poniedziałek, 25 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
jeden z was w dyskusji postapil nie fair

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21376405&a=21547007
zwroccie uwage na lomzynskie ip .gosc uzywa na koncu sformulowania nas
Bialostoczan tym samym podajac sie za mieszkanca naszego miasta .Takie
zachowanie jest ponizej krytyki.

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: jeden z was w dyskusji postapil nie fair

http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21376405&a=21547007

Chamstwo

CHamstwo? raczej dosadny język, z tezami postu należy się zgodzić.

wg mnie niczego nie naruszył. jest wielu ludzi z Łomży którzy uważjają sie za Białostoczan nawet ze względu na to że uciekają z Łomży w poszukiwaniu lepszych perspektyw do rozwoju, czyli praca, studia itp.

Don't You Want Somebody To Love?! Don't You Need Smebody To Love?!
I Have Someone =) He Is My Secret.....

To ja juz tu sie niewypowiem.

zlinczować go...

Gosieńko jak chcesz to uważaj się za śledzia, ale nie mów mi że my Łomżyniacy porównujemy się z Białymstokiem. Ja osobiście uważam, że Łomża należy do Mazowsza.

a nie do podlasia?! a moze do kurpiowszczyzny?! Kolno i te sprawy =)

Don't You Want Somebody To Love?! Don't You Need Smebody To Love?!
I Have Someone =) He Is My Secret.....

jakiś on jest nienormalny.

Gosieńko, jeżeli nie znasz historii swojego miasta to przeczytaj poniższy krótki rys historyczny Łomży i zobacz do jakiej krainy historycznej należy. Chyba ci co ustalali granice województw nie znali historii. Tylko dzięki Łomży istnieje województwo podlaskie.

Strona główna » Moje Miasto » Historia » Ogólny rys historyczny

Rys historyczny

ŁOMŻA powstała w X wieku w odległości 5 km na wschód od obecnego centrum, na wysokiej skarpie doliny rzeki Narew. Pozostałością po tamtych czasach jest olbrzymie grodzisko nazwane „Górą Królowej Bony” oraz „Wzgórzem św. Wawrzyńca”. Usytuowanie miasta na obecnym miejscu nastąpiło w 2 połowie XIV w. Prawa miejskie ŁOMŻA otrzymała 15 czerwca 1418 roku od księcia Janusza I.
Po śmierci ostatnich książąt mazowieckich i wcieleniu Mazowsza do Korony w 1526 roku, ŁOMŻA stała się miastem królewskim. Największy rozkwit miasta przypadł na wiek XV i XVI. Miasto leżało na szlaku rzecznym Narew-Wisła, posiadało port i sześć mostów. Otoczone było wałami. Stąd rozchodziły się ważne szlaki handlowe do Prus, Wilna, Rusi i na zachód Europy. ŁOMŻA była ośrodkiem handlu, rzemiosła, siedzibą urzędów i sejmików. W połowie XVI wieku liczyła 3300 mieszkańców, ponad 540 domów, 7 kościołów, miała dwór królewski, ludwisarnię, arsenał, łaźnię, spichlerze zbożowe, magazyny soli i inne budowle. W połowie XVII wieku nastąpił upadek miasta spowodowany wojnami szwedzkimi oraz licznymi pożarami i klęskami żywiołowymi. Ponowny wzrost i ożywienie gospodarcze przypadły na wiek XIX-XX, co związane było między innymi z powstaniem nowych węzłów komunikacyjnych. Nastąpiła dalsza rozbudowa miasta, które rozwinęło się stopniowo w ośrodek o charakterze przemysłowo-handlowym. W 1860 roku miasto liczyło około 6000 mieszkańców. Po utworzeniu Księstwa Warszawskiego Łomża została siedzibą władz departamentu. Z chwilą utworzenia Królestwa Polskiego, od 1816 roku, została głównym miastem obwodu łomżyńskiego w województwie augustowskim. W 50 lat później Łomżę wyznaczono na stolicę guberni. Szczególnie szybki rozwój nastąpił w latach 1867-1915, gdy ŁOMŻA stała się głównym miastem guberni łomżyńskiej i władz gubernialnych, powiatowych i miejskich. I wojna światowa zahamowała szybko postępujący rozwój. W 1925 roku powstała diecezja łomżyńska. Miasto stało się siedzibą biskupa i uznawane było za jedno z największych ośrodków miejskich na obszarze północno-wschodniego Mazowsza. W 1912 roku miasto liczyło około 22000 mieszkańców, a w 1939 roku 27000 (bez wojska). II wojna światowa przyniosła ze sobą zniszczenia. Miasto legło w gruzach aż w 70%. W wyniku deportacji i mordów liczba ludności zmalała o 60%. Wyzwolenie Łomży nastąpiło 13 września 1944 roku.
W latach 1946-1975 odbudowano najstarszą część ŁOMŻY. Wybudowano kilka osiedli mieszkaniowych. Uruchomiono miejską komunikację autobusową. Powstały liczne zakłady przemysłowe oraz oddano do użytku ciepłownię miejską.
W 1975 roku ŁOMŻA stała się stolicą województwa łomżyńskiego. W latach 1978-1990 nastąpił gwałtowny wzrost gospodarczy oraz rozwój budownictwa mieszkaniowego. Powstały nowe osiedla mieszkaniowe w tym szczególnie osiedla spółdzielczego budownictwa mieszkaniowego w zabudowie wielorodzinnej. W tych latach praktycznie podwojony został obszar terenów zainwestowanych.
Funkcję stolicy województwa łomżyńskiego ŁOMŻA pełniła do 31.XII.1998 roku.

Pozdrowienia.

No troche sie dowiedziałem o moim małym mieście.

Ptysiu91 sam może jesteś nienormalny,ja czuje się całkiem normalny. Piszesz na forum, a historii naszego miasta uczysz się od innych. Wstyd nie znać jako tako przynajmniej historii naszego miasta. A ty Gosieńko, jeszcze raz pisze jak chcesz być śledziem a raczej śledziówką to proszę bardzo, ja do nich się nie przyznaje, a wręcz się wstydzę nazwy Podlasie.

Marcin a czy ja do ciebie skierowałem te słowa ? ja nic o tobie niemówilem więc sie odczep.

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org