Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
WLAN a WIFI |
Posiadam laptopa z WLANem, w zwiazku z tym mam mam pytanie. Czy za jego pomoca bede mogl wykryc i polaczyc sie z niezabezpieczonym internetem za granica lub w miejscach typu hot-spot? Wiem, ze ludzie posiadajacy wifi w swoich laptopach moga to robic. Czy jest jakas znaczaca roznica miedzy wifi a wlanem?
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: WLAN a WIFI |
Wi-Fi (lub Wi-fi, WiFi, Wifi, wifi) (ang. "Wireless Fidelity" - bezprzewodowa dokładność) to zestaw standardów stworzonych do budowy bezprzewodowych sieci komputerowych. Szczególnym zastosowaniem WiFi jest budowanie sieci lokalnych opartych na komunikacji radiowej, czyli WLAN (ang. wireless local area network). Produkty zgodne z WiFi mają na sobie odpowiednie logo, które świadczy o zdolności do współpracy z innymi produktami tego typu. Standard WiFi opiera się na IEEE 802.11. Sieć bezprzewodowa (ang. Wireless LAN) to sieć lokalna zrealizowana bez użycia przewodów. Używane dziś powszechnie przewodowe sieci LAN umożliwiają wzajemne łączenie np. komputerów PC z wykorzystaniem do tego celu różnych typów kabli i światłowodów. Natomiast WLAN to sieć lokalna zrealizowana bez użycia przewodów. Sieci tego typu wykonywane są najczęściej z wykorzystaniem fal radiowych jako medium przenoszącego sygnały ale również z użyciem podczerwieni. Są one projektowane z użyciem standardu IEEE 802.11. Do komunikacji za pomocą fal radiowych wykorzystuje się pasmo 2,4 GHz lub rzadziej 5 GHz.
|
|
bedzie dzialac ;)
|
|
|
Że tak sie wyraze jeden uj czy wlan czy wifi.Bedzie smigac.
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |