Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Prosze o pomoc.Pytanie odnosnie sprowadzenia auta z litwy |
Dzień dobry wszystkim użytkownikom forum.Jest to mój pierwszy post na forum prosze nie sugerować sie liczbą przy moim nicku(mam wiecej wiosen :-)). Od dawna przeglądam forum i nurtują mnie pytania prosze o pomoc.Chce sprowadzić auto z litwy prosze udzielcie mi odpowiedzi na nurtujace mnie pytania: 1. Jade na litwe i kupuje auto z niemiec które zostało przywiezione przez litwina.Czy powinienem pisać umowe na litwina czy na niemca? podejrzewam ze na litwina? Załóżmy ze napisałem umowe na niemca i na mnie i chce wrócić do polski na kołach. Co mam zrobić: wiem że musze posiadać dwa briefy,umowe oraz wymeldowanie auto w niemczech(czy jest to oddzielny dokument czy jakas adnotacja w briefie na kogo ten dokument powinien byc wystawiony?).Czy jesli pojde do urzedu REgitra na litwie to normalnie bede mogl wykupic tablice wywozowe i ubezpieczenie na te auto.Czy to wystarczy aby wrocic na kołach czy cos jeszcze trzeba załatwić. 2. a jesli samochod jest z niemiec a umowa jest na mnie i na litwina to czy rownież wystarczy isc do regitry i tablice i ubezpieczenie i mozna na kolach wracać? 3.Jeśli kupie auto zarejestrowane na litwie to jakie dokumenty mam dostac od litwina.i gdzie wymeldowac auto? 4.Wiem ze na litwie sa auta z różnych krajów wiec prosze mi powiedziec jak wyglada z wymeldowaniem: -z francji(słyszałem ze dowod ma byc przekreslony czy cos takiego czy to prawda?) czy to moze jest jakis inny dokument - z holandi -z włoch -z belgii 5.Wiem ze jest giełda w marijampolu i w kownie.Slyszalem ze marijampol w wtorek i w srode czy to prawda czy moze inne dni tygodnia np. w sobote.A giełda w kownie slyszalem ze jest codziennie czy prawda?Jesli znaja Państwo dokładny adres tych giełd prosze o podanie bede bardzo wdzieczny. Dosyć długo zbierałem na autko wiec chce załatwic wszystko jak nalezy aby nie miec problemow wiec prosze o pomoc Państwa.Czekam na odpowiedzi Pozdrawiam
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Prosze o pomoc.Pytanie odnosnie sprowadzenia auta z litwy |
Jeżeli zbierałeś długo pieniążki na auto to lepiej kup je w polsce do polaka ewentualnie w niemczech od niemca bo jak kupisz niemieckie auto od litwina no nie wiesz co kupisz. Poczytaj w necie troszkę na temat aut z litwy zwłaszcza firmowych lub nie wymeldowanych, albo co gorsza samochodów z vat Bo sie k...a uniosłem
|
|
odważny jesteś
|
|
Zastanawiam się czy to odwaga czy głupota . Kup auto w Polsce moja rada , a najlepiej jak masz kasę gorszy ale z salonu .
|
|
Litwini potrafią z trzech aut zrobić trzy- nie chciej aby Ci się taki trafił. Polecałbym albo jechać jednak kawałek drogi do tych Niemiec i mieć spokój, albo kupić w Polsce autko, które zostało sprowadzone przez kogoś i też z Niemczech. Jeżeli długo zbierałeś tą kasę to Litwa odpada, bo możesz to kasę szybko stracić i kupić grata.
|
|
No ale przecież okazja jest hehehhe, odradzam pakuj sie do niemiec . Tak na zdrowy rozum Litwin i owszem kupuje w cenie hurtowej w DE ale przelicz za ile musi kupić + transport na litwę ,że jeszcze na tobie zarabia . A jak kupił tanio nawet w cenie hurtowej to jaki to musi być wygiełdaniec że jeszcze sam na tym zarobił. Sam handluje samochodami i okazję już się dawno skończyły.
|
|
po pierwsze to umowe miej po polsku bo mozesz podpisac wynajem auta
|
|
....a jak podpiszesz wynajem auta, to przyjadą dnia pewnego i powiedzą, no stary, oddawaj auto, żeś juz sobie posmigał, inni czekają;)))))))
|
|
o co chodzi z tym vatem? Jeśli litwin da mi dokument potwierdzajacy wymeldowanie auta z niemczech RDW to chyba wszystko jest ok?
|
|
mieszają ci w głowie , żebyś brał auto na firmę to możesz się martwić a tak to mogą pocałowac cię w dupe. Na placu jest w h... łomżyniaków pomogą ci , przecież 80% komisów w łomży jeździ do francji hehheeh tzn, na litwe.
|
|
a jakie chcesz auto ?
|
|
ja chciałbym jakies audi a6 1.9 tdi lub mazde 2 albo bmw 320 e46,albo megane po 2002 roku ogolnie cos dobrego tak mi sie wydaje za dobre pieniadze.Dlatego pytam tutaj was bo wierze że mi pomożecie.A o co chodzi z tym że beda chcieli zebym brał auto na firme nie rozumiem? Czy ktoś zna odpowiedzi na pytania zadane w moim pierwszym poście? Proszę o odpowiedzi będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam
|
|
taaa dobrego kupisz bmw pojeździsz pół roku jak się zacznie sypać to zostawisz auto w garażu . Kup gorszy z salonu masz 6 lat bezstresowej jazdy i najgorsza naprawa to klocki wymienić .
|
|
nie chce auta z salonu.tylko uzywane pytam o stan prawny jak to zrobic. A nie o stan auta jaki moge tam kupic.
|
|
Naprawdę poszukaj czegoś w kraju. Tutaj zawsze możesz poprosić o wizytę w serwisie i sprawdzić dokładnie auto. Te zaoszczędzone pieniądze na Litwie możesz szybko wydać na naprawę.
|
|
W dupie byliście, gówno widzieliście ;D Nie słuchaj tych baranów, jedz na Litwe. Fury są tanie, a giełda wielka. Jak ktoś wyżej zaznaczył polaczków jest tam w brud, więc ktoś Ci powinien pomóc. Nic trudnego - wybierasz auto, sprawdzasz czy się nr zgadzają, ściągają Ci je z lawety i tyle ;D. Jak chcesz wracać na kołach idziesz do registry, bierzesz próbne blachy, ubezpieczenie czasowe i heja. Na granicy dajesz 50 litów litewskim celnikom, bo jak nie na pewno się do czegoś przyczepią. Chodź jest szansa, że Cie nie zatrzymają. W polsce płacisz 1500zl za prawo do rejestracji (akcyza etc) i rejestrujesz. Oczywiście jest ryzyko, że trafisz na wyjątkowy śmietnik, bo tam nie sprawdzisz auta. Po prostu pokazujesz palcem które i zabierasz ;p. Tak czy inaczej w Polsce jest większe ryzyko, że kupisz trefne auto. Cannabis, whisky, ananas, jeszcze będzie czas by odpoczywać ..
|
|
a mozesz mi bad.boy odpowiedziec na pytania z mojego pierwszego postu? oraz kiedy sa giełdy czy w marijampolu jest w sobote gielda? lub może znasz gdzie warto jechac po auto? lub moze adresy jakis giełd.
|
|
"Oczywiście jest ryzyko, że trafisz na wyjątkowy śmietnik, bo tam nie sprawdzisz auta. Po prostu pokazujesz palcem które i zabierasz " a co ten Twój palec sprawdzi Ci auto ??? Pewnie kupowałeś tam jakiegoś grata za 2 tyś euro. Chłopak ma do wydania inną kasę i ryzyko jest większe i to, że polaków jest w bród to jedno, a że każdy z nich ma Cię głęboko w d... to zupełnie inna sprawa. Samochodów w bród - to prawda ale ile jest tam gówna - to każdy mechanik wie który tam był i jeżeli tam chcesz jechać to koniecznie zabierz kogoś kto się zna by nie kupić grata lub liczyć na farta. Litwini tak jak i Polacy potrafią kręcić liczniki, i zespawać oraz pomalować auto , ale jak ich pytasz to nówka prosto z salonu. Niestety nawet na Litwie za dobre technicznie auto trzeba zapłacić drożej i ta różnica jest tam szczególnie widoczna, bo przedział cenowy jest duży. Tak jak napisałem wyżej, pojedź lecz nie sam i wybierz Kowno, bo w Mariampolu z reguły masz drożej
|
|
Dziekuje za rade giełde w kownie juz znalazlem adres.(tak przynajmniej mi sie wydaje) Prosze o pomoc w sprawach formalnych (prawnych) skoro auto jest z niemiec nie zarejestrowane na litwie i ma komplet dokumentow niemieckich to co musze zrobic.Jeśli napisze umowę z litwinem to co zrobić.I jesli napisze umowę na przysłowiowego niemca to co zrobić?
|
|
Nie napiszesz umowy z Litwinem, bo chyba nie sądzisz, że on będzie bulił z tego tytułu podatek ;P. Umowę podpisujesz z ostatnim właścicielem z kraju z którego przyjechało auto. Znajdź kogoś kto się na tym zna, bo cienko widzę Twoją samodzielna wycieczkę do Kowna ;P. Musisz wiedzieć co i jak. Z resztą musisz mieć kogoś kto wypatrzy różnice w szczelinach, spawach etc, bo jak nie to wrócisz autem które robi 4 ślady ;d. Nie ma tam stacji diagnostycznej, a przejechać się możesz ewentualnie po placu. Do pool Za 3tys euro kupiłem tam auto na którym w momencie rejestracji mogłem zarobić 3tys pln :) Cannabis, whisky, ananas, jeszcze będzie czas by odpoczywać ..
|
|
tak jade z osoba ktora zna sie na blacharce i mechanice.chodzi mi tylko o strone prawna.WIec podpisuje umowe na niemca to czy moge isc wykupic do regitry(tak chyba nazywa sie wydzial komunikacji na litwie) tablice wywozowe i ubezpieczenie zeby wrocic na kolach.Czy cos jeszcze bede musiał załatwić?
|
|
Nic więcej. Dopiero w Polsce akcyza, przegląd, rejestracja... Cannabis, whisky, ananas, jeszcze będzie czas by odpoczywać ..
|
|
Ciekawe, że nikt jeszcze nie ukrucił tego lewego procederu podpisywania dokumentów zakupowych z człowiekiem, którego nigdy na oczy się nie widziało, ciekawe, czy większość z tych Niemców w ogóle istnieje.. nie wyobrażam sobie jak można podpisywac papiery zakupowe z gościem, którego nie ma w momencie sprzedaży pojazdu, przecież tu można z jednej strony zostać wydymanym, z drugiej złamać poważnie prawo...
|
|
Równie dobrze, mozna kupić auto kradzione. Przecież i tak nikt nie zna pochodzenia tego auta....skoro umowę podpisuje się ot tak, byle jak??? Zgadza się?
|
|
Bad.boy ma rację , nie słuchaj tych chłopczyków , którzy konfabulują na całego. W Kownie jest w czym przebierać. Są okazje. Dokumenty exportowe przygotowuje firma znajdująca się przy wyjeździe z giełdy , łącznie z tablicami (za opłatą). Jakie dokumenty są potrzebne , znajdziesz w necie , lub dowiedz się w U. Celnym i Wydz. Komunikacji U.M.. Prędzej w Polsce Cię wytną niż tam. Samochód kupujesz od litewskiej firmy handlowo-importowej.
|
|
A wiesz moze jak ta firma się nazywa.Ja slyszalem ze trzeba do wydzialu komunikacji isc czyli do regitry.Ale jesli ta firma załatwia wszystko to super.Jaka to jest opłata.
|
|
ALEGRO - to jest sposób na kupno. Wybierasz co ci pasuje. Jedziesz oglądasz i bierzesz.
|
|
Nie pamiętam , nie jest duża. Ta firma w niedziele nie pracuje. Dobrze jest pojechać wcześniej na rekonesans. Nie jest daleko. Zarezerwuj dużo czasu na oglądanie. Wygodnie jest pooglądać w niedzielę , a kupować w tygodniu. Dobre samochody dość szybko schodzą.
|
|
coooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
wybieram sie 1 raz do kowna mam 13tys zl i chce golf IV combi diesel, mam pytanie czy za ta cene kupie autko?!i czy jestem na miejscu jakis kantor zebym mogl wymienic walute..jestem studentem i gdybym nie kupil strace na przewalutowaniu a licze kazdy grosz! prosze o odpowiedz na forum lub mariusz071984@wp.pl i czy moglby mi ktos podac jak tam dojechac ..jak sie poruszac w kownie?!?! z gory serdecznie dziekuje
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |