Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Zagadka |
Trzech kumpli złożyło się po 10zł na pizze, więc razem mieli 30zł. Dali te pieniądze znajomemu aby poszedł zamówił i zapłacił za pizzę. Pizza kosztowała 25zł, z 5zł, które zostało znajomy wziął 2zł za pójście. Z pozostałych 3zł oddał każdemu koledze po złotówce, więc każdy z nich zapłacił po 9zł. Więc 9x3=27zł plus 2zł wzięte od znajomego za pójście co daje 29zł. GDZIE PODZIAŁA SIĘ ZŁOTÓWKA???? Kto wie o co w tym chodzi? :D :D :D Podpowiem że więcej tu logicznego myślenia niż samej matematyki, trzeba odnaleźć haczyk. Ja znam odp.
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Zagadka |
Jeżeli ktoś zna odp to niech jej nie ujawnia,napiszcie jedynie że wiecie o co chodzi,a dla tych którzy nie wiedzą dajcie pogłówkować przez jakiś czas i nie psujcie zabawy.
|
|
jasne jak piwo ;-) warto chodzic ....
|
|
ja wiem o co chodzi a jak ktos nei wie polecam demotywatory.pl
|
|
|
ja też wiem, kombinujcie z liczbą 25, pozdro
|
|
tu chodzi o 3 kołowy rower
|
|
To nie zagadka tylko wprowadzanie ludzi w błąd. Matematyka jest królową nauk i nie pozwoliła by sobie na takie niedociągnięcia. A rozwiązanie jest proste i tkwi w złym założeniu no ale niech pogłówkują.
|
|
dokladnie, matematyka to nie tylko liczby pelne, sa tez przecinki.......;))
|
|
Ta pizza nie kosztowała kazdego 9 zł mogę powiedzieć :)
|
|
Ta, bo jeden z kumpli to cfaniak.
|
|
To przecież proste...
|
|
Dobre! W końcu coś innego na forum! Ja mam ubaw:) Dziękuję za to! Fajna zabawa i gratuluję pomysłu! Miłego dzionka!
|
|
Toc to banalne. Zobacz: Trzech kumpli złożyło się po 10zł na pizze, więc razem mieli 30zł. Założ ze w banku masz 30zł Pizza kosztowała 25zł, Czyli w banku zostało ci 5zł z 5zł, które zostało znajomy wziął 2zł za pójście. Czyli pizza kosztowała juz 27zł Z pozostałych 3zł oddał każdemu koledze po złotówce, więc każdy z nich zapłacił po 9zł. 3x9 = 27zł tyle zapłacili za pizze + koszt dostawy przez kolege Tu jest chaczyk bo kazą wam dodawać 2 zł wzięte od znajomego. Przecież pizza kosztowała wg układanki tak 30-25+2-3=0 Więc 9x3=27zł (już kosztem który wziął kolega ) plus 2zł wzięte od znajomego za pójście ( na jakiej podstawie dodaje się tu 2zł - przeciez zostalo juz wliczone) co daje 29zł. - taka mała zmyłka i jak do 27zł dodasz 3zł bo z 30zł oddal po 1zl kazdemu bilans się wyrowna. GDZIE PODZIAŁA SIĘ ZŁOTÓWKA???? A gdzie ona niby znikła???? heheh
|
|
O to chodzi że wcale nie było brakującej złotówki. strażak jak masz się udzielać w takich tematach to daruj sobie,dużo jest osób którzy nie wchodzą na demotywatory. Następna zagadka: Mamy pustą butelkę po winie,wrzucamy do niej nieduży kamień i zabijamy korkiem butelkę.Jak wydostać kamień z butelki nie wyciągając korka ani nie rozbijając butelki? Ci którzy wiedzą niech dadzą podumać innym,to tylko zabawa,a nie przepychanki.
|
|
Korek ;)
|
|
no ta
|
|
No ale czy zabijanie butelek nie podlega karze ? Bo jeśli tak, to byłoby morderstwo na niewinnej butelce :-)) chyba, że zabijanie korkiem jest dopuszczalne :-)) Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, póki nie poznałem internetu. (S.Lem)
|
|
Dalaran ciiii Więc jak są jakieś pomysły?
|
|
skocze pod sklep zapytam żuli
|
|
słabe i demotywatory.pl widze że sie kłaniają czasem nawet cos fajnego jest na demotywacje.pl
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |