Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Problem z komputerem? |
Witam,wczoraj w serwisie komputerowym został wymieniony zasilacz w moim kompie,stary miał 350v,nowy ma 400.Po wymianie zasilacza napędy nie czytają mi płyt nie mam pojęcia dlaczego,może ktoś pomóc?
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Problem z komputerem? |
Moze to kwest biosu?
|
|
mi tez nie dziala, mimo tego ,ze nowy komputer
|
|
moze zapomnieli podpiac zasilania do napedow
|
|
Sam to zrobiłem,bo faktycznie nie było podpięte ale dalej nic z tego.
|
|
ale nie dziala ci zasilanie w napedzie??? wysuwa sie tacka?? czy wszystko jest ok ale nie widzi go system?! sprecuzuj jaki jest blad?? jezeli chodzi o zasilanie to sprawdz wogole inny przewod,jezeli nie dziala wyjmij i podlacz gdzies pod dzialajacy(u kolegi np.) sprawdz firme...moze zrobili ci wala...a jezeli masz problem z wykrywanie w systemie to zobacz jak zworki sa i poustawiaj odpowiednio w biosie xxx
|
|
Tacka wysuwa,wkładam płytkę i..nic,w ogóle jej nie odczytuje,przyniosłem napęd od kumpla..i jest to samo,zmieniałem też listwy no i dalej nic sam nie wiem jaka może być przyczyna..
|
|
Trzeba szukać. A jaka była przyczyna wymiany zasilacza? Jeżeli się "spalił", wóczas mógł coś za sobą pociągnąć. Często tak się zdarza. Sprawdź wszystkie kabelki, zrób reset BIOS-u, najlepiej wyjmij baterię na kilka minut, następnie wejdź tam i zrób ustawienia domyślne-default settings. Sprawdź czy BIOS wykrywa napęd. Nie napisałeś czy to SATA, czy ATA. Może "mobas" zgubił porty? Grunt to się nie poddawać. pozdrawiam < wieczne im odpoczywanie >
|
|
Jest to ATA,a przyczyną wymiany zasilacza nie było spalenie,po prostu przy "cięższych" programach komp mi się restartował,w serwisie dostałem diagnozę,że zasilacz nie wyrabia,że jest za słaby.Gość przy mnie wymienił na nowy i problem z restartowaniem znikł ale napędy teraz nie czytają płyt.Dzięki wszystkim za pomoc,najwyżej odwiedzę serwis raz jeszcze.
|
|
A przywracanie systemu nie usunie problemu? Próbowałeś? programy/akcesoria/narzędzia systemowe/przywracanie systemu-wybierz punkt sprzed wymiany zasilacza i spróbuj. < wieczne im odpoczywanie >
|
|
pozmieniaj kable od zasilania napedu
|
|
wyszukaj Sprzęt i zainstaluj... ![]()
|