Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
żołnierz zawodowy |
Witam, skonczylem wlasnie szkole, mam mature, co musze zrobic by byc zolnierzem zawodowym?
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: żołnierz zawodowy |
zajść do WKU i powiedzieć że jak trzeba będzie jechać do Iraku czy do innych dzikusów to ty bardzo chętnie :-) tylko dodaj że chcesz służyć dla ojczyzny a nie dlatego że lubisz zabijać :-)
|
|
denver może i ocesowo Ci odpowiedział le troche miał racji-idz do WKU, to jedna opcja a druga prostsza- skoprzytaj z ojca googla lub matki innej wyszukiwaki i znajdz strone wojska polskiego oraz odpowiednia zakładkę gdzie powiedza Ci to samo co WKU tyle ze papierów nie przyjmą, w WKU dostaniesz, jak będziesz miły, także informacje gdzie możesz służyć/wstąpić do armii - jaka konkretna jednostka, teraz trzeba mieć miejsce wole/zapotrzebowanie
|
|
jezeli skonczyles mature to jestem przekonany ze nie odbyles zasadniczej sluzby wojskowej ... jezeli nie masz popularnej Z-ki ..... to nie masz szans narazie na dostanie sie do wojska... nie masz zlozonej przysiegi wojskowej i narazie nie ma takiej mozliwosci by ktos z cywila mial jakies przeszkolenie podczas ktorego zlozy sie przysiege ... kiedys ludzie uciekali od obowiazku sluzby wojskowej teraz ci co byli maja pierwszenstwo ... jedyna szansa to albo szkola podoficerksa lub szkola oficerska w tamtym roku do szkol podoficerski w polsce przyjeli 16 osob... jedyna szkola podoficerska ktora przyjmowala to CSSP Koszalin ... no ale 16 osob na pare tysiecy chetnych z tego co wiem na 8000 kandydatow tez male prawdopodobienstwo zostaja szkoly oficerskie ale tez odchodzi sie od nich ... by nie brac ludzi z cywila a tych co juz w armii sie pokazali idac do WKU mozna pokusic sie o przynaleznosc do NSR bo w tym roku biora 10000 ludzi jest to jakas mozliwosc ale wiecej Ci nie powiem co trzeba i co wymagaja ... o zawodowej sluzbie moge Ci cos napisac bo jestem w szeregach zolnierzy zawodowych ... o NSR sie nie wiele interesowalem ... wiem ze w tym miesiacu sa testy sprawnosciowe .... jak chcesz cos wiecej wiedziec o sluzbie zawodowej napisz postaram CI pomoc ...
|
|
ja proponuje isc na WAT :)
|
|
no wiec tak. w tym raku juz nei masz szans starac sie do zawodowej sluzby. nabory do szkol oficerskich sa do 31 marca (WSO, WAT, AMW, WSOSP). wowczas trzeba zarejstrowac sie na stronie uczenili ktora Cie interesuje na studia wojskowe i dodatkowo wyslac podania na adres uczelni. do WKU w zasadzie nei musisz sie przed tym stawiac bo po rozpatrzeniu Twojego podania dostaniesz telefon od komendanta WKU aby zglosic sie po odbior skierowania na badania zdrowodne i psychologiczne aby sprawdzic czy jestes zdolny do zawodowej sluzby wojskowej, i tu mowimy o tej juz wspomnianej Z-tce. jezeli wszystko przejdziesz pomyslne dokumenty zostaja wyslane do WKU i nastepnie czekasz na egzaminy wstepne do szkoly (tj test sprawnosci fizycznej i rozmowa kwalifikacyjna). pod uwage brane sa takze wyniku z matury (matematyka i j. angielski jezeli chodzi o WSO, AMW, dodatkowo przede wszystkim fizyka badz inne dodatkowe jezeli chodzi o WAT i WSOSP wszystkiego moze dowiedziec sie na stronach uczelni). 2 tygodznie przed egzaminami dostajesz pismo z uczelni kiedy dokladnie masz sie stawic i gdzie. to chyba tyle. jezeli chodzi o szkoly podoficerskie, poki co jak wiadomo nabor nie jest prowadony. jezeli masz jakies jeszcze pytania pisz :). pozdrawiam just move on
|
|
i jest jeszcze jedna opcja oczywiscie. skonczyc studia wyzsze (najlepiej o profilu zblizonym do wojskowych tj kierunki typowe dla AON i WAT) i starac sie dostac do studium oficerskiego just move on
|
|
_M_L_ glupoty opowiadasz to ze nie ma z nie oznacza, ze nie przyjmuja nie ma wojska teraz, jest sluzba zawodowa, musi kolega poczekac, bo nie ma etatow na nowych "zawodowcow" mozesz jedynie wniosek do wku zlozyc, ale licz sie z tym, ze wku niedlugo zostanie zlikwidowane a ze nie ma zetki to po to jest 9 miesiecy wojska i unitarka, po odbyciu przeszkolenia idziesz zglaszac wniosek o przeniesienie do danej jednostki ktora cie interesuje i tyle
|
|
PIERDOŁY.... Idz do WKU wytłumacz o co Ci chodzi, spiszą Twoje dane i jak znajdzie się jakiś etat to sami sie do Ciebie odezwą. Do mnie dzwonili z Wa-wy z Białego i kilkakrotnie z Łomży. Jak będą gdzieś Cię kierować to nie zapomnij dzień wcześniej zajść do WKU po niezbedne papierki. Powodzenia
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |