Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Odkrywanie historii Starej Łomży [zaproszenie] |
Klub Inicjatyw Społecznych - zaprasza na spotkanie dyskusyjne nt. Odkrywanie historii Starej Łomży Termin: 7 kwietnia 2010r. godz.17.30, Kawiarenka "Chata" ul. Studencka 19 (budynek Wyższej Szkole Agrobiznesu w Łomży) Wprowadzeniem do dyskusji będą krótkie prezentacje interesujących materiałów i zbiorów zgromadzonych przez miłośników historii Naszego Miasta. Zapraszamy wszystkich zainteresowanych, którym bliska jest historia Łomży. W szczególności osoby interesujące się zabytkami, kolekcjonerów, miłośników budowli fortyfikacyjnych, grupy rekonstrukcyjne oraz instytucje zajmujące się gromadzeniem dziedzictwa naszego regionu. Orientacyjny termin zakończenia spotkania – godz.19.00 Prosimy o potwierdzenie Państwa obecności na spotkaniu na adres: kis.lomza@interia.eu Koordynator Stanisław Kaseja - Jeżeli Ty też chciała/byś zaprezentować swoje przedsięwzięcia historyczne skontaktuj się z Klubem Inicjatyw Społecznych.
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Odkrywanie historii Starej Łomży [zaproszenie] |
Koordynator Stanisław Kaseja To ten sam co nie poradził sobie z małym sklepikiem na Poznańskiej, a potem z klubem ŁKS? To życzę powodzenia... Oo ___________________________________________________________ -->>SMSy<<--
|
|
to i ja podziękuje nie stać mnie :) jeżeli chodzi o tego pana jak napisał ktoś wyżej.
|
|
Liczy się inicjatywa społeczności oraz ludzi którzy mają możliwość zaprezentowania się i własnych przedsięwzięć w Łomży dzięki Klubowi Inicjatyw Społecznych. Czasem Panowie trzeba spoglądać nie co dalej jak na czubek nosa.
|
|
no właśnie trzeba spoglądać nie co dalej jak czubek nosa, dobrze określiłeś :D haha
|
|
"~" Idealnie to określiłeś! ___________________________________________________________ -->>SMSy<<--
|
|
HEJ NIE PODALES SWEGO NICA ale jesli tak dbasz (dbacie) o zabytki to GORACO POLECAM DOKlALDNE OBEJRZENIE FORTU I W PIATNICY!!!!!!! wola o pomste do NIEBA!!!!!!!!!!!!!zdjecia zamieszczone na tym portalu nie ODDAJA RZECZYWISTOSCI!!!!!!!!!!!!!!!!!pokusze sie w swieta i zamieszcze AKTUALNE!!!!!!!!!!! nawet komunisci nie rozpizdzili ale WOJT PIATNICY POWIEM PO CHAMSKU OPIERDOLIL I POZWOLIL WESPOL Z KONSERWATOREM ZABYTKOW NA ZNISZCZENIE!!!!!!!!!!! ZA MOMENT TO NAWET NIE BEDZIE MOZNA POPATRZEC BO BEDZIE PISALO P R I V ATE!!!!!!!!!!!!! bagrmosen
|
|
AAAAAAAAAAAAAAA jeszcze jedno dlaczego w kontakcie nie podajecie nr. telefonu???????????? nie chce czekac do 7 kwietnia!!!!!!!!!! bagrmosen
|
|
@halina - "HEJ NIE PODALES SWEGO NICA ale jesli tak dbasz (dbacie) o zabytki to GORACO POLECAM DOKlALDNE OBEJRZENIE FORTU I W PIATNICY!!!!!!!" Pani Halino - My nie jesteśmy instytucją, która zajmuje się dbaniem czy też konserwacją zabytków. Jesteśmy tylko hobbystami czy też miłośnikami historii Ziemi Łomżyńskiej. Na domiar robimy portal społecznie tak więc chociaż widzimy te same problemy co Pani to trudno nam 'walczyć z wiatrakami'. Myślę, że tylko wspólne działania społeczne mogły by przyczynić się do mówienia o tych sprawach głośno i być może doprowadzić do jakiś konstruktywnych działań ze stron odpowiednich władz. - Myślę, że warto ten problem również poruszyć w dyskusji podczas spotkania - bo właśnie w takim celu są organizowane :) - Jeżeli będzie już miała Pani aktualne zdjęcia wspomnianych fortów chętnie je opublikujemy. - Proszę napisać wiadomość na: kis.lomza@interia.eu z prośbą o podanie nr. telefonu.
|
|
kiedyś było można się poszlajac po forciwach, a teraz powstawiali jakieś włazy pancerne
|
|
szlajaj sie po rowach jak chcesz
|
|
a udostępnisz :D
|
|
przy moim domku byly rowy a teraz jest chodnik:D
|
|
może być i na chodniku :D
|
|
Pan Kaseja sklepik prowadził z powodzeniem, na brak klientów nie narzekał, tylko wyprowadził się w inny rejon miasta i musial zrezygnować. To po pierwsze, po drugie Pan Kaseja jest współzałożycielem KIS (Klub Inicjkatyw Społecznych) który organizje spotkania zapoznawcze dla ludzi którzy chcą pracować na własny rachunek, czy ktoś z zamiłowania do Łomży prowadząc społecznie portal historyczny. Czesio, Halina i 2152, jak sami nie interesujecie się historią Łomży innych nie odstraszajcie. Pan Kaseja mieszkając i pracując w Łomży przez dotychczasowe życie nie powstydzi się tego co zrobił dla Łomzy. Czym Wy możecie się wykazać? Trochę nieładnie obmawiać człowieka na forum publicznym.
|
|
pier*ol pier*ol ja posłucham
|
|
Nie ma co z Tobą Czesiu dyskutować, już i tak pokazałeś swoja kulturę.
|
|
No ,nie przeczę,jest na tym serwisie kilka fajnych tekstów o Łomży.Również zdjęć.Ale użytkowników kilku na krzyż.Zdecydowana większość tekstów to jednak przedruki z publikacji o Łomży,niewiele jakoś tak od siebie,takie podpieranie się innymi,aby się dowartościować. Portal cel ma zbożny i w jakimś sensie wypełnia lukę w wiedzy czy też niewiedzy o historii miasta. Pytanie tylko,czy potomkowie roztrząsaczy gnoju tu mieszkający są zainteresowani poznawaniem historii,bo łomżyniaków pozostała tu garstka i ciągle nas ubywa. Czas pomyśleć o szerszej akcji edukacyjnej,bo takie spotykanie się przywodzi na myśl zbiórki kółka różańcowego lub może...sekty. Kokosz
|
|
maciek podyskutować to se w domu możesz :)
|
|
Kokosz to napisz mnie z łaski swojej, który przyszły krół Polski był posłem Ziemi Łomżyńskiej i ile wież miała pierwotnie cerkiew wybudowana na Placu Sobornym? I którymi ulicami przebiegał prze Łomżę Trakt Warszawsko - Kowieński za nim przebito się z Nowego Rynku w kierunku Narwi. To co pytam wszystko jest w publikacjach o Łomży i Ziemi Łomżyńskiej i w Serwisie Historycznym też. Za nim znalazło się w serwisie musiałem kupić książki, przeczytać je (bo nie urodziłem z wiadomościami o Łomży). To nie jest to tylko przedrukowanie, chociaż i takie są. Za nim przedrukuje się też trzeba przejrzeć, przeczytać i wybrać co potrzeba. Tak więć trzeba na to trochę pieniędzy, czasu no i trzeba kochać swoje miasto ŁOMŻĘ. Może Czesio może w tym temacie trochę podyskutujemy?
|
|
a może o rozmnażaniu pingwinów ?
|
|
Skoro ktoś pisze "swoje miasto Łomżę",to proszę mi pokazać groby swoich przodków na starym cmentarzu-to do "maćka" w formie odpowiedzi. Wśród tych najstarszych są moi przodkowie,że nie wspomnę o tych,którzy zasiadali we władzach tego miasta w XIXw. i w okresie przedwojennym. Nie zacietrzewiaj się więc proszę,bo intuicja mi podpowiada,że koleje losu Cię tu przywiały i pragniesz na siłę udowodnić swoją "superłomżyńskość". Uśmiechnij się chłopie czasami i nie bądź taki naburmuszony,bo wrzody żołądka tylko czyhają,o ile już nie masz. A przyszły król Staś był posłem z naszej ziemi na sejm w 1752 r. Daruję sobie pozostałe pytania. Nie jesteś chyba funkcjonariuszem (?) czy prokuratorem(?). Kokosz
|
|
Czy trzeba być urodzonym w Łomży, by ją uważać za swoje miasto? Ilu ludzi nie nie będącymi z dziada pradziada łomżyniakami jest zasłużonych dla Łomży. Chociażby Jakób Waga, Feliks Bernatowicz, Leon Kaliwoda, Bohdan Winiarski. Nie pochodzenie świadczy o zasługach, a dokonane czyny. Kazimierz Pułskini nie pochodził z Łomży, a był Marszałkiem Ziemi Łomżyńskiej.. Kokosz ty ch cierpisz na manię wielkości, masz coś ze Stefka Buryczymuchy. Oczywiście nie jestem urodzony w Łomży, ale mieszkam w niej już 40 lat i uważam Łomżę za swoje miasto. Pochodzę z miejscowości z okolic Łomży, która w XVI wieku była wsią królewską. Zacietrzewienie jednak trzeba Tobie przypisać. W takim tonie nie będę z Tobą dyskutował, bo nie ma o czym. Na pytania odpowiedziałeś, bo nie wiesz i musisz poszukać, a to trochę potrwa.
|
|
Kokosz , może Twoi przodkowie coś dla Łomży zdziałali. Co z tego , skoro Ty nic. Potrafisz tylko kogoś krytykować , kto poświęca swój czas , pieniądze i jest jej całym sercem oddany. Można domniemywać , że Twoje posty wynikają z zawiści , a że jest teraz czas szczególny , życzę Wam uspokojenia i przeżywania Świąt Zmartwychwstania Pańskiego w radości i wyciszeniu w gronie rodzinnym.
|
|
Maćku,Maćku,nazwiska osób związanych z Łomżą i z Ziemią Łomżyńską potrafi chyba zacytować dziecko w zerówce,więc nie przypisuj komuś manii wielkości,jeśli to Tobie ona czaszkę rozsadza. Rzecz jasna możesz Łomżę uważać za swoje miasto z racji zamieszkiwania w nim,powiedzmy jak uważa się za swoje mieszkanie zajęte poprzez zasiedzenie,ale...nie jesteś i nigdy nie będziesz łomżyniakiem,sorry. Dzięki moim dziadkom i reszcie rodziny,mam w księgozbiorze chyba wszystkie publikacje traktujące o Łomży wydane od zakończenia I w.św.,sporo wycinków oraz międzywojennej prasy i szczerze rozśmieszyło mnie stwierdzenie,że nie masz o czy ze mną dyskutować. Doceniając pracę,jaką wykonujesz muszę z żalem stwierdzić ,że zbytnio razisz eksponowaniem swojej osoby,wręcz kreowaniem siebie. Jak na kogoś działającego społecznie to mało pokory w Tobie widzę,za to bufonady sporo. Ale może czasy teraz takie,że pozytywizm w zapomnienie idzie... Słowa "autochtona" o zawiści pozwolę sobie pozostawić bez repliki... Ja skromy człowiek jestem ,nie mnie się tak puszyć jak Tobie ,Maćku... Pogodnych i spokojnych Świąt. Kokosz
|
|
Święta się skończyły i muszę odpowiedzieć Kokoszowi. Drogi Kokosz, tak jesteś zacietrzewiony w swojej zawiści, że nawet nie czytasz dokładnie tego co napisałem, albo nie rozumiesz tego co przeczytałeś . Napisałem, że Ci ludzie nie są rodowitymi łomżyniakami, a są zasłużeni dla Łomży, a nie znam ich nazwiska. Księgozbiór to może i masz, ale tylko oglądasz jego i podziwiasz. Co do pochodzenia mieszkańców Łomży to już inny temat. Tu jest właśnie Twoja mania wielkości i bufonada. No i ta Twoja skromność. Koniec kropka. Temat zakończony. Pozdrawiam poświątecznie i zapraszam na spotkanie z historią Łomży w dniu 07-04-2010 roku godz. 17;30, kawiarenka Chata. Studencka 19 (Agrobiznes)
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |