poniedziałek, 25 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Dzień Kobiet według Samoobrony

8 marca w jednym z łomżyńskich gimnazjów rodzice rozdali uczennicom ulotki z życzeniami. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby z laurek nie spoglądała uśmiechnięta twarz przewodniczącego Leppera. Życzenia przyniosła do domu ze szkoły jedna z gimnazjalistek. Na ulotce oprócz okolicznościowego wierszyka, pod którym podpisał się Andrzej Lepper, widnieje także kilka haseł ukutych przed zbliżającą się kampanią wyborczą oraz adres strony internetowej partii.

- Jestem oburzony indoktrynacją polityczną dzieci - mówi ojciec trzecioklasistki. - Nie wiedziałem, że polityczną agitkę Samoobrona zaczyna od nagabywania czternastolatek. Chcę wiedzieć, jak takie ulotki trafiły na teren szkoły?

Teresa Kurpiewska, dyrektor I Gimnazjum Publicznego w Łomży, dopiero po chwili przyznaje, że rodzice mogli przemycić coś takiego na teren szkoły.

- Tylko jak? - zastanawia się. - Przecież mamy monitoring, a każdy obcy, nawet opiekunowie uczniów, muszą się wylegitymować przed wejściem.

- Komu? - No, woźnej - odpowiada dyrektor - ale to czujna kobieta i z pewnością zauważyłaby podejrzane paczki.

Uczniowie doskonale znają osoby, które rozdawały ulotki. To rodzice gimnazjalisty, sympatycy Samoobrony. Dzieci twierdzą, że do szkoły wkroczyli w strojach organizacyjnych. Bez przeszkód krążyli od klasy do klasy i wręczali uczennicom życzenia. Dzieci podobno usłyszały: przeczytajcie i dajcie rodzicom.

Dyrektor Kurpiewska: - Weszli bez mojego pozwolenia. To skandal i zaręczam, że nie ograniczę się do rozmowy z rodzicami.

Tymczasem łomżyńskie gimnazjum to nie jedyna szkoła w regionie, do której dotarły laurki od Leppera. Ulotki rozdawano w całej Polsce - w samym Białymstoku 5 tys. sztuk. Agnieszka Zdrojewska, dyrektor biura wojewódzkiego Samoobrony, przyznała, że laurki dostały uczennice liceów w Hajnówce, Siemiatyczach, Wysokiem Mazowieckiem i Augustowie.

- A mieliście państwo pozwolenie dyrektorów szkół na organizowanie takiej akcji?

- Eee tam, przecież w tych małych miejscowościach każdy każdego zna, z pracy czy z kościoła, więc to taki miły gest. Nic więcej - tłumaczy dyrektor biura Samoobrony.

Tymczasem część rodziców łomżyńskiego gimnazjum, w którym dzieci zostały "obdarowane" lepperowską laurką, zastanawia się nad skierowaniem sprawy do prokuratury przeciw działaczom Samoobrony. Nie życzą sobie politycznych manipulacji na ich dzieciach.

Gazeta: Sympatycy państwa partii rozdawali dziewczynkom życzenia od Andrzeja Leppera.

Barbara Zach, przewodnicząca łomżyńskiej Samoobrony: A co? Zmieniły płeć?

Płci nie zmieniły, ale to czternastolatki...

- I co obraziły się?

Dzieci nie, ale rodzice i owszem. Ich zdaniem szkoła powinna pozostać apolityczna.

- Gimnazjalistki? To nie dzieci, tylko dawno kobiety. I właśnie dla nich te życzenia od przewodniczącego.

Ale tam są też przedwyborcze hasła i adres strony internetowej partii.

- To życzenia i tyle.

Zofia Trancygier-Koczuk

podlaski kurator

Szkoła jest apolityczna. Nieważne, czy to gimnazjum, czy liceum. Jedyny kontakt z polityką, jaki powinni mieć uczniowie w szkole, to zajęcia z wiedzy o społeczeństwie. Nie interesuje mnie, czy odbyło się to za zgodą czy bez dyrekcji szkół. Chcemy to jak najszybciej wyjaśnić. Nie wykluczam rozpoczęcia kroków prawnych.

LOL ??? :D

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Dzień Kobiet według Samoobrony

Opinie - liczba opinii: 1
Ale sie porobiło... pewnie dzieci nie chciały lekcji odrabiać i
nauczyciele postanowili postraszyć je jakimś okrutnym pokemonem... na
pomoc przyszła Samoobrona.

Tylko patrzec jak samoobrona zatakuje przedszkola i zlobki !!!
Grunt to dosta sie do koryta. Jaki Pan taki kram !!!!!!!!!

:)

Ja to nierozumiem po co dawali dla dzieci te ulotki z panem Lepperm jak gimnazjalisci niemogą głosować (chyba ze ktos kiblowal kilka lat) to jest tylko reklama ze Lepper jest najlepszy.

Ptysiuuuuu!!!! :DDDDDDDDDDD

Ryskago

Ryskago co sie dzieje ?

o boze ptysiu ja nie moge wyjsc z podziwu nad tresciami jakimi zasypujesz, w hurtowych ilosciach, te forum??? ja nie weim czy tyy jestes az tak ograniczony czy nierozumiesz jeszcze kilku istotnych zeczy...apeluje wiec do ciebie po raz kolejny...POMYSL 10 RAZY ZANIM COS NAPISZESZ...albo le[piej 20 razy...

Nie za dużo tej Polityki w życiu gimnazialistów ?

co ty poiszesz???? co za farmazony??? podaj mi chociaz trzy przyklady w ktorych polityka miesza sie do gimnazjalistow??? cos mi sie wydaje ze nie pomysllales nawet 4 razy....

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org