piątek, 01 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Jednak kraj cudow

ciekawa sprawa chlopak zostaje potracony na przejsciu dla pieszych i kierowca zostaje uniewinnionych bo jechal 30km/h czyli jak najade na tyl samochodu poprzedzajacego tez wcale nie jest powiedziane ze to moja wina jezeli okaze sie ze jechalem 30km/h??? z mila chcecia wysluchalbym opini jakiegos prawnika w tej kwesti bo do tej pory z dostepnych zrodel zawsze dowiadywalem sie ze nie wiem co jezeli na przejsciu potrace pieszego to chocbym jechal 1km/h zawsze bedzie moja wina

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Jednak kraj cudow

nie zawsze. temat jest w dziale polityka, nie zakładaj nowych.

widzisz, nie zawsze będzie wina kierowcy przy potrąceniu pieszego na pasach. Fakt pieszy korzysta na oznakowanym przejściu dla pieszych z tzw. ochronki, ale pieszy nie może nagle wtargnąć na jezdnię - przejście wprost pod nadjeżdżający pojazd. Aby można to było ustalić bierze się pod uwagę min. prędkość samochodu, miejsce potrącenia, kierunek przechodzenia pieszego - z lewej na prawą stronę , czy odwrotnie itd. , itd. Każdy wypadek jest inny, chociaż może wydawać się bardzo podobny, więc trudno jest generalizować, że winny jest zawsze kierowca przy potrąceniu pieszego na przejściu. Temat na dłuższą dyskusję.

Po to wypowiada się biegły - specjalista, bo nam śmiertelnikom trudno pewne rzeczy zrozumiec;)

ciekawe jak by to było gdyby potrącił go zwykły obywatel... ;)

no jak to by było? Prawo i Sprawiedliwość!

tak, do wieznia by poszedl!

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org