czwartek, 28 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Uwaga na oszustów z Allegro

Witam
W zeszłym tygodniu brat zamówił spawarkę z Allegro za prawie 3 tyś. zł. Zaraz na drugi dzień dostawca przyjechał z Polski z zamówionym produktem. Otworzywszy pakunek brat stwierdził że to nie jest ta spawarka którą on zamawiał tylko inna więc odmówił jej przyjęcia podpisując u dostawcy zwrot i że to nie ten towar.

Teraz człowiek u którego była zamawiana spawarka wydzwania do brata twierdząc że to ta spawarka, straszy go sądem i policją.. Myślę ze jego zachowanie spowodowane jest tym że nie udało mu się wcisnąć towaru, ma pretensje że brat otworzył zawartość przysłanej paczki zamiast zapłacić i po problemie..

Jak to jest z kupowaniem na Allegro..? Czy ktoś miał podobny przypadk..? Czy ja jako kupiec mam ponosić jakieś prawne konsekwencje w związku z tym że nie doszło do zakupu danego produktu nie z mojej przecież winy..?

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Uwaga na oszustów z Allegro

co ty masz nawet 10 dni na zwrot :))) olej hama

Takie rzeczy jak np spawarka to trzeba w sklepie kupować osobiście i za taką kwotę

Żyje By Pakować Pakuje By Żyć

green czytałes na allegro program ochrona kupującego? JAk nie to przeczytaj

Żyje By Pakować Pakuje By Żyć

Aukcja allegro zgodnie z Ustawą z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny jest umowa kupna sprzedaży zawarta poza lokalem sprzedającego i w związku z tym możesz złożyć następujące roszczenia:

1. Zgodnie z art. 2 powyższej ustawy W ciągu 10 dni od daty otrzymania towaru odstąpić od umowy kupna sprzedaży. Czyli jeśli już odesłałeś spawarkę zażądać zwrotu gotówki.

2. Natomiast zgodnie z art. 8 Ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej z dnia 27 lipca 2002 r. Możesz zażądać wymiany spawarki na taka jaka była w treści aukcji z tytułu niezgodności towaru z umową. Przy czym w ciągu 6 miesięcy od daty zakupu ciężar postępowania dowodowego leży po stronie sprzedającego. Czyli w przypadku ewentualnej rozprawy to on musi ci udowodnić że spawarka którą otrzymałeś była zgodna z umową. Zrobić tego nie będzie mógł.

Jakiej opcji byś nie wybrał w swoich roszczeniach zachowaj formę pisemną i prześlij je listem poleconym. Jeśli sprzedawca nie ustosunkuje się do twoich roszczeń w ciągu 14 domniemuje sie że je zaakceptował

Szczegółowych informacjo na ten temat możesz zaciągnąć Izbie Handlowej lub w federacji konsumentów.

Dzięki za porady :) Na całe szczęście kasy na zaś brat nie dał bo dopiero by było...
Najbardziej w tym wszystkim zaskoczała nas reakcja sprzedającego - wydzwania, straszy sądem, krzyczy przez telef ... Zamiast urządzenia wartego 3 000zł w paczce było takie które kosztuje nieco ponad 1 000zł.. Poprostu sprzedający chciał oszukać i zarobić na czyjejś niewiedzy.. Ale na szczęście jego plan się nie udał..
Masz rację Pakero - takich rzeczy nie kupuje się przez Allegro.. Niech tym samym dla innych będzie to ostrzeżenie..

HEJ! TEŻ PRZED ŚWIĘTAMI KUPIŁAM BLUZĘ NA ALLEGRO ZA PRAWIE 200 ZŁ I KLAPA,ANI BLUZY,ANI KASY ZERO KONTAKTU ZE SPRZEDAJĄCEM!!!!!Z TEGO CO WIDZĘ OSZUKAŁ KUPĘ LUDZI! PRZEZ PRAWIE 2 LATA SPRZEDAWAŁ UCZCIWIE A TERAZ WYCIĄŁ NUMER DLA PRAWIE 500 OSÓB, NIE WIEM CHYBA ZGŁOSZĘ TO NA POLICJĘ,NIE CHODZI MI O TO ŻE ODZYSKAM TE 200 ZŁ (BO NAPEWNO NIE) ALE TAK DLA ZASADY! Z KOMENTARZY PRZECZYTAŁAM ŻE ZROBI TO POŁOWA OSÓB! ALLEGO TEŻ POWINNO SIĘ TYM ZAJĄC!

czemu sie nie kupuje ... ?
kompa kupilem na allegro ...
samochod ...

zakupy na allegro chleb powszedni ...

Allegro samo się nie zajmie. Sama musisz zgłosic fakt oszustwa. To po pierwsze. A po drugie: nie pisz wielkimi literami bo to znaczy, że KRZYCZYSZ!

green: W takim razie prześlij jedynie oświadczenie sprzedającemu, że odstępujesz od zawarcia umowy kupna sprzedaży. tutaj masz wzór:

http://www.federacja-konsumentow.org.pl/wzory/19.doc

Usuń w nim treść: "Proszę o zwrot kwoty (...)" (ponieważ kwoty tej nie zapłaiciłeś)
oraz zmień "Zwracam, w stanie niezmienionym" na Zwróciłem w stanie nie zmienionym dnia.....

Ważne jest byś to zrobił w przeciągu 10 dni od otrzymania spawarki.

NIEKTÓRZY TO ĆWOKI SĄ JA CAŁY CZAS KUPUJĘ I ALBO MASZ 10 DNI NA ZWROT ALBO SPRAWDZASZ PRZY ODBIORZE A JAK CIE WYTNO TO ALLEGRO ODSZKODOWANIE PLACI A TEN PRZYPADEK Z TA BLUZA TO MOGLA POCZTA NAWALIC JA WYSLALEM DZIEWCZYNIE TELEFON ZA 500 A ONA NIGDY GO NIE DOSTALA I JA TAK SAMO KASE ODDALEM JEJ DOPIERO AZ OKAZALO SIE ZE POCZTA ZAWINILA BO JAK MOGE ZWROCIC KASE SKORO NIE WIEM KTO M TOWAR WYSYLAJCIE TYLKO UBEZPIECZONE ALBO KURIER BO MOZNA POPLYNAC

Do MaYkel : ale ja tej spawarki nie otrzymałem - tzn kiedy ją przywieziono to zajrzeliśmy przed zapłaceniem do środka i okazało się że to nie to co było zamawiane więc od razu podpisaliśmy zwrot towaru i dostawca odwiózł to zpowrotem. To było w sobotę a dziś od rana wydzwania sprzedający i jest tak zdeterminowany że jego plan oszustwa się nie powiódł że straszy nas sądem że otwierając zawartość przesyłki uszkodziliśmy mu spawarkę itp A tak na prawdę to nikt nawet jej nie dotknął tylko poprostu się zobaczyło że to nie to co zamawialiśmy tylko wogóle coś innego a cena ta którą trzebaby zapłacić za zamówiony towar..

Myślę że my zachowaliśmy się tak jak każdy by się zachował na naszym miejscu - nie ma towaru, nie ma zapłaty, logiczne przecież.. A czemu ten sprzedający tak "głupieje" i się odgraża to nie mam pojęcia na prawdę o co mu chodzi.. Z czymś takim jeszcze się nie spotkaliśmy...

Bardzo dobrze zrobiliscie, zreszta za taka kwote tylko głupiec by nie zajżał do środka. Według zasady nic wam nie grozi, przecież towar wrócił spowrotem do własciciela. Nie martw sie na zapas.

Tak a jak ktoś dostał towar ale nie ten co zamawiał tylko inny np obciążenie na siłownie i kupiłem 10 kg a dostałem 40 kg i zapłaciłem jak za 10 kg i kurier przyniósł i normalnie zapłaciłem sprawdziłem po kilku dniach a tu 40 kg dla mnie bez różnicy jeszcze lepiej ,ale wczoraj dostałem mejla że odwołona wpłata i że coś tam odrzucono wpłatę i nie wiem o co chodzi ,a ja wybrałem za pobraniem więc np teraz sprzedający może coś zrobić mi,domagać się kasy lub zwrot ? jeśli już miesiąc minął i zapłaciłem za moją przesyłkę co zamówiłem na allegro a dostałem inno.

Zakupy na Allegro to chleb powszedni dla bardzo wielu osób, lecz co się kupuje i od kogo to jest najważniejsze. Czasami nawet sprawdzamy czyjeś komentarze i są niby ok, bo ma 8 komentarzy w tym 8 pozytywów, ale może być tak że ten klient miał spalone swoje konto przez komentarze, założył drugie i teraz tylko czekać kiedy znajdzie pierwszą ofiarę, a swoich roszczeń jest bardzo trudno dochodzić czy to w sądzie czy na Allegro, więc przede wszystkim rozwaga i zdrowy umysł. Powodzenia.

Muszla zanim coś kupisz warto może SPRAWDZIĆ jest komętarze sprzedającego, a nie byle kliknąć w kup teraz lub licytować żeby ktoś nie wyprzedził...
Pozdro ;)

green: Skoro mogłeś stwierdzić że to nie ta która zamawiałeś to ją otrzymałeś, ale nawet jeśli była by zgodna z zamówieniem nie ma to znaczenia. Możesz odstąpić od umowy bez podawania przyczyny. Tak jak pisałem wcześniej. Jedyne co musisz zrobić to wysłać sprzedającemu oświadczenie. I bardzo ważne jest to byś dotrzymał 10 dniowego terminu. Cały ciężar postępowania dowodowego leży po stronie sprzedającego więc to on będzie ci musiał udowodnić ewentualne uszkodzenia. Nie przejmuj się groźbami sprzedającego są bezpodstawne.

Ok. Dzięki MaYkel, tak zrobię

O ile sie orientuje, to zwrot w ciagu 10 dni nie obowiazuje w przypadku aukcji, tylko jesli kupuje sie na allegro przez "kup teraz".

A , jeszcze dodam że my zamawialiśmy z Allegro ale w ten sposób że nie przez samo Allegro tylko poprostu przy artykule był normalnie podany nr telef i tam żeśmy zadzwonili do tego faceta i złożyliśmy zamówienie. Czyli krótko mówiąc bez rejestracji na Allegro. Więc nie wiem czy w takim przypadku wysyłać te pismo co pisałeś MaYkel ?

green - Jak zrobiłeś tak jak piszesz to facet może Ci skoczyc bo nie doszło do żadnej transakcji. Olej to wszystko i jeszcze powiedz parę słów prawdy jak gość zadzwoni a jak nie wiesz jak go ładnie zgasić to daj mi numer to ja z nim pogadam ;)

Piszę poprawnie po polsku.

Bierz życie, mówi Ci życia narkoman...

No ja tez nie wiem czym sie przejmowac, skoro oficjalnie nie ma sladu transakcji.

green: Tak to te same oświadczenie. Nie musiałeś kupić przedmiotu za pośrednictwem allegro, ważne jest, że zamówienia nie dokonałeś w lokalu sprzedającego lecz na odległość. Poniżej wklejam treść artykułu ustawy na który się powołujesz w oświadczeniu.

Art. 2. 1. Konsument, który zawarł umowę poza lokalem przedsiębiorstwa, może od niej odstąpić bez podania przyczyn, składając stosowne oświadczenie na piśmie, w terminie dziesięciu dni od zawarcia umowy.
2. Nie jest dopuszczalne zastrzeżenie, że konsumentowi wolno odstąpić od umowy za zapłatą oznaczonej sumy (odstępne).
3. W razie odstąpienia umowa jest uważana za niezawartą, a konsument jest zwolniony z wszelkich zobowiązań. To, co strony świadczyły, ulega zwrotowi w stanie niezmienionym, chyba że zmiana była konieczna w granicach zwykłego zarządu. Jeżeli konsument dokonał jakichkolwiek przedpłat, należą się od nich odsetki ustawowe od daty dokonania przedpłaty.

Art. 7. 1. Konsument, który zawarł umowę na odległość, może od niej odstąpić bez podania przyczyn, składając stosowne oświadczenie na piśmie, w terminie dziesięciu dni ustalonym w sposób określony w art. 10 ust. 1.
2. Nie jest dopuszczalne zastrzeżenie, że konsumentowi wolno odstąpić od umowy za zapłatą oznaczonej sumy (odstępne).
3. W razie odstąpienia od umowy umowa jest uważana za niezawartą, a konsument jest zwolniony z wszelkich zobowiązań. To, co strony świadczyły, ulega zwrotowi w stanie niezmienionym, chyba że zmiana była konieczna w granicach zwykłego zarządu. Jeżeli konsument dokonał jakichkolwiek przedpłat, należą się od nich odsetki ustawowe od daty dokonania przedpłaty.

lunatyk: Nie może tego olać ponieważ po upływie 10 dniu sprzedający będzie się mógł domagać się wywiązania z umowy czyli zapłaty za towar oraz jego odebrania.

MaYkel :".. lunatyk: Nie może tego olać ponieważ po upływie 10 dniu sprzedający będzie się mógł domagać się wywiązania z umowy czyli zapłaty za towar oraz jego odebrania.."

niby żadnej umowy nie zawieraliśmy z tym facetem..ale jak wyślę do niego te oświadczenie to moze będzie to dowodem na to że jednak coś od niego próbowaliśmy zakupić a tak to przecież nam niczego nie udowodni.. ma TYLKO nasze dane - czyli imię i nazwisko oraz adres.. Ale moze mu to wystarczy żeby założyć sprawę w sądzie..? ale o co mu chodzi..? przecież to my moglibyśmy mu założyć sprawę o próbę oszustwa - bo tak to można nazwać.. wysyła towar, nie ten który był zamawiany, każe za niego płacić i to prawie 3 tyś a ten który przysłał wart był conajwyżej 1tyś - bo sprawdzaliśmy,i jeszcze tu nas wyzywa przez telef i grozi ...

Tylko że jak klijent wystawia ten towar na allegro to podpisuje umowę że poza aleggro nie będzie sprzedawał, możesz machnąć emayla na aleggro i to dokładnie opisać to będzie się i z nimi niezle bujał.

więcej już chyba tam niczego nie zamówię..:( wolę zapłacic drożej ale mieć wszystko jak należy niż w taki sposób..

no nie ty pierwszy i nie ostatni.

oto chodzi że na prawie 2000 komentarzy miał tylko ze 3 negatywy a raptem posypały się wszystkie negatywy i od razu konto zawieszono!!!!!!!!!

muszla o kim piszesz?

allegro to ryzyko

anio1

może i ryzyko ale ceny są o wiele niższe
wiadomo nie wszystko powinno sie kupować przez neta
jednak ja wole kupić na allegro niż przez jakieś sklepy internetowe

jeśli jakiś sprzedawca okazał sie nie uczciwy to warto podawać jego nick, może ustrzeże to innych

Jakieś "pierdoły" można przez Allegro - w razie oszustwa nie jesteś aż tyle stratny.. Ale jeśli chodzi o coś poważniejszego to różnie może się skończyć - tak jak np w moim przypadku..

green: Zawarłeś ze sprzedającym umowę kupna sprzedaży (piszesz o tym w swoim pierwszym poście), nie musi ona być potwierdzona pisemnie. Zarówno sprzedający ciebie jak i ty sprzedającego możesz pozwać o co ci się żywnie podoba. Ale strona która przegrywa proces ponosi wszelkie koszty związane z nim związane. Napisałem Ci co powinieneś zrobić by mieć spokojna głowę. Jeśli nie wyślesz oświadczenia, roszczenia sprzedającego stają się podstawne. (domaga się wywiązania z umowy kupna sprzedaży) Jeśli masz jakieś wątpliwości zadzwoń do Inspekcji Handlowej.

Faktycznie - samo zamówienie produktu jest zapewne "niepisaną" umową kupna-sprzedaży.. Bo myślałam że jesli nie przechodziliśmy przez procedury Allegro tylko bezpośrednio telefonicznie zamówiliśmy tą spawarkę to - tak jak zaczęli pisać forumowicze tu wyżej - możemy to olać..ale skoro piszesz że jednak należy wysłać to oświadczenie to tak zrobimy..:( Dzięki

Często kupuję na Allegro, nigdy się jeszcze nie zdarzyło mi przejechać na kupującym. Przedmioty za różne sumy, ostatnio telefon za 600 zł.

Zasada jest prosta - trzeba nie skąpić i nie wybierać tam gdzie najtaniej, tylko zwrócić uwagę na sprzedającego, czy dużo rzeczy już sprzedał i czy nie ma wystawionych negatywów. Jeśli ktoś sprzedał 5 tyś. przedmiotów i są to same pozytywy to ryzyko, że akurat Ciebie orżnie i wykiwa jest zerowe praktycznie.

Po drugie, najlepiej wybierać przesyłkę firmą kurierską i płatne przy odbiorze. Wówczas otwierasz sobie paczuszkę, sprawdzasz czy wszystko jest jak należy i dopiero płacisz. Nie ma mocy, by zachowując te dwie zasady dać się wrobić i oszukać :>

Muszla, jesli zglosisz sprawe na policje, allegro odda ci sto procent sumy!

i jest fajnie

<> to też właśnie my tak zrobiliśmy, tzn firma kurierska przywiozła paczuszkę, otworzyliśmy ją... - a tu się okazuje że nie jest wszystko w porządku.. czyli zamiast produktu w cenie ok 3 tyś był produkt za ok 1 tyś a do zapłaty to normalnie tak jak było umówione telefonicznie : prawie 3 tyś... więc podpisaliśmy zwrot paczuszki i na tym mogłoby się skonczyć gdyby nie to że pan sprzedający dany produkt się wściekł że nie powiodła mu się "transakcja" i straszył nas sądem a nawet wymyślił ze podczas zaglądania do przesyłki uszkodziliśmy mu towar - a to nie prawda bo my żesmy tylko zajrzeli przy facecie z firmy kurierskiej otwierając kawałek pudła.. Ale sprzedawcy pewnie chodziło o to aby zapłacić bez zaglądania do środka.. No ale na tyle głupi to nikt nie jest..

Niech sobie straszy, nic nie wskóra. Jedyne co może to właśnie wyżyć się tymi groźbami. Prawo kupującego jest takie, że może zajrzeć przy kurierze do paczki i o ile towar choć trochę różni się od tego, co było pokazane na zdjęciach na aukcji - towaru nie przyjąć. Także jeśli mieliście podstawy do nieprzyjęcia towaru - nie macie się absolutnie czym martwić. Pozdrawiam.

madziusmadzius (82.139.163.---)
dzięki za podpowiedz chyba udam
się na policję!!! Autor: green (---.lomza.mm.pl)
Data: 26-01-10 16:37

muszla o kim piszesz? piszę o swoim przypadku że jak kupowałam bluzę to miał sprzedający 2000 pozytywnych komentarzy ,a w kilka dni zrobiło się ok.500 oszukanych i same negatywy !!!

. Złóż zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa.

Jednym z podstawowych warunków otrzymania środków z Programu Ochrony Kupujących jest złożenie zawiadomienia o popełnieniu przestępstwa i otrzymanie pisemnego postanowienia o wszczęciu dochodzenia/śledztwa. W terminie do 30 dni od złożenia zawiadomienia Policja/Prokuratura powinna zakończyć czynności sprawdzające - wówczas prześle listownie postanowienie o wszczęciu lub odmowie wszczęcia postępowania przygotowawczego. W piśmie tym znajdą się numery sprawy: jednostki Policji nadają numery RSD (rejestr śledztw i dochodzeń), Prokuratury - numery Ds.

2. Po otrzymaniu pisemnego postanowienia o wszczęciu dochodzenia/śledztwa wypełnij formularz na stronie Allegro.

W terminie 30-120 dni od zakończenia aukcji wypełnij formularz zgłoszeniowy. Podaj w nim m.in. swoje dokładne dane osobowe oraz opisz szczegółowo przebieg transakcji. Po złożeniu wniosku jego status sprawdzisz w Moje Allegro > Moje zakupy > Centrum sporów: Program Ochrony Kupujących.

3. Allegro rozpatruje formularz i podejmuje decyzję o jego przyjęciu lub odrzuceniu.

Rozpatrując formularz, pracownik Allegro może skontaktować się z Tobą oraz Sprzedającym w celu sprawdzenia autentyczności informacji oraz danych. O podjętej decyzji poinformujemy Cię w ciągu 30 dni roboczych od złożenia wniosku. Jeśli podejmiemy decyzję o wypłacie pieniędzy, wobec Sprzedającego zostaną wyciągnięte odpowiednie konsekwencje (więcej informacji).

4. Wyślij pocztą wydrukowany formularz i zestaw dokumentów.

Jeśli zaakceptujemy Twój wniosek, w ciągu 90 dni prześlij nam komplet dokumentów:

wydrukowany i podpisany formularz wraz z oświadczeniem zgodności podanych informacji ze stanem faktycznym (link znajdziesz w powiadomieniu z serwisu),
oryginał lub notarialnie potwierdzoną kopię dowodu wpłaty kwoty za przedmiot na konto Sprzedającego (dowód nie będzie potrzebny, jeśli zapłaciłeś przez Płacę z Allegro),
kserokopię stron dowodu osobistego z numerem i serią, numerem PESEL oraz adresem zameldowania,
kserokopię postanowienia o wszczęciu dochodzenia/śledztwa.
Dokumenty wyślij listem poleconym na adres:

QXL Poland Sp. z o.o.
POK
ul. Marcelińska 90
60-324 Poznań
W uzasadnionych przypadkach możemy Cię także poprosić o przesłanie dodatkowych dokumentów.

5. Allegro przyjmuje przesłane dokumenty.

Otrzymanie Twoich dokumentów potwierdzimy e-mailem. Jeśli komplet będzie niepełny, poprosimy Cię o jego uzupełnienie. Po przekazaniu nam wszystkich niezbędnych dokumentów w ciągu 21 dni potwierdź numer swojego rachunku bankowego - odpowiedni link znajdziesz w powiadomieniu z serwisu. Jeśli powiadomienie z linkiem do Ciebie nie dotrze lub je stracisz, skontaktuj się z nami.

Rekompensata wpłynie na wskazany rachunek w ciągu 7 dni roboczych od jego potwierdzenia.

i jest fajnie

dziękuje bardzo,napewno skorzystam!!! nie chodzi mi już w sumie o te 200 zł tylko o całą sytuację....pozdrawiam serdecznie

green Ty się wogóle nie przejmuj
zwrócileś towar jako niezgodny z umową i gra.
Facet stara się Ciebie zastraszyć bo myśli, ze dla swietego spokoju kazesz mu go przyslac. Olej go i tyle.
Tyle jego co sobie pogada.
Wg mnie - nie masz się czym przejmować. A zasady Allegro znam doskonale.

Pozdrawiam

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org