Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Jednak kraj cudow |
ciekawa sprawa chlopak zostaje potracony na przejsciu dla pieszych i kierowca zostaje uniewinnionych bo jechal 30km/h czyli jak najade na tyl samochodu poprzedzajacego tez wcale nie jest powiedziane ze to moja wina jezeli okaze sie ze jechalem 30km/h??? z mila chcecia wysluchalbym opini jakiegos prawnika w tej kwesti bo do tej pory z dostepnych zrodel zawsze dowiadywalem sie ze nie wiem co jezeli na przejsciu potrace pieszego to chocbym jechal 1km/h zawsze bedzie moja wina
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Jednak kraj cudow |
nie zawsze. temat jest w dziale polityka, nie zakładaj nowych.
|
|
widzisz, nie zawsze będzie wina kierowcy przy potrąceniu pieszego na pasach. Fakt pieszy korzysta na oznakowanym przejściu dla pieszych z tzw. ochronki, ale pieszy nie może nagle wtargnąć na jezdnię - przejście wprost pod nadjeżdżający pojazd. Aby można to było ustalić bierze się pod uwagę min. prędkość samochodu, miejsce potrącenia, kierunek przechodzenia pieszego - z lewej na prawą stronę , czy odwrotnie itd. , itd. Każdy wypadek jest inny, chociaż może wydawać się bardzo podobny, więc trudno jest generalizować, że winny jest zawsze kierowca przy potrąceniu pieszego na przejściu. Temat na dłuższą dyskusję.
|
|
Po to wypowiada się biegły - specjalista, bo nam śmiertelnikom trudno pewne rzeczy zrozumiec;)
|
|
ciekawe jak by to było gdyby potrącił go zwykły obywatel... ;)
|
|
no jak to by było? Prawo i Sprawiedliwość!
|
|
tak, do wieznia by poszedl!
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |