sobota, 30 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Całkowity zakaz palenia w dyskotekach i klubach

Sejm wprowadził całkowity zakaz palenia m.in. w barach, restauracjach, dyskotekach, zakładach pracy, na przystankach komunikacji publicznej, na plażach.

Wasze pierwsze opinie ?

więcej: http://wiadomosci.onet.pl/2137248,11,sejm_przyjal_ustawe_wprowadzajaca_zakaz_palenia,item.html

ADALL

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Całkowity zakaz palenia w dyskotekach i klubach

wreszcie : )

za :)

Jak najbardziej za :) Pozdrawiam

oczywiscie za :):)

mam nadzieje, że do Barbadosu też sie to tyczy, jeszcze niech wprowadzą selekcje osób

Jestem za :)

Kilka lat wstecz, kiedy to po długiej rozłące ponownie odwiedziłem mój kraj, to najbardziej co mnie tam wtedy zaskoczyło to ilość palących. Nawet podzieliłem się mą obserwacją na tym forum, pisząc wtedy, jak sobie przypominam, że "... jeszcze tylko w kościołach i stodołach to tu się nie pali" ... czy coś w tym rodzaju.
Jakżesz miło mi widzieć, że wreszcie i w tym kierunku coś się w Polsce robi.
Przy okazji - pozdrówka, ADALL!

wychu

Gowno wprowadzili , jak zwykle schowali glowy w piasek,
bedzie mozna wydzielac pomeiszczenia dla palacych - a co to znaczy? Ze nic sie nie zmieni - jest furtka do obchodzenia ustawy.

Zawsze uchwala jakiegos gniota

tyle wprowadzili, ze rownie dobrze mogliby w tym czasie pograc w karty.
praktycznie nic sie nie zmienia. PO zlagodzila ustawe.

radze profilaktycznie przerzucic sie na e-papierosa (tylko nie na te scierwa po kilkadziesiat zlotych, co ktos tam sprzedaje). ja juz 4 dzien bez śmierdziuchów. :]

the thruth tracker

ADALL coś Ci się pomyliło początkowo sejm miał wprowadzić całkowity zakaz palenia w miejscach publicznych, lecz po masowym proteście osób trzecich tzn. właścicieli klubów, pubów itp. postanowił zmienić ustawę. A w rezultacie mamy to samo co przed jej wprowadzeniem tyle że tym razem straż miejska czy policja mogą ukarać palaczy mandatem wysokości 500zł np. za dymek na przystanku autobusowym. Co do ww. klubów i pubów, w lokalu powyżej 100 m2, właściciel może(ale nie musi) wydzielić specjalne miejsce dla niepalących, więc podejrzewam (znając Łomżyńskie realia), że w tej kwestii także nic się nie zmieni. A do Twojej wypowiedzi to radziłbym bardziej uważnie oglądać wiadomości albo po prostu czytać ze zrozumieniem.

Dokładnie to tylko u Nas jest możliwe aby zrobić krok w przód robiąc go do tyłu gratulacje posłowie

A ja 3 dzień nie pale i jadę na Tabex i są bardzo pomocne wczoraj zachciało mi się palić więc wziełem zapaliłem jednego to po półowce nie mogłem już ;p a pozniej nie smak ;p więc nie pale i biore tabletki :) a co do ustawy to tak jak z ustawą hazadrową niby jest ale jej nie ma heh . wszystko można obejść

ja jestem od dawna za zakazem palenia w dyskotekach, nie dosc, ze jest duszno od potu, ilosci osob, od puszczania sztucznego dymu to jeszcze smrod papierochow, jest to uciazliwe dla osob, ktore same nie pala, czy to taki problem wyjsc na zewnatrz i tam sobie zapalic?

moim zdaniem jest to dyskryminacja. Możne jeszcze wprowadza zakaz odpalania pojazdów. Przecież to tez truje

Drodzy forumowicze, podniecacie się zastępczymi tematami. Są ważniejsze sprawy w państwie. Bieda coraz bardziej dokucza ludziom, z pracą też jest coraz gorzej, a tym co się domagają jeszcze wyższych podatków za palenie, proponuje sprawdzenie ile w paczce papierosów jest akcyzy i innych podatków.

Tak łatwo ustawy też się już nie obejdzie, bo jeśli ktoś ma lokal powyżej 100m2 to musi wydzielić mijsca dla palących, jeśli tego nie zrobi dostanie mandat, jeśli ma poniżej 100m2 to albo wprowadza całkowity zakaz albo zezwala na palenie. W każdym przypadku lokal jest zobowiązany wywiesić informacje, jeśli tego nie zrobi może dostać kare 2tys zł. Osoba paląca w miejscu publicznym tj. przystanki, plaże itp też może dostać mandat, wystarczy, że ktoś zawiadomi władze. Więc nie liczcie na obchodzenie przepisu.
A co do dyskryminacji... Ja nie mam zamiaru stojąc na przystanku truć się od kogoś, albo wracając skądś śmierdzieć papierochami. Do dyskryminacji tutaj daleko, bo w końcu ktoś zadbał o zdrowie ludzi, bo nie każdy chce się truć. Palacz nie sobie niszczy zdrowie, ale nie innym, więc jak tak bardzo chce to niech to robi w wydzielonych miejscach lub we własnym domu, a nie na ulicy. Tutaj radzę poczytać na temat biernego palenia.
Jak najbardziej za, chociaż żałuję, że nie wprowadzono pierwotnej wersji, w niektórych krajach to się świetnie srawdza. :)

Dla mnie to wszystko lipa. Palenie ponoć szkodzi zdrowiu, ale nikt jak dotąd nie zlikwidował fabryk papierosów, nie zakazał ich sprzedaży czy uprawiać tytoniu, tylko drą z interesu coraz grubszą kasę. Jakby się tak to nasze (i nie tylko nasze) państwo troszczyło o swych obywateli, zrobiłoby to o czym wspomniałem wyżej.
Mandaty za palenie na przystankach itp. to następny wymysł jak z głupiego nałogowca zedrzeć jeszcze więcej pod pozorem ochrony jego zdrowia.
Już widzę, jak łapy zacierają ze szczęścia strażnicy miejscy. Nie dość że łapanie na przystankach to niemęcząca a dochodowa fucha, będzie można zasłonić się nawałem "pracy". I dalej zamiast pilnować porządku w obejściach mieszkańców (do czego pierwotnie byli powołani), będą sobie czyhać na roztargnionych kierowców, roztrzęsionych niewolników nałogu tytoniowego.

Serdeczne pozdrowienia Wychu. Kopę lat. Jak tam na Florydzie? Zapewne słoneczko i cieplutko ?!

Daniel86: potrafię czytać. Tekst do którego odnosi się mój link został całkowicie zmieniony. No cóż dziennnikarze nie są rzetelni. Chciałem pokazać jak traktują swój zawód. Ale dyskusja, jaką wywołałem - "warta grzechu". Osobiście rzuciłem i namawiam wszystkich do takiej decyzji !

ADALL

Oczywiście jestem przeciw , puby stracą klientów ,będą zwolnienia i ogólnie ludzie posiadający puby czy dyskoteki dostaną ostro po kieszeni . Ludzie nie będą się męczyć i chodzić na siłę do pubów żeby nie zapalić . Ja na pewno nie zamierzam . A jak myślicie że bierne palenie truje to co powiecie a parującym asfalcie w lato , spalinach samochodowych , fabrykach , azbeście ,słońcu , modyfikowanej żywności , barwnikach spożywczych itp . Codziennie wdychacie i spożywacie więcej składników rakotwórczych niż myślicie . Do tego jest to kolejne uderzenie w wolność osobistą i czysta dyskryminacją . Politycy nie dość ,że mnie okradają to będą mi mówić jak żyć i co robić .

jak to dobrze bylo popalic'
w wieku 15 lat to byla radocha

WOW radocha pewnie 1 papieros bez zaciągania dziennie za szkołą od poniedziałku do piątku . ********* radocha !! Biegnij sobie ulżyj na redtube

Oooops! - omalże przeoczyłem Twój ostatni post, ADALLu, bo przynam, że tak na dobre to już tak często tu nie zaglądam.
Dzięki więc za życzonka, a co do tej pogody na Florydzie, to dodam, że im także to 'globalne ocieplenie' dobrze dało się we znaki tej zimy ...hehe.
'Im', bo zamieszkując w północnych stronach Stanów, ja sam jestem tam tylko częstym gościem (i nawet zamierzam być tam powtórnie już za tydzień, to wtedy osobiście postaram się 'sprawdzić' tą całą sprawę :D).
Wracając do tematu, to wielka szkoda, że tę ustawę w ostatniej chwili aż tak sromotnie wypaczono i to ponoć przez PO - partię, w której przed wyborami pokładano tyle nadzieii!
Ale nic to, bo co się odwlecze ... - no nie? Miejmy nadzieję! Bo nasz kraj w tej kwestii, niestety, to nadal te przysłowiowe 50-at lat za murzynami (nie obrażając tym naszych czarnoskórych pobratymców, oczywiście).
A wszystkim obrońcom 'status quo' i podnoszących larum w obliczu jakichkolwiek zmian, sugeruję wizytę na odziale onkoligocznym w pobliskim szpitalu. Może to ich przekona.
Powtórne pozdrawionka, ADALLu!
wychu

Jakos w angielskich pubach jest calkowity zakaz palenia i jakos nie narzekaja na brak klientow

U nas będzie to samo, palacze pokrzyczą i dadzą sobie spokój bo nic nie wskórają.

I nie sądzę ,żeby tak drastycznie spadła ilość klientów, po prostu bedzie przychodzić wiecej osob nie palących, których do tej pory odstraszał smród i dym :)

takie drogie ze szkoda palic'
luksus czy rarytas
gest,... mozna jednak zachowac'

okapy niech zamontują

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org