jestem w 3 miesiacu ciazy i nie wyobrazam sobie miec takie myslenie jak niektorzy tu piszacy, biedne dziewczyny bez perspektyw i zatraconymi marzeniami, dziura miedzy nogami nie sluzy tylko do sikania, wiec najpierw pomysl potem rob.
|
|
dziewczyna jak i facet. jak jesteś odpowiedzialna to porozmawiasz z facetem co i jak i kiedy skończyć. jak się kochasz z facetem to chyba czujesz kiedy dochodzi..tak samo i on mówi ci że to już.. to go nie dręcz piczko:) tylko zrób to inaczej:)a nie... jesteś gotowa na dziecko to mu to powiedz a nie się pierdolisz aż do końca a potem jak wpadniesz to żujesz. można dokończyć w 100różnych sposobów... kobieta powinna być na salonach damą w domu matką a w sypialni dziwką
|
|
więc nie pierdolcie drogie panie że to tylko wina facetów że wpadniemy... bo w dużej mierze zależy to od nas czy to będzie do końca czy nie... kobieta powinna być na salonach damą w domu matką a w sypialni dziwką
|
|
Zrobiło mi się słabo gdy to przeczytałem, bo każdy przecież dobrze wie że tak samo się urodził. Nie na widzę takich ludzi, mógłbym te kobiety gołymi rękami podusić wszystkie za takie coś.! ...
|
|
a propo wyrodnych matek. jak kur**wa byłaś na tyle odważna żeby iść z kimś do łóżka to mniej tą odpowiedzialność żeby wychować to dziecko. kobieta powinna być na salonach damą w domu matką a w sypialni dziwką
|
|
a może bardziej zamiast już obecnych nauk o życiu w rodzinie powinna być wszczęta edukacja co do kary i dpowiedzialności za w/w przestępstwa?
|
|
Za niskie kary są w naszym kraju. West stosunek przerywany, to zadne zabezpieczenie. Więc sie zastanów co piszesz, bo jeszcze jakaś małolata skorzysta z twej rady. Czy tak ciężko wydać parę groszy na tabletki antykoncepcyjne?
|
|
A czy tak ciężko wydać facetowi kilka groszy na prezerwatywę? Zarówno kobiety jak i mężczyźni powinni zadbać o zabezpieczenie. A w razie wpadki ponoszą odpowiedzialność obie strony, a nie tylko kobieta, bo to ona nosi dziecko. A jak facet ucieka to nie jest to żaden facet a zwyczajny niedorośnięty gówniarz. I tak, jestem zatem aby wtedy odpowiedzialność za "wyskok" synka ponosili jego rodzice. Główny problem polega na tym, że w większości rodzinach temat seksu jest tematem tabu. Powinno się o tych sprawach rozmawiać z naszymi dziećmi otwarcie i bez skrępowania (oczywiście w granicach rozsądku) wtedy to od nas nauczą się jak się zabezpieczać i jakie są konsekwencje rozpoczęcia życia seksualnego, a nie od kolegów czy koleżanek. Tylko też nie mówmy, że to samo zło, bo skutek wiadomo jaki będzie, a pokusa silna... A wracając do pierwszego postu nie wyobrażam sobie jak rodzina czy chłopak mogli nie zauważyć że dziewczyna jest w ciąży. Wybaczcie, ale wygląd kobiety ciężarnej rożni się nieco od kobiety otyłej. Kobiety są po to by je kochać, nie rozumieć.
|
|
Co do wypowiedzi west "a propo wyrodnych matek. jak kur**wa byłaś na tyle odważna żeby iść z kimś do łóżka to mniej tą odpowiedzialność żeby wychować to dziecko. To działa w obie strony, jak facet był na tyle "dorosły", że poszedł z dziewczyną do łóżka to niech też ma tą odpowiedzialność żeby pomóc wychowywać to dziecko. Kobiety są po to by je kochać, nie rozumieć.
|
|
Niby obie strony ponoszą odpowiedzialność, przynajmniej tak powinno być. Jednak w większości przypadków tak nie jest. Jedyne co, to potem dziewczyna może starać się o alimenty. Gdybym miała córkę, to uczyłabym ją, aby w sprawach seksu liczyła tylko na siebie i nigdy nie zdawała się na faceta. Co do tego, że nikt nie zauważył, że dziewczyna jest w ciąży. Tez mnie to zawsze zastanawia. Rozumiem, że dalsze otoczenie może nie zauważyć. Kiedyś w szkole miałam koleżkankę, która w wakacje urodziła i nikt oprócz jej rodziny o tym nie wiedział. A chodziła normalnie do szkoły. Chudzinka straszna, zero brzucha. Ale matka? Nie zauważy, że chociażby podpasek z lazienki nie ubywa?
|
|
nie tylko kobiety są winne niechcianej ciąży, nie robią tego same i nie tylko one powinny myśleć o antykoncepcji ale mężczyźni też ale nie, nasze społeczenstwo jest przekonane, że to tylko kobiet wina, bo rozlozyla nogi i jest w ciaży i to jest jej wina a tak nie jest chłopak też w tym uczestniczy i uświadomcie to sobie faceci, że Wy też macie w tym DUŻY wkład. co do artykułu to tragedia :( pozdrawiam
|
|
hahah , ale w pieknym spoleczenstwie zyjecie
|
|
Autor: Marta03 (---.elomza.pl) Data: 26-10-10 11:22 uświadomcie to sobie faceci, że Wy też macie w tym DUŻY wkład. rozmiar wkładu podobno nie ma znaczenia. ;]
|
|
Franio, dobrze, że dodałeś 'podobno' :)
|
|
Autor: franio30 (---.ip.netia.com.pl) Data: 26-10-10 12:00 Autor: Marta03 (---.elomza.pl) Data: 26-10-10 11:22 uświadomcie to sobie faceci, że Wy też macie w tym DUŻY wkład. rozmiar wkładu podobno nie ma znaczenia. ;] podobno nie, ale nie o to mi chodziło :) nie łap za słówka
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |