Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Zagadki łomżyńskie, cz. III |
Proponuję tu kontynuować ten jakże rozrośnięty już wątek: http://www.4lomza.pl/forum/read.php?f=2&i=50717&t=50717 Temat stanął na tej zagadce: _________________________________________________________
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Zagadki łomżyńskie, cz. III |
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
|
|
Jest to ile się nie mylę szpital żydowski na ulicy Senatorskiej,ale nie ten gdzie mieści się teraz III lo lecz wcześniejszy.
|
|
A co do tych podziemnych tuneli pod Łomża, kilka lat temu zapadło się boisko przy którymś LO i wchodzili tam archeolodzy i znajdowali bronie z XVI w. sprawa była głośna i stawiano pytanie dokąd prowadzi tunel i ucichło.. Tak samo ktoś mówił że tunele pod katedrą mają być udostępniane w celach turystycznych i chyba głos w tej sprawie zawierał sam prezydent i też nagle cisza.. ;)
|
|
Co do zagadki, to niestety nie. Podpowiedzi kilka :-)) 1.Naprzeciwko mieszkał Zbych - bohater "Niewiernej" ( książki autorstwa Józefa Stompora - łomżyniacy wiedzą o co chodzi ). 2.Przy tej ulicy mieściła się słynna masarnia. Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, póki nie poznałem internetu. (S.Lem)
|
|
przyznam ze twoje zagadki , nie naleza do latwych, duzo poswiecasz czasu na ich wyszukiwanie nie mow mi, ze posiadasz, plik zdjec, juz gotowych..pod reka..?
|
|
droga na Kamienne schodki,widać wejście przez bramę Napoleona
|
|
jedno z wejść do tuneli jest w II LO i to tam zapadło się boisko:)
|
|
Mi też wydaje się że to droga na kamienne schodki
|
|
Doktor Zbigniew Chrzanowski mieszkał (niestety już nie żyje, mieszka tam jego syn) na samym dole ulicy Pięknej, blisko ulicy Stacha Konwy. Jadąc z góry prawa strona ulicy Pięknej. Jeżeli mieszkał naprzeciwko tego budynku, to myślę, że budynek ze zdjęcia musiał stać na ulicy Stacha Konwy.
|
|
Ul. Krzywe Koło??!!Przy kamiennych schodkach
|
|
Kupiłem od Niemca te zdjęcia z opisem Łomża. Pomóżcie mi określić w którym miejscu był ten most.
|
|
autochton - ile trzeba zapłacić za takie zdjęcia-pocztówki ? _________________________________________________________
|
|
To są zdjęcia małego formatu 5x6 cm. Za sztukę wychodziło po dwadzieścia parę zł.
|
|
Maćku , właściwie zgadłeś , nawet na pewno, dziś ten odcinek ulicy Kanalnej istnieje i ma się dobrze, a ten w górze budynek istnieje przy Wiejskiej - tzw. dom Figla. W nagrodę otrzymujesz wirtualną glebogryzarkę :-)))) Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, póki nie poznałem internetu. (S.Lem)
|
|
Autor wątku, który rozrósł się do trzech części, zapewne życzyłby sobie aby zagadek było jak najwięcej, a autorów jeszcze więcej .... Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, póki nie poznałem internetu. (S.Lem)
|
|
Czy ktoś mógłby wrzucić jakąś zagadkę? Jeśli znów ja, to będzie zbyt natrętne z mojej strony ... Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, póki nie poznałem internetu. (S.Lem)
|
|
Co to za zabudowania przed cerkwią i do czego służyły? Proszę o zlokalizowanie współczesnego miejsca tych zabudowań.
|
|
Czy chodzi Ci, Maćku o te baraki, czy o kamienicę w tle, czy może o jedno i drugie ? Swoją szosą, ładnie zakomponowane zdjęcie. Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, póki nie poznałem internetu. (S.Lem)
|
|
seminarium ?
|
|
Przecież w temacie pisze - przed cerkwią (baraki)
|
|
W temacie jest napisane. Zgaduję - stajnie dla koni?
|
|
Tak, zgadza się. W temacie też jest pytanie o współczesne umiejscowienie stajni.
|
|
Spokojnie , po procesji jak obejrzą to odpowiedzą.
|
|
:)
|
|
|
S Obecnie skwerek przed seminarium. Zbych
|
|
Te stare budynki to dół ulicy Kanalnej, którego już nie ma (Zabudowali blokami. Zbych
|
|
ps: z lewej strony lewego zdjecia stoi do dzisiaj ta kamienica (róg Wiejskiej i Kanalnej) Zbych
|
|
Autochton, dawno po procesji, a odpowiedzi nie ma. Zbychu, ówczesny plac przed cerkwią nie jest to obecny skwer przed seminarium.
|
|
W tym miejscu obecnie znajduje się plac Jana Pawła II, z pomnikiem papieża i głazem. Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, póki nie poznałem internetu. (S.Lem)
|
|
Bzdura, zdjęcie zostało wykonane z drugiej strony obiektu.
|
|
To strona głównego wejścia do kościoła (dzisiaj) więc to chyba skwer JP II. Zbych
|
|
ps: a z lewej to budynki obecnego seminarium (dawnego urzędu Guberni). Z odwrotnej strony byłyby to kamienice u.Sienkiewicza, a one sa inne. Zbych
|
|
Teraz ja. Gdzie to jest? _____________________ one track, one thruth. the thruth tracker
|
|
trackone, jeszcze nie koniec zagadki. Zbychu, nie jest to właściwa odpowiedź. Z lewej to właśnie kamienica na ówczesnej ulicy Cerkiewnej, a nie seminarium. Jest widok na cerkiew, ale od strony ulicy Polowej. Czy główne wejście do Cerkwi znajdowało by się za stajniami? Czy tak wygląda główne wejście do cerkwi. Nie jest to przypadkiem prezbiterium? Stajnie znajdują się od strony obecnej ulicy Sienkiewicza.
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |