niedziela, 24 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Po co nam jeszcze jeden kościół w Łomży ?

Po co nam jeszcze jeden kościół w Łomży ?

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Po co nam jeszcze jeden kościół w Łomży ?

Po to żeby się modlić.

atomek``

Po to zeby ksiądz mógł jeździć mercedesem E-klasy z 2003 roku full wypas

Tomek,trzeba było zostać księdzem.

atomek``

Kościół jest dla mnie - idę do seminarium. Dlaczego? Bezrobocie nie grozi, bezdomność też, kasa jest, gospodynię też można zatrudnić.

Pałac sobie można postawić i nazwać go Centrum Katolickim :)

Ale najgorzej mnie wkurza te dziadowanie...
przyłazi jeden z drugim i zbiera na kosciół
a daj za mało albo wcale, to sie patrzy krzywo...
założe sie że to zapisują w aktach
Moim zdaniem datki na kosciół powinny byc pobierane w kosciele
z dobrej woli... co łaska
tylko patrzec jak bedzie trzeba płacić dziesięcine
brrrr czarno to widze

Jeszcze opowiem historie
Bo w topiku chodzi chyba o ten kosciół na Wąskiej
No to przychodzi ksiądz do mojej ciotki i mówi że zbiera na kosciół
na to ona wyciąga 20 zł (biedaczka na rencie, chora, mąż bezrobotny) a ksiądz jej że tyle to nawet na buty nie starczy dla niego...

to tyle powiem o czarnych

T

w Łomży panuje ogólnie bieda, ludziom brakuje podstawowych rzeczy i zywności. W tej sytuacji nie wiem dlaczego buduje sie nowy kościół , dlaczego z takim przepychem oświetla sie katedre , centrum katolickie , klasztor kapucynów. Sa to zmarnowane pieniądze które winny pójśc na pomoc tym wszystkim którym tych podstawowych rzeczy brakuje.

Te wszystkie świecące świątynie , nowe rozbuchane budynki kościołów są wyraźym świadectwem grzechu i zepsucia -pychy. Pan nie chce wielbienia go w tak powierzchowny i prózny sposób. W tej chwili kiedy nadeszła chwili sprawdzianu mocy i ciepła naszych serc dla innych ,ci którzy prowadzą stado grzeją się ciepłem własnej pychy zapominając o cierpiących, potrzebujacych. Reszta schowała sie nie potrafiąc stawić czoła tej pladze.

W tych świątyniach Pan już nie mieszka.

calisto

Myślę, że jednak nie do końca Pawełku masz rację!
Są czarni baronowie, ale są też księża którzy służą - tylko tych drugich po prostu nie bardzo widać bo są "nieciekawi" i nie da się o nich mówić. Ponadto Kościół tworza wszyscy wierni, a świątynie sa miejscem ich spotkań.

"A gdzie się dwóch, czy trzech zbierze w imię moje, tam i ja jestem!"

Że co poniektórzy księża bawią się w marketing i zarządzanie? - dopóki mają czas na poszukiwanie zagubionych owieczek, niech zarządzają i oby jak najlepiej. Ale jeśli czeszą kasę nie bacząc na ludzi - to jest smutne. Bo jak to można inaczej określić?

(Nie wiem jak jest w Łomży, ale w innych miastach oświetlenie obiektów zabytkowych i ciekawych architektonicznie było dofinansowywane z funduszy miasta w celu jego uatrakcyjnienia.)

Pawełku.... a nie boisz się, że bezkrytyczne wypowiadanie się w kontekście "czego chce Pan" może też być uznane za przejaw pychy?

Jeśli możesz pomóc innym ludziom pomagaj, ale osądzanie innych lepiej zostaw jemu! On to zrobi najsprawiedliwiej!

"Bo im tylko o to chodzi
Abyś sam sobie szkodził
Abyś sam nie mógł myśleć
Abyś sam nie mógł chodzić"

jakie to ma znaczenie czy oswielenie opłacane jest z kasy miasta czy z ofiar wiernych - ważne jest ,że w tej chwili tego nam nie potrzeba. Potrzeba chleba. Czy to tak trudno zrozumieć. Nie zamierzam nikoga osądzać bo tego nie trzeba robic . Zło , ukryte pod czarnym widac bardzo jaskrawo. Zło sie panoszy uzurpuje sobie prawa, twierdzi ,że jest dobrem . Ja na to po prostu się nie zgadzam. Ja chcę z tym walczyć i przywrócić właściwe miejsca właściwym wartościom. Nie jestem sam są i inny którzy tak myślą. Nie mylić proszę mnie z tymi oszołomami.

Oświetlić trzeba biedę w tym mieście tak długo i tak mocno by każdy odpowiedzialny za pomyślność innych i każdy który winien pomagać innym nie mógł spokojnie spać.

calisto

Tomek, ja też mam sporo przeciwko księżom, ale Centrum Katolickie to akurat calkiem niezłe miejsce dla małolatów. Ciągle ich tam pełno. księdza Andrzeja będę zawsze bronił. A co do budowy kościołów to moja rodzina miala budować ich kilka. Najpierw ciagle remontowaliśmy katedrę( mieszkaliśmy w centrum), potem kazano nam wpłacać na kościół tzw. Ambroziaka, potem na kościół przy nowym cmentarzu, wreszcie na kościół księdza Andrzeja. Moja mama pracowała kiedyś na Łomżycy i kazano jej płacić na kościół przy Wojska POlskiego. Powiedziała to ks. Andrzejowi gdy był podczas kolędy. Od tej pory ks. Andrzej nie prosi nas o datki. facet zrozumiał chyba nonsens sytuacji. Dlatego go lubię. I czasami rzucam coś na tacę. Anonimowo.

Powiedz to wikaremu z Przykoszarowej, czy jak go tam w tym roku już drugi raz był (nie licze kolędy), ja bym go pogonił ale matka mówi, że w akta jeszcze zapiszą i potem problemy mogą powstać...
A z tym Centrum to jest tak że mogłoby być skromniejsze a zamiast tego dali by pieniądze na dom dziecka co stoi obdrapany ze wszystkich stron

Nie uogólniaj Pawełku...
Ktoś, kto trafi na to forum (szczególnie w dziale polityka) uznać może, że tworzą je fanatycy i oszołomy, którzy z nudów (no bo po co) przepisują fragmenty niektórych gazet.
To jest właśnie uogólnienie.
Pewnie masz podstawy żeby tak NIEKTÓRYCH "urzędników Pana Boga", (bo nie nazwę ich: księżmi) traktować i określać. Nie powinieneś jednak sądzić, że wiesz już wszystko o wszystkich.
Jeszcze raz polecam książkę "Adieu czyli przypadki księdza Grosera"; tam jest taka historyjka bardzo charakterystyczna, kiedy kilku ludzi podeszło w nocy do śpiącego słonia; jeden dotknął ucha, drugi trafił ręką na trąbę, trzeci chwycił za kieł... i wszyscy zaczęli krzyczeć: ZŁAPAŁEM SŁONIA !!!
Naprawdę znasz wszystkich księży?

nie kieruję swych uwag w kierunku księży i proszę nie kierować moich wypowiedzi w tym kierunku. Odnoszę się do kościła jako do instytucji bo tylko tym w obecnych czasach już jest. Nigdzie nie powiedziałem , że są tylko źli księża , bo tak nie jest. Są i dobrzy rozdarci wewnętrznie pomiędzy miłością bliżniego i czarnym złem . Zdaje sobie sprawę ,że nie jest im łatwo ale to na nich ciąży misja oczyszczenia kościoła. Zdają sobie doskonale z tego sprawę ale poczucie posłuszeństwa , skromności i wiele innym pozytywnych cech blokuje ich działanie. A czarne zło się panoszy i wmawia innym ,że jest dobrem w końcu chyba samo w to wierzy.

Chyba wyraźnie mówie ,że wszystko co jest możliwe do uzyskania powinno iść na pomoc dla ludzi biednych . Ludzi potrzebujących pomocy w tym mieście.

calisto

Zeby nie Centrum katolickie tam na Zawadzkiej to by te małolaty po lomzy chodziły i by byl tylko problem że złodziejstwo pijactwo itp itd , a tam codziennie pół łómży przychodzi , na internet , komputery , i inne zajecia . Pieprzycie głupoty ,ale program profilaktyki jaki przyjeła nasza świetna rada nawet do pięt nie dorasta takiemu miejscu , he i kto tu o profilaktyce , budujcie takie miejsca dla mlodziezy . Kiedyś w niewielkim miasteczku obk Monachium bylem (cos jak dwa razy piatnica) i wiece co tam jest 4 takie centra , i kazdy ma cos innego do zaoferowania mlodziezy , a Policja nie wie co to sa maloletnie rozboje

zaden problem przejąc cała kasę i wpompować w centrum. Czy inne palacówki samorządowe czy państwowe nie potrafia tego robić? Czy są głupsi czy mniej kreatywni ? Po prostu stoją dalej w kolejce do korytka , albo wręcz nigdy się do tej kolejki sie nie dostaną. Tak wiec łatwo jest coś robić mając takie możlwości finansowe. Po drugie to ja nie mam nic przeciwko dziłalności centrum , powiedziałem chyba wyrażnie o marnotrawieniu pieniedzy na oświetlanie tego budynku .

calisto

Pawelek
A moze to sponsoring?
I co ty powiesz?

michal

bo musimy być najlepsi w kraju jesli chodzi o liczbę mieszkańców na jeden kościól. Teraz jest chyba około 6 tys./kościół. Będzie 5,5 tys :-)
A potem zmienimy oficjalnie nazwę z Łomża na Komża i będzie fajnie...

"czarno" widzę przyszłość tego miasta

GoRbI

Jak widać ksiądz Andrzej potrafił zorganizować miejsce spotkań dla młodzieży. Moze by tak samorząd podpatrzył, jakimi metodami to zrobił i wział wzór. Uważam, że kościół jako instytucja powinien zajać się właśnie taką działalnością. Szkoda, że tak niewiele robi w tym zakresie. Też uważam, że nowy kościół nie jest potrzebny. W to miejsce kościół powinien wybudować coś bardziej ludziom potrzebnego, ale o tym już kiedyś pisałem. Osobiście nie zamierzam dokładać do tego kościoła, nawet jeśli zmienia mi parafię.

"Zachowujcie wszystko co wam powiedza ale uczynkow ich nie nasladujcie" ale nie mam na mysli ze ksieza robia wszystko zle sa ludzmi jak ja, ty i kazdy czlowiek. Mam tylko nadzieje ze zamiast zastanawiac sie nad tym po co nowy kosciol moze wszyscy wlaczymy sie z zywa modlitwa i pragnieniem aby chwala Jezusa Chrystusa rozbrzmiewala w naszych sercach.

Tomaszek

Brawo! Więcej takich centrów, zróbcie je przy każdym kościele, a wielu nieposkąpi grosza na składkę. Rozwińcie dobrą Akcję Katolicką w wszystkich sferach życia.

heniek

jak łatwo co niektórym zwykłe łobuzerstwo , pazerność , pychę, przykryc milością blizniego ,bezgranicznym poświęceniem w imię wiary.

kalisto

tak to prawda ,ze księża są zwykłymi ludzmi więc niech się zachowują po ludzku.

kalisto

Zgodnie z wytycznymi Episkopatu, parafia winna liczyć od 4 do 6 tys. wiernych. Przyjmując średnio 5 tysiecy można łatwo policzyć, ile brakuje w Łomży kościołów.

Piszecie, że Kościół - to są wierni. To prawda, ale w teorii tylko: co ci "wierni' czyli istota Kościoła maja w tej organizacji do powiedzenia? NIC!
Kto więc tam decyduje? Czy te "owieczki"?
A co powiecie o przekazywaniu Kościołowi przez nasze państwo 80% budżetu socjalnego. A co robią kapelani (na wysokich pensjach) w policji, wojsku, leśnictwach, na dworcach kolejowych, w więzieniach, szpitalach, w szkołach (katecheci), a nawet podobno jest taki w łomżyńskiej oczyszcalini ścieków i nie wiem gdzie jeszcze. Ile to nas kosztuje? Co z tego mamy konkretnego? Czy to jest kraj demokracji i równego prawa? CZy w tym kraju funkcjonuje normalnie jakaś dziedzina życia i stuktury państwa?
i ostatnie pytanie; czy w budynku kościoła jest więcej Boga niż np w lesie? Więc o co tu chodzi w tym wariatkowie? Pewnie tylko o FORSĘ I WŁADZĘ!

Zbych

To MPWiK ma nawet kapelana ?
A czy on poświęcił tą fontanne przy bramie wjazdowej do oczyszczalni ?

Tak i ta prywatna ...................calkiem ładna :)

michal

A niech se święcą. TRochę wody wykorzystają i wodociągi może wykonają plan i nie będzie podwyżki?

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org