poniedziałek, 25 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Celibat i ubóstwo księży.

W przemówieniu do biskupów nigeryjskich, Jan Paweł II powiedział, że księża winni żyć w celibacie, ubóstwie i unikać zachowań budz±cych zgorszenie.
"Warto¶ć celibatu polega na ofiarowaniu siebie Panu" – dodał.
W zwi±zku z powyższym mam pytania.
1. Co to jest celibat w ¶wietle aktualnej wykładni Watykanu? To nie chodzi o bezżeństwo? Czy to znaczy, że księża mog± mieć na boku kobiety, dzieci, i wtedy nadal s± w porz±dku wobec wiary i Ko¶cioła?
2. Co to znaczy ubóstwo i żyć w ubóstwie?
3. Czy polscy księża żyj± w celibacie i ubóstwie- np. bp polowy gen. GłódĽ, ks. Henryk Jankowski, ks. Rydzyk i inni im podobni.

Czy jest kto¶ w stanie to wytłumaczyć?

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Celibat i ubóstwo księży.

Ad. 1 Oczywi¶cie tak.
Ad. 2 Tzn. jeĽdzić Skod± Octavi± jeżeli stać na Merola S klasse, lub jeĽdzić Merolem S klasse jeżeli stać na Bentleya, mieć TV 33 calowy a stać na 50 calowy 100 Hz z bajerami itd, itp.
Ad 3. Oczywi¶cie tak Mimo tego, że ks. Jankowski jeĽdzi (jeĽdził) Merolem 450.

Wybaczcie mi mój nawyk "mędrkowania", ale celibat wprowdzono, jak się doczytałem, w ¶redniowieczu. Ko¶ciół rósł wtedy w bogactwo (patrz m.in. inkwizycja likwiduj±ca maj±tki na rzecz ko¶cioła ) i chodziło o to, aby nie dzielić ko¶cielnych dóbr na rodziny kleru. Celibat jest uchwał± soborow± i może być na soborze zniesiony. Nie jest to dogmat ko¶cielny. Wygl±da więc na to, że zbliża się koniec tego przeciwstawiania się, stworzonym przecież przez Boga, prawom naturalnym.
A swoj± drog±: bardzo to dobry temat na wiosnę!
Pozdrowionka!:-)))

Zbych

Prawda jest taka . Nie ma celibatu. W naszych czasach powinna być ¶cisła asceza , a nie drogie fury ,komputery za 10,000 (sam widziałem) i inne .
Ludzie dużo widz± i s± oburzeni.

Zaczynam w±tpić w prawdomówno¶ć księży.

Ale ,patrz±c z drugiej strony. Ksi±dz też człowiek. Ma jakie¶ powołanie.
Dlaczego nie może cieszyć się z życia.

Do boju , do pracy , za kasą , dla kasy :))

Oczywi¶cie s± różni księża- jak w dowcipie.
Rozmawia Hanka z Magd±.
Magda, jak ten wasz nowy ksi±dz?
Wiesz, nawet niczego sobie- odpowiada Magda.
A nasz to tylko sobie- poirytowana Hanka.

Byc moze jest duzo prawdy w tym co piszecie o ksiezach i ciesze sie, ze nie spotkalem takich na swej drodze. Wydaje mie sie, ze przyczyna takiego stanu rzeczy jest wadliwa formacja duchownych w seminariach, cos w tym systemie nie gra. Ja jak na razie mam duze szczescie do duchownych i znam sporo pozytywnych przykladow dzialan i postaw. Z drugiej strony trzeba ustalic pewne granice tego co dopuszczalne i nie np. w poziomie zamoznosci, sa to kategorie bardzo subiektywne.

Najciekawsze jest to,że o celibacie i bogactwie księży najwięcej mówi± ludzie nie wiele maj±cy doczynienia.Widać to na ulicy w rozmowie miedzy ludzmi,w mediach (TV i radio) i w gazetach.Dlaczego tak jest? Ano dlatego by skompromitować ko¶ciół.Katolicy na te tematy nie wypowiadaj± się tak często jak ludzie poza ko¶ciołem.Bo ci z innym ¶wiatopogl±dem chc± wybrzydzić wierz±cym ko¶ciół.Przecież w ko¶ciele jest celibat.Księża nie mog± się żenić.Zgadzam się ze Zbychem i histori±.Celibat został wprowadzony w ¶redniowieczu poto by potomstwo księży nie dziedziczyło maj±tków ko¶cielnych.Celibat jako rozwi±zanie prawne jest bardzo dobry dla ko¶cioła i wspólnoty wiernych,gdyż maj±tek ko¶cielny,który był i jest wytworem wiernych(wierni go tworzyli) nie powinien przechodzić na własno¶ć księdza i jego rodziny,bo jest to maj±tek ko¶cioła i wspólnoty wiernych,którzy do tego ko¶cioła należ±.Również w ko¶ciele s± zakony ,które ¶lubuj± ubóstwo i tak w rzeczywi¶cie żyj±.Księża nie s± zakonnikami,nie ¶lubuj± ubóstwa ,dlatego maj± prawo żyć na wysokim poziomie,gdyż nie składaj± takich ¶lubów.Wiem,że to nie jest moralne ,ale cuż księża też s± ludzmi,ułomnymi i grzesznymi.Trzeba im to wybaczyć i modlić się za zabł±kanych księży.Je¶l ludzie daj± na tacę to zgadzaj± się na to co z pieniędzmi robi± księża i nie trzeba robić z tego wielkiego problemu(je¶li kto¶ uznaje,że jego ksi±dz żle wydaje pieni±dze to niech nie daje na ofiare).Je¶li wierni daj± pieni±dze ks.Jankowskiemu i się godz± z tym na co ten ksi±dz wydaje pieni±dze.To znaczy,że im to odpowiada.Jak im to odpowiada to co mi do tego.Co to mnie obchodzi (nie jestem nawet parafianinem księdza Jankowskiego).To jest sprawa tych wierych i księdza Jankowskiego,a nie moja.Je¶li uznaj±,że ksi±dz żle wydaje ich pieni±dze to powinni przestać go utrzymywać (nie dawać mu pieniędzy na tacę).

andrzej jarota

Panie Jarota
Piszesz, że księża maj± prawo żyć na wysokim poziomie. Tym samym twoje pogl±dy s± sprzeczne z pogl±dami Jana Pawła II, który wymaga, by księża żyli w ubóstwie i celibacie.
I jeszcze jedno. Jak my¶lisz, czy utrzymywanie przez księży stosunków seksualnych z kobietami (nawet z mężatkami) jest naruszaniem przez nich dekalogu (cudzołóstwo)?

Panie Jarota!
Dlaczego wprowadza pan uczestników forum w bład: niech Pan nie pisze, że maj±tek Ko¶cioła Katolickiego w Polsce jest wytworem wiernych: cczemu zapomina Pan, że w ramach Konkordatu Państwo Polskie przekazuje do¶ć spore pieni±dze na utrzymanie instytucji ko¶cielnych - wtym roku prawie 100 mln zł, a kwota ta cały czas ro¶nie. St±d nie dziwi mnie fakt, że KK nie chce podatku na wiarę - bo do¶ć drastycznie zmniejszyły by się wpływy na ich działalno¶c, która w coraz mniejszym stopniu ma zwi±zek z religi± a bardziej przypomina dobrze zorganizaowan±maszynkę do robienia pieniędzy (Opus Dei)

Bardzo Ľle to wygl±da.

Obecnie zaczynamy ( polska ) wpadać w do¶ć spory kryzys, a Księża nam nie pomagaj±. W sumie ile razy można zbierać na odnowę lub budowę ko¶cioła. Gdzie idzie kasa, któr± otrzymuj± od RP?? .To jest pytanie.

Jak każdemu jest gorzej to i księżom powinno być gorzej. Co oni s± uprzywilejowani ? . Zabierzmy im auta i dajmy w zamian sandały. Trochę pokory i ascezy. Może to nie te czasy, ale zawsze da to ludziom do myslenia.

Obecnie ludzie traktuj± Księdza - jako pracownika. Pracuję na etat, dostaje kasę i ma wiele przywilejów. A gdzie powołanie i po¶więcenie, o którym mówi Ojcieć ¶więty. ? .

Do boju , do pracy , za kasą , dla kasy :))

Maciej napisał(a):
>

> Jak każdemu jest gorzej to i księżom powinno być gorzej. Co
> oni s± uprzywilejowani ? . Zabierzmy im auta i dajmy w zamian
> sandały. Trochę pokory i ascezy. Może to nie te czasy, ale
> zawsze da to ludziom do myslenia.

Jak to sie mówi: W piekle kotła, w którym siedz± Polacy nie pilnuje żaden diabeł. A to dlatego, że gdy ktos będzie próbował się wydostać, pozostali i z powrotem ¶ci±gn± go do na dół.

To do¶ć stary problem: celibat i ubóstwo kleru. Gdzie tego granice i kto ma jes zarysować?
Wydaje się, że granic± jest zwykła uczciwo¶ći i szacunek (miło¶ć?) dla wiernych. Brak tych cech jest przekleństwem Ko¶cioła. Z drugiej strony nie bez winy s± wierni: kto w końcu bez opamiętania napycha bezpo¶rednio lub przez uchwałę ( gdy jest u władzy) kabzę księżom i zakonnikom? Zgodzę się tu z P. Jarot±: nie chcesz to nie dawaj! Jednakże często jest to zwykłe wymuszenie- jak bez pieniędzy otrzymać ma katolik sakramenty? W większo¶ci przypadków jest to niemożliwe - trzeba byłoby zerwać z praktykowaniem obrzędu katolickiego. Niestety ogromna większo¶ć kleru NIC ZA DARMO NIE ZROBI! Nie słyszałem też, żeby który¶ biskup (i ci pomniejsi) oddał "darowiznę" na potrzebuj±cych.
Jezus nauczał pod gołym niebem, pod drzewami, na wzgórzach i w gajach - a przecież istniały wtedy piękne ¶wi±tynie (był tam tylko dwa razy). Jak to się ma do obłędnego budowania ci±gle nowych ko¶ciołów, a przy tym do równie obłędnego niszczenia ¶rodowiska naturalnego przez katolików w szczególno¶ci? Czy w bydynku ko¶cioła jest więcej Boga niż w lesie?

Zbych

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org