Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Radio RMF nadaje na Łomżę, Czeczeni pokrzywdzeni. |
Tak jechałem dzisiaj pojazdem na 4-ech kołach i słyszę, że Wy Łomżyniaki jesteście tacy źli, ortodoksyjni i nacjonaliści. Nie chcecie Czeczenów u siebie i nie wiadomo skąd te negatywne nastawienie do tej nacji. Z informacji wynika, że jacyś zaściankowi Jesteście, a obcokrajowcy to biedne ofiary przesiedlenia z innych rejonów Polski. Czy mi się tylko tak wydaje, czy RMF jakieś jednostronne i wybiórcze opinie na Wasz temat insynuuje. Czy coś z polityką związane? Weśta bereta i palnijta sie w łeb
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Radio RMF nadaje na Łomżę, Czeczeni pokrzywdzeni. |
z innych rejonów Polski przesiedlono ich z tych samych powodów co zaistniały w Łomży. Tylko ,że za Łomżą nikt się nie ujmnie i można jeżdzić po niej jak po łysej kobyle. Bimbo
|
|
tak, slyszalem to w radiu zdenerwowalo mnie to
|
|
MI ONI NIC NIE ZROBILI ! TYLKO DLA CZEGO ONI ZA DAMSKI H....... DOSATAJA PIENIADZE I TO NIE MALE ? A MY MUSIMY TYRAC ZA MARNY GROSZ HEHE I GDZIE TU SPRAWIEDLIWOSC NIECH WRACAJA SKAD PRZYSZLI A NAM NIECH TE PIENIADZE DADZA !!!
|
|
Litości jak ci czeczeni musą z nas polewać. Biedni Łomżyniacy mogą sie jedynie na formu poużalać i comknąc ich w d... :(
|
|
niech się ratusz przejdzie na przeciwko i zobaczy na co idą nasze pieniądze
|
|
Niestety prawda jest okrutna , z jednej strony można zrozumieć iż czeczeńscy uchodźcy przybyli tu szukać lepszego jutra , chcieli wyrwać się od konfliktów w ich ' domu ' , no i znaleźli to czego szukali , dostają pieniądze w sumie za nic , a przecież w Polsce jest tyle rodzin , samotnych matek z dziećmi , bądź też ojców , którzy żyją z marnego zasiłku i obawiają się czy następnego dnia będą mieli ' co do garnka włożyć ' niestety takie są realia tego jakże dziwnego państwa , w którym rządy sprawuje banda osłów i zamiast polepszać byt ludności narodu , polepszają ,owszem , ale swój ... . Pozdrawiam
|
|
http://www.rmf24.pl/fakty/news-lomza-nie-chce-osrodka-dla-uchodzcow,nId,240934
|
|
A To gosc ktory tak pisze o lomzynskich czeczenach i ksenofobicznych Łomżanach http://www.rmf.fm/ludzie/andrzej-piedziewicz
|
|
ten Pan pisze tak aby coś na chleb za to zarobić . To widać po jego poziomie dziennikarstwa. Nic szczególnego , podłapał ni z gruszkiczy pietruszki temat bo jest poprawny polityczniem i na czasie i parę groszy za pierdyknięcie paru bez sensu słów dostał. Bimbo
|
|
Już mu napisałem co myślę na temat jego reportażu.
|
|
http://www.rmf.fm/ludzie/andrzej-piedziewicz Tam jest jego mail, kto chce niech osobiście napisze mu co myśli o jego dziennikarstwie... ___________________________________________________________ -->>SMSy<<--
|
|
Czeczeni jak kiedyś Polacy jadą w nadziei na lepsze jutro. wielu ludzi z Podlasia siedzi za granicą tak samo jak Ci Czeczeni,na garnuszku podatników z innych krajów. Swoją drogą wychodzi silnie zakorzeniona na Podlasiu wiara katolicka,a niestety co za tym często idzie "ludzka życzliwość" rasizm i inne bardzo ładne nauki. Żal że nazywacie siebie ludźmi wierzącymi.
|
|
to se weź ich na chatę
|
|
Widocznie nasi wspaniali radni siedzą i grają w pasjansa tylko w tym ratuszu bo nawet nie trzeba wychodzić z niego a wyjrzeć za okno żeby zobaczyć gdzie pieniążki idą.Narkomani, złodzieje i hazardziści.I uwierzcie mi że do każdego określenia wymienionego przezemnie było już kilka widocznych gołym okiem sytuacji.A Łomża nie jest miastem gdzie nie toleruje się innej rasy ani kultury a raczej jej brak!
|
|
Jestem na emigracji od wielu lat troche swiata objechalem. i nie widzialem jeszcze kraju w ktorym Polak jest na utrzymaniu podatnikow.Nie ma takiej opcji.Kolorowi tak ale my musimy orac na kazdy cent. co się martwisz co się smucisz ze wsi jesteś na wieś wrócisz
|
|
No właśnie ... jeśli my jedziemy za granicę i korzystamy z funduszy socjalnych innych krajów, to jest ok, jeśli ktoś inny skorzysta z naszych pieniędzy, to jest be ... Drodzy użytkownicy forum, piszący tutaj tak namiętnie - jeśli Ci Czeczeni nie wezmą tych pieniędzy, to waszych przez to nie będzie więcej, może pomyślcie w ten sposób i będzie Wam lżej ... to by było na tyle ... Najlepiej zarabiać własne pieniądze, a nie liczyć na to, że ktoś z Twoich wirtualnych nie skorzysta ... Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, póki nie poznałem internetu. (S.Lem)
|
|
hansktos- gdzie Ty zyjesz ()ze takie cuda widzialas'(es')
|
|
Niech autor tego niby reportażu pospaceruje po zmroku pod hotelem. Może to powie mu coś o tym co się tam dzieje. Każdy mądry, jeżeli taki problem nie dotyka jego samego. A prawda jest taka że hodujemy sobie problem. Inne kraje już się nauczyły. Jestem za tym żeby pomagać Czeczenom. Ale pomoc to nie haracz wypłacany co miesiąc. Należałoby zmienić zasady takiej pomocy - np. przyznana ona zostanie na rok, z możliwością przedłużenia o kolejne sześć miesięcy. Po tym okresie osobnik pobierający pomoc powinien wykazać się znajomością języka polskiego na poziomie B2 oraz poszukiwaniem pracy. Jeżeli tego nie zrobi, odebranie praw do zasiłku. Co więcej - każdy konflikt z prawem - obcięcie zasiłku, lub deportacja - bez znaczenia czy ma 1 czy 8 dzieci. Ktoś z komendy wojewódzkiej mówił o tym że Czeczeni nie popadają w konflikt z prawem, bo nie odnotowano takich przypadków. Żeby przesłuchać obywatela innego państwa należy sprowadzić tłumacza przysięgłego. W innym przypadku sąd nic nie zrobi. Policjant może nałożyć tylko kilka pał na plecy, bo mandatu i tak nikt nie zapłaci - komornik nie ma możliwości ścigania takiej osoby. Na koniec chciałbym dodać że wszyscy używający sformułowań "brudasy" itd. są idiotami. Jestem pewien że każdy ma w rodzinie kogoś kto siedział gdzieś za granicą i tam był nazywany takim brudasem. Jeżeli naprawdę chcemy zlikwidować ten problem to róbmy listy. Podobno była lista pod pismem (chyba) posła Kołakowskiego. Podpisało się 800 osób. Tylko. Nie wiedziałem, tak jak pewnie wielu, że taka lista ma być tworzona. Może warto coś takiego zorganizować? Krzykami na forum nic nie osiągniemy!
|
|
Rahtid: to sensowne co piszesz, dobrze usłyszeć głos pozbawiony niepotrzebnych emocji. Mnie osobiście nic złego z ich strony nie spotkało, a mieszkam blisko ośrodka i często obok niego przechodzę. Czeczeni mi nie przeszkadzają, ale uważam również, że nie powinno ich już być więcej. Większa ich ilość może zrodzić problemy społeczne. Przykładem takich problemów były wydarzenia we Francji w 2005 roku. Wyrażanie swojej opinii podpisując się na liście nie jest pomysłem złym. Warto takie rzeczy robić by nasi włodarze znali naszą opinię, ale moim zdaniem ważniejsze jest by każdy człowiek wyrobił w sobie postawę 0 tolerancji dla zachowań patologicznych i to nie tylko w stosunku do zachowania Czeczenów. Jeśli widzisz, ze ktoś zachowuje się w sposób nie właściwy, który odbiega od tego jak chcesz by wyglądało twoje miasto, zwracasz uwagę, jeśli twoja uwaga wywoła agresje, wzywasz policję. Jeśli był to Czeczen i takie zachowanie się powtórzy zostanie od deportowany. Chcemy żyć w państwie prawa to je szanujmy i korzystajmy z niego.
|
|
Muszę się z panami zgodzić...)
|
|
Tu nie chodzi o jakies zasilki itp Polacy w innych krajach takze korzystaja z roznych zasilkow, doplat. Tyle ze ZAZWYCZAJ gdzies pracuja i poprostu malo zarabiaja z tego tez wzgledu maja takie doplaty (doplata do mieszkania, doplata na przedszkole dla dziecka itp). Co innego Czeczeni- 90 % z nich nie pracuje tylko robi lewe interesy, non stop na telefonie osobiscie bylem swiadkiem jak weszli do restauracji zamowili piwo i zwyczajnie wyszli nie placac. Czuja sie bezkarni robia co chca i smieja sie z nas bo wiedza ze guwno mozna im zrobic. Ja jestem zdania, ze O SWOJE TRZEBA WALCZYC. Szkoda ze minely lata 90' wtedy byli w Lomzy ludzie ktorzy zrobili by z nimi porzadek...
|
|
A z panem jak najbardziej...)
|
|
Tylko w Polsce zasiłek jest większy od minimalnej płacy w danym kraju,na przykladzie naszego miasta to wnioskuje:D moze w Anglii tez jak pojedziemy i powiemy ze uciekamy przed ciezka sytuacja z naszego kraju to sie zlituja i sypna nam Funciaki,a my bedziemy kupywali samochody,grali w kasynach i jak zrobimy cos zlego to powiemy ze to wszystko dla tego ze mamy zla sytuacje w rodzinnym panstiwe...eeeeeeeeh Lomzes
|
|
jest taka sytuacja,, autobus nr 8 ...wsiada grupa czeczenów nie kasują biletów... chwilę puźniej kontrola, czeczenom nic nie zrobią bo to nie ma sensu i ich wypuścili a biedny łomżyniak dostał mandacik.... jaka tu sprawiedliwość?|??? nie no taaaaaaa
|
|
no i dlatego nie dziwi ,że wchodza do restauracji zamawiają , konsumują i wychodząc nie płacą - po prostu są tak przyzwyczajeni wynika z tych przykładów. Bimbo
|
|
Jak najbardziej zgadzam sie z wypowiedzią Dpg. Rząd miasta nie widzi tego co zwykli szarzy mieszkańcy Łomży. Przecież wystarczy przechodząc obok tych całych czeczenów krzywo spojrząc można dostać nóż w plecy od nich. Przeróżne widziałem sytuacje z górującymi w nich czeczenami. Gdzie jest prawo, gdzie sprawiedliwość.? Zróbcie coś z tym.!! Będę pracował całe życie i nie uda mi się ugromadzić tyle co czeczen przez jeden rok.! A za co.? Za to że w domu siedzą.? Normalnie to się w pale nie mieści co na tej Łomży sie dzieje... :( Gdyby wasze dziecko przeżyło wieczorne spotkanie z garstką czeczenami wtedy co byście mówili.? Ja jestem jak najbardziej za tą listą ;] Pozdrawiam
|
|
Jeżeli naprawdę chcecie coś zrobić z tym problemem to należy: - utworzyć listę - można skontaktować się z tymi którzy już zbierali podpisy i dołączyć się, a także rozgłosić samą akcję zbierania podpisów; - zgłaszać wszelkie przypadki konfliktu z prawem na policji, lecz nie ustnie czy telefonicznie, ale na piśmie. Należy wystosowywać pismo do Komendanta (miejskiego lub wojewódzkiego) w którym opisujemy zachowania danej grupy osób. Policja na pewno potraktuje nas poważnie, jeżeli otrzymają kilkaset pism. Co więcej, na każde z tych pism muszą udzielić odpowiedzi. - przy każdym zgłoszeniu należy używać słów "przemoc na tle rasowym, kulturowym" - policja takie zgłoszenia traktuje bardziej poważnie. Skoro ktoś obraża nas w związku z naszą narodowością, religią, kulturą, a sam jest innej narodowości, religii, kultury, to jak najbardziej można odnieść się do tego mianem "rasizmu" lub innego wyszukanego określenia. Proponuję też nawiązać kontakt z osobami z Katowic, lub innych miejsc w których udało się rozwiązać ten problem, w celu wymiany doświadczeń. Na koniec dodam, iż wolałbym aby zmienione zostało prawo, które pobłaża uchodźcom. Nie jestem za całkowitą likwidacją ośrodka. Uważam tylko, iż należy pozbyć się jednostek które ciągle sprawiają problemy. Pozbyć - czyli pozbawić zasiłku, lub w przypadku braku alternatywy - deportować.
|
|
koło 500 osób zginęło w zamieszkach pomiędzy muzułmanami a chrześcijanami, do których doszło w niedzielę w pobliżu miasta Jos w Nigerii - poinformował doradca gubernatora stanu Plateau, którego stolicą jest Jos. - Do 500 osób zginęło w tym okropnym akcie - oświadczył doradca Dan Majang. Jak dodał, 95 osób zatrzymano. Chrześcijańscy mieszkańcy wsi Dogo Nahawa, oddalonej o około 5 km od Jos, relacjonują, że wyznający islam pasterze napadli na nich z okolicznych wzgórz około godz. 3 nad ranem w sobotę. Najpierw strzelali w powietrze, a następnie maczetami zabijali ludzi, którzy wyszli z domów. W styczniu w Jos podczas czterodniowych zamieszek wyznaniowych między grupami uzbrojonych w broń palną, noże i maczety ludzi zginęło od 300 do 400 osób. Rząd wysłał tam wówczas setki policjantów i żołnierzy, aby stłumić zamieszki. Obecnie władze rozważają przedłużenie obowiązującej od zmierzchu do świtu godziny policyjnej. Pełniący obowiązki prezydenta Nigerii Goodluck Jonathan nakazał postawić tamtejsze służby bezpieczeństwa w stan najwyżej gotowości oraz ścigać ludzi odpowiedzialnych za masakrę. _________________________________________________________
|
|
Dlaczego w Ostrolece nie ma tyle czeczencow co w łomży? I dlaczego Polak wyjezdzajacy do Czeczeni nie dostanie kasy na siebie? Urząd Polski jest jednym slowem po...... itd. Czemu nie martwi sie o swoich obywateli tylko jakis tam cudzoziemcow? Polak wyjezdzajacy w inne rejony nie jest traktowany jako poszkodowany a jako smiec to pracy za damski ch...,a czeczen dostaje od naszego Panstwa po700zl na jednego czlonka rodziny i robia sobie dzieci zeby wiecej od Panstwa wyludzic,a polakow co raz mniej bo nie decyduja sie na zakladanie rodziny,ze wzgledu na to ze dostana jednorazowo1000zl za urodzenie dziecka(co na msc starczy na pampersy)a gdzie mowa o dalszych zapotrzebowaniach do zycia? smiac mi sie chce z takiego ustroju.....w sumie jak ma byc traktowany polak w swoim kraju skoro w rzadzie sami niemcy,ruscy i obcokrajowcy rzadza polska.....niedlugo polacy wygina bo NASI POLSCY BRACIA Z RZADU do tego doprowadza,czeczeni i inni obcokrajowcy zamieszkaja Polske i zrobia z Polski przytulek dla obcych
|
|
Ja równiez opowiadam sie za listą tylko odpowiednio nagłosnioną.
|
|
Jechał rolnik drogą polną na zakręcie w słup p....ł. Prawda jest taka, że jak Polak gdzieś wyjedzie to mu nikt za darmo żadnych pieniędzy nie da, no chyba że samochód, ale to zazwyczaj sam sobie bierze. Nawet w Polsce jak straci się pracę itp. to może z głodu umrzeć i każdy biurokrata ma to w 14 literach. A Czeczeni chodzą tylko po mieście w miarę dobrych ciuchach i płacą nowymi stówkami. I ok! Nie jestem przeciwny temu, aby uchodzcom było w Polsce żle. Ale trzeba dać im jakąś pracę, zamiatanie ulic, jakiekolwiek zajęcie. Myślę, że wtedy nikt by do nich ogólnie nic nie miał.
|
|
Niepodobna mi się ich zachowanie co do Polaków. Jedno złe słowo w ich kierunku i masz w ry. nie koniecznie to ty musisz zacząć. Wieczorami chodzą po 4-5 osób i szukają zaczepki. W autobusie nie ustąpi starszym ludziom miejsca, nie skasuje biletu, a chodzą obładowani zakupami. Na moich oczach kana puścił 2 obco krajowców a polakowi wypisał mandat.Więc to chyba nie było sprawiedliwe.
|
|
Ty ROLNIK wiosna idzie wiec chyba masz co robic w polu a nie tu sie snujesz. Spadaj gosciu. Dziad
|
|
Szkoda, że zupełnie ich z polski wygnać się nie da http://5a2814.mojasonda.pl wez udzial w sondzie "co dalej z fazap"
|
|
a kto słucha RMF??? Te 20sto letnie przeboje....a na listę opóznioną w rozwoju czeka się jakby na 1000000$
|
|
i co powiedziales kanarowi jak tak zrobil Green jaka byla twoja reakcja hmmm. K 120
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |