Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
PRL cz.I - Początek |
Przejęcie przez stalińczyków. Poczynając od września 1948 polska partia komunistyczna oczyściła się z wielu tysięcy tak zwanych narodowych komunistów którzy zostali oskarżeni o aprobowanie jugosławiańskiego buntu przeciwko przyłączeniu Jugosławii do Związku Radzieckiego. Jednym z więzionych podczas czystki był Władysław Gomułka, pierwszy sekretarz partii i pierwszy wicepremier. W grudniu socjaliści i komuniści połączyli się w Polską Zjednoczoną Partię Robotniczą w której dominowali komuniści prostalinowscy. Radziecki marszałek Konstanty Rokossowski został wprowadzony na stanowisko polskich sił zbrojnych w 1949. Od tego czasu Polska stała się jednym z najwierniejszych państw satelickich Związku Radzieckiego. Natomiast proradzieccy komunistyczni przywódcy, poszukiwali celu włączenia przemysłowego i ekonomicznego Polski do Związku Radzieckiego. Głównym problemem była próba kolektywizacji rolnictwa, która się nie powiodła i była później porzucona. Powrót Gomułki. Podczas okresu powojennego, Polska stała się aktywnym członkiem Rady Wzajemnej Pomocy Gospodarczej i Układu Warszawskiego, obu zdominowanych przez komunistów. W 1952 Polska uchwaliła konstytucję wzorowaną na Radzieckiej, ale wyraźnie rozpoznającej pewne prawa własności. W czasie liberalizacji która nastąpiła po śmierci przywódcy komunistycznego Józefa Stalina w 1953, polscy artyści, intelektualiści, studenci i robotnicy wysunęli żądania co do zreformowania rządu i większej wolności, wyswobodzenia spod jarzma Związku Radzieckiego. W czerwcu 1956 robotnicy zorganizowali demonstracje w Poznaniu; podczas tłumienia buntu zmarły 53 osoby, a kilkaset zostało ranionych. Przywódcy demonstracji otrzymali stosunkowo lekkie wyroki. W październiku Gomułka, który został ponownie przyjęty do partii, został pierwszym sekretarzem; cieszył się sympatią społeczeństwa. Rokossowski i inni stalinowscy urzędnicy na wysokich stanowiskach zostali zdymisjonowani, a kardynał Wyszyński - zwolniony z aresztu. Gomułka stał się dominującą figurą w Polsce idąc łagodnym kursem pomiędzy proradzieckimi i nacjonalistycznymi sentymentami a wdrażaniem ostrożnych reform politycznych. Wybory w 1957 przeszły od normalności, włączając kilku niekomunistycznych i niezależnych kandydatów; ponadto było prawie dwa razy więcej kandydatów niż miejsc do zajęcia. Jednakże we wczesnych latach sześćdziesiątych Gomułka zacieśnił stosunki w partii i zahamował większość z reform. Powszechne niezadowolenie wzrosło znowu gdy wiosną 1968 roku studenci i artyści zażądali wolności słowa; bunt został ostro stłumiony przez rząd. Demonstracje studenckie rozpoczęły się w marcu w Warszawie na uniwersytecie i w politechnice; wkrótce rozszerzyły się na inne miasta: Poznań, Lublin i Kraków. Studenci żądali liberalnych reform, podobnych do tych jakie miały miejsce w tym samym czasie w Czechosłowacji. Szukając sposobu na stłumienie buntu, rząd uruchomił kampanię antyżydowską. Tysiące Żydów i reformatorów zostało zwolnionych z rządu, partii, odsuniętych z uniwersytetów i ze stanowisk w gazetach. Wielu z nich opuściło Polskę wyjeżdżając na Zachód lub do Izraela. W czasie narady w Warszawie w czerwcu i w Bratysławie w Czechosłowacji w sierpniu 1968, Układ Warszawski potępił polityczne i kulturalne reformy, jakie miały miejsce w Czechosłowacji. 20 sierpnia Polska uczestniczyła w inwazji sił Układu Warszawskiego na Czechosłowację, wysyłając reprezentację wojsk składającą się z 45 000 żołnierzy. W następnych odcinkach bendą Lata 1956. Życze miłego czytania :P
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: PRL cz.I - Początek |
Komuna a to czasy słyszałem hehe.
|
|
Bartek dobry pomysl. Trzeba ludziom troche przyblizyc te czasy, bo Polacy nie maja pojecia o wlasnej historii Grzegorz
|
|
po czym tak sądzisz? ...przez pryzmat samego siebie?
|
|
bartus to bardzo okrojona historia nazis
|
|
Podejrzewam, że nawet tej bardzo okrojonej wersji Bartuś nie przeczytał. A nawet jak przeczytał to ciekawym czy zrozumiał :P Niech żyje ctrlC ctrlV Pozdrawiam T i g e r ![]()
|
|
Bartek, spox, tylko przeczytaj to plizzzz... Tiger: Bartek uzywa RMB :) Pozdro
|
|
Przeczytałem bo to z książki pisałem to więc jak mogłem pisać nie czytająć :/ A bendą jeszcze dalsze cześci może to zbytnio w skrócie napisane ale dobrze nawet wiedziec tyle niż nic !
|
|
Teraz mało co kto czyta książki i interesuja sie Polska z lat 40-tych
|
|
ptysiu chyba nie ma tematu na ktory niemialbys nic do powiedzenia...ze tez taki gdzies sie u uchowal...
|
|
A co Cie to obchodzi cycq jA CHCE sie wypowiedzieć i wypowiadam sie.
|
|
Też mam wrażenie że Mister "Ptysiu91" chyba sobie niektórymi wypowiedziami licznik podbija. Dają jakąś nagrodę za najwięcej komentarzy? Nie bronię Tobie tego ale faktycznie widać Ciebie w każdym wątku i co gorsza, cześć odpowiedzi to "nie wiem, nie mam pojęcia". Forum służy m.in. do tego że gdy nie wiesz czy nie masz zdania to się nie dopisujesz. Chyba że pytanie jest skierowane bezpośrednio do Ciebie ale takich tu nie widać. Pozdrawiam.
|
|
ja jak nie mam nic do powiedzenia to siedze cicho
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |