poniedziałek, 25 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Rozmowy telefoniczne można łatwo podsłuchać

"Super Express": Rozmowy przez telefony stacjonarne można podsłuchiwać. Wystarczy kupić małą przenośną radiostację walkie-talkie, włączyć na odpowiedni kanał i podsłuchiwać o czym ludzie mówią.

Przypadkowo odkrył to Jerzy Wilczewski, właściciel zakładu naprawy RTV i pasjonat krótkofalarstwa z Moniek (Podlaskie). Kilka dni temu mieszkaniec Moniek przyniósł mu dwie małe krótkofalówki kupione w USA. Chciał zaoszczędzić na telefonach. Ale trzeba było przerobić zasilacz. W Stanach mają w gniazdkach 110 V. Wilczewski przerobił więc i włączył walkie-talkie, żeby sprawdzić, czy działa.

Usłyszał rozmowę między dwiema osobami. - Kobieta spod Knyszyna sprzedawała ciągnik mężczyźnie z Gołdapi. Słyszałem i ją, i jego. To mnie zastanowiło, bo przecież wykorzystując radiostację tak się nie da - mówi elektronik.

Okazało się, że za pomocą tego bardzo prostego urządzenia można podsłuchiwać tych, którzy korzystają z radiopowiadomienia - tzw. antenki. TP S.A. montuje takie urządzenia tam, gdzie nie opłaca się ciągnąć linii - w małych miejscowościach i na wsi. Takich abonentów jest w Polsce kilkaset tysięcy.

- Nasi specjaliści od zabezpieczeń byli zszokowani, że tak łatwo można podsłuchiwać - mówi Barbara Górska, rzecznik TP S.A. i zapowiada, że Telekomunikacja postara się zabezpieczyć rozmowy abonentów.

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Rozmowy telefoniczne można łatwo podsłuchać

"Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane" - hahahahaha.

Na marginesie, Twoja nowość jest mocno nieświeża.

--
Samotność to emocjonalna trzeźwość.

Teraz wszystko sie dzeje w 21 wieku.

e pykuś jak coś sie nie podoba to <spadówa> ja nie kopiuje tylko chciałem podkreślić

Zajmij sie lepiej prowadzeniem ogrodka n00bie

Te rozmowy powinny być nie dostepne!!

grzybek

Nas Nie Podolacie !! Jest Nas Wielu!!

kiler a co ja cos pisałem ? odpoiwiedz a co do tematu to grzyb ja twoje rozmowy będe słuchał z Agutką<hahaha>

ptysiek to nie do ciebie tylko tego markac czy jakoś tak

markac szatniarzu odkad masz informacje z pierwszej reki z super ekspresu ?

kiler spoko :d

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org