Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Czy łatwo......???? |
.......jest napisać samemu tekst do piosenki?Co należy wziąść pod uwagę aby słowa były dobrze skomponowane w całość tzn żeby odbiorca wiedział o czym ta piosenka jest?O czym można napisać?Jak dobrać do tego tytuł oraz w jakie słowa"ubrać "początek piosenki.Najpierw lepiej wymyśleć tytuł czy od razu pisać wstęp,refren,zakończenie a tytuł na końcu nadać? Jakie kroki poczynić aby ów tekst (jakby mi się udało napisać) trafił wokalisty.Jakie są wypłacane wtedy honoraria?? Może ktoś chciał się z tym zmierzyć lub udało mu się napisać?? ......jest napisać książkę??O czym można napisać aby były łatwe do czytania dla młodzieży i nieco starszych?Czy zaczynając pisać trzeba przygotować sobie plan wg powstanie opowieść.Bardzo lubię takie książki jak :Nigdy w życiu,Ja wam pokażę,Wyznania Zakupoholiczki i cenie takie autorki książek jak A.K.Grochola która napisała powieści lekkie,z humorem,o miłości,o nas kobietach i łatwe do czytania. Czy jak ktoś napisze książkę to musi ponieść jakiś wkład własny aby książka była wydrukowana,wydana itp zanim odbiorcy by kupili ?Proszę o normalne odpowiedzi związane z pytanie . Wiem że piszą i zwykli ludzie więc nie macie sie co dziwić(kiedyś w DD TVN była młoda dziewczyna która sama napisała książkę.Czy trzeba mieć do tego talent???Trzeba chyba mieć o czym pisać żeby napisać z jakieś 250 stron a pisac można na podstawie swoje życia właczając w to i inne wątki tak jak piosenki artystów zawieraja tekst o ich życiu oczywiście nie zawsze? Dzięki za szczere i mądre odpowiedzi .
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Czy łatwo......???? |
najważniejsze by nie robić błędów ortograficznych i gramatycznych!! PANIE WZIĄŚĆ!!! reasumując NIE NADAJESZ SIĘ!
|
|
łatwo
|
|
co do tekstów piosenek to nie wiem, gdyż nie mam tu pola do popisu, ale swojego czasu pisałam "książkę". Ale jakoś mi się to nie udało do końca :P Żeby ja napisać musisz mieć po prostu pomysł, od samego początku musisz wiedzieć o czym będziesz pisała, co chcesz przekazać, jakie będą wątki, co się wydarzy, jak się zakończy itp. Oczywiście w trakcie pisania można coś dodać, zmienić itp ale jako tako plan trzeba mieć :)) Z tego co przeczytałam to interesują Cię książki bardziej przygodowo-obyczajowe czyli coś z " życia wzięte" :) Więc może napisałabyś coś w tym kierunku :) Hmmm co do wydania.. Tu jest chyba już troszkę ciężej :/ Na pewno spotkasz się z jakimiś trudnościami. z tego co się kiedyś dowiadywałam , < gdyż się tym trochę interesowałam> na początku musiałabyś znaleźć jakąś firmę Wydawnicza która by zechciała sprawdzić Twoje dzieło, ( oczywiście z tego co wiem musiałabyś spełniać taki warunek : praca nie może zawierać rażąco niepoprawnych pod względem stylistycznym i ortograficznym błędów ). Ponosisz koszt własny za opublikowanie . Cena zależy od firmy i tego jak się z nią dogadasz. Z tego co kiedyś czytałam to kwoty te są w granicach 3groszy do 8 groszy za stronę , oczywiście w zależności od formatu. objętości tekstu i zamówionego nakładu. Hmm trzymam kciuki i życzę szczęścia :)) PS. jak będziesz chciała dowiedzieć się coś więcej, to mam gdzieś na jedną z takich internetowych firm Wydawniczych :))
|
|
Czytadło, jeśli ktoś nie ma problemu z wyrażaniem myśli, to można napisać przy odrobinie zacięcia w miarę sprawnie. Jest nawet specjalne oprogramowanie do pisania książek (aby np. pamiętać o wszystkich szczegółach, zarządzać wątkami itp.): http://creative-writing-software-review.toptenreviews.com/ Jak coś napiszesz to się koniecznie pochwal :) !
|
|
piosenkę napisac jest bardzo łatwo ;-)) najlepiej mieć najpierw podkład posłuchac żeby wiedzieć jaki ma być układ i jak ma być to zaśpiewane;-p
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |