Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Geometria zawieszenia |
Proszę o informacje kto w Łomży lub okolicy zna się na zawieszeniach w passacie b5 i potrafi to wyregulować , czy lepiej pojechać do serwisu skody. Za rady z gory dziękuje.
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Geometria zawieszenia |
A co ty chcesz regulować w zawieszeniu ??? Może poprostu chcesz ustawić zbieżność ???
|
|
Nie chodzi mi o zwyklą zbierzność bo to każdy potrafi ale o sprawdzenie kontów pochylenia i wyprzedzenia zwrotnicy.
|
|
Polecam ci lasvegas na towarowej, sam tam robiłem mercedesa i passata.
|
|
Zwykłą zbierzność też trzeba umiec ustawiać moze ze trzech to pozanie robi w łomży . A te problemy o których napisałeś nie wykluczją zbieżności . Najważniejsze w geometrii są cztery wartości: kąt pochylenia kół, kąt pochylenia sworznia zwrotnicy, kąt wyprzedzenia sworznia zwrotnicy oraz zbieżność kół. Jeżeli ustawienie kół jest niewłaściwe, następuje wówczas szybkie, nierównomierne zużywanie się ogumienia. Pochylenie i kąt wyprzedzenia sworznia zwrotnicy decyduje natomiast o stabilności samochodu w czasie jazdy, wpływa bowiem na jego sterowalność. Nieprawidłowe wyprzedzenie sworznia zwrotnicy powoduje niestabilność auta w czasie jazdy. Właściwa zbieżność kół zapewnia uniknięcie poślizgu bocznego, poprawia w ogóle stabilność kierowania oraz zapobiega nadmiernemu zużyciu ogumienia.
|
|
No właśnie zbieżność była ustawiona po wymianie wszystkich wahaczy a auto jest niestabilne przy większych prędkościach "myszkuje". Poczta123 Widzę że wiesz w czym rzecz jeśli mógłbyś kogoś polecić.
|
|
Ja polecam warsztat na Przykoszarowej ;] Obok Mechaniaka ;) Super Gosc i dobrze robi. Zna sie na rzeczy ;]
|
|
pewnie! zaklady CKP zapraszamy do pana Andrzeja.... nie raz blizny! ale nigdy pęknięcie
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |