Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Co z tą Łomżą ? |
Tak ostatnio jechałem Przez Bawełne i Poznańską i te inne drogi w rejonie i tak się zastanawiam czemu ta fabryka bawełny nie mogła od nowa powstać albo te inne byłe zakłady tak stoją i rujnują się :( . Ja tak patrze na Grajewo to unich jakoś lepiej mają bo unich są te fabryki jak sie wjezdza do Grajewa to juz z daleka widac kominy , co raz słysze że w Grajewie coś inwestują np: w te ZPW albo w MLEKPOL i ich produkty sa nie tylko w Polsce a tak myśle co jest z Łomży jakies są produkty nie tylko w Polsce ale tez poza nią ? napewo żadna bo w Polsce nic nie jest znane z Łomży ! :(
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Co z tą Łomżą ? |
Jak nie ma niczego znanego - a piwo!! :) Jak abstynet jestes to patrz na bannery > ŁOMŻĄ znana jest również w New Yorku i Chicago:)))))) Podobno także na Litwe eksportuja nasze "słynne złoto płynne" :-D Jak jechales poznanska to nie widzialeś browaru:P No ale musze przyznac, że poza piwkiem to nic:((((( Pozdro & strzala----->
|
|
Bartek, "bawełna" przestała istnieć, bo nikt nie chciał kupować ich produktów za cenę, jaka byłaby korzystna dla zakładów. Gdyby powstała jeszcze raz, to znowu szybko by upadła :( Chińczycy pracują za wiele mniejszą pensję, i dlatego stamtąd pochodzi wikszość produktów włokienniczych, a jak pewnie wiesz, na "bawełnie" produkowali materiały na firanki, pościele itp.
|
|
Bieda, bieda i jeszcze raz bieda. Brak perspektyw dla młodych , starszych ba a nawet dzieci. Niema gdzie pójść , niema pracy, są tylko Kościoły, CPN-y a niedługo supermarkety. Tak jest z tą Łomża. Brak zakładów pracy, wstyd żeby największym pracodawcą był szpital. Nie potrafią władze zachęcić inwestorów, rzucic jakiś pomysł a może który by sam otworzył jaką fabrykę a nie tylko na państwowe pensyjki się czeka i niech by zatrudnił ze 100 osób.
|
|
Teraz jest tylu bezrobotnych mogli by postawić "BAWEŁNE" na nogi i było by troche nowych miejsc pracy. Przecież tu praciowali tu ludzie z całego miata czemu niemoże być tak jak dawniej ?
|
|
Napewno w zatrudniaku stały by kolejki po kilkadziesiąt metrow żeby zatrudnić sie na "BAWEŁNIE" ale jest problem część budynku "BAWEŁNY" jest juz sprzedana a kupila to firma "TERRAZYT" i niemogło by być tak samo jak dawniej, jak wszyscy po pierwszej zmianie wyszli by z "BAWEŁNY" zadowoleni z usmiechem na twarzy i by przeszli tym tłumem przez "BAWEŁNE" i wrócili do domu z dobrym humorkiem. Ale widocznie nie będzie tak samo jak bylo kilka lat temu.
|
|
Oj Ptysiu Ptysiu co ty wiesz o świecie :)
|
|
Bardzo duzo wiem o świecie.
|
|
Jakie fabryki? Wystarczy, że zamknięta zostanie droga 61 i jak oni dojadą do Łomży? Via Baltica oddana (choć licze że nie) to kto tu zainwestuje?
|
|
No ale jak zamkną trase 61 to i Grajewo też bedzie odciete :/ Ale i tak ruch lokalny zostanie .
|
|
Jakies 3-4 lata temu w TV Lomza byl program dlaczego upadla Bawelna.Przez wygorowane ambicje dzialaczy Solidarnosci.Nie zgodzili sie na program naprawczy bo wymagal wielu zwolnien.A tak upadla i zwolnili wszystkich.Wypada w tym roku 25 rocznica powstania tej antypolskiej formacji jaka jest Solidarnosc.Nie moze istniec panstwo w ktorym rzadza Zwiazki zawodowe a w Polsce tak niestety jest.W komunie sila sprawcza byla "klasa robotnicza"i komuna upadla. Jak nadal bedziemy sie upierac zeby rzadzila klasa robotnicza a nie zawodowi nieprzekupni politycy nic z tego nie bedzie.Pozdrawiam -Czekista!
|
|
Bawełna upadłą bo miała za duże zadluzenia do tej pory niepowyplacala całej sumy każdemu z pracowników a wielu czeka kiedy dostana te swoje zalegle pieniądze.
|
|
PTYSIU CHYBA W TWOJEJ RODZINIE SĄ PRACOWNICY BYŁEJ BAWEŁNY BO TAK WIESZ WSZYSKO.
|
|
Witam. No faktycznie "Bawełna" to była potężna jak na łomżyńskie warunki fabryka. Prawie każdy miał, albo znajomego, albo kogoś z rodziny kto tam pracował:). Pamiętam jeszcze z lat dziecinnych jak panie które tam pracowały szczyciły się, że pracują na "Bawełnie", a nie gdzie indziej. A teraz co się w Łomży dzieje to szkoda gadać. Królestwo małych sklepików, kościołów, no i ostatnio chyba.... super czy hiper marketow:). Żadnej normalnej fabryki tu nie ma. A mi się marzy tak niewiele. Ot, starczyłaby taka nieduża, zatrudniająca kilka tysięcy pracowników fabryka Toyoty - he, he. I od razu byłaby nie ta Łomża. Ale wiadomo - brak infrastruktory, złe położenie, brak wykwalifikowanych kadr itd... Pomarzyć dobra rzecz. Pozdrawiam. Kalvin
|
|
E tam ,zaraz odrazu toyota.A nie lepiej by było jakiegos łowicza czy gerbera produkowac?Toyoty sie nie da w Łomzy zrobic,bo wygladałoby to mniej wiecej tak:przyjezdza mały żólty siada z naszymi radnymi i mówi -ja by chciała otworzyc fabryke toyota na kisielnica ,co wasza na to?-radni-ty żle kobminujesz,bo to trzeba ,by ludzi do roboty dowozic,trza by było lewoskrety i prawoskrety porobic, i tak wogóle to kiepski interes ty lepiej bys jakies kosiarki porobił,albo ciagniki ,to chłopy kupia i wszystkie zarobimy kupe hajsu...i wtedy mały żółty by wstał,zrobiłby sie bladozielonosiny,piznał by drzwiami i po biznesie.J niestety tak to wyglada w całej Polsce ,zamiast działac ,cos robic ,to sie pier..oli głupoty co ,gdzie jak postawic, zeby kazdemu jakas działa sie dostała.
|
|
No są moja mama pracowała na Bawelnie i mój tata też i musze cos troche wiedzieć:D
|
|
Kazik! Zapomniałeś dodać, jak rozwiązali bawełnę, to szef łomżyńskiej Solidarności" został od razu zatrudniony w Urzędzie Pracy, gdzie był dla niego przygotowany etat. A jego podwładni na bruk i to bez pieniędzy. Pozdrawiam.
|
|
Drogi Maćku zgadzam sie z tobą w 100% taka jest cala prawda.
|
|
Widzę, że wszystkim nam zależy na rozwoju Łomży. Tak sobie myślę o jakimś spotkaniu, wymianie poglądów i konkretnym działaniu na rzecz naszego miasta. W przyszłym roku są wybory samorządowe, jeśli chcemy mieć jakiś wpływ na to co się dzieje załóżmy stowarzyszenie i wejdźmy do rady miejskiej. Mało tego, musimy mieć przedstawicieli w województwie (chociażby w takim sztucznym tworze jak podlaskie). Ale trzeba też działać na codzień, na przykład w sprawie Via Baltiki. Ciekaw jestem Waszej opinii... nar
|
|
ok, jestem za
|
|
Ja też ZA :P
|
|
via batlika niepowina byc prowadzona przez Lomże.
|
|
Tez jestem za .VIA BALTICA powinna isc przez Słowacje.No ale o czym bysmy gadali?Co by zieloni mieli z tego?Czy nie za daleko miałbym do białego przez Słowacje?Po przemysleniu wszystkich za i przeciw jestem za tym zeby VIA-BALTICA przebiegała tunelem pod fortami i łaczyła sie z kanałem sueskim.Moge narysowac trase jaka by mi pasowała ,tytlko prosze o chwile cierpliwosci,bo jeszcze nie udało mi sie kupic paru hektar.ów ziemi w obrebie w.w. wymienionym.Dziekuje za zrozumienie , na pewno sie zrewanżuje WASZ KOCHAJACY POSEŁ
|
|
Ja chce zeby via baltika nie była przeprowadzona przez Łomże co to caritas ?
|
|
Witam. Andrius bardzo dobra inicjatywa:). Szczerze mówiąc ja już o czymś takim od dawna myślałem. Jakby nas było więcej to może coś by z tego wyszło. Bo Ci obecni nasi "radni" to szkoda gadać. Praktycznie Ci sami w kolejnej kadencji. Przydałoby się tam trochę świeżej krwi i innego spojrzenia na problemy społeczne. My zwykli ludzie powinniśmy być bardziej wyczuleni na problemy miasta i jej mieszkańców. Bo jak może zrozumieć zwykłego obywatela Łomży i jego potrzeby dajmy na to jakiś przedsiębiorca... Jego najczęsciej interesuje jego własny interes... No może trochę uogólniam - za co przepraszam zwłaszcza tych przedsiębiorców:). Ale Andrius chwali się Twój pomysł. Może zacząć od spotkania:). Pozdrawiam Kalvin
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |