Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Jedna rzecz mnie nurtuje... |
A więc trapi mnie to od dawna a że matematykiem wielkim nie jestem, nie moge tego "ogarnąć". Otóż 1/3 (słownie jedna trzecia) + 1/3 + 1/3 to jak wszyscy wiedzą 1. Jak jest w przypadku zamiany 1/3 na ułamek dziesiętny tj. 0,33(3)? Bo przecież po dodaniu 0,33(3) + 0,33(3) + 0,33(3) nie wyjdzie pełne 1. Czy jest ktoś kto mógłby mi to wytłumaczyc bez wyzywania od tumanów nieuków itd? Nie każdy jest matematykiem;] Piszę poprawnie po polsku Tylko Łomża ŁKS!!!
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Jedna rzecz mnie nurtuje... |
u nas na forum są tylko wybitni znawcy ortografii a temat ciekawy
|
|
to jest podstawa matematyki. To 3 w nawiasie "3" oznacza, że tych trójek jest w nieskończoność, a więc pisząc na kalkulatorze nigdy nie napiszesz dokładnej liczby, a kalkulator podając wynik robi zaokrąglenie do jego maksymalnego zakresu. Pozdrawiam. Pjotr
|
|
To ja się dołączę: a = b a^2 = ab a^2 - b^2 = ab - b^2 (a - b)(a + b) = b(a - b) a + b = b b + b = b 2b = b 2 = 1 "the progression from line 4 to line 5 involves division by a − b, which is zero since a equals b. Since division by zero is undefined, the argument is invalid." :(
|
|
to i ja sie dolacze: 1zl=100gr=10gr*10gr=1/10zl*1/10zl=1/100zl=1gr :)
|
|
W przykładzie przytoczonym przez marcina135 jest błąd, dlatego i błędny wynik wychodzi. A mianowicie: w czwartej linijce gdzie jest (a - b)(a + b) = b(a - b) dzielisz obie strony przez (a - b) lecz nie możesz tego zrobić, gdyż w założeniach podałeś, że a = b co oznacza, że (a - b) = 0, i tym samym dzielisz tak naprawdę przez 0, co jak powszechnie wiadomo w matematyce jest niedozwolone :)
|
|
No więc w przykładzie D też jest błąd :P A mianowicie w tym zapisie 100gr=10gr *10gr, bo 10gr*10gr to wychodzi 100 groszy ale do kwadratu a czegoś takiego nie ma, a więc poprawnie 100gr = 10 * 10gr co zmienia cały zapis na: 1 zł = 100 gr = 10 * 10 gr = 10 * 1/10 zł = 1 zł :)
|
|
ile to jest zer po przecinku w liczbie +oo mam na mysli (nieskonczonosc) a i 2 sprawa widzial ktos spis tresci internetu...? bo szukam i znalesc nie moge, same strony wstep ale zakonczenia i spisu tresci nigdzie nie widac ;/ y
|
|
Co do pytania A-Z to wszystko da się wyjaśnić obliczeniami. Każdy ułamek nieskończony okresowy przedstawia jakąś liczbę wymierną. No to spróbujmy zamienić ułamek okresowy 0,33(3) na zwykły. x=0,33333..... przesuwamy teraz przecinek o 2 miejsca czyli mamy 100x=33,333.... dalej analogicznie przesuwamy tym razem na przykład o jedno miejsce 1000x=333,333.... No więc możemy napisać teraz takie oto równanie: 1000x-100x=333,333.... - 33,333.... w ten sposób część dziesiętna się redukuje i mamy wtedy 900x=300 dzieląc to przez 300 otrzymujemy 3x=1 a dzieląc to przez 3 wychodzi 1/3 Kalkulator nie jet dobrym urządzeniem do liczenia ułamków okresowych gdyż ma ograniczony zakres i zaokrągla wyniki. Dlatego najlepiej liczyć to na kartce :)
|
|
to i ja 2 + 2 = orgia
|
|
to i ja wam powiem cos ze 2 wcale nie rowna sie 2 a dowiecie sie o tym idac na studia
|
|
Johny, przecież na swój dylemat sam przytoczyłem odpowiedź! :-)
|
|
1+1 = 10 :P _____________________ one track, one thruth. the thruth tracker
|
|
No rzeczywiście marcin135, masz racje :) nie zauważyłem na początku, bo było w nie naszym języku :P No ale jak ktoś by nie rozumiał po angielsku to u mnie jest ta sama odpowiedź :) 1+1=10 to rzeczywiście prawda, tyle tylko, że w systemie binarnym a nie w dziesiętnym :)
|
|
" Bo przecież po dodaniu 0,33(3) + 0,33(3) + 0,33(3) nie wyjdzie pełne 1." Nie? Przelicz sobie;) A jak ci się nie chce to tak - 1/3 to 0,33(3).
|
|
Dzięki Johny_84 przypomniałeś mi ten sposób obliczania. Już wszystko jasne:) Piszę poprawnie po polsku Tylko Łomża ŁKS!!!
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |