środa, 27 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Wysył♥ka do Nigerii

Witam. Na allegro wystawiłem telefon komórkowy. I jakaś pani napisała do mnie , że pieniążki zostały wysłane ale zostaną one odzwierciedlone dopiero w momencie wysłania przeze mnie paczki i zeskanowaniu potwierdzenia. Jak to jest. Czy mieliście kiedyś z czymś takim styczność.??

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Wysył♥ka do Nigerii

W bambuko Cię robi. Jeśli kasę wysłała jak mniemam przelewem na Twoje konto to powinnas mieć je zaksięgowane ka koncie, w skrajnych przypadkach trajsakcja może trwać nawet 2 dni (robocze) a czasem i dłużej.

Tak.
Klasyczne oszustwo, jedna z odmian "oszustwa nigeryjskiego". Wyślesz telefon a kasy nigdy nie dostaniesz.
Zrób Nigeryjce żart, narysuj w paincie, czy wykorzystując fotoszopa, coś co będzie wyglądało na potwierdzenie nadania. Kasy nie dostaniesz i tak, ale zagrasz na nosie oszustce.
I.

Dokładnie, po 3dniach od wpłaty pieniądze powinny byc na twoim koncie. poproś o zdjęcie lub zeskanowanie dowodu wpłaty. Jesli pieniadze nie dojda lepiej nie wysylac.

http://kasia-paznookcie.blog.onet.pl/

Tak jak inni już wyżej Tobie napisali to klasyczny i prostacki sposób (bo zakłada, że ktoś jest debilem i wyśle) oszustwa. Coś takiego powinno się zgłaszać jako próbę wyłudzenia. Nic nie wysyłaj bo zostaniesz zrobiony w balona. Zaksięgowanie przelewu i wysyłka towaru to są dwie odrębne sprawy, nie mające ze sobą nic wspólnego.
PS.
Skan dowodu wpłaty łatwo jest zrobić samemu więc nie wyrywałbym się z wysyłką. Dojdą pieniądze wyślij, nie dojdą nie wysyłaj.

Takie sprawy należy natychmiast zgłaszać na Policję i do Allegro.Oszustów trzeba eliminować jak najszybciej.

br1

ok teraz mam takie pytanie. Ta pani zagroziła mi Interpolem. Czy mam się czego obawiać czy to kolejne jaja z jej strony xD

czlowieku pieniadze dojda dopiero wysylasz proste chyba .

Ta pani może Ci zagrozić nawet ojcem Rydzykiem,jak nie ma kasy na koncie to się nie wysyła.Za grożenie jej też coś grozi.Nie czekaj na nic tylko leć natychmiast na Policję z tym.

br1

No to o tym już przeczytałem. Tylko że ona mi interpolem grozi. I czy ona ma do tego podstawy i czy mam się czego obawiać?

No weśta i mnie nie wydawajta. slicznie prosze

koziol0

Podaj linka do tej aukcji.Tyle osób daje Ci do zrozumienia,że padłeś ofiarą oszustwa i dalej liczysz na pozytywne zakończenie.

br1

najlepiej daj rozmowe

nie ,nie może ci grozić interpolem

ProPP i o to mi chodziło. Pozdrawiam. I dziękuje za odpowiedzi na nurtujące mnie pytania. Pozdrawiam

Napisz do Allegro, opisz sprawę, to zablokują mu konto.

Moja znajoma wystawiła suknie slubną na Allegro i również pani z Nigerii ja kupiła, ale z płatnością było tak jak u Ciebie. Na szczęście moja znajoma nie wysłała sukni,tamta babka również jej groziła...nic nie wysyła, póki nie dostaniesz kasy na konto.

Kasia Arbuz

I wlasnie wszyscy sie mylicie, allegro oferuje mozliwosc takich BEZPIECZNYCH aucji, moj znajomy sprzedal markowy zegarem firmy Doxa wartosci okolo 1500zl w ten sposob, i rowniez do Nigerii. Chodzi o to ze osoba ktora kupila od Was przedmiot wplaca szmal na konto allegro (mozna zadzwonic i sprawdzic czy fundusze dotarly), nastepnie wysylamy paczke, slemy dowod nadania, a w momencie podpisania w Nigerii dowodu odbioru paczki, allegro przekazuyje te pieniadze nam. W ten sposob obie strony sa zabezpieczane, towar niedotrze-allegro zwraca kase, towar dotrze, to dopiero wtedy otrzymujemy kase

Wychodzi na to, że ten pajac- przjawoszek1994(nick na allegro) z miejscowości Ryki,wszystkich chce zrobić w konia.
Użytkownik od: 2009-05-31 16:08:50 (ostatnio logował się: 2010-02-04 16:32:57).

br1

o prosze

i jest fajnie

daj nr to zadzwonie do tej nigeri to im sie odechce telefonow . ***** robisz problemy . hajs nie wplynal to sie nie wysyla . chyba to jest LOGICZNE !!!!!

Nie da numeru,nie dał nawet linka do aukcji.
To jakiś początkujący allegrowicz.Zresztą ta osoba co kupiła od niego ten telefon (SE W 810i) już ma konto zawieszone.
Ja myślę,że on chciałby zrobić w h... cały świat,a sam pozostać niewinnym. Nie pomyślał o tym,że istnieje możliwość sprawdzenia każdej osoby wystawiającej coś na sprzedaż.
Po numerze IP można wszystko znaleźć,trzeba tylko wiedzieć gdzie szukać.

br1

nie wysyłaj -kolega tak laptopa wysłał i kasy nigdy nie zobaczył.............

To już na Allegro wleźli :) Wcześniej takie jaja bywały na e-bayu. Kasy nie dostaniesz, sprawy tego typu są znane. Potrafią jeszcze pomotać, że laptopa wyślij do syna w Nigerii, a zapłaci matka z UK. Kilku moich znajomych przerabiało temat, wiec nie licz na pozytywne zakończenie transakcji. A gdyby jakimś cudem była to prawdziwa oferta, dopóki nie masz kasy na koncie, niczego nie musisz wysyłać.
Podobna sytuacja:
http://answercenter.ebay.pl/thread.jspa?threadID=900000390&forumID=1&start=0

przjawoszek1994 - zapewne podałes imię nazwisko, numer konta,.
nie dość że chcą Cię wywałować to na dodatek podałeś swoje dane. W taki sposób najczęściej wykradają dane gdzie potem je odsprzedają, być może za jakiś czas będą Cię prosili w jamimś mailu o podanie numeru karty kredytowej itd.

Kiedyś miałem sytuację na ebay.com - wylicytowałem dany sprzęt i jakiś człowiek podstawił swojego maila z prośbą o przesłanie kasy na inne konto.

kartofla jej wyślij

Przepraszam bardzo ale nie życzę sobie aby jakiś osobnik mnie obrażał. Nie chce nikogo zrobić w h..a . Pozdrawiam.

Co do transakcji to ona nie kupiła tj. ona napisała do mnie maila lecz ona nie zaakceptowała aukcji na allegro.

br1 to że nie loguję się na allegro codziennie nie znaczy że tam nie wchodze wcale. I nie jestem pajacem. Nie życzę sobie byś mnie obrażał nie znając mnie.

Hehe dobre ja już to przerabiałem. Niejaka pani Uzor z USA kupiła ode mnie aparat cyfrowy używany. Twierdziła, że ma to być prezent dla syna i żeby go wysłać na adres do Nigerii bo niby tam pracuje jej syn. Oczywiście w opisie przedmiotu nie sugerowałem że wysyłam przedmiot za granicę i pomimo nacisku z jej strony podałem wszystkie dane szczegółowe do przelewu, lecz przelewu nie otrzymałem, również ona nie otrzymała przesyłki. Po zgłoszeniu tego faktu na Allegro okazało się, że konto tego użytkownika jest już zablokowane, więc to są śmieci i nimi się nie przejmuj. Pozdrawiam.

a to spoko.. Ta moja nazywa się Anna Mac. Pisała że dla siostrzeńca na urodziny xD

Proste - jest kasa wysyłasz towar, nie ma kasy to mogą cię cmoknąć - nie bądz naiwny.

Witam Wszystkich :)

Podobnie miałem przy próbie zakupu auta-grzebiąc na allegro znalazłem BMW320 z 2003 roku za prawie bezcen na Łomżyńskich blachach.Zdjęcia były robione przy lasku Jednaczewskim.Więc piszę do gościa gdzie te autko stoi by wpaść i go zobaczyć.A to odpowiedź :
" Mam jeszcze samochodu do sprzedaży. Ja znajduje się w Londynie. Mam samochód tutaj w Anglii. Samochód jest w doskonałej kondycji. Samochód jest zarejestrowany w Polska. Samochodów dokumenty Polska. Samochód nigdy nie uczestniczących w każdym wypadku, żadnych rys, garaż przechowywane. Samochód jest obecnie zarejestrowany w Polska. Wnętrze jest również w dobrej kondycji. Silnik jest w wielkiej kondycji, bez problemu. Pojazd pochodzi z pełnej historii serwisu. Przeprowadziłem z Polska w Anglii z powodu mojej pracy. Zdecydowałem się sprzedać samochód. Chcę kupić prawo jazdy samochodem strony tutaj w Anglii. Samochód został kupiony przez mnie Polska i nadal jest w rejestrze Polska. Samochód ma kierownicę po lewej stronie. Samochód jest w wersji europejskiej. I zostały poszukiwania najlepszych rozwiązań, aby uzyskać z powrotem do samochodu Polska, najszybszy i najbezpieczniejszy sposób. Znalazłem firmę transportu samochodowego przy mnie i mogę wysłać samochód na adres jak tylko jest to możliwe. Ostatnio znalazłem na stronie internetowej rekomendacji dla spółki depozycie znajduje się tutaj, w Wielkiej Brytanii, która wspiera tego rodzaju transakcji. Powiedz mi, jeśli jesteś zainteresowany dokonaniem transakcji i powiem wam, jak wiele będzie przechodzić."

Jeden wielki kant.

no i google tanslate nie bardzo poradzilo sobie z tym tekstem :P

Co do Twego pytania-wejdź na allegro na cafe pomoc.Jest tam taki temat:
"Od jakiegoś czasu część z Was może otrzymywać atrakcyjne oferty zakupu Waszych przedmiotów wystawionych na aukcjach.

Najczęściej oferty te są pisane w języku angielskim lub łamaną polszczyzną (pochodzącą z translatorów) i wysyłane przez konta bez pełnej aktywacji, tzw. "kopertki".

Płatność ma się odbyć poprzez Bidpay, Money Gram, Western Union lub inne systemy płatności on-line.
Oszuści podrabiają oficjalne powiadomienia serwisów płatności, a
Sprzedający przesyła sprzęt do jednego z afrykańskich krajów
(najczęściej). Na początku była to Nigeria (stąd nazwa tej formy
wyłudzania pieniędzy), teraz są to inne kraje afrykańskie, rzadziej
Europa. Oferowana Wam kwota znacznie przewyższa tą za którą
chcieliście sprzedać dany przedmiot. Sam przedmiot ma być wysłany
najczęściej do kraju afrykańskiego. Poniżej przykład takiego maila:

"Hi Seller, My name is Mrs faith eric from the Spain,i saw your item
on the Auction,I am interested in buying the item from you,provided
its in good working condition and quality am ready to add US$30.00 to
the price listed so as to close the auction on the items which is
needed urgentlly by a client of mine in Africa.Expecting your reply
ASAP so as to proceed with the payment via Bidpay Auction Payments,Let
me know if my offer is okay. Thanks Mrs Faith Eric."

Jeżeli otrzymacie coś takiego, to nie odpowiadajcie na tego e-maila a
całośc zgłoście do nas poprzez formularz kontaktowy dostępny na
poniższej stronie

http://www.allegro.pl/contact/contact.php

wybierając temat zapytania:
"Bezpieczeństwo › Inne pytanie lub problem""

ten sam oszust chciał ode mnie kupić kołpaki :) transakcja miała się odbyć za pośrednictwem Western Union
Dobrze, że nie dałem się nabrać:)

tego typu sprawy wystarczy wpisac w google:) mozna sie wiele dowiedziec ze to jedno wielkie oszustwo

bigi2004

przjawoszek czy jak ty tam . to skoro tylko do ciebie pisala a nie licytowała ani nie kliknęła "KUP TERAZ" to po jaki *** zakladasz ten temat .! Ludzie czy wy nie macie znajomych ,że o wszystko na forum pytacie ?

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org