sobota, 01 marca 2025 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Dobre maniery

Proszę mi wytłumaczyć kto komu pierwszy ma się kłaniać czy klient wchodzący do sklepu lub urzędu czy odwrotnie.

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Dobre maniery

Kiedy gdzieś wchodzę mówię "dzień dobry",
kiedy ktos wchodzi do mnie i nic nie mówi to też mówię "dzień dobry".
Tak mnie mama uczyła.

Myślę, że w tym temacie Ptysiu będzie bardzo pomocny, bo ja to opieram się na zasadach obowiązujących w zeszłym wieku i nowości do mnie nie docierają. Może on jest bliżej aktualnym normom.

---
PGG

:D
Tester!
Tester!
Tester!!!!

No i koniec tematu...:)

Zawsze klijent mówi ja zawsze mówie Dzień Dobry :d

ten, kto wchodzi.
jeżeli to niewychowany i niekulturalny gbur, to sprzedawca, aby zachęcić i ośmieszyć takiego typa, podchodzi i mówi: Dzień Dobry Panu/Pani, czym mogę służyć? :)
Pozdrawiam.

Zawsze interesant/klient wchodzący do urzędu/sklepu powinien powiedzień "dzieńdobry" jako pierwszy. To on przyszedł coś załatwić w urzędzie (czyt. zawrócić dupę urzędnikowi) lub zakupić (sklep).

Polecam lekturę "Savoir-Vivre", to z pewnością rozwieje wszystkie Wasze wątpliwości związane z kłanianiem się ;-)

Pozdrawiam

adamus : pracowałem w handlu i zwrotu "Dzień Dobry Panu/Pani, czym mogę służyć?" nie powinno się używać - bo nie jesteś od służenia w sklepie, lepiej użyć: Dzień Dobry Panu/Pani, czym Pan/Pani jest zainteresowana, czy moge doradzić?" Raz na słowa: Dzień Dobry Panu/Pani, czym mogę pomoc?" Usłyszałem: "Dziękuję Radzę sobie jakoś..." A co do tematu to zgadzam sie z <b>MrS</b>

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org