wtorek, 18 lutego 2025 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
bezrobotni na Księży

Dziś usłyszałam w TV, że planują znieść celibat dla księży a przecież każdemu wiadomo ;Kto ma księdza w rodzie tego bieda nie bodzie " Jak zniosą to nagle się okaże, że księdzu rodzą się dużeeeeee dzieci ;)

Pozdrawiam

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: bezrobotni na Księży

Taka jest cała prawda o księżach.

taaaaaak. Książęta zawsze byli klasą uprzywilejowaną !

ADALL

Więc dlaczego z tej szansy nie skorzystaliście jesli to takie dobre?

jeszcze wszystko przed nami ;)

T i g e r

Celibat to chory wymysł, niezgodny z naturą i jest to również zdanie mojego znajomego zakonnika.

Ryskago

A może to jest wyrzeczenie się- ofiara, lub ratunek przed zżędliwą żoną i teściową

Jestem Witam!

Jestem, nie dziw się księżom, przecież to taki sam człowiek jak ty, On jest księdzem przy ołtarzu, potem sutanna w kąt i jest cywil, a płynie w nim krew nie woda, a że człowiek nie spracowany , to musi gdzieś to energię spalić. Teraz księża to aniołki w/g tego co się działo za panowania papieża Aleksandra VI Borgii, On sam miał córkę Lukrecję słynną z urody i intelektu, oraz syna Cezara słynnego polityka, a księża potrafili nawet zajmować się stręczycielstwem. Celibat powinien być dawno zniesiony, jak jest w innych religiach, a jeżeli ktoś zdecyduje się już zostać osobą duchowną,, powinien tak jak kiedyś we Włoszech młodym chłopcom chcącym zachować piękny młodzieńczy głos poddać się niewielkiemu zabiegowi, ciekawe ilu byłoby chętnych do stanu duchownego.

fiu, fiu Maciek - ależ Ty oczytany !!

ADALL

ADALL-ku dostęp do książek jest chyba nieograniczony, już dawno "zawędrowały pod strzechy" jak głosił jeden z, piewców Romantyzmu. Teraz w dobie internetu jeszcze łatwiejszy jest dostęp do wiedzy, wystarczy trochę chcieć. Co Ciebie tak zdziwiło, jak kiedyś DoPrze, skąd emeryt ma pieniądze na internet ?.

Pozdrowienia.

Tak a kto im bedzie żucał na tace ? Bezrobotni ?

ADALL-ku dostęp do książek jest chyba nieograniczony, już dawno "zawędrowały pod strzechy" jak głosił jeden z, piewców Romantyzmu. Teraz w dobie internetu jeszcze łatwiejszy jest dostęp do wiedzy, wystarczy trochę chcieć. Co Ciebie tak zdziwiło, jak kiedyś DoPrze, skąd emeryt ma pieniądze na internet ?.

Pozdrowienia.

Ksieża jak nie bedą mieli co robić to na czata se wejdą.

Qrde, że ja się na emeryta nie kształciłam...

Ryskago

No przestań Maćku. Posądzasz mnie o takie bzdurne wypowiedzi w stylu: skąd emeryt ma pieniądze na internet ??
Na pewno nie zadam takiego pytania !

p/s
bardziej interesującym byłaby odpowiedź na pytanie:
skąd emeryt ma pieniądze na książki ?? :)

ADALL

Pewnie zbiera butelki... :)

Ryskago

Tak. Puszki po piwie butelki po winie i to co się pod rękę nawinie. Pieniądz nie śmierdzi.

ja wiem, że Maciek się tym nie trudni. Zauważcie, jak bardzo bronił braci - taksówkarzy. Jak dziś rano wychodziłem do pracy, to dziwnie przypatrywał mi się pewien Pan z radio taxi. Aż mnie "ciarki po plecach przeszły". I potem pierwsza myśl - Maciek ?! Z tego wszystkiego wstyd mi się zrobiło, że na niego czasami "jadę" i poszedłem piechotą do roboty.

Maciek - to Ty byłeś ??
(badź szczery!)

ADALL

Ale jaja!!!
:DD

Ryskago

:)

Ave

Grzesiu, Ty się nie śmiej ino pisz...:)

Ryskago

Ja się nie śmieję, ja się uśmiecham :)

Ave

a Maciusia aż zatkało i pobiegł koguta z dachu taxi demontować !! Maciek - spoko, bez nerw ! :)

ADALL

Grzsiu ty na niewidocznym siedzisz na gg ?

grzsiek jak co to sie podlacz do mnie na gg 7889552 he bo nigdy niemoge cie złapać na gg.

Widze że grzsiu ma dzis bardzo dobry chumorek wiec go mu niepsujmy.

Celibat zostal wprowadzony jako element ochrony dobr koscielnych.Poniewaz nie bylo mozliwosci i nie ma do dzisiaj rozgraniczenia wlasnosci koscielnej i ksiezowskiej(osobistej) wprowadzono ten zakon.Dzieci ksiezy a szczegolnie dostojnikow koscielnych zbyt wiele dziedziczyly i majatek koscielny malal.Jest to zreszta dosyc swiezy nakaz w kosciele bo wprowadzony w 12 wieku n.e.Do tedo czasu obowiazywal celibat dobrowolny .Najpierw wprowadzono obowiazkowy celibat dla ksiezy od biskupa wzwyz a potem rozszezono to na caly kler.Poczytajcie historie Kosciola to zobaczycie ze i Papieze miewali dzieci a nawet propbowali wprowadzic dziedzicznosc tej funkcji.Pozdrawiam dyskutantow tych co wiedza o czym pisza i tych ktorzy plota co im slina na jezyk przyniesie!

To niech celibat zostanie zniesiony wtedy zobaczymy, kto z powołania a kto...............?,Podejrzewam, że u nich też będą rozwody, (chociaż tego nie jestem pewna czy prawo kościelne będzie zezwalało na rozwód wśród księży) Wiem jedno, kto z powołania to będzie czynił dobro, będzie pomagał ludziom jak to robi niewielu księży do tej pory a reszta no cóż zbiednym się nie podzieli wręcz jeszcze zabierze.

Pozdrawiam

No może to i dobre bo gdy już taki ksiadz będzie miałm małą gromadke dzieci to wkoncu przestanie gadac że antykoncepcja jest zła bo sam bedzie stosował, niezle jaja bedą odchodzic tylko wtedy jak oni zaczna sie miedzy soba żenic no ale cóż wszystko wtedy by zostalo w rodzinie:)

Spoko ich będzie stać nawet i tuzin dzieci wychować, a tak na marginesie skąd oni mają tyle kasy-, bo napewno nie ode mnie?
Ps. Tym z górki zawadzkiej kasy nie szkoduje (żebym miała to bym jeszcze dała), bo oni naprawdę dużo robią dla dzieci i dla dorosłych chwała im za to.

Pozdrawiam

Kase to oni mają z tacy od nas kto da to oni maja a niepracuja i tylko powie coś kilka słów na mszy i ma troche kasy.

W rozmowach z księżmi zadajcie pytanie dlaczego i zkąd mają tyle dóbr osobistych o wysokiej klasie. Dostaniecie odpowiedź że pochodzą z bogatych rodzin, które ich wspomagają lub też iż na to dobro się długo uczyli. Tak w tym przypadku zgadzam się ponieważ wykorzystują swą fachową wiedzę z psychologii o jednostce społecznej i socjologii do prywatnych osiągnięć. A ogólnie temat finansów w tym przypadku jest tematem TABU.

Pozdrawiam wszystkich skromnych zakonników życzę im wytrfania i zdrowia.

Łomżanin

Pamietam ze gdzies juz kiedys byl taki temat i wogole kasa dla ksierzy idzie z naszych podatkow ubezpieczenia zdrowotne i inne pierdoly to my dajemy nato kase choc niewiedzą tego wszyscy

No a myslalaś ze z kad oni maja kase pracuja na budowie lub w firmie ?

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org