Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Składnia na 4lomza |
"Dwie osoby z obrażeniami ciała trafiły do szpitala po zderzeniu samochodu którym jechali z krową" Dwuznaczność tego zdania jednoznacznie świadczy o niepoprawności ;) Nie wiem jak ta krowa w tej carismie się zmieściła, ale spoko, skoro to nie wina "samochodu którym jechali z krową". Panie redaktorze, pisz pan sam te teksty! Niech dzieci z podstawówki nie robią już za pana roboty!
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Składnia na 4lomza |
Gdyby redakcja 4lomza.pl szukała kogoś do pisania artykułów to ja jestem gotów przyjąć to wielkie wyzwanie.
|
|
też na początku myślałem jak tam ta krowa wlazła :P Pjotr
|
|
krowa tylko muczy!!
|
|
Nie pleć. Składnia tego zdania jest poprawna , natomiast są błędy interpunkcyjne . Powinno być : ....... samochodu , którym jechali , z krową . Pozdr.
|
|
Kochany, moim zdaniem te przecinki też niewiele by zmieniły ;)
|
|
To znaczy nie masz zielonego pojęcia o konstrukcji językowej polszczyzny. To z kolei przekłada się na wielkie ubóstwo umysłowe. Cofnij się do klasy 4. szkoły podstawowej i uważnie wykonuj ćwiczenia z tzw. gramatyki. Życzę powodzenia . P.s. W każdej księgarni w Ł. można kupić książeczki traktujących o tych sprawach. A - przy okazji - czy Ty w ogóle wiesz, jaką funkcję pełnią znaki interpunkcyjne ? Co to takiego : akcent logiczny w zdaniu ?
|
|
zapomnieli dodac ze to krowa prowadzila kot składa się z sierści oraz dwóch łap przednich do rozpędzania się i dwóch tylnych do hamowania
|
|
<kaligulik, Emilka> Radziłbym Wam zupełnie poważnie , abyście się udali w sprawach jednak poprawności językowej do przedsiębiorcy transportowego, popularnie zwanego jasiu-śmietana . Po poradę , oczywiście. On naprawdę poprawnie konstruuje zdania . O ortografii przez delikatność nie wspomnę . Pozdr.
|
|
Autor: cezar1 (---.dynamic.gprs.plus.pl) Data: 29-06-10 16:30 <kaligulik, Emilka> Radziłbym Wam zupełnie poważnie ,abyście się udali w sprawach jednak poprawności językowej do przedsiębiorcy transportowego, popularnie zwanego jasiu-śmietana. żeś, mądralo, właśnie wyłapał dwóję. tłumaczyć Ci te dwa byki, czy jarzysz sam ? _____________________ one track, one thruth. the thruth tracker
|
|
oczywiście cezar1 w temacie jednak tym się już nie pojawi. :D _____________________ one track, one thruth. the thruth tracker
|
|
cezar1, where r u ? :] _____________________ one track, one thruth. the thruth tracker
|
|
Tym razem nie składnia, a ortografia i to w temacie! "Jesteście światkami miłości" - temat. Dalej już poprawnie - "...jako świadkowie miłości". Wiele młodych osób po studiach nie ma pracy, może czas zmienić tego "pisarza", a dać szansę świeżym absolwentom? Jest wielce prawdopodobne, że oni jeszcze nie zapomnieli zasad poprawnej polszczyzny.
|
|
To żadna nowość. Nie od dziś wiadomo ze Zborowski (cz) nie potrafi pisać. Nieco lepiej jest z Maliszewskim (mm). U niego to już rzadkość jedyny prawdziwy jasio :}
|
|
Niedawno poprawili (i usunęli mój post). Pożar udało się ugasić, ale ogień strawił więźbę dachową na budynku inwentarskim i częściowo także stodole. Spaliło się także zgromadzone przez rolnika z Łomży zboże i słoma – w sumie ok. 40m3. Od napisania artykułu przez kilka godzin "waliło po oczach" - zborze.
|
|
Napisałam w innym temacie, napisze i tutaj: A dlaczego usunięto mój post? Napisałam, że zdjęcia są OK, natomiast ortografia kuleje. Przypomnę zboże było napisana jako "zborze". Dlaczego administracja toleruje tysiące głupkowatych i debilnych wpisów (w stylu między innymi jasia śmietany) na forum a jak ktoś napisze post z konstruktywną krytyką to zamiast przeprosić, skulić ogon pod siebie, poprawia się a niewygodny post usuwa? Mój mail: zoltyjesiennylisc@wp.pl
|
|
W prawym górnym rogu strony 4lomza.pl jest taki link: biuro@4lomza.pl (napisz DONOS@). Jeśli rzeczywiście piszecie w trosce o poprawność językową portalu, prześlijcie na ten adres maila z informacją, że w artykule 'takim to, a takim' jest błąd 'taki to, a taki'. Ja tak robię i jakoś nigdy nikt nie usunął mojego maila, a za każdym razem otrzymywałem podziękowania za pomoc. Chcecie być konstruktywni, czy tylko po raz kolejny wbić szpilę? _____________________ Kefas "Bo im tylko o to chodzi Abyś sam sobie szkodził Abyś sam nie mógł myśleć Abyś sam nie mógł chodzić"
|
|
Kefas - dzięki za radę. Nie miałam pojęcia, że w ten sposób tak to się załatwia. Nie chciałam, jak sugerujesz, "wbić szpili", po prostu zauważyłam błąd i napisałam. Nikt na maila mi nie podziękował, przeciwnie wyrzucono post czyli sprawę "zamieciono". Każdy może popełniać błędy, tylko problem czy się umie do nich przyznać...
|
|
zoltylisc: ,,w ten sposób tak to się załatwia''. Z innej wypowiedzi:,,specjalnie i celowo''. :)
|
|
Nenufar w innych wątkach: "1. to sprawdz 2. a co ma powstać? inny kebab albo biedronka i chińczyk 3. a przede wszystkim W Kamiennym kręgu, ach ten leonsio,ach 4. potraktują to priorytetowo i koleś pojdzie siedzieć to co się dzieje w urzędach to inna sprawa" i tak dalej... Chcesz się przerzucać dalej? Co innego napisać szybko posta i kliknąć, wysłać i nie mieć możliwości edycji, a co innego napisać newsa na stronę główną z możliwością przeredagowania. No i to zamiatanie pod dywan...
|
|
zoltylisc,bez urazy. :) Podziwam doskonałą znajomość tematów i to,że poświęciłaś czas na wyszukanie. Chodziło o wskazanie,a nie o ,,przerzucanie''. Zgadzam się,że to są różne kwestie(te,o których napisałaś). P.S.Czytasz wszystkie wątki?
|
|
Cytat z artykułu "Zderzenie z belarką...": "W okolicach Elżbiecina osobowy opel uderzył w tył belaraki ciągniętej do traktor." Co to jest belaraka i w jaki sposób ciągnięta do traktora?
|
|
belarka to dziewczyna bela.bel ciagnal ja do ciagnika w wiadomym celu, a tu ten opel...
|
|
Ale to nie była belarka, a belarAka ;) I cały sens zdania się posypał.
|
|
"Hanka Gałązka, prezesa Oddziału Stowarzyszenia „Wspólnota Polska” w Łomży, został odznaczona Krzyż Oficerski Orderu Odrodzenia Polski." Po takim wstępie artykułu "Krzyż za działalność na rzecz Polonii" nie chce się czytać dalej. Może jednak powinny zajść jakieś zmiany i teksty powinna pisać osoba, która nie ma problemu z językiem polskim?
|
|
czasami jak się podniecą to chyba próbują jakąś poezją pisać czy coś, tak się wczuwają, że ch.j wie o co im zapie.dala
|
|
Panie prawie redaktorze bez błędów ortograficznych proszę.
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |