czwartek, 28 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Dwie dziewczynki potrącone na przejściu

Za takie superchamstwo drogowe jak w temacie powinno się najsurowiej karać.

Bo karać powinno się złą jazdę (chamstwo, niedouczenie, beztalencie) a nie za
- jazdę po spaleniu papierosa, po wypiciu mocnej kawy lub po zjedzeniu czosnku z chmielem,
- używanie szminki w czasie jazdy, telefonu na korbkę, lub galaktycznego teleskopu,
- za brak dokumentu który się posiada i którego posiadanie daje uprawnienia do jazdy bez kary za brak uprawnień
itp...

Zasada powinna być taka:
Jedziesz dobrze - jedź dalej (brak sankcji),
Nie umiesz jeździć - naucz się (sankcja).

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Dwie dziewczynki potrącone na przejściu

za jaja powiesić

ale sprawca nie ma jaj bo to baba ;p

y

Opisana sytuacja niestety, jest normalna .... Wielokrotnie byłem świadkiem przejeżdżania aut w taki sposób. Jeden sią zatrzymuje, drugi nie. Polecam zwłaszcza przejście przy szpitalu. Tutaj kierowcy powinni być bardzo uczuleni na pieszych, gdyz przechodzę tędy starsi ludzie wracający ze szpitala. Nie da się ukryć - idą zdecydowanie wolniej. A spieszący się kierowcy mają to gdzieś, szczególnie ci z "szybszego" pasa. Karać! Karać! Karać takich debili!

ja też byłam w takiej sytuacji, gdy jeden samochód się zatrzymał, a drugi prosto pod nogi mi wjechał, ale na szczęście w porę się zatrzymałam

Brak wyobraźni i tyle. Zero myślenia o innych uczestnikach ruchu. Tylko ja i mój piep**** złom.

MoJe ŻyCie To MentoR.

Jestem kierowca i takich sytuacji mialem setki ze zatrzymuje sie przed przejsciem a na drugim pasie jakis idiota wali i nie patrzy na nikogo za potracenie na przejsciu powinni zabierac prawo jazdy tak jak za jazde po pijaku bo wiekszosc takich debili ma te prawko kupione.

Powinno się także w jakiś sposób karać instruktora i egzaminatora albo tylko egzaminatora, jak jego kursant popełnia wykroczenie drogowe, zbierać punkty takiemu egzaminatorowi i po zebraniu iluś tam punktów wywalać go conajmniej z roboty. Inaczej nie zwalczy się piratów drogowych.

chodzi oczywiście o byłego kursanta, tzw. absolwenta z prawem jazdy.

to jest norma sam byłem świadkiem jak na Alei Legionów kobieta przejechała " po stopach" jakiejś nastolatce. Na szczęście ona zdążyła odskoczyć,a paniusia nawet nie zahamowała nie mówiąc o zatrzymaniu i sprawdzeniu czy wszystko OK.
To nie jest chamstwo kierowców to efekt wyszkolenia i "bardzo ostrych " egzaminatorów ,że puszczają takich głąbów za kółko.

Kierowco chcesz się zabić? - Zrób to sam !

czy wiadomo kto to zrobił czy też sprawca zbiegł?

a moze ktos w koncu powie prawde jezdnia jest dla samochodow a chodnik dla pieszych kierowca na chodniku zachowuje sie jak nalezy a pieszy na jezdni jest panem niestety

Pieszy na przejściu jest panem (i nie "niestety"). Ty NIGDZIE nie jesteś panem (za młody jesteś).

Nie znasz tej zasady (podstawowa), to oddaj tacie prawo jazdy i nich Ci je odda jak będziesz miał 30 lat.

Pozdrawiam.

Kierowcy kierowcami ale i piesi też nie lepsi!
już kilka razy gówniarstwo ze słuchawkami na uszach samo pod maskę mi się pchało,nawet głową nie ruszy żeby się rozejrzeć
Kultura powinna zobowiązywać dwie strony.

Zlikwidować pojazdy mechaniczne tak proponuje ja nie posiadam i żyje .

8 i 9 lat? A gdzie byli w tym czasie rodzice?

taaak oczywiscie teraz to pieszy jest winny......!!!!!!

przeciez te dziewczynki byly na przejsciu a nie gdzies tak na jezdni!!!!

prawda jest taka ze wiekszosc kierowcow ma gdzies pieszych i uwazaja ze wszystkiemu winni sa piesi....

niestety takie sytuacje beda sie powielac gdyz wielu kierowcow uwaza sie za panow jak posadzi cztery litery w aucie i cos takiego jak kultura jazdy i szacunek jest im obcy!!!!

ale najlatwiej jest powiedziec-"piesi sa winni" !!!!

szkoda slow na takich pseudo "super" kierowcow!!!

Jako kierowca duzo jezdzacy po naszym miescie pozwole sobie powiedziec iz:

- zamiast zwracać uwagę na pieszych omijam studzienki
- zamiast zwracać uwagę na innych uczestników omijam studzienki
- zamiast jeździć prawa strona jeżdżę środkiem bo.... omijam studzienki
- zamiast byc skupionym na jeździe omijam studzienki
- pieszym nie ustępuje na 2 pasmówkach (zbyt duże ryzyko) POLECAM :)

TAKA MAŁA UWAGA JAK KOGOŚ W KOŃCU PRZYHACZĘ :D

A w temacie to chyba tylko tyle iż zarówno pojazdy jak i piechota są tu po równemu.
Pojazdy nie ustępują pieszym, piesi pchają się pod pojazdy.
Należy tylko zwrócić uwagę ze pojazd da się wyklepać tych drugich nie.
Także trochę rozwagi i przemyślenia zanim wyleziesz na pasy jeden z drugim.

W sytuacji wyjścia pod 2 pojazd gdy 1 się zatrzyma po części to tez wina pieszego ponieważ tego nie przemyślał/ nie przewidział i lezie jak swięta krowa zapominajc że 3m dalej jest kolejny pas ruchu z niespodzianką.
Wręcz taka sama wina jak kierowcy który się nie zatrzymał bo tez tego nie przemyślał / nie przewidział xD

"pieszy jak pachołek pukniesz czarny worek"

Droga hamowania pieszego ze sredniej prędkości ~ 20cm
Droga hamowania pojazdu ze średniej prędkości ~ 50m

co mowi kodeks??? nooo i mamy sytuacje jasna!!!!!!!!!!!!!! jak menda "pruje " lewym pasem i nie patrzy co daleJ??? TLOMOK , BEZMOZGOWIEC I ZA DUPE INSTRUKTORA WZIAC!!!!!!!!!!!1

bagrmosen

qwertyuiop546--- to gdzie ucza ,ze na lewym pasie mozna wyprzedzac idioto?!!!!!!!!!!!! podaj swoje dokladne dane ABY TAKIEGO DURNIA OMIJAC Z DALEKA!!!!!!!!!!

bagrmosen

No i kłania się zasada ograniczonego zaufania - nie uczyli ?
Kierowca powinien przewidywać możliwość wystąpienia różnych sytuacji na drodze, bo to on ma drogę hamowania te przykładowe 50m.

________
Malachit

Kierowca jak i pieszy ma zachować ostrożność tak mnie uczyli nieiwem jak was ale czasami i jedni i drudzy otym zapominają a potem płacz i lamęt wypadek to tylko kilka sękud zdarzenia i może być tak że całe życie cierpienia.
Ale jak to mówią mądry polak po szkodzie.

policji drogowej na mieście nie widać , pewnie stoja z radarkami na drogach i polują a na mieście bałagan czego efektem są takie zachowania kierujących ale i pieszych.

Bimbo

Zimno samochody więcej palą a policja oszczedza na piechote w takie mrozy łazić niechą

Ty "Bimbo" czep się tramwaja, bo chwytasz się taniego populizmu.
Stojąc z radarkami również egzekwują prawo.
Przyznaj się - ty chyba nie lubisz policji.

Jasne że kierowca tak samo jak pieszy ma zachować ostrożność,jednak trzeba pamiętać że kierowca dysponuje autem,narzędziem bardziej specjalistycznym do przemieszczania się niż ludzkie nogi,dlatego ja zawsze byłem takiego zdania że bardziej to kierowca powinien myśleć,przewidywać każdą sytuacje bez względu na to czy to samo zrobił pieszy czy też nie,ja nie ufam więc wole jako kierowca być zdany na siebie a potem nie będę miał jakiś nieprzyjemności.Trzeba mieć sobie wpojone że gdy jedziemy lewym pasem zbliżając się do przejścia bez sygnalizacji świetlnej zwłaszcza a na prawym pasie widząc zatrzymujący się pojazd właśnie przed przejściem powinno się zrobić to samo,auto osobowe pół biedy a co jeśli jest to tir,bus,czy autobus,z prawej strony zasłania całe przejście i z lewego pasa nie widzimy czy ktoś z pieszych wychodzi na to przejście czy też nie,nie warto zgadywać i ryzykować,lepiej się zatrzymać.

Od kiedy to za to ze ty debilu jeden z drugim napiepszasz lewym pasem ma odpowiadać instruktor albo egazminator???????????????????? to już chyba lepiej twoja matka lub ojciec bo to oni wychowali takiego durnia bez wyobrazni. ALE CO ONI MOGĄ PRZECIEŻ TY JESTEŚ DOROSŁY TOBIE WSZYSTKO MOŻNA , TY WIESZ LEPIEJ JAK JEŻDZIĆ. Robiąc prawko masz 18 lat skończone jesteś dorosły wiesz co robisz. Tylko kara czyli kratki lub dożywotnie zabranie prawka takim , wzależnosci od skutków , nauczy innych.

To przykre ale takie wypadki będą, bo pośród rzeszy kierowców są i bedą zdyscyplinowani i rozumni oraz tandeciarze, którzy nigdy nie dostąpią zaszczytu bycia prawdziwym, przewidującym i kulturalnym szoferem.

Najlepij to na każdego debila za kierownico przeznaczyc jednego policjanta????????? Przecierz jesteście dorośli wiecie co robicie ,wiecie jake mogą być tego konsekwencje wyprzedzając tuż przed przejsciem nie wiesz ze możesz potrącić pieszego?????????? Każdy kierowca to wie , tylko niekturzy mają to w dupie ,moze sie uda , a jak nie to ja tak swietnie jezdze ze napewno wychamuję. A wrazie czego kara niewielka. Dobra kara odstrasza i zniechęca nastepców.

do konca nie wiemy jak bylo moglo przeciez sie zdarzyc ze kierujacy ktory potracil dziewczynki hamowal lecz kola zalapaly lod i mozna sie wtedy madrzyc sam mialem sytuacje kiedy jechalem pilsudskiego 40km/h i zblizajac sie do przejscia dla pieszych zapalilo sie czerwone jak w hamulec a samochod jedzie tylko dzieki temu ze przyspieszylem i odbilem w lewo nikt nie ucierpial oczywiscie bylaby moja wina gdyby cos sie stalo ale piesi tez powinni myslec i chcociaz rozejrzec sie czy akurat kierujacy zatrzymuje ise na swiatlach a nie jak pan i wladca nie patrzac na nic przechodzic przez ulice bo ma zielone swiatlo

Karą będzie sumienie do końca życia.Niektórzy nie przewidują za wczasu tylko uczą się dopiero po fakcie,najgorzej tracą na tym inni,ci niewinni czy nawet współwinni.

Czym jest dręczące sumienie wobec ofiar? - mało znaczącym zadośćuczynieniem.

Takie "najazdy" na przejścia są powszechne w Łomży. Boję sie nieraz przepuszczać pieszych bo wielokrotnie jakiś bandyta drogowy najeżdżał na sąsiedni pas i mogłem w ten sposób puścić ludzi pod samochód! Rozmawiałem na ten temat z naszą policją, żeby zwrócili uwagę na takie zdarzenia na skrzyzowaniach bez świateł, ale jak widać bez skutku... a okazja do dużych mandatów przpada :-(

Zbych

Czy ktoś zwrócił uwagę jakie zaspy śniegu znajdowały się na wysepce gdzie doszło do zdarzenia? Nie było widać czy ktoś stoi na wysepce czy nie. Przejeżdżałem tamtędy wczoraj i zastanawiałem się kiedy dojdzie do jakiejś tragedii. Nie usprawiedliwiam sprawcy ale takie coś mogło się do tego przyczynić. Dzisiaj oczywiście zaspy były usunięte ale dopiero wtedy gdy doszło do wypadku. Dziękuję, dobranoc.

i co, nie widział samochodu, który zatrzymał się aby puścić, bo mu go zaspa zasłaniała?
dobranoc, dobranoc...

the thruth tracker

policji drogowej na mieście nie widać , pewnie stoja z radarkami na drogach i polują a na mieście bałagan czego efektem są takie zachowania kierujących ale i pieszych.

Bimbo

Zasada ruchu jest taka, że NIE WOLNO WJEŻDŻAĆ NA PRZEJŚCIE jeśli stoi tam pojazd przepuszczający pieszych! Nie piszcie o piraci/tce drogowym/ej tylko pomyślcie o rodzicach tych dzieci!

Zbych

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org