czwartek, 28 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Powróćmy nad Narew ! cz. CXIII

Także w 1924 roku czwórka żeńska i męska odniosła zwycięstwo w Międzynarodowych Regatach Akademickego Związku Sportowego w Warszawie. Skład osady mężczyzn stanowili: Stanisław Borys, Wacław Cieśluk, S. Płocki, W. Wejroch, a sternikiem był Edmund Kuczewski. W damskiej osadzie popłynęły: H. Roszkowska, Wanda Cieśluk, Janina Szranżanka, Stanisława Świgońska, a sterniczką była Maria Kuczewska. W 1928 r. w regatach z okazji "XV lecia Warszawskiego Klubu Wioślarek" wystartowały w biegu nowincjuszy na czwórce
dębowej wioślarki z Łomży. Zajęły II miejsce za zawodniczkami z Warszawy. Pokonały osadę Akademickiego Związku Sportowego z Wilna i Wileńskiego Towarzystwa Wioślarskiego.

Studia Łomżyńskie nr VII.................................cdn. .......................................

Wydawnictwo Łomżyńskiego Towarzystwa Naukowego

czesław

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Powróćmy nad Narew ! cz. CXIII

Witam.
Gdzie się podziały te piękne dni, kiedy Nasi wioślarze odnosili takie sukcesy. Zostały nam tylko wspomnienia, które ożywia Pan Czesław dzięki swoim wspaniałym publikacjom. Proszę częściej pisać.

Pozdrowienia.

o ile się nie mylę to wymieniony przez Czesława Wacław Cieśluk był wraz ze swym bratem w 1928 roku założycielem Łomżyńskiego Klubu Sportowego. A Wanda Cieśluk - czyżby to żona Wacława ?

pozdrawiam miłośników historii

T i g e r

Brawo Czesław

Ja tam nikogo nie krytykuje ale mi się już znudziły te opowiestki żeby jeszcze czesław pisał o tym jak było w Łomży w latach Wojny albo w czasach PRLu to bym chetnie czytał ale tak to lipa

Jeżeli są to wspomnienia to muszą iść chronologicznie, od czasów dawniejszych do obecnych. Po drodze będą czast wojenne, PRL-lu i obecne. ALe o obecnych przy takiej posusze, to nie wiem czy będzie o czym wspominać. +Polak+ miej dla naszych przedwojennych ziomków szacunek, a nie pogardę.

Wacław Cieśluk wraz z bratem Henrykiem był jednym z założycieli ŁKS.
W czasach PRL Henryk był wiceprokuratorem generalnym. Wanda Cieśluk to siostra wymienionych. Wacław Cieśluk został w czasie wojny rozstrzelany przez Niemców wraz grupą mieszkańcow Łomży.

czesław

Autor: czesław (---.lomza.rtc2.4lan.pl)
Data: 06-03-05 18:25

Wacław Cieśluk wraz z bratem Henrykiem był jednym z założycieli ŁKS.
W czasach PRL Henryk był wiceprokuratorem generalnym. Wanda Cieśluk to siostra wymienionych. Wacław Cieśluk został w czasie wojny rozstrzelany przez Niemców wraz grupą mieszkańcow Łomży.

czesław
Czesław dzieki za tą informacje

Haha... cicho :) bo mi dziś śmiać się chce :~) haha bym wam opowiedział troche co tam się stało ale nie moge.

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org