czwartek, 28 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Gaz gazowi nie równy - obserwacja o tym jak na stacjach paliw

W ostatnich dniach wraz z przyjacielem zjeździłem samochodem niemal pół Polski - zawsze na gazie. Wyjeżdżając z Łomży paliwo (gaz) nabywaliśmy w firmowej stacji paliw umiejscowionej u wylotu z miasta w kierunku na Warszawę. Do zbiornika mieściło się około 38 litrów - ostatnio po 1,40 zł i w drogę.
Po około 260-270 km gaz się skończył, a więc tankowaliśmy ponownie ok. 38 litrów (tym razem już nie w Łomży) ... i pierwsza obserwacja - gaz tam był nawet o około 15-20% tańszy. No cóż ... płacimy i w drogę.
Kolejne 270 kilometrów - dalej jedziemy na gazie, 290 - jeszcze jedziemy na gazie, 315 kilometrów - gaz zaczyna się kończyć, a więc znowu zjeżdżamy na stację i ponownie tankujemy do pełna. Cena zbliżona do łomżyńskiej, ale samochód na jednym zbiorniku przejechał ponad 320 kilometrów!

Powyższy eksperyment powtórzyliśmy z innymi stacjami (za wyjątkiem łomżyńskiej, ta pozostała bez zmian) i wyniki były zbliżone.

A więc pytanie, a może przyczynek do dyskusji: Czemu łomżyński gaz spala się szybciej niż inne?

cz

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Gaz gazowi nie równy - obserwacja o tym jak na stacjach paliw

Moze jest lepszy:)

michal

też to zauważyłem..... ostatnio tankuję (często odwiedzam Białystok) tuż za mężeninem z prawej strony przy szosie warszawa-białystok...... od razu poprawia mi się spalanie/100 a cena utrzymuje się cały czas na poziomie o 10gr niższym niż na stacji wyżej wspomnianej

---
PGG

Paradoks, im biedniejszy rejon, tym wszystko lacznie z woda drozsze. Kto i jakim prawem zarabia naszym kosztem?

°°°°°°°°°°
... evaa ...

A co to za fura była, że tyle paliła?? Jaki tam silnik siedział??

To wszystko przez Gaspol, im dalej od rozlewni tym gaz tańszy.

j

°°°°°°°°°°
... evaa ...

Mam to samo z benzyną. Kiedy zatankuję Pb 98 na jednej ze stacji w Łomży komp w aucie pokazuje mi średnie zużycie 5,4 l/100 km, a kiedy tankuję na stacji Rafinerii Gdańskiej w Ostrowii Maz jest 4,6-4,8 l/100 km. Jaki z tego wniosek ?

ktoś podkrada oktany z benzynki w Łomży!

---
PGG

niestety takze zauwazam roznice. Wskaznik raz pokazuje ze na jednym litrze zrobie 18, 17 km po trasie, a innym razem z kolei tylko 14,5 15... Poniewaz zdarza mi sie tankowac w trzech stacjach w Łomzy, wiec nie wiem w ktorej paliwo jest "gorsze";((
Obiecuje poczynic obserwacje bezolowiowej 95 w najblizszym czasie;)

°°°°°°°°°°
... evaa ...

A mi pali 5,5 w trasie a ok 7-7,5 w mieście:)) Wystarczyło przy gaźniku pokręcić:))

mówcie prosto z mostu gdzie jest najgoesza bęzyna a gdzie najlepsza i to samo z gazem

a więc wniosek z tego że najlepiej tankowac w innych miastach niz w Łomży... starac sie unikac stacji łomżyńskich...

albo spalić je w pizdziet

ewentualnie posłać blondynkę :D

ona załatwi sprawę za nas ;d

AutoPokaz.pl

To samo jak wyżej przedmówca napisał tyczy sie również benzyny, napewno autko spali więcej 95 niż 98 na tej samej odległosci, jak równiez 95-ka nie jest równa jakosci na kazdej ze stacji, ale pomijając to paliwka z orlenu na wylocie na O-kę jest ok.

http://www.youtube.com/watch?v=s8hSBU7qz6g

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org