sobota, 19 lipca 2025 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
OKAŻMY SERCE

Piszę w imieniu własnym, a nie instytucji .
Otóż Stowarzyszenie Wspólnota Polska Oddział w Łomży powołało Ob. Komitet Inicj. Ustawodaw. " "Powrót do Ojczyzny", popierający projekt ustawy o powrocie do RP osób pochodzenia polskiego deportowanych i zesłanych przez władze ZSRR .
Stowarzyszenie to prosi o podpisy osób, które udzielą poparcia temu projektowi.
To sprawa bolesna. Władze nasze kłócą się , a tam, na obczyżnie, Polacy tęsknią i cierpią . A gdyby tak, zamiast kłócić się na tym forum , pójść i złożyć podpis ? Co o tym sądzicie ?
Zaznaczam raz jeszcze, iż podpis złożyłem (adres, pesel ) . Interes mój to tylko satysfakcja wewnętrzna. Bo korzyść taka mniej więcej, jak jasia_śmietany (którego nie znam, ale pozdrawiam) ze słownika ortograficznego . Proszę o pinie i - jak mniemam - o aktywność.

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: OKAŻMY SERCE

tak szczegolnie na tym forum , jasiu smietana , szczebiotka , alibaba , i reszta forumowych idiotow szczegolnie w tym pomoze :)

mondzio

udzielę ci pierwszeństwa w biegu o 1 miejsce na debila tego portalu!

bo idiotą to już jesteś1

Znowu kłócicie się między sobą !? Żadne z Was nie jest ani debilem, ani idiotą (do cholerki) !

Ja już byłem i podpisałem .Zajęło mi to 2 minuty.

a ciekawe kto pomoże tym co wyemigrowali ileś lat temu i chcieli by wrócić ale nie maja do czego a jeśli wrócą to nie będą mieli za co rodziny utrzymać, czy ktoś im pomoże?????????

A oni to wyemigrowali w poszukiwaniu lepszego życia z własnej i nie przymuszonej woli.

I co nie znaleźli że chcą wracać ???

mondzio

i jak tam twój bieg o tytuł 1 debila na forum?

Do: ktoś-coś
--------Moim skromnym zdaniem zrobiłeś dużo, dużo . Ja osobiście po złożeniu podpisu poczułem jakąś ulgę . Przy okazji - na pewno nikt tam nie jechał na "saksy" . Przecież to są nasi; to Polacy! A do cholery w jaki sposób możemy oddać to, co wzięliśmy od Polski, prawda ? Sądzę, że w tym maleńkim geście, jakim jest tenże podpis zawiera się i cały patriotyzm, i hierarchia wartości etycznych, i religijność. Myślę, że pójdą tym śladem również małolaty, nie zawsze wiedzący, co zrobize swoją inwencją . Dzięki - w imieniu tych, którzy poniewierają się gdzieś na Kresach, których dzieci nie zawsze mają dostęp nawet do książki w jęz. polskim. Pozdrówka!

ceraz1 ja do tego gościa pisałem nie do ciebie .Ten temat to akurat znam bo już od dawna się nim interesuję.
.......................................................................................................................

Autor: normalnie-nienormalny (---.dsl.hol.gr)
Data: 20-08-10 21:08

a ciekawe kto pomoże tym co wyemigrowali ileś lat temu i chcieli by wrócić ale nie maja do czego a jeśli wrócą to nie będą mieli za co rodziny utrzymać, czy ktoś im pomoże?????????

ok wyjaśnie to w inny sposób. Ci co zostali zesłani do ZSRR to i tak już wieksza wiekszość nieżyje a Ci co uważają się za Polaków to tylko zruszczone pokolenia a Polacy którzy wyjechali na emigracje w poszukiwaniu chleba zostali zmuszeni do tego przez polski ustrój i polskich polityków bo co to za życie gdy dziecku na obiad śniadanie i kolację daje się zupke chińską bo na nic innego nie stać, gdy dziecko nosi ciuchy po starszym bracie bo rodziców nie stać na nowe, gdy opłaty przekraczają 2000 a mąż zarabia 1500 bo żona od roku nie może znaleźć pracy a na utrzymaniu 2 dzieci i gdzie Ci ludzie mają się teraz podziać jak wszędzie kryzys a Polska wypieła na Nich du.... i jedynym określeniem na to jest że jak masz łeb to kombinuj, tylko powiedzcie to tym dzieciom

złożyć podpis i czuć się wielkim zbawcą.
bez żadnego wysiłku.

zrób coś konkretniejszego, jeden z drugim, skoro tak bardzo was to boli.
kliknij pajacyka, złóż podpis, nakarm kropka, k.rwa.
żenada i hipokryzja.

Do: ktoś_coś
--------------------------
Po prostu -głosy niektórych forumowiczów świadczą o ich ograniczonych móżdżkach, podejrzanej prowieniencji zainteresowaniach i bezideowości. Że o jakichś zasadach nie wspomnę. Trudno. Ale uważam, że wrażliwość nie powinna objawiać się tylko w ciągłym jęczeniu, w wyrażaniu postaw roszczeniowych i -a może - beznadziejności. Jednak miał rację G. B. Shaw mówiąc , że " Ludzkość nie cierpi na niedostatek wody, ale na nadmiar idiotów". Niemniej jednak moim naprawdę skromnym zdaniem warto czasami coś zrobić . Nawet pod prąd. Wtedy prąd stanie się przyjacielem. Pozdr.

Edwin Hubbel Chapin, natomiast, pisał:
"Ostentacja jest flagą sygnałową hipokryzji."

tyle.
dobranoc, mądralo.

Autor: franio30 (---.elomza.pl)
Data: 20-08-10 22:28

złożyć podpis i czuć się wielkim zbawcą.
bez żadnego wysiłku.

zrób coś konkretniejszego, jeden z drugim, skoro tak bardzo was to boli.
kliknij pajacyka, złóż podpis, nakarm kropka, k.rwa.
żenada i hipokryzja.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

A co ty zrobiłeś wielki patrioto ??

Skoro nawet na złożenie podpisu i kliknięcie pajacyka cię nie stać
A wiesz dlaczego nas to boli ??
Wyjaśnię i tobie i nienormalnemu bo ci ludzie zostali wywiezieni nie z własnej woli .I to nie jest prawda że już dawno nie żyją , wielu z nich żyje . Ale was to przecież nie dotyczy . Nikt z waszej rodziny jako dziecko nie został wywieziony . To po co podpisywać .

moja babcia jest Sybirakiem, dziadek był w armii Andersa.
więc stul puchę, internetowy bohaterze.

no no sami zesłańcy syberyjscy

Normalnie _nienormalny pisze : ...
-----------
W twoim poście wyraża się ból, rozpacz i ... bezsilność. Może wiele spraw zależy po prostu od nas ? Warto się nad tym zastanowić, a nie tak, żeby dramat osobisty przekładać na innych . Bez krzty nadziei nie ma życia. Ktoś na tym forum dywagował niedawno, co znaczą kolory na fladze Łomży. Żółty-czerwony-niebieski. A Ty jak myślisz , co? Warto wziąć to pod rozwagę.
Padło w tym temacie zdanie o zruszczeniu(nie od Ciebie). I tu problem: od czasów wojen szwedzkich przez nasz Kraj przeczołgało się multum wojska. Ze wschodu na zachód. I odwrotnie. Po Polkach również . Czyli - kim jesteśmy ? A przy okazji - jeszcze bardzo niedawno temu dzieliłem się kanapkami z dżemem z rówieśnikami- repatriantami. Tak. W Łomży. Stąd moja wrażliwość . Pozdr.

Autor: franio30 (---.elomza.pl)
Data: 20-08-10 22:45

moja babcia jest Sybirakiem, dziadek był w armii Andersa.
więc stul puchę, internetowy bohaterze.

.......................................................................................................................

Się nie pytałem o twoją babcię i dziadka tylko o ciebie .
I nie wyjeżdżaj mi tu z nimi bo mój dziadek i moja matka też nie siedzieli w domu za piecem .

A tak wracając do tematu to powinieneś się cieszyć że twoja babcia wróciła bo byli tacy którzy nie mogli wrócić .

ktoś-coś- wielu z nich czyli kto? ludzi którzy spedzili całe swoje życie w ZSRR, nie pamiętają już Polskiego i na pewno są już około 80 na karku bo ci młodsi to chyba już ich potomkowie? jak zapewne wiesz "starych drzew sie nie przesadza" a co do tych młodszych to każdy rusek by sie dał pochlastać żeby być polakiem, zauważ także że wiekszość ludzi która wyjechała na emigracje stanowi około 50% ludności w Polsce (nie licząc emerytów) i powiedz to Im. patrzysz tylko w jedna strone ale popatrz i w drugą

na pewno gdyby wtrącić w to żydów to też pewnie okazali by się Polakami

Franio30 albo nie odrobił lekcji, albo martwi się, że nie odrobi lekji (wrzesień bliziutko). Jeżeli mówisz o tamdemie -o swoich Dziadkach - tak się składa, że ich doskonale znałem ! W Armii Andersa(który nota bene chciał rozstrzelać Bora-Komorowskiego i dwóch innych za Powstanie Warszawskie) - Twój dziadziuś nauczył się doskonale języka Albionu. Zresztą wiesz. ... Gdyby wstał z grobu, nie wiem, co zrobiłby z Tobą, ale spoczywa w pokoju mając nadzieję, że Ty nie utracisz do końca tych komurek, potocznie zwanych szarymi. Pozdr.

To uważasz że rodzice nie uczyli ich o Polsce?

Że nie znają Polskiego ?
Szkoda że tak uważasz.
Bo znam wielu z nich i wiem o czym marzą i jak mówią po Polsku.
I zapewniam cię że o wiele lepiej niż wielu piszących na tym forum .

I nie mieszaj w to emigracji bo emigracja to jest wyjazd z własnego wyboru a nie z jedną walizką przez 3 miesiące w bydlęcym wagonie do którego upchnięto 100 osób z kilkumiesięcznymi dziećmi na rękach .

Do ktoś_coś :
---- Sądzę, że nie do mnie kierowałeś ostatni post. Jakże - ich rodzice uczyli i uczą te dzieci Polski!
W wigilię Bożego Narodzenia 2007 na parkingu przy naszym manhattanie stał samochód. Czarny ford mondeo z 1998 r. Na ruskiej rejestracji. Powybijane szyby. W tym aucie małe dziecko- dziewczynka ok 11 -12 lat. Płacze. Jest zimno. Pytamy : gdzie mama? - Na policji- odpowiada. . Mija pół dnia. Policja łomżyńska odwozi tych ludzi i stwierdza, że nie jest w stanie znależć napastników. Samochód nie ma szyb - a jest zima! Jakimś cudem udało się poratować tych biedaków. Okazało się, że przyjechali z ... Nowogródka, aby zarobić na święta dla dzieci. To też Zydzi
Ja się z tym nie godzę. Czasami jestem wściekły. Stąd również moja - być może- nadwrażliwość . Pozdrówka.

cezar nie do ciebie ty temat znasz .

To było do normalnie nienormalnego .

Ktoś_coś
----
Tak myślałem. Sorry za zakłócenie niektórym forumowiczom spokoju samouwielbienia. Idę do krainy, gdzie łomżyniacy nie kłócą się, są do przodu. Są asertywni. I w to wierzę . Apropos- niepasteryzowane +wrażliwi przyjaciele (Łomża) to wspaniała sprawa. Dobranoc.

Autor: ktoś-coś (---.introlan.pl)
Data: 20-08-10 22:54

Się nie pytałem o twoją babcię i dziadka tylko o ciebie .

--a to poniżej - niby ja napisałem?

Autor: ktoś-coś (---.introlan.pl)
Data: 20-08-10 22:37

Nikt z waszej rodziny jako dziecko nie został wywieziony . To po co podpisywać .

do cezar1:
twoje szare "komUrki" jak widzę są w najlepszym porządku...

podpisujcie, to nikomu nie przeszkadza.
wkurza mnie taka ostentacyjność tego działania (cytat już wrzuciłem, nie będę tłumaczył dwa razy).

ktoś-coś - to jeśli ktoś nauczy się języka i kultury danego państwa to znaczy ze jest jego pełnoprawnym obywatelem? Zatem pomóżmy wszystkim, żydzi są Polakami, czeczeni są Polakami, rumuńce, ukraińce i inni, pomóżmy im wszystkim a sami pójdzmy do kościoła się pomodlić przynajmniej księża na tym skorzystają.

Do : normalnie_nienormalny

----------
Czy warto w sprawę prostą : złożenie niezobowiązującego podpisu w dobrych intencjach mieszać wszystkie inne nacje ? I Boga przy okazji? Przecież tu nie chodzi o żadną megalomanię, a (tak sądzę) zwykłą solidarność międzyludzką i empatię . Pozdr.

cezar1-"Stowarzyszenie to prosi o podpisy osób, które udzielą poparcia temu projektowi.
To sprawa bolesna. Władze nasze kłócą się , a tam, na obczyżnie, Polacy tęsknią i cierpią ."
jeśli chodzi o wsparcie to na pewno pociągnie to za sobą jakieś koszty z kieszeni podatników a w ówczesnym kulejącym na obie nogi państwie może tylko pogorszyć sprawe. Martwisz się o ludzi którzy zostali zesłani x lat temu do ZSRR, a raczej o ich POTOMKÓW którzy sie tam wychowali i spedzili tam całe życie a zapominasz o sprawach bieżących i chodzi mi o emigrantów którzy tak samo tęsknią i cierpią i nie mają do czego wrócić. Wszyscy uważają że za granicą jest tak pięknie i że pieniądze lecą z nieba ale nikt sie nie zastanowi ile poświęcenia, upokorzeń i nerwów nas to kosztuje a w obecnych czasach na całym świecie tysiące polaków traci prace, traci dach nad głową i nie mają ani za co ani dokąd wrócić.

Normalnie_nienormalny pisze ...

----
Masz rację, ale w miarę możliwości trzeba pomóc tym, którym możemy. Nie wolno również zapomnieć o tych Polakach, którzy w latach osiemdziesiątych dostali bilet w jedną stronę . Głównie do Australii. ich życie bywa nie do pozazdroszczenia . Z Łomży 4 osoby.

Mogę złożyć podpis ale za wszystkich Polaków na całym świecie , którzy potrzebują pomocy.Polak Polakowi jest równy a nie jakaś wybrana grupa.

szymonek i tu się z Tobą zgodze. Tylko gdzie te podpisy mamy składać?

n-n z chęcią bym Ci podpowiedział ale ale sam nie wiem , moja deklaracja jest z serca i zawsze aktualna , dla wszystkich Polaków.

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org