Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Podziemne tunele pod Łomżą |
Czy ktoś z Was słyszał lub może wie coś więcej na temat podziemnych połączeń między niektórymi łomżyńskimi budynkami np: Kapucynki, dawna "budowlanka", Katedra, Sp nr 7, forty itd. Słyszałem, że są w Łomży ludzie, którzy mieli okazję zwiedzać te tunele. I podobno naprawdę istnieją. Myślę, że byłoby ciekawie i dla nas i dla miasta poznać szczegóły owianych tajemnicą lub tylko wymyślonych podziemnych budowli. Na marginesie dodam, że widziałem odręcznie rysowane plany chciałbym więc sprawdzić ich autentyczność.
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Podziemne tunele pod Łomżą |
W Katedrze jest wejście do podziemnego przejścia (po lewej stronie od wejścia, takie małe dzwiczki zastawione ławką). Nie mam tylko pojęcia gdzie ono prowadzi... Pozdrawiam
|
|
A ja myślę, że nie ma żadnych tuneli, tym bardziej takich długaśnych - Kapucynki - Budowlanka? Ale: The truth is out there ;) Pozdrawiam
|
|
Ja słyszałem tylko o podziemnym tunelu łączącym Katedrę z fortami w Piątnicy. Ale podobno jest on zalany. Czy są jeszcze jakieś? Myślę, że napewno! ...a na drzewach zamiast liści będą wisieć komuniści...
|
|
JA myśle że nie ma żadnych Tuneli bo juz dawno były by ujawnione albo by jakies robili wykopaliska albo szukali tychy tunelów jak np. na Rybakach znalezli jakies szczątki ludzi i sie okazało że był tam cmetarz.Ale coś słyszałem o tym że było przejscie od Fortu nr.1 w Piątnicy do Kapucynów,ale jest zalaze albo już dawno sie rozwaliło pod wodo. ALe bądzmy dobrej nadzieji że coś bedzie to chociarz już bedzie kilka atrakcji.Np.w Osowcu jest duza twierdza to tam przyjedzajo z całej polski a nieraz z zagranicy tyryści żeby coś takiego unas było. POzdrawiam!!!!!!
|
|
Witam, z pewnego wiarygodnego źródła wiem, że nie ma żadnych tuneli prowadzących od katedry w którąkolwiek stronę. Potwierdzone to zostało podczas wykonywania prac związanych z osuszaniem katedry (kiedy wykonywane były wykopy wokół murów katedry na kilka metrów w głąb ziemi). Ale moim zdaniem, chociaż też nie wiem, kto mną steruje, WJP mógłby sformułować hipotezę na ten temat... (pod warunkiem, że inicjatorzy tematu sobie tego nie życzą). Pozdrawiam ShaiA Lepiej żebyś się spalał niż powoli trupio ostudzał...
|
|
bo nie chodzi o katedrę tylko o kościół który stał jeszcze w czasie 2 wojny światowej na miejscu (mniejwięcej) obecnego hotelu Polonez a w którym niemcy mieli swój skład i wycofując się wysadzili. z informacji starszych ludzi wynika że był tam tunel stromo schodzący w dół w kierunku fortów. ponaddto dostarczany sprzęt i materiały były rozładowywane do kościoła a nikt nie widział co działo się z tym dalej a kościół ma wszak ograniczoną pojemność. Ave
|
|
Szukajcie a znajdziecie:) A jak ktoś ma ochote pozwiedzac ciemne mokre i zimne tunele to proponuje wejscie do kanału przy moście kolejowym niedaleko terrazytów
|
|
Z pewnościa jest tunel między liceum II , a kapucynkami pod ulicą Zjazd - zejscie jest pod jedną z szatni :) Są plany tych tuneli i kiedyś widziałem to nawet w internecie, ale teraz nie pamiętam strony i jakoś nie mogę znaleźć. Jeśli chodzi o tunele od fortów do jakiegokolwiek punktu w Łomży to śmiem wątpić, Jeśli byłyby z czasów budowy fortów, to czemu forty są tylko po stronie Piątnicy, a po stronie Łomzy były tylko w postaci wałów ziemnych bez tuneli. Jeśli robiono by prace ziemne (a to jest wymagane przy robieniu tuneli :) ), to myślę że przynajmniej jeden z tych wałów ziemnych wypełniony by został korytarzem, choćby w celech posiadania tymczasowego magazynu, czy schronienia. A wcześniej budowany tunel? Przez kogo i w jakim celu? Ja nie widzę opcji. --- PGG
|
|
Dokąd sięgamy pamięcią, od powstania fortów w Piątnicy do dnia dzisiejszego, nikt nie wyjaśnił wszystkich ukrytych w nich tajemnic... Zwiedzając forty w ich obecnym stanie łatwo zauważamy, że brak tu kontynuacji podziemnych ciągów komunikacyjnych pomiędzy wszystkimi obiektami. Wydaje sie logicznym, że poterny powinny zapewniać funkcje operacyjne w dowodzeniu i bezpieczną łączność ze wszystkimi stanowiskami bojowymi. Były żołnierz 33 pułku piechoty z Łomży, który pełnił służbe wojskową w kompanii łączności stacjonującej w FORCIE II, obecnie mieszkaniec Piątnicy (prosi o anonimowość z obawy, że nie dotrzymuje tajemnicy wojskowej), twierdzi, że koszary ze wzgledu na bezpieczeństwo miały podziemne połączenia ze wszystkimi obiektami fortecznymi. I nie tylko, Fort II - jako centralny, w którym znajdowało się stanowisko dowodzenia przyczółkiem mostowym "Łomża" - był połączony podziemnymi korytarzami z fortami flankowymi, Fortem I i Fortem III. Osobiście miał on dostęp i przebywał w korytarzu biegnącym (pod drogą Łomża-Stawiski) do Fortu III. Z korytarza były wejścia do obszernych pomieszczeń - dwie kondygnacje w dół. Szczególnie w pamięci utkwiła mu duża sala odpraw służbowych. Były także magazyny broni i amunicji, a także sale żołnierskie do ukryć w przypadku oblężenia fortu i prawdopodobnie Zapasowe Stanowisko Dowodzenia (do którego nie miał dostępu). Z kolei są tacy mieszkańcy Łomży i Piątnicy, którzy świadczą, że ich dziadowie i pradziadowie twierdzili, że FORTY w Piątnicy są połączone tunelem, biegnącym pod Narwią, z MIASTEM Łomąa. A konkretnie - i tu istnieją dwie wersje: 1) z klasztorem Ojców Kapucynów lub 2) z kościołem popijarskim na skarpie przy ulicy Zjazd (obecnie stoi tam hotel "Polonez"). Takie rozwiązanie wydaje sie karkołomnym wykonawczo lecz jeśli się uwzgledni ówczesną myśl inżynierską - pionierską w Europie, której widocznym świadectwem są zachowane przez stulecie poterny i ściany doskonale zaizolowane, odwodnione i suche ze skuteczną wentylacją nawet obecnie... A także jeśli przypomnijmy fakt historyczny, że przecież pierwszą siedzibą Gubernatora Łomżyńskiego był klasztor OO. Kapucynów, zlikwidowany ukazem cara w drugiej połowie XIX wieku... Nieprawdopodobne staje się możliwym? A tak na marginesie innej już historii: w okresie miedzywojennym w budynku gimnazjum żeńskiego przy pl. Kościuszki w Łomży, w jego północnym szczycie znajdowały się drzwi do lochów prowadzących pod Nowy Rynek. Krążłyły opowieści, że podziemne chodniki ciągną się pod miastem do dawnego zamku a może aż za miasto do Starej Łomży i dalej do wczesno-średniowiecznego grodziska. Jest faktem z kolei, że podczas prac remontowych kamienicy przy ul. Dwornej pod potrójnym sklepieniem piwnicy natrafiono na podziemny korytarz ze ścianami wyłożonymi cegłą który na wysokości ul. Długiej został zasypany. Czy stanowiły jakikolwiek związek z fortami w Piątnicy i z planem, że Łomża miała być twierdzą? Co się działo z fortami w czasie działań wojennych a szczególnie po ich zakończeniu? Lata na przełomie 40-tych i 5O-tych owiane są tajemnicą. Czy to ówczesne tajne służby (NKWD lub UB) dokonały wysadzeń? W jakim celu likwidowano ewentualne przejścia, wejścia, chodniki? Co chciano ukryć?
|
|
"NIE DO WIARY" - strefa 11 ( TVN)! A poważnie: znam zalane wodą i biegnącew dół chodniki fortów bo -jako młokos- łaziłem tam często. Są też poziomy z zarwanymi korytarzami. Niektóre bunkry wysadzono po wojnie odpalając zebrane tam niewypały i niewybuchy. Znajdowały się też w studzienkach i korytarzach chełmy i inne części uzbrojenia. Jest praca na temat fortów autorstwa Sienkiewicxa(imienia nie pamietam). To na razie tyle. Pozdrawiam ciekawskich. Zbych
|
|
Dlaczego wysadzono? Bursztynowa Komnata, a poważnie - opowieści. Skoro są jakieś materiały, czy nie właściwym byłoby, aby Muzeum zajęło się tym. Oczywiście pieniądze. Miasto znajduje sponsorów na różne imprezy, może warto podjąć próbę znalezienia środków na taki cel.
|
|
kilkanaście lat temu zebrano fundusze i poproszono grotołazów o zbadanie fortów , po zapoznaniu się z terenem i wnętrzami bunkrów odmówili ze względów bezpieczeństwa. Ave
|
|
Sam widziałem jak w II LO otkryto tunel, który prowadził pod zjazd. Także przy pięknej coś odkryto. A tak do fortów wracająć- czy można znaleźć na fortach jakieś militaria bez wykrywacza?
|
|
Elo fajnie że tunele są w ŁOmży a morze jeszcze metro ?Jak znajdziecie metro to fajowo bede korzystał !A co do militari na Fortach juz nic nie ma bo już dawno śmieciarze i inne formy dziedzictwa to sprzątneły i nie pomorze nawet wykrywacz metali albo złomu m40 jak chcesz to na strzelnicy w Piątnicy masz tam uski i inne militaria co morzna zabrać ! DZIEWCZYNO JAK PIWO UDERZASZ DO GŁOWY,PIJAKU NIE POMYSL ŻE TA PIOSENKA JEST O TOBIE !!!!!!!! PEJA I NIE ZMIENIA SIE NIC.......
|
|
Tuneli pod Łomżą jest do cholery i ciut ciut. Krety nie próżnują.
|
|
no tuleli jest.a łuski mam znalazłem 2 wrzesnia pod kościołem !!dużo było do kałłacha PEJA I NIE ZMIENIA SIE NIC.......
|
|
Zpominacie też o tunelu ktory jakoby prowadzi z Ratusza poza Łomże.... Piekne i tajemnicze byloby szukanie tych tuneli( nie mowiac o odkryciu) ale zdrowy rozum podpowiada ze nie daloby sie zbudować tunelu pod Narwią i nastepnie pod gorę 30 stopni.... co do sp.7 to rzeczywiscie istnieje tam tunel ale mozliwe iz jest to tylko b.dlugi schron bez wyjscia. dodac trzeba ze prawda jest to iz na dlugiej odkryto tunel, tymniemniej byl on bardzo malyi czlowiek moglby przejsc tylko pochylony. Pozdawiam anna
|
|
Słyszałem że tunele w Łomży są między innymi pod starym rynkiem w miejscu gdzie kiedyś był stary ratusz (po środku placu), pod budynkami I,II i III LO, pod hotelem Polonez, gdzie kiedyś był jakiś kościół. Kilka razy byłem na fortach w Piątnicy i chodziłem tunelami, niestety prawie wszystkie są zalane, ale napewno są połączenia kilka metrów pod ziemią pomiędzy bunkrami, myśle że raczej niema połączeń pod Narwią, nie było by sensu robić takiego czegoś, tymbardziej że Łomża nie była aż takim ważnym miastem na mapie Polski. Napewno gdyby ktoś odkrył jakiekolwiek tunele Łomża stała by sie napewno ciekawszym miastem dla turystów ---===eŁKaeSiacy'03===--- zmotywowani by walczyć...
|
|
Nigdy nie słyszałem aby na środku placu był ratusz. Kiedyś w "Kontaktach" czytałem, że ze starej budowlanki( obecnie chyba II LO ale nie mam pewności) jest wejście do tunelów pod staryn rondem, był nawet obszerny artykuł napisany przez gościa, który je zwiedzał. Jakiś czas temu z jakieś gazety wyczytałem, że podczas remontu placu przy SP-6 natrafiono na sklepienie jakiegoś pomieszczenia lecz inwestor z obawy o kasę nie chciał nikogo o tym informować gdyż konserwator wstrzymał by remont. Natomiast pod boiskiem SP 7 znajdują się bunkry wybudowane podczas budowy szkoły jako schronienie dla komunistycznych prominentów i ich rodzin na wypadek wybuchu bomby atomowej(czasy zimnej wojny)
|
|
no fajnie ze sa tunele i bunkry a kiedy mozna bedzie je zwiedzic ??? albo sie schronic ???????????w Czerwonym Borze jest schron ale tylko dla zakładu karnego i dla uchodzców PEJA I NIE ZMIENIA SIE NIC.......
|
|
"Nigdy nie słyszałem aby na środku placu był ratusz." - był był "Głównym budynkiem Starego Rynku jest ratusz. Pierwotny ratusz znajdował się pośrodku rynku. Obecny usytuowany jest w części wschodniej. " ---===eŁKaeSiacy'03===--- zmotywowani by walczyć...
|
|
"Jest faktem z kolei, że podczas prac remontowych kamienicy przy ul. Dwornej pod potrójnym sklepieniem piwnicy natrafiono na podziemny korytarz ze ścianami wyłożonymi cegłą który na wysokości ul. Długiej został zasypany. Czy stanowiły jakikolwiek związek z fortami w Piątnicy i z planem, że Łomża miała być twierdzą?" http://www.4lomza.pl/index.php?wiad=136 KoSmiTk@ jak cie kogoś cytuje to się stawia cudzysłów. A autorem tego tekstu jest Tadeusz Warec nie Ty.
|
|
gdyby przypadkowo znalazła się jakaś uprzejma osoba, co powie mi jak najprościej pokazać dla wszystkich zainteresowanych na forum scany dwóch kartek a2 na których są odręcznie odrysowane czy może na podstawie jakiś informacji narysowane kierunki i umiejscowienie tuneli niektóre przypuszczalne, inne w jakiś sposób potwierdzone. Uprzedzając z góry wszelkie głosy krytyki i drwin informuje , że nie są to żadne plany czy 100% dowody, ot takie tam stare szkice i bazgroły zagwarantować mogę na 100-we tylko to że są w moim posiadaniu od ponad 20 kilku lat, i pewnie dalej by gdzieś gnily żeby nie mój serdeczny kolega, tu ukłon do aborygena i jego pasja do odkrywania tajemnic.(pozdrawiam) Szkice te lub raczej fakt, że dane z wielu wypowiedzi pokrywają się z danymi na rysunku może być kolejnym śladem potwierdzającym słuszność wielu opowieści. pozdrawiam wszystkich. p.c.t.s
|
|
Gdzie znajdował się dawny ratusz? Między halą targową, a murkiem, bliżej przystanku, jest wyłożony inny kolor kostki polbruku który zakreśla krawędź dawnego ratusza. Wyznaczona na podstawie odkrytych fundamentów - jeśli dobrze pamiętam. Flin.... dwie kartki formatu A2... można przeskanować. Jeśli ktoś miałby skaner A3, to byłyby to tylko 4 skany. Ja osobiście mam A4 - trzeba by zrobić 8 skanów - i jest wszystko w postaci elektronicznej. Ewentualnie można zrobić zdjęcie :D --- PGG
|
|
Służę aparatem, w dużej jakości, będize można później kroić na mniejsze. Jakby co prosże o maila. MM
|
|
Sa tunele pod Łomżą i to dużo nawet na skarbie na Zjedzie jest taki tunel że sie zawala skarpa i co mało tego ? kasa_Łomża
|
|
W sumie to z chęcią bym na takie szkice rzucił okiem...panowie,macie sprzęt...liczę na was... Pozdro!
|
|
trochę nie o to mi chodziło, zapisanie tego w formie elektr tj jakiegoś pliku graficznego nie stanowi żadnego problemu, pomysłu tylko nie mam jak go najprościej tu zamieścić p.c.t.s
|
|
To co innego...Nie musisz raczej umieszczać tego akurat tutaj.Załóż sobie darmowe konto np. na www.lycos.com,lub www.republika.pl(jest jeszcze sporo innych stron),umieść tam scany,i podaj na forum linka do nich,a każdy już sobie to przejży,bądz zrzuci...i już :-) Pozdro!
|
|
Albo na Blogu na onecie zrób to najprostrzej zrobić i w notce umieść te zdjecia rób jak chcesz ! kasa_Łomża
|
|
|
|
:) Ale z tym PKS to chyba trochę nie teges? Miało być "od ponad 20 lat"? The truth is out there :)
|
|
To mogło by zwabić turystów ,którzy by płacili za przejście się takim podziemnymi tunelami i usłyszenie histori Łomży.
|
|
Jak patrzę na te scany to nic tylko metro uruchamiać. Zapomnieliście o głównej stacji (jak kto woli to głównym wejściu do tuneli) vis'a vis Teatru Lalek. Dla niepoznaki kiedyś tam kibel zrobili.
|
|
"Uprzedzając z góry wszelkie głosy krytyki i drwin informuje , że nie są to żadne plany czy 100% dowody, ot takie tam stare szkice i bazgroły zagwarantować mogę na 100-we tylko to że są w moim posiadaniu od ponad 20 kilku lat, i pewnie dalej by gdzieś gnily żeby nie mój serdeczny kolega, tu ukłon do aborygena i jego pasja do odkrywania tajemnic.(pozdrawiam)" hmm scan 2 - czegos nie rozumiem, kiedy robiono te mapki?...hmm dworzec jest w miejscu Sikorskiego-Legionow stosunkowo nie dawno wiec... °°°°°°°°°° ... evaa ...
|
|
Jeżeli chodzi o to kto i kiedy robił te rysunki to nie wiem, leżały u mnie w papierach na strychu od lat....kilku i nie zastanawiałem się wcale nad tym, nie analizowałem również ich pod względem "autentyczności" daty wykonania i innych tego typu pierduł. z prostego powodu a może raczej braku powodu do tego. nikt mi ich nie sprzedał ani ja nie chce , natomiast moja wypowiedz tzn jej fragment, uprzejmie przytoczony w poście wcześniejszym przez evaa, chyba w dość przystępny sposób w początkowej części wszystko wyjaśnia, co do tych lat to mój błąd, że wyraziłem się zbyt precyzyjnie, powinienem wzorem naszych polityków być bardziej ogólnikowy niech będzie kilkunastu a może lepiej wielu lat. Evaa teraz chyba jest ok. Na koniec nadmienię jeszcze o jednym drobiazgu trzymajmy się tematu, a jak wcześniej pisałem to jest tylko kolejny ślad potwierdzający opowieści ale do tego zdania co niektórzy nie doczytali. pozdrowionka dla wszystkich P.S tylko dla evaa nie czytać nie przejmuj się za bardzo tym, że czegoś nie rozumiesz to tylko magia, czysta magia, kiedyś to zrozumiesz p.c.t.s
|
|
Flin - co do tematu: nie ma tuneli. To smutne, ale prawdziwe. Ale nie traktujcie mego głosu zbyt poważnie, bo właściwie też kiedys byłem harcerzem.
|
|
niewykluczone, że masz całkowitą racje. ja wcale nie twierdze, że napewno są. osobiście nie widziałem żadnego choć nie twierdze, że nie chciałbym ich zobaczyć oczywiście zakładając ich istnienie. Troche złudzeń nikomu nie zaszkodzi tymbardziej, że w porównaniu do bajek w które wierzy większa część społeczeństwa te są bardzo przyziemne i pewniejsze. pozdro p.c.t.s
|
|
flin bez komentarza - dla mnie liczy sie jednak konsekwencja wypowiedzi i nie tylko zreszta. °°°°°°°°°° ... evaa ...
|
|
Flin - spox :)
|
|
...a schrony?:)) °°°°°°°°°° ... evaa ...
|
|
nawiązując do wcześniejszej wypowiedzi dotyczącej tych 20 kilku lat. po przemyśleniu zdecydowanie to potwierdzam, a żeby wypowiedz była konskwentna dodam dla nieuświadomionych lub młodych mieszkańców Łomży, że dokładnie w miejscu nowego dworca PKS wcześniej przez wiele lat (ile nie wiem ale napewno jeszcze w latach 80) była baza autobusów PKS oraz samochodów ciężarowych tejże firmy. To tyle celem wyjaśnienia. chyba styka, teraz nara bede dopiero jutro PS evaa to nie magia pomyliłem się przyznaje to konsekwentnie i pozdrawiam p.c.t.s
|
|
Zdecydowanie lepiej. Jakis konkret w koncu. °°°°°°°°°° ... evaa ...
|
|
tak troszkę żartobliwie....a może tematem nie/istnienia tuneli zainteresować np. National Geographic ;) przy pomocy radaru GPR bez naruszania gruntu jednoznacznie byłoby wiadomo jak to jest z tymi 'naszymi' tunelami. Ave
|
|
mam pomysł według opowieści i innych plotek w klasztorze Kapucynów kończy się jeden z korytarzy podobno mają tam coś w rodzaju katakumb. Przejde się i porozmawiam z Przeorem klasztoru zakładając, że jako osoba duchowna kłam jest jej obcy jakakolwiek odpowiedz czy jej odmowa da jakiś ślad (pewnie i tak lipa z tego wyjdzie ale mam do nich niedaleko i chętnie się przejde) p.c.t.s
|
|
w katakumbach klasztoru mialam okazje byc na wycieczce szkolnej kiedys kiedys.... takze polecam:) Z tego co wiem, jest wyznaczony termin, gdy mozna owe zwiedzac:)) °°°°°°°°°° ... evaa ...
|
|
ps...gdy juz tam bedziesz, poszukaj uwaznie tajemniczych zespolen na scianach...;) °°°°°°°°°° ... evaa ...
|
|
a może ktoś wie kiedy dokładnie jest ten okres w którym można zwiedzić katakumby klasztoru. p.c.t.s
|
|
na pewno gdy jest zimno - tyle pamietam:) °°°°°°°°°° ... evaa ...
|
|
Autor: Jack (---.lom.vectranet.pl) Data: 13-09-04 18:45 Nigdy nie słyszałem aby na środku placu był ratusz. Kiedyś w "Kontaktach" czytałem, że ze starej budowlanki( obecnie chyba II LO ale nie mam pewności) jest wejście do tunelów pod staryn rondem, był nawet obszerny artykuł napisany przez gościa, który je zwiedzał. Jakiś czas temu z jakieś gazety wyczytałem, że podczas remontu placu przy SP-6 natrafiono na sklepienie jakiegoś pomieszczenia lecz inwestor z obawy o kasę nie chciał nikogo o tym informować gdyż konserwator wstrzymał by remont. Natomiast pod boiskiem SP 7 znajdują się bunkry wybudowane podczas budowy szkoły jako schronienie dla komunistycznych prominentów i ich rodzin na wypadek wybuchu bomby atomowej(czasy zimnej wojny) Z tego co widzę na tych planach to wszystko się potwierdza (nie dot. ratusza)
|
|
hmmm...
|
|
No dobra, pogadajmy poważnie. 1. Ile waszym zdaniem kosztuje wybudowanie 10m tunelu umieszczonego choćby 2 m. pod ziemią? 2. Dlaczego wszystkie tunele na świecie (oprócz tych łomżyńskich) są znane nie tylko z legend, ale z badań naukowców (nawet pseudo)? 3. Dlaczego "Strefa 11" jest oglądana głównie przez kobiety i dzieci? Nie oceniajcie mnie źle, nie czepiam się, ale plizzz... UFO ni ma :(
|
|
Co do kapucynkow.... O ile sie nie mysle te katakumby mozna bylo zwiedziac jakos ok sw Wszystkich Swietych - czyli niedawno. Osobiscie bylem w tych katakumbach i przez dluzszy czas mialem je do wlasniej dyspozycji - nie znalazlem tam zadnych podejzanych wejsc itp :] a Tunele.... hmmm ja wierze ze istnieja lecz albo sa niedostepne lub/i owiane tajemnica. Ale te 1 jest bardziej prawdopodobne
|
|
Adamus a twoim zdaniem ile kosztowała budowa kompleksu bunkrów i tuneli na fortach w Piątnicy ?. Nie liczyła się kasa tylko potrzeba - powody mogły być różne :wojna, decyzja prominenta czy inne. Co do punktu 2 to skąd wiesz że znane są wszystkie tunele na świecie ? ;) , no i dopuszczasz wiedzę o nich nie tylko z naukowych źródeł cyt: " (oprócz tych łomżyńskich) są znane nie tylko z legend...." . A na 3 punkt niestety nie potrafię odpowiedzieć :) . Pozdrawiam. Ave
|
|
Tak Grzesiu, tylko nikt nie pyta, czy są pod Łomżą jakieś Forty. Więc jeżeli już je zbudowano (za olbrzymie zapewne pieniądze), to je przynajmniej widać. Pozdro
|
|
mam propozycje :) skoro jest tyle osob, ktore cos wiedza w tej sprawie, proponuje ZGLOSIC przypadek Lomzynskich tuneli do programu Strefa 11 (bo tylko Oni sa w stanie przeprowadzic poszukiwania na szeroka skale) PS1>co do tych map, w sklad papieru wchodzi drewno dokladnie 14C, zatem dzieki wlasnosciom promieniotworczym mozna ustalic dokladne POCHODZENIE tychze map, nie smie watpic, ze moga byc one spreparowane i maja one na celu wylacznie odwrocenie uwagi od prawdziwych tuneli i podziemnej sieci pod Lomza PS2>Rowniez wsrod Nas moga znalezc sie osoby, ktore wprowadzaja Nas w blad, udajac ze cos wiedza. tzw. Zasada - NIE ufaj nikomu. Sorki jesli kogos urazilem. Sadze, iz moga nadal zyc osoby, ktore prawde w tej sprawie, ale boja sie ujawnic. Osobiscie wierze w istnienie podziemnej sieci pod Lomza, gdyz przed wojna rowniez miasto musialo dysponowac przynajmniej jednym bunkrem, zatem i siec tuneli zostala zbudowana, wtedy to tunele pod Lomza stanowiliby CYWILNA czesc podziemnego miasta, a forty w Piatnicy obiekt MILITARNY, o ktorym agresor wiedzial i zniszczyl, zatem jesli czesc MILITARNA i CYWILNA byly polaczone, to Hitlerowcy zniszczyli w znancznej mierze obydwie te czesci, chyba ze przejscie pomiedzy tymi obiekatmi bylo dobrze zabezpieczone. Szukajcie a znajdziecie :)
|
|
W kwesti autentyczności to nie wiem czy jest sens jakiekolwiek sprawdzanie rysunków (nikt nie mówił o mapach zresztą jak widać ) a to dla tego, że greżmolił je chyba mój ojciec. Co do czasu ich wykonania to nie ma problemu jeżeli ktoś chce a co ważniejsze jest w stanie to sprawdzić, mogę udostępnić te kartki żaden problem kwestia tylko ewentualnego spotkania polecam kontakt w firmie administratora speed w łomży mogę je tam dostarczyc i zostawić do wglądu ZA DARMO zaznaczam celem wyeliminowania motywu zysku, pozostaje jeszcze kwestia wprowadzenia w błąd poprzez dezinformacje ale to miało by sens gdyby zainteresowana tym strona dysponowała innymi pewnymi dowodami istnienia tych obiektów albo miała w wyłącznej dyspozycji owe obiekty. ale tak niestety nie jest a wiara, mówią podobno że czyni cuda ale ja w to nie wierze bo też jej nie widziałem zresztą podobnie jak i ufo. Na koniec ciekawostka jaką niedawno wyczytałem- podobno człowiek jest najbardziej niewierzącą istotą na ziemi, bo nawet jak coś widzi to nie wierzy własnym oczom. ja uwierze jak się przekonam a przekonam się jak conajmniej zobacze a jak nie zobacze to też się przekonam, że nic nie ma. ale do tego trzeba jakoś dojść np zbierajc strzępki informacji na dany temat i o to tu chodzi o wyjaśnienie są czy nie a ślepo wierzyć możecie sobie w bogów albo w reinkarnacje bo i tak tego nie udowodnicie pozdrowienia p.c.t.s
|
|
Szkice są w porzadku! około 20 lat temu tam gdzie jest zaznaczony PKS mieściła się stara zajezdnia autobusowa! Którą potem przeniesiono do nowo wybudowanej bazy przy ulicy Gwardii Ludowej którą obecnie nazywamy Piłsudskiego (na przeciw Gaspolu)!
|
|
serdeczne pozdrowienia dla ABORYGENA za ten temat! Więcej takich ! Może jeszcze cos sie dowiemy.!!
|
|
Wiesz patrol...lekką gafę palnąłeś z tym drewnem 14C,bo to trochę(a nawet bardzo) nie tak,ale ja bynajmniej wiem o co ci chodzi. ;-) Pozdro!
|
|
Jeśli chodzi o te tunele pod Łomżą to ja mam pewien trop . wiem z wiarygodnego żródła że na rogu Dwornej i Któtkiej (koło SATYRA)jest jakiś tunel który kieruje się w stronę hotelu Polonez Dokładnie pod chodnikiem na ulicy krółtkiej! Wiem to od naocznego świadka który pod koniec lat 50- tych brał udział w pracach ziemnych na ulicy dwornej i krótkiej !! Tunel ten jest w stanie pomieścić dorosłego człowieka! Ówczesne służby bezpieczeństwa kazały to zasypać bez penetracji !! Wiem tylko ze strasznie z niego śmierdziało jak go odkopali! Co tam jest trudno wyczuć?? może KIEDYŚ SIĘ DOWIEMY! pozdrawiam wszystkich zainteresowanych tym tematem!!
|
|
udało się komuś coś ustalić w zwiąku z tym tunelem?
|
|
Co do tych tuneli to wiem sporo,wychowałem się na fortach,łaziło się po tych dziurach za małolata.Już kiedyś kilka lat temu wszystko było zawalone zasypane i nie ma co tam szukać.
|
|
napewno jakies tunele sa... poczytalem wasze komentarze i twierze ze cos pod lomza jest.. jakis schron do ktorego napewno prowadzi jakis tunel... wezmy przyklad Czerwonego Boru.. tam sa dopiero tunele... bylem w jednym tylko szybciej z niego wychodzilem niz mozna bylo przypuszczac.. pelno szczorow i najbardziej niebezpiecznych pczół czy os... i wiem ze tunel prowadzi od strzelnicy do bylej jednostki wojskowej teraz tam zaklad karny jest... i tez chyba na starej jednostce sa wykopane tunele ale sa zawalone bo juz stara jednostka byla rozebrana bardzo dawno. A co do katerdy to juz obilo mi sie o uszy kilka takich powiesci.. nie raz blizny! ale nigdy pęknięcie
|
|
Jakieś 2 lata temu, jak uczyłem się w II LO (stara budowlanka) na boisku szkolnym, po ulewie zapadł się asfalt. Była wielka dziura! Okazało się, że jest to podobno jeden z tuneli pod łomżą. Przyjechała ekipa archeologów, która badała sprawe przez około tydzień. Podczas rozmowy z jednym z mężczyzn dowiedzieliśmy się, że znaleźli jakis stary dzbanek, łuski i inne mało ważne przedmioty. Niestety musieli zakończyć badania z powodów finansowych (miasto nie dało więcej kasy). Z tego co pamiętam za dużo tam nie zrobili, pogrzebali saperką, trochę ziemi wywalili i koniec. Nauczyciel od Przysposobienia obronnego, o ile się nie myle wspominał kiedyś, o wejściu do tunelu lub schronu, gdzieś za IILO na terenie bursy, medyka? Podobno zostało ono zasypane dla bezpieczeństwa młodzieży. A co do kanałów na terazytach to naprawdę fajna sprawa :P szczególnie po dojściu do końca a nawet przejściu pod ścianą po lewej stronie :P
|
|
A propos tajemnic regionalnych, Jednostka w Czerwonym Borze tez nie była zwykłą jednostką, polecam lekturę: http://www.internowani.xg.pl/index.php?type=article&aid=515
|
|
na Zjezdzie byla mleczarnia teraz jest jakis sklep ,ale uwaznie przyjrzyjcie sie miejscu ktore bylo taka portiernia --pozostal tylko porzadny fundament ,pamietam plotki ktore mowily ze jest tam wyjscie z tuneli ktore biegly od fortow. bagrmosen
|
|
to ja polecam piwnice szkoły ''Jański'' która kiedyś była częścią kapucynów. Jest tam zamurowane przejście do katedry a na ścianie obok wisi stary plan budynku i okolicy i wyraźnie jest na nim zaznaczone przejście.
|
|
możesz zrobić zdjęcie i wstawić tu? Nie każdy uczy się w Jańskim:)
|
|
do Aborygen Gostek który kiedyś zwiedził tunel z budowlanki pod ulicą zjazd jest moim kolegą z podstawówki.Napisałem do niego na nk.Jeśli się odezwie w tej sprawie do mnie i wyrazi chęć na kontakt z Tobą to Cię z nim skontaktuję.Pozdrawiam odezwij się na e-mail: biesspieczny@gmail.com
|
|
COraz ciekawiej. Jak on zwiedził ten tunel?
|
|
to o nim kiedyś pisały kontakty
|
|
a czy są jakieś mapy lub plany tych tuneli??czy można wejśc do tuneli na fortach??
|
|
Halina - to o czym piszesz w swoim poście to pozostałość po schronie bojowym wybudowanym przez Polaków przed II Wojną Światową. _________________________________________________________
|
|
a po co były te tunele?
|
|
Jedna z hipotez głosi, że istniało podziemne przejście między Kolegium Jezuickim a Kościołem na tzw. Popowej Górze. Kolegium istniało w miejscu obecnego budynku II LO (fot .1) a Kościół (fot. 2) w miejscu dzisiejszego parkingu Hotelu Gromada (Polonez). Przejście (tunel) siła rzeczy znajdować się musiał pod ulicą Zjazd (fot. 3). Na pytanie w jakim celu istniało takie przejście nie potrafię znaleźć odpowiedzi. Ale na pewno nie chodzi tu o skrócenie czasu dojścia z Kolegium do Kościoła. :) Pozdrawiam. _________________________________________________________
|
|
masz jeszcze jakieś takie zdjęcia stare ??
|
|
Pewnie, że mam. Bardzo dużo kolekcja. Napisz jaki fragment miasta lub jaki zabytek cię interesuje to wrzucę tutaj na forum. _________________________________________________________
|
|
ja chciałbym zobaczyć stary rynek :D ewentualnie co było kiedyś w miejscu straży pożarnej na sikorskiego :) z góry wielkie dzięki :)
|
|
a ja gdzieś mam chyba pocztówki z takimi starymi widokami Łomży, mus poszukać :)
|
|
W końcu jakiś ciekawy temat na forum......
|
|
Panowie i panie nie wiem czy ktos z was kojazy program na TVP "Było nie mineło" dla niekojazcych przedstawie Starsi panowie maja swoja ekipe i jeżdzą po polsce odkrywajac rózne historyczne zagadki. Wiadomo że dla naszego ratusza ta sytuacja widocznie nie jest atrakcyjna, bo nikt o tym nie pomysli , że jesli udałoby się znaleśc owe kanały i przygotować odpowiednią baze to niedość że byłabyto fantastyczna kopalnia historyczna to jeszcze atrakcja dla turystów na skale POLSKI ! a ludzie tym napewno są zainteresowani, bo bardzo często można spotkac obce rejestracje na Fortach w Piątnicy Wracając do sedna sprawy może zainteresować ten program naszym lokalnym tematem, dysponują swietnym sprzętem mają chęci ? co wy na to może komuś udałoby się napisać ładnego maila z ładnym przedstawieniem sprawy ? podaje namiary Kontakt Tel Redakcja Było nie Minęło +48 81 5324291 Bądz e-mail: bylo@tvp.pl Łomża leży na Mazowszu !
|
|
Autor: ANTY_BLM (---.lom.netster.pl) Data: 30-03-10 21:11 Jedna z hipotez głosi, że istniało podziemne przejście między Kolegium Jezuickim a Kościołem na tzw. Popowej Górze. Kolegium istniało w miejscu obecnego budynku II LO (fot .1) a Kościół (fot. 2) w miejscu dzisiejszego parkingu Hotelu Gromada (Polonez). Przejście (tunel) siła rzeczy znajdować się musiał pod ulicą Zjazd Kolego pomyliły się Tobie miejsca. Popowa Góra, to miejsce historyczne Łomży, ale polożone nieco wyżej. Też był kościół i to pierwszy kośćiół w Łomży zbudowany pod koniec XIV wieku, ale nie kościół Jezuitów. Kolegium istniało ale w tym miejscu, gdzie wmurowany jest kamień ku czci nauczycieli od strony ronda. Jest to właśnie fragment ściany po byłym kolegium. Obecne LO II jest wybudowane na nowym miejscu i początowo było to Gimnazjum Męskie. Wybudowano w latach 15-08-1898 położenie kamienia węgielnego i 16-08 1900 oddano do użytku. Link poniżej: http://pl.wikipedia.org/wiki/Popowa_G%C3%B3ra O historii Łomży link w podpisie
|
|
Bardzo ciekawy temat.. Owszem tunele są. Wejście zaczynając od Katedry ponoć prowadzi aż na forty w piątnicy.. Szczerze gdyby ktoś się tym zainteresował i poddano mby to jakiejś renowacji,wzmocnieniom,oświetlenia itp. mogłoby być to super okazją dla turystów jak i również dla mieszkańców,oczywiście z przewodnikiem i te sprawy. Pomysłowo.
|
|
Podziemne tunele pod II LO w Lomzy |
Pozdrawiam wszystkich, widze , ze jest zainteresowanie tym tematem; dzieki za pamiec, bo to wlasnie o mnie byla mowa tam wczesniej i ten artykul w kontaktach, co prawda kolega sie pomylil troszeczke, bo tunele sa pod II LO ale nie wychodza poza obreb budynku - przynajmniej na pierwszy rzut oka. I oczywiscie nie sa takie stare , powstaly razem z budynkiem Gimnazjum Meskiego. Zeby cokolwiek wiecej dowiedziec sie na ten temat sa potrzebne prace archeologiczne, wykopy - po prostu trzeba by ich poszukac, bo kazda legenda ma swoje korzenie. Sa miejsca wytypowane przez powiedzmy to sobie naocznych swiadkow, ktorzy twierdza , ze widzieli te wejscia i tam trzeba by szukac. Stara altanka przed budynkiem dawnego Gimnazjum Meskiego podobno kryla jedno z wejsc do podziemi, kilka lat temu osunela sie tam ziemia , podobnie jak na boisku za szkola i to byla okazja do wykopania i przekonania sie naocznie czy istnieja te tunele - badz piwnice dawnego Kolegium Pijarskiego , ale nie wiem jak ten temat sie rozwinal bo od dluzszego czasu nie przebywam w Lomzy. Zrobilem plany tych przejsc pod II LO i mam zdjecia ze srodka, byly tam slady pobytu ludzi z poczatkow XX w, tak jakby ktos sie tam ukrywal. Resztki gazet, modlitewnik....
|
|
@ maciek - faktycznie, musiało się mnie coś pomylić ;) _________________________________________________________
|
|
marco_polo - byłoby miło jakbyś wrzucił tutaj na forum te plany i zdjęcia. Dasz radę ? _________________________________________________________
|
|
Tunele odkryte na placu podczas remontu budynku Muzeum Północno - Mazowieckigo przy ulicy Dwornej 22 to zwykłe kanały kloaczne.
|
|
Hej Pasjonaci pomogłem Wam złapać kontakt z Człowiekiem który był w jednym z tych tuneli.Więc do dzieła :)
|
|
Pozdrawiam uczestnikow forum i zapraszam na strone http://historialomzy.pl/ i www.artesur.eu gdzie beda opublikowane zdjecia z tych przejsc podziemnych.
|
|
w II LO w jednej z szatni są małe drzwi w ścianie i za nimi jest tunel, dosyć stromy z tego co widziałem
|
|
Slyszalem legende o tych tunelach, ktore mialy laczyc miasto z fortami. Jesli, tak bylo to najbardziej ciekawy bylby odcinek pod rzeka ?!? Taki maly wynalazek mysli inzynierskiej tamtego okresu, ktory teraz stanowilby ciekawy przedmiot analizy budowlanej z technicznego punktu widzenia.
|
|
Hanes, jesli moglbys bardziej precyzyjnie okreslic polozenie tych drzwi, w ktorej czesci szatni , na jakiej wysokosci i co znaczy to ¨dosyc stromy¨? I w jakim kierunku wychodzi?
|
|
Po deszczu odsłoniło się wejście do tajemniczego tunelu
|
|
http://miasteria.pl/miejsce/Forty-Piatnica.html http://www.4lomza.pl/index.php?wiad=136 Tunele łączące Łomżę z fortami w Piątnicy?Zbyt czasochłonne,i zbyt duży nakład pieniężny.Zwłaszcza że jak by chciano coś takiego robić to musiała to by być tajemnica.W żadnym z fortów nie ma nawet połączenia ze sobą pod ziemią.A co dopiero z Łomżą.Każdy z 5 fortów miał tylko łączność na zasadzie sygnalizacji świetlnej.Przy czym fort 4 i 5 były tylko fortyfikacjami ziemnymi.
|
|
Skoro pod Odrą się dało... http://przewodnik.onet.pl/dreszczyk/tajemny-tunel-pod-odra,1,3417542,artykul.html ________ Malachit
|
|
Rozmawiałem niedawno ze znajomym, potwierdził istnienie schronu pod murami SP7, wybudowanego w czasie zimnowojennej psychozy. _________________________________________________________
|
|
Autor: marco_polo (---.Red-83-61-218.dynamicIP.rima-tde.net) Data: 01-06-10 10:09 Hanes, jesli moglbys bardziej precyzyjnie okreslic polozenie tych drzwi, w ktorej czesci szatni , na jakiej wysokosci i co znaczy to ¨dosyc stromy¨? I w jakim kierunku wychodzi? Jest wejście, potwierdzam. Sam setki razy przechodziłem obok. Drzwi z tego co pamiętam są w szatni po tej samej stronie po której jest/był szkolny sklepik. Pamiętajcie, że budynek powstał na początku XX wieku a wcześniej w tym samym miejscu także był budynek więc... _________________________________________________________
|
|
U mnie w ogródku też są jakieś tunele :) może by ktoś sprawdził jak głębokie i dokąd prowadzą ??? :):):):):):):)) Jeśli obrabiasz mi dupę , to nie zapomnij mnie w nią i pocałować :)
|
|
Ciekawe to jest. Trzeba to sprawdzić i jeśli to jest prawda. Trzeba poinformować władze Łomży KMKM Łomża
|
|
eee tam Mieczysław na pewno wie gdzie jest schron, przecież był I-szym w okresie zimnowojennym
|
|
Podziemne tunele to nic innego jak dobrze zadany i" zgrany "temat. Prezydent miasta , wojewoda, prezydent wojewoda, komendant policji Wojewódzkiej i Miejskiej itp, itd.. ps. Te , hahahahahahahahah, "uważajcie na łomżyńskich kurpiów"
|
|
Jeżeli była by taka możliwość to ja chętnie bym zwiedził te tunele. Bardzo mnie kręcą takie zagadkowe sprawy. Chciałbym wziąć w tym udział ;] ...
|
|
Witam Chciałbym wam uświadomić co nie którym że małą jeszcze wiedzą o naszej kochanej Łomży:) Tunele o których właśnie mowa istnieją łączą fort1 z kościołem kapucynków. (tunel pod Narwio został zalany) od kościoła kapucynków idzie tunel do katedry pod Halo dalej to moja własna tajemnica chociaż mało osób te tunele zna i lepiej niech tak zostanie:)
|
|
Są tunele większość jednak jest zalana lub zamknięta np. tunel z fortu 3 do Kapucynów . 3/4 długości tego tunelu jest w wodzie. Zbudowali je ruscy razem z fortami. Inne tunele krótsze zostały zablokowanie po wojnie w celach bezpieczeństwa. Mój znajomy pracował kiedyś właśnie przy oczyszczeniu , renowacji i zamknięciu tunelów. Ma gdzieś zdjęcie pokazujące napisy po rosyjsku które były na łączeniach dróg . Informowały o kierunku tunelu. Ktoś chce więcej informacji to zapraszam do biblioteki jest o budowach fortów przez Rosjan na terenie ziemi Łomżyńskiej dużo informacji .
|
|
Chce ktoś zwiedzić tunele ? Życzę miłej i bolesnej śmierci , bo po pierwsze im dalej tym mniej powietrza , im dalej tym bardziej śmierdzi stęchlizną i rozłożonymi ciałami . Do tego tunele są wąskie i bardzo wolno się je pokonuje.
|
|
na fortach za bykownia sam widziałem ze 2 metry pod ziemią wejście brama z czerwonej cegły było to z 15 lat temu teraz jest to zasypane smieciami i ziemią ale wiem w którym miejscu a miał być kolekcjoner............
|
|
Ciekawe, że ludzie nadal wierzą w te żenujące brednie o tunelach pod Narwią... W dodatku jeszcze twierdzą, że je widzieli, że byli w nich. Mniej pijcie, to nie pomylicie kubła na śmieci z tunelem :P
|
|
Autor: cxz3 (87.119.10.---) Data: 26-04-11 07:46 Chce ktoś zwiedzić tunele ? Życzę miłej i bolesnej śmierci , bo po pierwsze im dalej tym mniej powietrza , im dalej tym bardziej śmierdzi stęchlizną i rozłożonymi ciałami . Do tego tunele są wąskie i bardzo wolno się je pokonuje. Jakimi ciałami? Skąd te ciała, napisz że zwierzęce co najniej bo tak wprowadzsz element..kryminalny:)
|
|
Wiem tez ze w II LO rowniez znajduje sie tunel i jest on w piwnicy, nigdy tam nie bylem, a wiem o tym od mojej Matuli ktora tam pracowala. Nikt jednak nie probowal tamtedy isc. Warto by bylo to rowniez sprawdzic
|
|
Ciekawy temat...
|
|
http://historialomzy.pl/legenda-o-tunelu-stala-sie-prawda/
|
|
Moja Kryśka też ma tunel, częściowo zalany. Jak wchodzę to trzymam się ściany.
|
|
argument dużych kosztów uważam za nietrafiony. Forty budowane były za cara, finansowane przez ruskich, którym jak wiadomo pieniędzy nie brakuje na cele zbrojeniowe do dzisiaj.Poza tym duży udział w budowie mieli Polacy, którzy zamiast zsyłki na wschód pomagali przy budowie. Mój pradziadek był jednym z oddelegowanych do takiej pomocy i opowiadał jak nosili wiadra z piaskiem i zasypywali forty w Piątnicy. Jakiś tunel lub dwa są zapewne, ale doszukujecie się zbyt wielu połączeń. Np. w II LO jest tunel rzeczywiście, raz byłem z konserwatorem zanieść jakieś graty, ale jest to rodzaj piwnicy, tak kiedyś budowano widać, korytarz jest wąski i z czerwonej cegły, oświetlony są jakieś niewielkie pomieszczenia i to wszystko. Zaraz się okaże że pod Venedą jest jakiś korytarz do Fortów w Piątnicy:)
|
|
jest tunel. do browaru prowadzi .........................................................................
|
|
Coś mi się wydaje że te odkrycie tunelu ma związek z 1 kwietnia ;)
|
|
http://mylomza.pl/home/lomza/item/6433-domek.html CIEKAWE CO W TYM JEST!!!
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |